Εφές-Παναθηναϊκός: Επικίνδυνη αποστολή

Ο Παναθηναϊκός ψάχνει τη δική του αγωνιστική επανάσταση στη Κωνσταντινούπολη και σε ένα ματς με πολύ υψηλό βαθμό δυσκολίας απέναντι στην ομάδα που παίζει τον τελευταίο καιρό το καλύτερο μπάσκετ στη διοργάνωση.

Είναι ίσως το παιχνίδι με τον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό δυσκολίας τη συγκεκριμένη περίοδο για οποιαδήποτε ομάδα της Ευρωλίγκας. Παρά την ήττα στην τελευταία κατοχή στο Μόναχο, η Αναντολού έχει επιστρέψει για τα καλά σκορπώντας εφιάλτες στον ανταγωνισμό. 

Οι Τούρκοι βρίσκονται σε καταπληκτική κατάσταση τον τελευταίο 1,5 μήνα. Κέρδισαν με 24 πόντους στο Τελ Αβίβ, με 27 τη Ζάλγκιρις στην Πόλη, έριξαν 30 στην ΤΣΣΚΑ και 32 στη Φενέρ στο τοπικό ντέρμπι, 23 στον Ολυμπιακό, έκαναν διπλό στη Βαρκελώνη. Περνάει επάνω από κάθε αντίπαλο, πηγαίνοντας τον μια βόλτα με το «τραινάκι του τρόμου».

«Όλοι με ρωτάνε εάν επιστρέψαμε στο επίπεδο που ήμασταν πέρυσι. Όχι. Φέτος είμαστε καλύτεροι» είπε πριν λίγο καιρό ο Εργκίν Αταμάν ο οποίος θα απουσιάσει από τον πάγκο της Αναντολού στη σημερινή αναμέτρηση λόγω τιμωρίας.

Η Εφές έχει ξεσηκώσει λοιπόν μνήμες από την περυσινή της ραψωδία, παίζοντας και πάλι αυτό το ολοκληρωτικό μπάσκετ που θαυμάσαμε και στο οποίο υποκλίθηκε όλη η Ευρώπη. Βελτίωσε αισθητά την άμυνα, παράγοντας ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα στα μετόπισθεν στη διοργάνωση. Έφτασε το επίπεδο των επιθετικών αυτοματισμών της σε πολύ υψηλό επίπεδο και βρίσκει εύκολα πλέον ροή στο παιχνίδι, δίνοντας stops στην άμυνα και εμφανίζοντας πολύ μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης και εκτέλεσης στο ανοιχτό αλλά και στο μισό γήπεδο, κεφαλαιοποιώντας την ύπαρξη πολλών αθλητών με σπουδαίες δεξιότητες στο σκορ και στη δημιουργία, αλλά πρωτίστως τη συνοχή που τη διακρίνει ως σύνολο.

Oι αντίπαλοι καταρρέουν μετά τα πρώτα λεπτά στο παρκέ ενάντια στη μηχανή του Αταμάν και δη,  όταν αυτή αρχίζει να ζεσταίνεται, ανεβάζοντας ρυθμό. O Micic κάνει σεζόν επιπέδου MVP όντας πρώτος σκόρερ και πρώτος στις τελικές πάσες για την Αναντολού, ο Larkin παίζει στις γνωστές υψηλές ταχύτητες και πάλι, ο Beaubois είναι σε εξαιρετική κατάσταση και ο Sanli έδωσε στους Τούρκους τον έξτρα παίχτη που τόσο χρειάζονταν στο κέντρο της ρακέτας.

Όπως καταλαβαίνετε, ο Παναθηναϊκός θα έχει μια πολύ δύσκολη αποστολή. Θα βρει απέναντι του ένα σύνολο που εκτελεί δράσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο και έχει τα εργαλεία (ειδικά στην περιφερειακή) να παίξει την αναμέτρηση στο «γήπεδο» (σε όρους τακτικής και κατ’επέκταση ρυθμού) που αυτό επιθυμεί. Επιβάλλεται λοιπόν συγκέντρωση, σωματική και πνευματική υπέρβαση για 40 λεπτά ώστε να μπορέσουν οι πράσινοι να μείνουν σε επαφή με τους γηπεδούχους, όντας μέσα στη διεκδίκηση της νίκης. Η Μπάγερν λύγισε την Αναντολού γιατί κατάφερε να ματσάρει την ενέργεια της πρωτίστως. Αυτό το «ενεργειακό απόθεμα» άλλωστε αποτελεί  το μυστικό των Βαυαρών φέτος και έναν από τους βασικούς λόγους που έχουν καταφέρει να επιστρέψουν, σπριντάροντας στην τελική ευθεία παιχνιδιών που έμοιαζαν χαμένα.

Από το «τριφύλλι» στην παρούσα φάση λείπει η ποιότητα και το βάθος στο backcourt για να είναι σε θέση να ελέγξει μια τέτοια αναμέτρηση.  Η ομάδα του Κάτας παρ’όλα αυτά είναι πολύ δυνατή σε όρους rebounding και συνολικά στις μάχες ψηλά. Οφείλει κυρίως να μείνει μακριά από τα λάθη γιατί η Αναντολού δεν συγχωρεί. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στις μεταβιβάσεις του ώστε να ρίξει (με σύμμαχο το ριμπάουντ) τον ρυθμό του αγώνα και μειώσει τις κατοχές, ελπίζοντας ότι έτσι θα μείνει μέσα στη διεκδίκηση της νίκης. Λάθη στο κέντρο του γηπέδου και σε απόσταση μιας πάσας –όπως αυτά που βλέπουμε από τους πράσινους την τελευταία εβδομάδα- απλά δεν επιτρέπονται. Η άμυνα της Αναντολού δίνει δυναμικά βοήθειες στο χαμηλό ποστ και διακρίνεται από υψηλό IQ, εφαρμόζοντας παγίδες στον εκάστοτε χειριστή στα τελευταία δευτερόλεπτα της επίθεσης. Αυτά είναι κομμάτια στα οποία ο Παναθηναϊκός έχει παρουσιαστεί αδύναμος πολλές φορές κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν.

Η ελληνική ομάδα θα έχει τύχη λοιπόν εάν παρουσιάσει παιχνίδι χαμηλών λαθών, ελέγξει το ριμπάουντ, βρει με υπομονή και εκτελέσει επιτυχώς τα καλά περιφερειακά σουτ (είναι το αδύναμο στοιχείο της τουρκικής άμυνας) και κυρίως εάν κλείσει τους διαδρόμους στη ρακέτα του για τους γκαρντ των γηπεδούχων. Αυτό το τελευταίο δεν είναι καθόλου εύκολου εάν αναλογιστεί κανείς την αποτελεσματικότητα των δημιουργών της Εφές στο να παράγουν ρήγμα, την αρτιότητα του passing game και την  ύπαρξη ελίτ εκτελεστών στην περίμετρο.

Εν κατακλείδι, ο Παναθηναϊκός κατά την παλιά ρήση του Μπόμπι Νάιτ, θα πρέπει να μπει στο παρκέ για να παίξει έναν αγώνα ενάντια στους κανόνες του αθλήματος του μπάσκετ. Αυτή είναι η πιο σωστή προσέγγιση. Να συγκεντρωθεί στις δικές του δράσεις, εκτελώντας όσο καλύτερα μπορεί αυτό που έχει δουλέψει. Η Αναντολού είναι μια καταπληκτική ομάδα όμως η ιστορία μας έχει διδάξει ότι εάν, με αρκετή δουλειά, καταφέρεις να μειώσεις την αυτοπεποίθηση τέτοιων ομάδων βάζοντας τους πίεση ως outsider,  τα πάντα είναι εφικτά. Βαθμολογικό διακύβευμα δεν υπάρχει ίσως για το «τριφύλλι». Όμως η συγκεκριμένη αναμέτρηση αποτελεί ένα τεράστιο τεστ για την ομάδα και την αγωνιστική της συμπεριφορά, ώστε να δει που πραγματικά βρίσκεται σήμερα απέναντι σε ελίτ ανταγωνισμό…