Euroleague Playoffs, Game 5: Ένα ακόμα θαύμα

Μπορεί ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς να κάνει ένα ακόμα, τελευταίο θαύμα ανατρέποντας τα προγνωστικά στη σειρά με τη Ρεάλ; Έχει τη δύναμη η Μακάμπι να περάσει για δεύτερη φορά από το Πριγκιπάτο και να φτάσει στο Final Four; Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο εκεί έξω, από μια βραδιά πέμπτων παιχνιδιών στην Ευρωλίγκα…

Τα φετινά palyoffs της Ευρωλίγκας μας χάρισαν μια καταπληκτική εμπειρία. Τα τρία από τα τέσσερα ζευγάρια έφτασαν στο πέμπτο ματς, παράγοντας τρομερές μάχες, συναισθηματικές διακυμάνσεις και έντονο ανταγωνισμό. Όταν φτάνεις σαράντα μόλις λεπτά πριν τη συμμετοχή σε ένα F4, είναι δεδομένο ότι είσαι ομάδα επιπέδου F4. Η εμπειρία του “do or die” σου δίνει το δικαίωμα συμμετοχής στην επόμενη πίστα και σε εξελίσσει πνευματικά ως άνθρωπο, αθλητή και γκρουπ. Στη Μαδρίτη και στο Μονακό, θα έχουμε δύο τέτοια οριακά παιχνίδια στα οποία τα πάντα, ως προς την έκβαση τους,  μοιάζουν ανοιχτά.

Ρεάλ Μαδρίτης-Παρτίζαν

Μια σειρά που κανείς δεν θέλει να τελειώσει. Δύο ομάδες που παίζουν στα «κόκκινα» προσπαθώντας να αντιπαρέλθουν άσχημες βραδιές, τραυματισμούς και συνεχώς καινούργια εμπόδια.

Φτάσαμε στο πέμπτο παιχνίδι λοιπόν. Καμία ομάδα δεν έχει καταφέρει να κερδίσει στην έδρα της και η σειρά ξυπνάει προ 25ετίας μνήμες από τους θρυλικούς τελικούς της ιταλικής λίγκας μεταξύ της Φορτιτούντο και της Βίρτους το 1998, όπου το πλεονέκτημα έδρας είχε αύρα μειονεκτήματος. Η Παρτίζαν έκανε το 0-2, όμως ο καβγάς που στήθηκε στο τέλος της δεύτερης αναμέτρησης και οι τιμωρίες που ακολούθησαν, της κόστισαν πολύ. Η απουσία του Κέβιν Πάντερ αποδείχθηκε αξεπέραστη πλήττοντας την επίθεση της ομάδας του Ομπράντοβιτς και η Ρεάλ αντεπιτέθηκε ακουμπώντας στον Ταβάρες, για να φτάσει στο 2-2.

Η ατμόσφαιρα έχει αλλάξει πλήρως. Οι Μαδριλένοι  πέρασαν από την «κόλαση» του Βελιγραδίου και αισθάνονται πλέον άτρωτοι. Οι ζώνη του Ματέο στριφογύρισε το μαχαίρι στη μεγάλη πληγή της Παρτίζαν, την απουσία του καλύτερου σκόρερ της που διαφοροποίησε σημαντικά τη δυναμική της καλύτερης επίθεσης της λίγκας. Χωρίς το ένας εναντίον ενός παιχνίδι του Πάντερ, η επίθεση προσωπικής φάσης των Σέρβων δεν είχε το ίδιο «δηλητήριο» και σταδιακά απώλεσε την αυτοπεποίθηση της. Τα άσχημα ποσοστά πίσω από τη γραμμή του τριπόντου ελαχιστοποίησαν από ένα σημείο και μετά τους διαθέσιμους χώρους , με την ισπανική άμυνα να κλείνει προς τα μέσα και τους γηπεδούχους να πέφτουν συνεχώς επάνω στον Ταβάρες. Η Ρεάλ βρήκε νέους ήρωες στα πρόσωπα των Γκος, Χάνγκα, Ντεκ και επέστρεψε. Πλέον έχει το πλεονέκτημα.

Στο πέμπτο ματς οι Μαδριλένοι θα στερηθούν τις υπηρεσίες του βασικού διδύμου τους στα φόργουορντ. Ο Ντεκ βίωσε μια άσχημη στιγμή με τον τραυματισμό του μετά τη σύγκρουση με τον LeDay ενώ ο Υabusele είναι ως γνωστόν τιμωρημένος. Αυτές είναι σημαντικές απουσίες καθώς αφαιρούν από τη Ρεάλ μέρος του αμυντικού της φίλτρου και της δυναμικής της στο «φυσικό» κομμάτι. Η Παρτίζαν θα έχει πίσω τον Πάντερ (θα κάνει τα πάντα για να εξιλεωθεί) και ελπίζει ότι  θα μπορέσει να κρατήσει τον Ταβάρες μακριά από το καλάθι της αλλά και –εφόσον είναι δυνατό- να τον φθείρει. Το περιφερειακό σουτ του Smailagic μπορεί να αποβεί σημαντικό αναφορικά με το πλαίσιο χώρων στην επίθεση των Σέρβων ενώ για τη Ρεάλ κομβικός παράγοντας θα είναι η απόδοση του Dzanan Musa και η ομαδική περιφερειακή άμυνα. Σημειώστε ότι η Παρτίζαν με τον Πάντερ στη Μαδρίτη έπιασε υψηλούς παραγωγικούς δείκτες ανεβαίνοντας στους 90+ πόντους ενώ χωρίς αυτόν στο Βελιγράδι έφτασε αγκομαχώντας τους 80. Εάν μπορέσει να πάει ψηλά παραγωγικά, η ομάδα του Ζοτς θα έχει το επάνω χέρι. Σε διαφορετική περίπτωση, οι πιθανότητες της θα είναι εξαιρετικά χαμηλές.

