Euroleague Playoffs: Στο δρόμο για το “Άγιο Δισκοπότηρο”

Η πιο ενδιαφέρουσα φάση της σεζόν ξεκινάει. Οι «8» καλύτερες ομάδες της σεζόν μπαίνουν στην τελική ευθεία και μαζί στο «πεδίο μάχης» με το βλέμμα στο τρόπαιο. Προσδεθείτε. Το ταξίδι στα playoffs Ευρωλίγκας μόλις ξεκινάει.

Μύρισε Άνοιξη και φυσικά τα playoffs της Ευρωλίγκας είναι εδώ για να συνοδεύσουν τα βράδια μας. Οι ελληνικές ομάδες, μετά από χρόνια, δεν θα είναι εκεί. Ας ελπίσουμε ότι του χρόνου θα επιστρέψουν, δίνοντας το δικό τους ξεχωριστό χρώμα σε αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο. 

Παρόλα αυτά, τα τέσσερα ζευγάρια έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Οχτώ σπουδαίες ομάδες υπό την καθοδήγηση των κορυφαίων «στρατηγών» (κόουτς) της Ευρωλίγκας μπαίνουν στη μάχη, με μοναδικό στόχο τα ματς-τίτλου της Κολωνίας και το «Άγιο Δισκοπότηρο» του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ας κατέβουμε μαζί όμως στο εικονικό παρκέ της σελίδας μας…

 

(1)MΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-(8)ΖΕΝΙΤ ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

Key Stats

            ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ                   ΖΕΝΙΤ
Επιθετική αξιολόγηση%                     115.5                   118.2
Αμυντική αξιολόγηση%                     105.4                   112.8
Pace                       69.4                     66.4
Ριμπάουντ%                       47.6                     46.6

 

Η κόντρα του «δασκάλου» με τον «μαθητή» κλέβει την παράσταση σε αυτό το ζευγάρι, με τον Τσάβι Πασκουάλ να αντιμετωπίζει τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Δύο σπουδαίοι προπονητές, οι οποίοι αποτελούν παράλληλα και τα «πρόσωπα» των δύο οργανισμών, όντας οι σταρ, επάνω ακόμα και από τους παίχτες τους. 

Το να καταφέρει κάποιος κόουτς να πιάσει τα αγωνιστικά standards που έπιασε ο Σάρας στην πρώτη του σεζόν με τη φετινή –γεμάτη αστέρια- Μπαρτσελόνα, δεν είναι καθόλου εύκολο. Οι παίχτες έχουν δεσμευθεί στο σύστημα, απορροφώντας άψογα τους ρόλους τους ενώ η αμυντική παρουσία του συνόλου είναι εντυπωσιακή. Ο Μίροτιτς κάνει τη διαφορά, οι σουτέρ είναι πολύ αποτελεσματικοί και η ποιότητα της στελέχωσης (ως σύνδεση δεξιοτήτων) κυμαίνεται στο υψηλότερο επίπεδο. Για τη Ζενίτ τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Πέτυχε έναν πολύ μεγάλο στόχο με την είσοδό της στα playoffs σε μια χρονιά-ορόσημο για τον οργανισμό. Τώρα πλέον, θα χρειαστεί «μαγικό» κοουτσάρισμα από τον Τσάβι Πασκουάλ για να σπρώξει τη Μπαρτσελόνα στα όρια της, βάζοντας τη πίεση. Εάν το καταφέρει, ξέρει ότι τότε, θα έχει καλές πιθανότητες. Όμως, επαναλαμβάνω, δεν θα είναι εύκολο. Οι Καταλανοί είναι υπέρτερη ομάδα.

Το ματσάρισμα: Νικ Καλάθης vs Κέβιν Πάνγκος

Ο πρώην πόιντ γκαρντ της Μπαρτσελόνα απέναντι στον νυν. Άρωμα νοσταλγίας για τους Καταλανούς με την παρουσία των Πάνγκος-Πασκουάλ στις τάξεις του αντιπάλου. Ο Καλάθης, στο σύνολο αστέρων και εντός μιας τεράστιας δεξαμενής επιθετικού ταλέντου στη Βαρκελώνη, έχει επικεντρωθεί στα κομμάτια του παιχνιδιού (playmaking, άμυνα) όπου είναι ασυναγώνιστος και αυτή η κατάσταση αποτελεί ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας των Καταλανών. Ο Κέβιν Πάνγκος είναι ο ηγέτης των Ρώσων, όντας πολύ αποτελεσματικός υπό πίεση, στην καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Αναμφίβολα δύο από τους καλύτερους floor generals της διοργάνωσης. Στην Μπαρτσελόνα γνωρίζουν καλά ότι εάν ο Νικ «κλειδώσει» τον Καναδό «δαίμονα», η Ζενίτ δύσκολα θα μπορέσει να τους ανταγωνιστεί καθώς περιορίζεται σημαντικά η δημιουργική της δυναμική στο επιθετικό κομμάτι από την οποία εξαρτώνται οι περισσότεροι σκόρερ της.

