Ερυθρός Αστέρας-Παρτίζαν, Game 3: Σε ρόλο «κυνηγού»

Η Παρτίζαν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έκανε το 2-0 σε μια φλεγόμενη Stark Arena και ψάχνει πλέον αυτήν τη μια νίκη για να φτάσει στον τίτλο της Αδριατικής λίγκας. Με τη σειρά να μεταφέρεται στo Aleksandar Nikolic Hall όμως, ο Ερυθρός Αστέρας είναι αυτός που μπαίνει σε ρόλο «κυνηγού».

Η Παρτίζαν προστάτεψε την έδρα της αντιδρώντας σωστά όταν βρέθηκε υπό καθεστώς πίεσης, δείγμα του πόσο καλά δουλεμένη είναι η ομάδα πνευματικά και αγωνιστικά. Το σύνολο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κουβαλούσε μέχρι τα ημιτελικά την επίδραση του αποκλεισμού από τα playoffs της Ευρωλίγκας, έχοντας μερικές άσχημες βραδιές τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο. Τα δύο πρώτα ματς των τελικών όμως έδειξαν ότι η Παρτίζαν επιστρέφει στα αγωνιστικά standards των τελευταίων μηνών. Η πρόκληση του τίτλου της ACB άλλωστε είναι τεράστια.

Η ομάδα του Ομπράντοβιτς κέρδισε δύο μάχες διαφορετικής φύσεως απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα. Και στις δύο περιπτώσεις χρειάστηκε να διαχειριστεί την πίεση από την επιστροφή του αντιπάλου, παρότι το υπόβαθρο –μέχρι εκείνο το σημείο- της πρώτης αναμέτρησης δεν είχε σχέση με αυτό της δεύτερης.

Στον πρώτο τελικό η Παρτίζαν ήταν σαρωτική στο ξεκίνημα, αποδίδοντας το γνωστό , ολοκληρωτικό της μπάσκετ. Ο Πάντερ «γάζωνε» και ο Ζακ ΛεΝτέι ήταν κυρίαρχος στις δύο πλευρές του παρκέ, συνεπικουρούμενος από την ορμητικότητα του Σμάιλαγκιτς (13.0 πόντοι-3.5 ριμπάουντ) ο οποίος αποτελεί το «κρυφό χαρτί» του Ζοτς απέναντι στη γραμμή ψηλών του Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Οι φιλοξενούμενοι βρέθηκαν στο -20 στο ημίχρονο, αδυνατώντας να βρουν ισορροπία στα μετόπισθεν όπου είχαν δεχθεί ήδη 56 πόντους. Ήταν προφανές επίσης ότι χωρίς τον Βιλντόζα και με τον Νέντοβιτς σε μέτρια βραδιά, το οπλοστάσιο τους στην επίθεση δεν ήταν τόσο ισχυρό όσο απαιτεί μια τέτοια αναμέτρηση. Παρόλα αυτά με αρωγό τον Ντόμπριτς επέστρεψαν μεθοδικά στη διεκδίκηση του ματς, βάζοντας πίεση στην Παρτίζαν αλλά απέτυχαν να τελειώσουν φάσεις σε κομβικές στιγμές όπου οι γηπεδούχοι αδυνατούσαν με τη σειρά τους να βρουν τον δρόμο προς το καλάθι.

Ο δεύτερος τελικός ήταν άλλο παιχνίδι. Ο Ερυθρός Αστέρας μπήκε συγκεντρωμένος από το ξεκίνημα με ηγέτη τον Νέντοβιτς και τον Μπέντιλ να ματσάρει τη δύναμη των ψηλών του Ομπράντοβιτς στο «ζωγραφιστό». Η μάχη ήταν αμφίρροπη μιας και η επιστροφή του Βιλντόζα είχε δώσει άλλον αέρα στους φιλοξενούμενους, βοηθώντας τους παράλληλα να διαχειριστούν την αστοχία του Καμπάτσο πίσω από τη γραμμή του τριπόντου (2/9 σουτ με την άμυνα να του παραχωρεί μάλιστα αρκετό χώρο). Ο Τζέιμς Νάναλι ήταν εν τέλει ο παίχτης-κλειδί για τον Ζοτς, δίνοντας σημαντικές λύσεις στην τρίτη και τέταρτη περίοδο, όπου η Παρτίζαν έχτισε και πάλι μια διαφορά της τάξεως των οχτώ πόντων, την οποία και διατήρησε μέχρι το τέλος.

Αλλαγή ρόλων

Στον τρίτο τελικό το υπόβαθρο και τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Με το σκορ στο 2-0 και τη σειρά να μεταφέρεται από τη Stark Arena στο Aleksandar Nikolic Hall, ο Ερυθρός Αστέρας είναι αυτός που μπαίνει σε ρόλο «κυνηγού».