H λογική λέει ότι η Ρεάλ θα μπορέσει να ελέγξει το ματς με την άμυνα της και την καταλυτική παρουσία του Ταβάρες στο «ζωγραφιστό». Εμείς θα πάμε κόντρα στα προγνωστικά, επιλέγοντας να κάνει την εμφάνιση της η επίθεση πολλών οκτανίων της Παρτίζαν, συνθήκη που μπορεί να  δώσει τη νίκη στην ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Bet Builder με Χάντικαπ Παρτίζαν +6.5 και Πόντοι Over 158.5 σε απόδοση 2.40 στη Stoiximan

 

Μονακό-Μακάμπι Τελ Αβίβ

Οκ, ήταν αναμενόμενο να φτάσει αυτή η σειρά μέχρι εδώ. Είχαμε υπογραμμίσει το πόσο πιθανό είναι αυτό το ενδεχόμενο πριν το ξεκίνημα των playoffs άλλωστε και μαζί την προοπτική του να δούμε εκατέρωθεν breaks. Όπως και έγινε. Η Μακάμπι έκανε το διπλό στο εναρκτήριο παιχνίδι, η Μονακό απάντησε στο τρίτο ματς το οποίο και έλεγξε πλήρως από την αρχή για να έρθει η ισοπεδωτική εμφάνιση των Ισραηλινών στην τέταρτη αναμέτρηση, για το 2-2.

Οι δύο ομάδες  βρίσκονται πολύ κοντά ποιοτικά. Η Μονακό έχει μεγαλύτερο βάθος, περισσότερες λύσεις. Η Μακάμπι μοιάζει πιο φρέσκια, πιο ενθουσιώδης. Oι βραδιές έχουν μοιραστεί.  Οι περιφερειακές γραμμές παίζουν κυρίαρχο ρόλο καθώς οι δείκτες αποτελεσματικότητας των leading guards κάθε ομάδας «γράφουν» έντονα στη συνολική της απόδοση.

Ο Τζόρνταν Λόιντ ήταν εντυπωσιακός στο δεύτερο ματς και εξαιρετικός στο τρίτο. Στις δύο αυτές νίκες των Μονεγάσκων μέτρησε 24.0 πόντους και 8/15 τρίποντα (53.3%) ενώ στις δύο ήττες είχε συνολικά 8 πόντους (4.0) και 0/8 σουτ πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. O Λορένζο Μπράουν με τη σειρά του είχε 14.0 πόντους, 4.5 τελικές πάσες για 3.0 λάθη και 2/10 τρίποντα στις δύο ήττες των Ισραηλινών και 18.5 πόντους με 7/12 τρίποντα (58.3%) στα δύο αντίστοιχα νικηφόρα παιχνίδια.

O Mάικ Τζέιμς έχει καλές και κακές στιγμές στη σειρά μέχρι τώρα (6/27 τρίποντα, ήμαρτον Μάικ) όμως ο Σάσα Ομπράντοβιτς έχει την πολυτέλεια να δίνει τα ηνία στο Έλι Οκόμπο (10.7 πόντοι-2.5 τελικές πάσες) όποτε χρειαστεί. Ο Ουέιντ Μπάλντουιν είναι μάλλον ο πιο σταθερός εκ των σολίστ των δύο ομάδων, κάνοντας πρακτικά τα πάντα στο παρκέ για τη Μακάμπι (18.0 πόντοι με 59.4% στα δίποντα και 40.0% στα τρίποντα, 4.8 ριμπάουντ, 5.5 τελικές πάσες/3.0 λάθη).

Ο Ομπράντοβιτς έχει ρίξει τον Quattara στη «μάχη των χαρακωμάτων» απέναντι στα πυραυλοκίνητα γκαρντ του Κάτας ώστε να πιέσει τη μπάλα και να προστατέψει τον κομβικό Ντιαλό από γρήγορη φθορά. Η Μακάμπι που παίρνει αρκετές βοήθειες από τον  Di Bartolomeo (7.5 πόντοι-1.2 κλεψίματα σε 18.7’) θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει την καλή περιφερειακή της άμυνα που για μεγάλα διαστήματα της σειράς έβαλε δύσκολα στο πολύ ταλαντούχο backcourt της Μονακό. Σημειώστε ότι στις δύο ήττες τους στα φετινά playoffs, οι Μονεγάσκοι μέτρησαν 7/45 τρίποντα.

Και οι δύο οργανισμοί θέλουν πολύ την πρόκριση στο φετινό F4. Δεν θα είναι υπερβολή μάλιστα να πούμε ότι την αξίζουν το ίδιο. Όμως το εισιτήριο είναι ένα και μοναδικό. Η Μακάμπι θα προσπαθήσει να κατευθύνει την επίθεση των γηπεδούχων στο λάθος, καταθέτοντας τόνους ενέργειας στο αμυντικό κομμάτι. Ξέρει ότι εάν το καταφέρει, θα μπορέσει να διεισδύσει στο μυαλό των Μονεγάσκων. Δεν θα είναι εύκολο βέβαια. Η Μονακό έχει την εμπειρία, το βάθος και τα ψυχικά αποθέματα για να αποκρούσει την ορμή των Ισραηλινών. Έφτασε πέρυσι σε ένα πέμπτο ματς στο Φάληρο για να αποκλειστεί τελικά από το F4. Ίσως φέτος να ήρθε η δική της σειρά.

Bet Builder με Χάντικαπ Μονακό -2.5 και Πόντοι Over 155.5 σε απόδοση 2.75 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr