stephen curry

Επιστροφή στο… μέλλον

Μπορεί ο Στέφεν Κάρι να διαδεχθεί τον ΛεΜπρόν Τζέιμς ως το νέο πρόσωπο του οργανισμού του ΝΒΑ?  Αυτή είναι μια ερώτηση που συζητιέται έντονα τον τελευταίο καιρό στα πέριξ της αμερικανικής λίγκας , με τις συζητήσεις να κορυφώνονται στο τριήμερο του All Star Game της Νέας Υόρκης. Και αν μπορεί, τι σημαίνει αυτό για το ΝΒΑ και το παγκόσμιο μπάσκετ;

Στο All-Star Weekend ο γκαρντ των Ουόριορς ήταν, πρώτος στην ψηφοφορία για τη στελέχωση των starting lineups και συγκέντρωσε τα περισσότερα φώτα.

Ας τα πάρουμε, όμως, ένα ένα. Ο Κάρι σαφέστατα βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι ακόμα το «πρόσωπο της λίγκας» όμως βρίσκεται στον δρόμο για να γίνει σύντομα. Τη φετινή σεζόν, διανύοντας το 27ο έτος της ηλικίας του, έχει τινάξει την μπάνκα στον αέρα. Η αύρα του είναι τέτοια που με το που πατάει το παρκέ σκορπίζει στην ατμόσφαιρα το “Ι own the League” που έβγαζε στις Glory Days του ο Άλεν Άιβερσον.. Οι Ουόριορς σκορπούν τον τρόμο σε όλη τη λίγκα παίζοντας ολοκληρωτικό μπάσκετ και στις δύο πλευρές του παρκέ. Το σημείο ίσως που πρέπει να εστιάσουμε είναι ότι ο ηγέτης τους είναι ένας old school-παίκτης. Όπως είναι και η ομάδα, που ξεχωρίζει για τον τρόπο που εκτελεί τα βασικά.

Ο Κάρι στα δικά μου μάτια έχει βάλει το χέρι του στο MVP της φετινής σεζόν. Είναι τόσο ολοκληρωμένο το μπασκετικό πακέτο που προσφέρει πλέον (μετά τη σαφή βελτίωση του στα μετόπισθεν και την συνεχή ανάπτυξη της δημιουργικής του πλευράς) που ακουμπά τον όρο «φονικό». 23.6 πόντοι, 4.7 ριμπ.-7.9 τελικές-2.2 κλεψίματα στο τιμόνι της καλύτερης ομάδας του πρωταθλήματος.. Τα ρεκόρ διαδέχονται το ένα το άλλο.. Μετά την επίσημη –την τελευταία διετία- είσοδό του και μάλιστα ως top name on the list στις συζητήσεις για τον κορυφαίο σουτέρ στην ιστορία του αθλήματος, ήρθε και ο τίτλος στον αντίστοιχο διαγωνισμό (σε μια μάλιστα από τις κορυφαίες συνάξεις pure shooters ιστορικά στον θεσμό) με ρεκόρ πόντων. Γιατί στην Αμερική του… περιτυλίγματος όλα αυτά μετρούν στον μέσο οπαδό.

Για να γίνει βέβαια ο Κάρι το «πρόσωπο του οργανισμού» παίρνοντας τη σκυτάλη από τον, 30+ πλέον, ΛεΜπρόν Τζέιμς, θα πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους. Να φορέσει το δαχτυλίδι..  Δεν είναι εύκολο, όμως οι φετινοί Ουόριορς του Στιβ Κερ έχουν τις προδιαγραφές για να πάνε βαθιά στην post season. Ο τίτλος είναι προαπαιτούμενο για να καθίσει ο Κάρι στον θρόνο του βασιλιά και αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα, που έχει να κερδίσει, πλέον.

Τι θα σήμαινε όμως μια τέτοια αλλαγή σκυτάλης για το παγκόσμιο μπάσκετ και ειδικά αυτό του ΝΒΑ; Πως θα μπορούσε να αποκωδικοποιηθεί; Είναι απλό και το έχω γράψει πολλάκις. Το μπάσκετ όσο προχωράει προς το μέλλον, θα επιστρέφει στο παρελθόν. Στα βασικά και την πραγματική μαγεία του αθλήματος. Από τον παίκτη-ρομπότ ΛεΜπρόν Τζέιμς στον παλαιάς κοπής “fundamental” Στέφεν Κάρι. Από τους Μαϊάμι Χιτ στο μπάσκετ των Σαν Αντόνιο Σπερς, και γιατί όχι των Ουόριορς. Return to innocence κύριοι. Μήπως υπάρχει μεγαλύτερη μαγεία σε ένα βροντερό κάρφωμα του Τζέιμς από ό,τι σε ένα step back και τίναγμα του καρπού του Κάρι; Σε καμία περίπτωση λέω έγω.

 

Δημήτρης Κατσιώνης

hoopfellas.blogspot.gr