Η ομάδα του Ιβάνοβιτς έχει πολλές δυνατότητες και φέτος μάλλον αδίκησε τον εαυτό της στην Ευρωλίγκα, όπου πιθανόν άξιζε –με βάση την απόδοση της όλη τη σεζόν- μια θέση στα playoffs (την έχασε ουσιαστικά με τις δύο ήττες από τις αδιάφορες γερμανικές ομάδες σε ένα πολύ κομβικό χρονικά σημείο). Ο Ερυθρός Αστέρας έχει το ταλέντο και τις προσωπικότητες για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Το backcourt του, με την τριάδα Καμπάτσο-Νέντοβιτς-Βιλντόζα, είναι ένα από τα ποιοτικότερα που είδαμε φέτος στο ευρωπαϊκό μπάσκετ ενώ και στις άλλες θέσεις υπάρχουν παίχτες που μπορούν να κρίνουν τέτοιες αναμετρήσεις, προεξέχοντος του Πετρούσεφ ο οποίος έμεινε σε ρηχά νερά στα δύο πρώτα παιχνίδια (9.0 πόντοι-3.5  ριμπάουντ).

Οι γηπεδούχοι θα πιέσουν πολύ στην άμυνα, επάνω στη μπάλα και μακριά από αυτή, με όπλο την επιθετικότητα του Καμπάτσο, τον δυναμισμό του Λάζιτς και το motor του Λαζάρεβιτς, δυσκολεύοντας την ανάπτυξη της Παρτίζαν. Εδώ το ενδιαφέρον θα είναι μεγάλο καθώς η επίθεση του Ζοτς βασίζεται στην προσωπική φάση και έχει παίχτες που μπορούν δυνητικά να σπάσουν αυτήν την πίεση.

Oι αθλητές του Ντούσκο Ιβάνοβιτς θα επιτεθούν στον αντίπαλο από το ξεκίνημα, προσπαθώντας να βάλουν τον κόσμο στην εξίσωση (όχι ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για αυτό στη Σερβία) και η άμυνα των φιλοξενούμενων οφείλει να είναι έτοιμη για τις επελάσεις του διδύμου Νέντοβιτς-Βιλντόζα και το μέσα-έξω παιχνίδι του Πετρούσεφ. Σημειώστε ότι οι γηπεδούχοι έχουν σε καλή κατάσταση τον Όγκνιεν Ντόμπριτς (14.0 πόντοι-5.0 ριμπάουντ στα δύο πρώτα παιχνίδια) ο  οποίος μπορεί να δώσει ώθηση στην επίθεση τους με την ικανότητα του να εκτελέσει στατικά σουτ και να τελειώσει φάσεις στο ανοιχτό γήπεδο. Παίχτης-κλειδί για την Παρτίζαν ο Ζακ ΛεΝτέι που έχει τη δυνατότητα να αποσυμπιέσει τους περιφερειακούς βάζοντας τη μπάλα στο παρκέ και να σκοράρει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αγωνιζόμενος κοντά στο καλάθι ή μακριά από αυτό. Ο Ζοτς ξέρει ότι η πίεση θα βρίσκεται  στην πλευρά του αντιπάλου και θα κάνει ότι περνάει το χέρι του για να την δει να αυξάνεται σταδιακά, μετατρέποντας τον τρίτο τελικό σε μια πολύ κλειστή μάχη. Έχει άλλωστε τρεις ευκαιρίες για τον τίτλο.

Νικητής και Over/Under Ερυθρός Αστέρας και Under 162.5 σε απόδοση 2.72 στη Stoiximan

Ο τρίτος τελικός της Αδριατικής λίγκας αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον. Είναι το μέγεθος των δύο  συλλόγων, η ιστορία, οι προσωπικότητες στον πάγκο και στο παρκέ αλλά και το περιτύλιγμα του πάθους που προσφέρουν οι οπαδοί, που δίνουν σε αυτό το ματσάρισμα τόσο ξεχωριστό χαρακτήρα. Ο Ερυθρός Αστέρας θα κάνει τα πάντα για να απαντήσει και να κρατήσει τη σειρά ζωντανή. Μπορεί να τα καταφέρει, αρκεί να μην πνιγεί στο ίδιο του το άγχος. Ας μη ξεχνάμε ότι  υπάρχει πιο ικανός προπονητής στην Ευρώπη από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, στο να κλείνει βασανιστικά τη βάνα του οξυγόνου για τον αντίπαλο.

Bet Builder με Χάν τικαπ  Ερυθρός Αστέρας -4.5 και Πόντοι Παρτίζαν Under 82.5 σε απόδοση 2.33 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Hoopfellas.gr για το Stoiximan