Βασίλης Σπανούλης και Ολυμπιακός εναντίον Φενέρ Stoiximan Blog

Έτοιμος για όλα..

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται σήμερα το βράδυ στο Φάληρο την ομάδα που έκανε διπλό στο σπίτι της πρωταθλήτριας Ευρώπης πριν λίγες μόλις ημέρες..

Μάχη “βαρέων βαρών” ανάμεσα σε δύο διεκδικητές σήμερα το βράδυ στο ΣΕΦ με ιδιαιτερότητες. Ποιο στυλ παιχνιδιού θα επικρατήσει;

Σημαντικές απουσίες

Όταν τα ονόματα του Γιώργου Πρίντεζη και του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς βρίσκονται στα απουσιολόγια των δύο ομάδων γίνεται κατανοητό ότι οι δύο προπονητές θα έχουν έξτρα δουλειά. Η Φενέρ ζει με την απουσία του Σέρβου σταρ της εδώ και καιρό όμως αυτό δε σημαίνει ότι έχει προσαρμοστεί σε αυτή. Το παιχνίδι της μοιάζει ελλιπές χωρίς τον Μπογκντάνοβιτς του οποίου η ικανότητα να εκτελέσει, να δημιουργήσει και να αμυνθεί σε διαφορετικά κορμιά είναι απλά καταλυτική για το στυλ μπάσκετ του Ομπράντοβιτς. Οι Τούρκοι αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα τον τελευταίο καιρό χωρίς αυτόν και σήμερα το βράδυ θα φανεί εάν το ξέσπασμα της Μόσχας ήταν αποτέλεσμα “ενστίκου επιβίωσης” και στιγμιαίας αντίδρασης ή θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς για ανοδική πορεία.

Ο Ολυμπιακός έχει πολύ λιγότερο χρόνο για να προσαρμοστεί. Ο Πρίντεζης αποτελούσε την αιχμή του δόρατος των ερυθρολεύκων σε τέτοια ματς και κύριο εκφραστή της φιλοσοφίας των ερυθρολεύκων σε επίθεση και άμυνα. Μη ξεχνάμε ότι το σύνολο του Γιάννη Σφαιρόπουλου ακόμα προσπαθεί να συνέλθει από τον τραυματισμό του Χάκετ, προσδοκώντας ότι η προσθήκη του Ουότερς θα ανεβάσει το backcourt.

Ποιά φιλοσοφία θα επικρατήσει σήμερα το βράδυ..; Οι φιλοξενούμενοι παίζουν συχνά με δίδυμους πύργους (Vesely-Udoh) και στη Μόσχα ο Ζοτς δε δίστασε να παρουσιάσει εξωφρενικά πράγματα. Άντιτς στο “3”, δίδυμο τους Νάναλι-Κάλινιτς στο backcourt. Όλα στον βωμό της άμυνας.Οτιδήποτε εξυπηρετούσε την αμυντική του τακτική έπεσε στο παρκέ για να κερδίσει μια μπάλα, ένα ριμπάουντ, ένα deflection, μια κατοχή. Στο ΣΕΦ τα πράγματα θα είναι λίγο διαφορετικά όμως..

Ο Ολυμπιακός είναι ο βασιλιάς του Small Ball. Στη πραγματικότητα (όπως και η ΤΣΣΚΑ) στηρίζεται στη χρυσή συνταγή “Big Guards-Mobile Bigs” που τον οδήγησε δις στη κορυφή της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Του λείπουν όμως πλέον δύο βασικά εργαλεία αυτής του της τακτικής τα οποία του έδιναν σημαντικά πλεονέκτημα στο αμυντικό κομμάτι. Οι γηπεδούχοι είναι αναγκασμένοι να στραφούν στη πίεση των περιφερειακών της Φενέρ. Ο Ζοτς έχει μόνο δύο καθαρά γκαρντ υψηλού επιπέδου και τα χρησιμοποιεί μάλιστα αρκετή ώρα μαζί. Ο Ολυμπιακός πρέπει να παίξει πάνω στο δίδυμο Σλούκα-Ντίξον στη δική του επίθεση από το ξεκίνημα και να είναι έτοιμος να αμυνθεί σε καταστάσεις όπως αυτές.

zeljko_obradovic2

Η βραδιά του Σπανούλη (και ελπίζω όχι του Σλούκα..)

Είναι τέτοια η συγκυρία που ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί το leadership του αρχηγού σήμερα περισσότερο από ότι συνήθως. Ο Σπανούλης πρέπει να καθορίσει το τέμπο από την αρχή σπρώχνωντας μπροστά τους συμπαίχτες του στη προσπάθεια τους αυτή με το γνωστό μείγμα aggressiveness και συγκέντρωσης που τον χαρακτηρίζει. Η Φενέρ θα πάει (αν όχι από την σίγουρα κάποια στιγμή μέσα στο παιχνίδι) με ψηλό παίχτη απέναντι του. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού απλά πρέπει να επιτεθεί..

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η αγωνιστική αντίδραση του Κώστα Σλούκα στην επιστροφή του σε ένα γήπεδο όπου ανδρώθηκε και έζησε πολύ μεγάλες στιγμές. Ο 26χρονος γκαρντ αποτελεί το κέντρο αποφάσεων της Φενέρ και φέτος κάνει σπουδαία σεζόν. Είναι σημαντικό να μείνει στα ρηχά. Ενθυμούμενοι το ρεσιτάλ του Ντίξον στη Μόσχα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι ο Μάντζαρης θα έχει πολύ δουλειά..

Εν κατακλείδι, με τον τρόπο που έχει στρωθεί το “χαλί” του παιχνιδιού, η μονομαχία των δύο ομάδων είναι πολύ ανοιχτή. Ο ρυθμός, τα ριμπάουντ και τα λάθη θα καθορίσουν τον ρυθμό και θα δώσουν πλεονέκτημα. Ο Ομπράντοβιτς θα στοχεύσει να σετάρει το τέμπο και να επιβληθεί με το μέγεθος του ενώ ο Σφαιρόπουλος (ελπίζει σε μια καλή αμυντική παράσταση των ψηλών του, άλλωστε ο Birch έχει δείξει τι μπορεί να κάνει απέναντι στο δίδυμο της Φενέρ..) να βρει πόντους στο ανοιχτό γήπεδο παίρνοντας το τιμόνι από νωρίς. Σίγουρα οι προσωπικότητες θα παίξουν τον ρόλο τους. Αρχηγέ, είναι η βραδιά σου..