 

(2)ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ-(7)ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

Key Stats

 

                  ΤΣΣΚΑ               ΦΕΝΕΡ
Επιθετική αξιολόγηση%                     120.0               113.0
Αμυντική αξιολόγηση%                     113.4               113.8
Λάθη%                     14.3                 18.1
Τρίποντα                     37.9                 39.7

 

Μπορεί η Φενέρ να ανατρέψει τα προγνωστικά, παρουσιάζοντας εκείνο το πρόσωπο που της επέτρεψε να κάνει ένα πολύ δυνατό σπριντ στο δεύτερο μισό της σεζόν; Δεν αποκλείεται. Η σειρά με τη Φενέρ μοιάζει ανοιχτή και μπορεί κάλλιστα να μετατραπεί σε «σκυλομαχία» εάν οι Τούρκοι μπουν δυνατά στην έναρξη της. 

Η αποχώρηση του Μάικ Τζέιμς από τη Μόσχα έχει αφαιρέσει την «ασφάλεια» που είχε η ΤΣΣΚΑ σε αναμετρήσεις αυτού του είδους, μιας και η «αρκούδα» δομήθηκε φέτος με τα κλειδιά στα χέρια του Αμερικανού γκαρντ. Παρ’όλα αυτά, με τον Λούντμπεργκ πλέον στο τιμόνι, οι Ρώσοι φαίνεται να λειτουργούν πιο αρμονικά, ειδικά στο επιθετικό κομμάτι όπου επιτέλους μοιράζουν τις εκτελέσεις τους και παρουσιάζουν πιο ισορροπημένη εικόνα, όντας ικανοί να εκμεταλλευτούν καλύτερα το ταλέντου του εξαιρετικού τους ρόστερ. Για τον Ιγκόρ Κοκόσκοφ, η διασταύρωση με την ΤΣΣΚΑ αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Η Φενέρ έχει επίσης ένα πολύ βαθύ και ποιοτικό ρόστερ όμως ο τραυματισμός του Βέσελι  είναι πρόβλημα. Η κατάσταση του Τσέχου θα είναι βαρόμετρο, δεδομένου του ότι αποτελεί ένα ελίτ playmaker σε άμυνα και επίθεση για τους Τούρκους. 

Το ματσάρισμα: Η άμυνας της ΤΣΣΚΑ απέναντι στον Ντε Κολό

Ο παλιός ηγέτης της «ομάδας του στρατού» καλείται να σηκώσει στις πλάτες του τη Φενέρ, οδηγώντας την σε μια μεγάλη πρόκριση. Η ΤΣΣΚΑ γνωρίζει από πρώτο χέρι τι μπορεί να κάνει ο βετεράνος σταρ και θα ρίξει τα καλύτερα αμυντικά εργαλεία της επάνω του, προσπαθώντας να τον αναχαιτίσει με το μέγεθος, τη δύναμη και την αθλητικότητα των Κλάιμπερν-Κουρμπάνοφ. Το performance του Ντε Κολό θα είναι καθοριστικό στη σειρά καθώς με αυτόν σε καλό φεγγάρι, οι Τούρκοι μπορούν να ανατρέψουν τα προγνωστικά.

(3)ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ-(6)ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Key Stats

          ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ         ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
Επιθετική αξιολόγηση%               121.3                   113.8
Αμυντική αξιολόγηση%               111.0                   110.2
Εντός πεδιάς αντιπάλου%                 47.0                     46.0
Τρίποντα%                 39.7                     37.1

 

Λαμπερό ντουέτο, ένα βήμα πριν το F4. Είναι ίσως η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια όπου η «Βασίλισσα» μπαίνει στα playoffs φέροντας τόσο έντονα το status του outsider (ήταν τέτοιο στη σειρά με τη Φενέρ του Ζοτς το 2016). Παρόλα αυτά, η εμπειρία της στα «χαρακώματα» και η προσωπικότητα των αθλητών της την καθιστούν πάντα έναν πολύ υπολογίσιμο αντίπαλο.

Οκ, είναι κοινό μυστικό ότι η εικόνα της Αναντολού στο δεύτερο μισό της σεζόν έχει (και πάλι) τρομοκρατήσει όλη την Ευρώπη. Το πυραυλοκίνητο σύνολο του Αταμάν έχει πιάσει τα περυσινά –πολύ υψηλά- αγωνιστικά standards και σαρώνει όποιον βρει στο διάβα της. Οι Τούρκοι έχουν πάρει τον αέρα της Ρεάλ, έχοντας λύσει  τον γόρδιο δεσμό που ακούει στο όνομα «Ταβάρες». Νιώθουν άνετα απέναντι στην ισπανική άμυνα η οποία φαίνεται να αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες για να σταματήσει το υπερταλαντούχο backcourt  της Αναντολού. 

