Ευρωλίγκα

EUROLEAGUE FREE AGENCY

Με τις ομάδες της Ευρωλίγκας να έχουν ήδη πιάσει δουλειά σε επίπεδο recruiting στελεχώνοντας τα ρόστερς τους , οι διάφοροι free agents που έπαιξαν πέρυσι στη διοργάνωση περιμένουν τη καλύτερη δυνατή πρόταση.

Πάμε να δούμε μερικές πραγματικά καλές περιπτώσεις τέτοιων αθλητών, οι οποίες πιθανόν να απασχολήσουν και τις δικές μας ομάδες στο υψηλότερο επίπεδο

ALEX TYUS (27, 2.04): Ο Τάιους έρχεται από μια μέτρια σεζόν όπου αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμών και η σχέση του με το κλαμπ της Μακάμπι πέρασε διάφορες φάσεις.  «Μέτρια» με γνώμονα το step up που έκανε πέρυσι την άνοιξη όταν υπήρξε  καταλύτης στη πορεία της ομάδας του Μπλατ μέχρι τον τίτλο της Ευρωλίγκας. Ο Τάιους έχει πόδια, είναι μακρύς, παραμένει ένας από τους καλύτερους finishers (καρφώνει ότι μπάλα πιάνει γύρω από το καλάθι) στην Ευρώπη και διαθέτει εξαιρετικό τάιμινγκ στο μπλοκ λειτουργώντας ως rim protector. Η Κίμκι τον πρεσάρει ρίχνοντας στο τραπέζι μια πολύ δελεαστική πρόταση (2.5 εκ./2 χρόνια) στοχεύοντας να τον ταιριάξει με τον έτερο Euroleague winner Ταϊρίς Ράις, όμως ο παίχτης ακόμα δεν έχει συμφωνήσει.

BRIAN RANDLE (30, 2.03): Ο Ραντλ έκανε αρκετά καλή σεζόν με τη Μακάμπι μέχρι το σημείο που τραυματίστηκε, γεγονός που επηρέασε το finish του στη σεζόν (ο αντίκτυπος ήταν φανερός ειδικά στο αμυντικό κομμάτι). Είχα ενδοιασμούς στην αρχή της σεζόν για την επιτυχία του στο σύστημα της Μακάμπι λόγω του γεγονότος ότι δε σούταρε αξιόπιστα από τη θέση «4» όμως συνολικά ανταποκρίθηκε πλήρως. Τον έχω χαρακτηρίσει ως το καλύτερο transition-4 στη διοργάνωση (μαζί με τον Πρίντεζη). Ο τρόπος που αυτός και ο Τάιους έτρεχαν τον κεντρικό διάδρομο στη τρανζίσιον επίθεση της Μακάμπι ήταν εντυπωσιακός και όμοιο του δε παρουσίασε άλλη φροντκόρτ  στην Ευρωλίγκα(πάντως δε στάθηκε αρκετός για την ομάδα του Γκούντες). Πολύ καλός αμυντικός παίχτης, αποτελεσματικός βάζοντας τη μπάλα στο παρκέ, βγάζει αρκετή ενέργεια. Αξιοπρόσεκτη περίπτωση τουλάχιστον..

DAVID MOSS (32-1.96): Για τον Μος τα είπαμε στο Hoopfellas πριν λίγες ημέρες. Blue collar παίχτης, ιδανικό fit για ομάδες με υψηλές βλέψεις οι οποίες παίζουν σωστά το άθλημα. Ίσως ο καλύτερος περιφερειακός αμυντικός  που είδε η διοργάνωση μετά τις ένδοξες ημέρες του Διαμαντίδη. Hustle player που έχει συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης στην επίθεση (ποστ, midrange καταστάσεις, short threes από τις γωνίες) και παίζει πάντα πάνω σε αυτά που μπορεί να κάνει. Έκανε μέτρια σεζόν σε μια κακή ομάδα και ένα άσχημο αγωνιστικό περιβάλλον, κατάσταση στην οποία δεν έχει συνηθίσει να βρίσκεται. Παραμένει πρότυπο defensive stopper παρότι οι χρόνοι του στα αμυντικά recovers έκαναν τη πρώτη τους μικρή βόλτα προς τα επάνω τη σεζόν που μόλις τελείωσε.

