Η Ευρωλίγκα ξεκινά και το ευρύ κοινό περιμένει μιας από τις πιο ανταγωνιστικές διοργανώσεις των τελευταίων μιας και το επίπεδο φαίνεται ότι ανεβαίνει σημαντικά. Πίσω από τη βιτρίνα των σταρ έρχονται μερικά νέα παιδιά που υπόσχονται ότι στο μέλλον θα μας καταπλήξουν…
Mπορεί η τεράστια μετάγγιση star quality από την Αμερική προς την Ευρώπη της οποίας γίναμε μάρτυρες φέτος το καλοκαίρι να έκλεψε την παράσταση όμως το ποιοτικό βάθος στη δεξαμενή του ευρωπαϊκού μπάσκετ κρύβει και άλλα μυστικά. Μερικά νέα παιδιά που θα δούμε στη μεγάλη σκηνή, αφήνουν υποσχέσεις πως θα λάμψουν τα επόμενα χρόνια και πιθανόν θα πραγματοποιήσουν την αντίθετη διαδρομή, αφήνοντας την Ευρώπη για την Αμερική. Ο Deni Avdija της Μακάμπι (όπως και ο Rokas Jokubaitis της Ζάλγκιρις για τον οποίον μιλήσαμε στο τελευταίο άρθρο του Hoopfellas) προφανώς είναι ο πιο διάσημος (και υπάρχει λόγος για αυτόν, εάν τον παρακολουθήσετε θα καταλάβετε) όμως εκτός του Ισραηλινού υπάρχουν και άλλοι αθλητές που μπορούν να ξεχωρίσουν. Πάμε να δούμε μερικούς…
Theo Maledon (ASVEL)
To «διαμάντι του Ροδανού». Ο γεννημένος το 2001 Γάλλος πόιντ γκαρντ της ASVEL προβλέπεται να αποτελέσει μια από τις κορυφαίες επιλογές στο ερχόμενο ντραφτ. Γράφαμε πριν μερικούς μήνες στο Hoopfellas για αυτόν…
«Το παιδί τα έχει όλα. Το παιχνίδι του χαρακτηρίζεται από μια σπάνια ροή και μια φυσική αρτιότητα που κάνει το μάτι να κολλάει επάνω στον παίχτη. Το «άνοιγμα» του (σε επίπεδο επιτάχυνσης) και η αλλαγή κατεύθυνσης με τη μπάλα στα χέρια κόβουν την άμυνα στη μέση τη στιγμή που είναι ικανότατος στο να τελειώσει γύρω από το ζωγραφιστό και η PnR συμπεριφορά του βελτιώνεται συνεχώς».
Ο Maledon έχει σπουδαία προοπτική, διαβάζει το παιχνίδι όπως παίχτες αρκετά μεγαλύτερης ηλικίας και η συνύπαρξη με τον Antoine Diot φέτος μπορεί να τον βοηθήσει σημαντικά.
Jonas Mattisseck (ALBA Berlin)
Άλλος ένας νεαρός πόιντ γκαρντ (γεννημένος το 2000) ο οποίος παίζει με αξιοπρόσεκτη ωριμότητα για αθλητή της ηλικίας του. Ο Βερολινέζος περιφερειακός ξεχωρίζει για την αποφασιστικότητα και τα, συνολικά, σπουδαία ψυχικά του αποθέματα καθώς δεν φοβάται να πάρει αποφάσεις όταν η μπάλα καίει, επιδεικνύοντας ηγετικό χαρακτήρα. Το μεγαλύτερο εφόδιο για τον Mattisseck αυτή τη στιγμή (και σε αυτή την φάση της καριέρας του) είναι ότι δουλεύει με έναν από τους μεγαλύτερους δασκάλους του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τον κόουτς Ρενέσες, ο οποίος έχει το σπάνιο χάρισμα να αναπτύσσει ταλαντούχους νέους παίχτες, ρίχνοντας τους από νωρίς στα βαθιά.
Usman Garuba (Real Madrid)
H «ακρίδα» της Μαδρίτης που αποτέλεσε φόβο και τρόμο το καλοκαίρι στο U18 όταν και οδήγησε τους Ισπανούς στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Ο Garuba διαθέτει ένα πραγματικά σπουδαίο φυσικό και αθλητικό πακέτο το οποίο γαρνίρει με ασταμάτητο motor. Τρέχει πολύ καλά το γήπεδο, έχει εξαιρετικά χέρια και είναι δυναμίτης όταν καλείται να τελειώσει φάσεις στο ζωγραφιστό ή να αμυνθεί επάνω από το καλάθι. Στα 17 του χρόνια (γεννημένος το 2002) παίρνει ήδη χρόνο στη Ρεάλ Μαδρίτης με τον Πάμπλο Λάσο να φαίνεται ότι τον υπολογίζει στο φετινό rotation. Σας θυμίζει κάτι η ιστορία…;
Αmine Noua (ASVEL)
Γεννημένος το 1997 στη Λυών, ντόπιο προϊόν της Βιλερμπάν. Ο 22χρονος πάουερ-φόργουορντ έρχεται από μια πολύ καλή περυσινή σεζόν στο Eurocup και ελπίζει ότι φέτος θα δει συνέχεια και στη μεγάλη σκηνή, αυτήν της Ευρωλίγκας. Παιδί που αγωνίζεται με ενέργεια και διακρίνεται για την ικανότητα του στο ριμπάουντ (έχει εξαιρετικά χέρια και καλό timing) αλλά και για τη δυνατότητα του να επιτεθεί με πρόσωπο ή πλάτη στο καλάθι. Εάν σταθεροποιήσει το περιφερειακό του σουτ σε ένα καλό επίπεδο θα είναι έτοιμος να πάρει το κάλεσμα από ομάδες ακόμα υψηλότερης ταχύτητας. Eίναι ο γηραιότερος μεταξύ των παιδιών της λίστας όμως αξίζει την προσοχή σας.
Tariκ Biberovic (Fenerbahce)
Ο Βόσνιος γκαρντ-φόργουορντ αποτελεί το νέο πουλέν του Ζοτς. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σέρβος κόουτς άφησε, μάλλον εσκεμμένα, ένα κενό στις θέσεις των πλαγίων του φετινού ρόστερ (θα μπορούσε να προσθέσει κάλλιστα έναν πιο παιγμένο αθλητή με 3&D χαρακτηριστικά) κλείνοντας του το μάτι πονηρά. Ο Μπιμπέροβιτς πήρε πέρυσι το βάπτισμα στη μεγάλη σκηνή της Ευρωλίγκας. Το κορμί του ακόμα αναπτύσσεται όπως και η αθλητική του ικανότητα όμως μπορεί να σουτάρει και να παίξει με τη μπάλα στα χέρια. Εκεί δίνει μεγάλη βάση ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς ελπίζοντας ότι την Άνοιξη ο 18χρονος Βόσνιος θα έχει μάθει να αποκωδικοποιεί το παιχνίδι πιο γρήγορα αναβαθμίζοντας τη δυναμική του εντός του ρόστερ.