Olympiakos Valenthia

Ολυμπιακός-Βαλένθια: Διαγώνισμα ψυχολογίας

Περίεργη ατμόσφαιρα. Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ανοίγει σήμερα την αυλαία των φετινών εντός έδρας αγώνων των ερυθρολεύκων όμως το κλίμα δεν είναι ακριβώς γιορτινό. Η κακή εμφάνιση της πρεμιέρας και το διαζύγιο με τον κόουτς Μπλατ έχουν φέρει ένα μούδιασμα στους οπαδούς του Ολυμπιακού το οποίο ήρθε να ενισχύσει τον προβληματισμό που είχε δημιουργηθεί για την εικόνα του συνόλου από την αρχή της προετοιμασίας.

Ο σύμμαχος των ερυθρολεύκων απέναντι στις «νυχτερίδες»

Ο Κεστούτις Κεμζούρα θα κληθεί να κρατήσει τιμόνι της ομάδας σήμερα και γενικότερα σε αυτή τη μεταβατική περίοδο όπου οι ερυθρόλευκοι ψάχνουν τον αντικαταστάτη του κόουτς Μπλατ. Σίγουρα δεν είναι ότι πιο εύκολο για τον Λιθουανό ο οποίος υπήρξε συνεργάτης  του Αμερικανού στο λιμάνι και τώρα πρέπει να στηρίξει το οικοδόμημα σε μια στιγμή που οι τριγμοί είναι έντονοι.

Το ματς με την Βαλένθια συνιστά ένα διαγώνισμα ψυχολογίας για τον Ολυμπιακό. Είναι πολύ σημαντικό να το περάσει με καλό βαθμό. Να βγάλει αντίδραση δείχνοντας σφυγμό.  Οι Πειραιώτες βγάζουν στο παιχνίδι τους μια κούραση και μια έλλειψη ενέργειας, πέραν των προβλημάτων που παρουσίασαν σε επίπεδο επικοινωνίας και συνεργασιών. Χωρίς αυτή τη βάση (συγκεκριμένα standards ενέργειας, ταχύτητας)  θα δυσκολευτούν πολύ να οικοδομήσουν κάτι καλό. Αυτό λοιπόν το οποίο θα μπορούσε να κάνει ο κόουτς Κεμζούρα στη προκειμένη περίπτωση είναι να εστιάσει σε παιδιά που έχουν τη δυνατότητα να φρεσκάρουν το αγωνιστικό πρόσωπο του συνόλου.

Η Βαλένθια είναι μια ποιοτική ομάδα. Το ρόστερ της διαθέτει βάθος και παραδοσιακά πρόκειται για ένα σύνολο το οποίο παίζει το παιχνίδι στη σωστή του βάση. Τους αρέσει να συνεργάζονται και να ακουμπούν στα βασικά ενώ παράλληλα έχουν μια πολυπρόσωπη επίθεση. Στις τρεις πρώτες αγωνιστικές της ACB, δέκα παίχτες του Jaume Ponsarnau μετρούν από 6 έως 12 πόντους  μέσον όρο. Η ισορροπία στον αριθμό των εκτελέσεων και το μοίρασμα των προσπαθειών στην επίθεση είναι ένα στοιχείο που άλλωστε χαρακτηρίζει τις νυχτερίδες εδώ και χρόνια. Η τριάδα της γραμμής ψηλών δε, Dubljevic-Tobey-Motum, θα πρέπει να αποτελέσει το βασικό στόχο της άμυνας του Ολυμπιακού. Νομίζω ότι θα είναι σημαντικό να σημαδευθεί στην επίθεση ο –ευρισκόμενος σε καλή κατάσταση- Αυστραλός φόργουορντ για να φθαρεί.

Σε αυτή τους την προσπάθεια, οι ερυθρόλευκοι θα έχουν ένα σύμμαχο και αυτός έχει να κάνει με  το αθλητικό κομμάτι. Πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο υστερεί σημαντικά η ισπανική ομάδα στη σύγκριση με τον ανταγωνισμό στην Ευρωλίγκα.Ο Ολυμπιακός οφείλει να το εκμεταλλευτεί. Σε κάθε περίπτωση οφείλει να προσπαθήσει να τρέξει δεδομένου του ότι η Βαλένθια αυτή τη στιγμή λειτουργεί καλύτερα στο σετ παιχνίδι. Τρέχοντας οι γηπεδούχοι μπορούν να χαμηλώσουν τον βαθμό επίδρασης των μεγάλων κορμιών του Ponsarnau  στο παιχνίδι (Dubljevic, Tobey ο οποίος είναι πολύ σημαντικός παίχτης) χτυπώντας παράλληλα στα πόδια τους περιφερειακούς των Ισπανών (μόνο ο Loyd διακρίνεται στο αθλητικό κομμάτι). Η Βαλένθια είναι μια ομάδα που έχει δύναμη στο ριμπάουντ και εδώ εντοπίζεται άλλη μια μάχη (ζωτικής σημασίας) που πρέπει και μπορεί να κερδίσει η ελληνική ομάδα.

Εν κατακλείδι, το ματς έχει περίεργο υπόβαθρο. Είναι θετικό για τον Ολυμπιακό ότι η φύση του ρόστερ των Ισπανών του δίνει ένα αθλητικό πλεονέκτημα το οποίο στη παρούσα φάση είναι σημαντικό. Οι νυχτερίδες (όπως φάνηκε στη πρεμιέρα απέναντι στην ΤΣΣΚΑ) θα έχουν πρόβλημα να ματσάρουν πιο αθλητικά σύνολα. Ο Ολυμπιακός δεν είναι ακριβώς τέτοιο όμως στη συγκεκριμένη αναμέτρηση διατηρεί ένα προβάδισμα στον συγκεκριμένο τομέα που ελπίζουμε ότι μπορεί να έχει πολλαπλή απεικόνιση στο παρκέ. Παίχτες όπως ο Κουζμίνσκας ή ο Μιλουτίνοφ θα έχουν τις ευκαιρίες τους σήμερα σε παραγωγικό επίπεδο. Ας ελπίσουμε ότι η ελληνική ομάδα θα αντιδράσει περνώντας αυτό το σημαντικό διαγώνισμα ψυχολογίας που προέκυψε με το ξεκίνημα της σεζόν…

Ολυμπιακός Βαλένθια Online στοίχημα στην Euroleague