DONTAYE DRAPER (31-1.80): Πήρε τη ψήφο μου φέτος για το βραβείο του καλύτερου αμυντικού της Ευρωλίγκας. Ομολογώ ότι εκπλήσσομαι που η Αναντολού δεν επέλεξε να τον διατηρήσει στις τάξεις της. Καλλιέργησε quarterback skills υπό τον Ντούσαν Ίβκοβιτς και βελτίωσε πολύ το κομμάτι της απόφασης.  Εξαιρετικός στη πίεση της μπάλας, πολύ δυνατά πόδια και γρήγορα χέρια, συνέχισε τη πρόοδο στο κομμάτι του σουτ. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο και η φετινή σεζόν έδειξε ότι μπορεί, πάντα στο σωστό πλαίσιο, να ανταποκριθεί σε βασικό ρόλο. Γκαρντ που μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σύγχρονου μπάσκετ. Θα τον ήθελα στην ομάδα μου..

JAMEL MCLEAN (27-2.03): Άλλος ένας παίχτης για τον οποίο μιλήσαμε εκτενώς στο Hoopfellas. Ο Mclean έχει Opt-out στο συμβόλαιο του με την Άλμπα όπως σας είχα ενημερώσει και συγκεντρώνει σημαντικό ενδιαφέρον από αρκετές ομάδες. Πολύ δυνατός παίχτης ρακέτας με εξαιρετικό positioning και δυνατό κορμό χαρακτηριστικά τα οποία τον βοηθούν να κερδίζει εκατοστά και «θέσεις « στο γήπεδο σε άμυνα και επίθεση. Φοβερά χέρια. Ο Σασα Ομπράντοβιτς τον έπαιξε και στις δύο θέσεις της φροντκόρτ εκμεταλλευόμενος το πλεονέκτημα που του έδινε υ συνύπαρξη του με παίχτες που επίσης είχαν την ευχέρεια να κινηθούν και στο «4» και στο «5». (Μπάνιτς, Ραντόσεβιτς). Του λείπει το σουτ από τη περίμετρο και το rim protection όμως όποιος τον δέσει στο «5» μαζί με έναν sky-jumping ψηλό απλά δε θα χάσει..

GAL MEKEL (27-1.92): Ο Ισραηλινός πόιντ γκαρντ είναι μια πολύ αξιόλογη περίπτωση  παίχτη που απασχόλησε αρκετά του Αμερικανούς και το ΝΒΑ επίσημα πλέον με τη συμμετοχή του στη λίγκα. Ο Μέκελ είναι  ένα Pick & roll PG με αυξημένα playmaking abilities που ξέρει να κρατά του συμπαίκτες του αναμεμειγμένους στην επίθεση της ομάδας. Μελανό του σημείο το περιφερειακό σουτ.  Στο Νόβγκοροντ έκανε πολύ καλό δίδυμο με τον Ρότσεστι δεδομένου του ότι ο Μέκελ είναι pass first . Η Μακάμπι  φημολογείται ότι θέλει να τον ταιριάξει και πάλι με τον Ρότσεστι . Είχε παίξει υπό τον Σάσα Τζόρτζεβιτς στο Τρεβίζο..

JAMES ANDERSON (26-1.98): O Άντερσον έδωσε μια πρώτη εικόνα του επιπέδου της ποιότητας που διαθέτει σαν παίχτης με τη παρουσία του στην Ευρωλίγκα. Πέρυσι ο μάνατζερ του τον πρότεινε σχεδόν σε όλες τις τοπ-ομάδες της διοργάνωσης όμως καμία δεν έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον. Wing που μπορεί να σκοτώσει από τη περίμετρο ειδικά εάν δε τον πιέσεις αρκετά. Πραγματικός κανονιέρης. Πιστολιές μετά από ντρίμπλα (πηγαίνοντας αριστερά), γρήγορο release, δε διστάζει να πάει προς τα μέσα και να τελειώσει. Καλός ριμπάουντερ. Χρειάζεται να βελτιώσει το shot selection του. Αυτό είναι ένα σημείο που φόβισε τα τοπ κλαμπς . Θα γίνει το ίδιο και φέτος..;