Ο Λάσο ξέρει ότι πρέπει να βγάλει «άσσους» από τα μανίκια του για να πάρει το τιμόνι της σειρά στα χέρια του. Εάν η επίθεση των Τούρκων ρολάρει το πουλάκι πέταξε… Η Ρεάλ θα προσπαθήσει να κρατήσει χαμηλά τον ρυθμό, ελέγχοντας την περιφερειακή εκτέλεση της Εφές αφού πρώτα ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα ρήγματος από την πλευρά των περιφερειακών του Αταμάν. Η Αναντολού είναι το φαβορί.

Το ματσάρισμα: Oι defensive stoppers Τέιλορ –Aμπάλντε απέναντι στους Μίσιτς-Λάρκιν

Αποστολή «κινδύνου-θανάτου» για του περιφερειακούς της Ρεάλ. Το δίδυμο των γκαρντ του Αταμάν μοιάζει ασταμάτητο, με τον Σέρβο να είναι ίσως ο MVP της φετινής διοργάνωσης και τον Αμερικανό να ανεβάζει κατακόρυφα την απόδοση του στην τελική ευθεία της σεζόν. Μη ξεχνάτε ότι εκτός των δύο, ο Αταμάν διαθέτει και τους Μπομπουά-Σιμόν. Ο Τέιλορ έχει αποδειχθεί «κλειδί» σε ανάλογες σειρές στο παρελθόν για τη Ρεάλ, όμως τώρα έχει να αντιμετωπίσει ένα «άλλο όπλο». Η συνδρομή του Αμπάλντε (αθλητικότητα, δυναμισμός, πάθος) κρίνεται απαραίτητη σε αυτή την προσπάθεια. Και μερικές προσευχές επίσης…

 

(4)ΟΛΙΜΠΙΑ ΜΙΛΑΝΟ-(5)ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ

Key Stats

              ΟΛΙΜΠΙΑ             ΜΠΑΓΕΡΝ
Επιθετική αξιολόγηση%                   116.4               111.0
Αμυντική αξιολόγηση%                   111.5               109.6
Λάθη%                     13.8                 15.7
Άμυνα στο τρίποντο                     38.1%                 34.7%

 

Θεωρητικά το πιο αμφίρροπο ζευγάρι των φετινών playoffs. Δύο πολύ καλές ομάδες που κέρδισαν πανάξια τη θέση τους στα υψηλά στρώματα της διοργάνωσης, δύο πολύ ικανοί, Ιταλοί προπονητές και ένα υπόβαθρο που μυρίζει «πόλεμο». Η παράλειψη της καθιερωμένης χειραψίας από τον Τρινκιέρι μετά το ματς του πρώτου γύρου, το “have a safe f!@#$%ng  flight” του Μεσίνα στον εκπρόσωπο τύπου της Μπάγερν στην press-conference του δευτέρου ματς. Μπαρούτι…

Οι δύο ομάδες βασίζονται καθαρά στην προσωπική φάση σε επίπεδο ανάπτυξης. Έχουν παίχτες ικανούς στο ένας εναντίον ενός σε όλες τις γραμμές και ποντάρουν στις δεξιότητες τους. Η Ολίμπια έχει σαφώς μεγαλύτερο βάθος και αθλητές οι οποίοι έχουν περπατήσει τη διαδρομή μέχρι τέλους, κατακτώντας τον τίτλο. Έπαιξε ισορροπημένο μπάσκετ στο δεύτερο μισό της σεζόν, σουτάροντας εξαιρετικά πίσω από τη γραμμή του τριπόντου.  Η Μπάγερν θα στηριχτεί στην άμυνα της (Νο2 στη διοργάνωση), στη δίψα των αθλητών της και στην σπουδαία ενέργεια που βγάζει ως σύνολο. Βρίσκεται σε πολύ καλό μομέντουμ και όπως είπαμε λίγο καιρό πριν στο Hoopfellas, έχει το προφίλ της ομάδας η οποία μπορεί να ταρακουνήσει τη φετινή Ευρωλίγκα, φτάνοντας ακόμα και μέχρι την κατάκτηση του τίτλου (όσο απίθανο και εάν φαντάζει αυτό σε κάποιους).

Το ματσάρισμα: Ο Ρέινολντς απέναντι στη γραμμή ψηλών των Λομβαρδών

Η απόδοση του εξαιρετικού φέτος Αμερικανού σέντερ θα αποτελέσει βαρόμετρο για την εξέλιξη της σειράς. Ο Ρέινολντς έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του απέναντι σε ελίτ ανταγωνισμό και μπορεί να τα βάλει με οποιονδήποτε. H γραμμή ψηλών της Ολίμπια έχει βάθος, δύναμη, μέγεθος και τον Κάιλ Χάινς ο οποίος θα παλέψει για ένα ακόμα ταξίδι σε F4. Mπορεί να κρατήσει τον Ρέινολντς μακριά από το καλάθι αναχαιτίζοντας τη δράση του στο low post; Τρομερό ενδιαφέρον.