Εφές-Μπαρτσελόνα: Για μια θέση στον ήλιο

Αναντολού Εφές και Μπαρτσελόνα παίζουν το ματς της χρονιάς σήμερα το βράδυ στη Πόλη και στη πέμπτη και τελευταία αναμέτρηση της σειράς. Ο νικητής θα βρει τον δρόμο για τη «Γη της Επαγγελίας», επιστρέφοντας στο F4 της Ευρωλίγκας…

Όλη η χρονιά σε σαράντα λεπτά. Είναι τα τελευταία μέτρα πριν τον τερματισμό επάνω στο σχοινί, με την εικόνα του γκρεμού από κάτω να πιέζει για την «είσοδο» της στη σκέψη αυτού που προσπαθεί να διανύσει την απόσταση. Το μόνο που χρειάζεται είναι ισορροπία και κανένα ίχνος φόβου ή αμφιβολίας ώστε να εκτελεστούν όλα όσα δουλεύονται ολόκληρη τη χρονιά, σωστά. Αναντολού και Μπαρτσελόνα ανταλλάσουν «χτυπήματα» από την αρχή της σεζόν. Έχουν μοιράσει μέχρι τώρα τις νίκες σε κανονική περίοδο και playoffs. Έφτασε λοιπόν όμως η ώρα να μάθουμε… Να μάθουμε ποιος θα προχωρήσει αφήνοντας τον άξιο αντίπαλο του, πίσω. Ποιος είναι ο καλύτερος, ο πιο ικανός για να κερδίσει αυτή  τη τελευταία θέση στον ήλιο του F4 της Βιτόρια.

Φαβορί η Αναντολού

Η εικόνα των δύο ομάδων μέσα στη χρονιά αλλά κυρίως  η αίσθηση που αφήνει η τριβή του παιχνιδιού σε αυτά τα έξι ματς δίνει στην Αναντολού τον τίτλο του φαβορί. Οι Τούρκοι αγωνίζονται εντός έδρας, παράμετρος σημαντική για ένα παιχνίδι που κλείνει μια τέτοια σειρά. Έδειξαν ότι είναι πιο ολοκληρωμένο σύνολο παρουσιάζοντας έναν πιο πληθωρικό αγωνιστικό χαρακτήρα με την επίθεση και την άμυνα τους να πιάνουν υψηλά στάνταρντ στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς. Η Αναντολού μπορεί να σε κερδίσει στο μισό ή στο ανοιχτό γήπεδο, σε ματς υψηλού ή χαμηλού σκορ, με την άμυνα ή την επίθεση της ως βασικό όπλο. Αυτό είναι γνώρισμα των πραγματικά καλών ομάδων. Ο Σέιν Λάρκιν είναι ζεστός μετρώντας 20.0 πόντους με 52% στο τρίποντο σε αυτή τη σειρά. Ο Αταμάν (έκανε τα παράπονα του για τη διαιτησία μετά το τέταρτο ματς) θα βασιστεί στο μυαλό και τη κλάση του Micic ο οποίος αποδεδειγμένα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ο Σέρβος γκαρντ θα αποτελέσει τον βασικό στόχο της άμυνας του Πέσιτς  δεδομένου του ότι η απόδοση του θα αποτελέσει βαρόμετρο στην εξέλιξη της αναμέτρησης. Ο Τούρκος κόουτς ποντάρει επίσης στη ποιότητα και το καθαρό μυαλό του Σιμόν. Εάν ο Κροάτης γκαρντ και ο Micic μπορέσουν  να εμφανιστούν αποτελεσματικοί στο κομμάτι της απόφασης (είχαν 16 τελικές πάσες για δύο λάθη στο τρίτο παιχνίδι) οι πιθανότητες της ομάδας τους για επικράτηση θα πολλαπλασιαστούν.

Τα όπλα των Καταλανών

Η Μπαρτσελόνα δεν κατάφερε να κλείσει τη σειρά στη Βαρκελώνη μετά το break στο δεύτερο παιχνίδι όμως θα έχει σήμερα μια τελευταία ευκαιρία επιστρέφοντας στη Πόλη. Τα προγνωστικά δεν είναι ακριβώς υπέρ της όμως ο Πέσιτς θα παλέψει μέχρι τέλους για να κάνει το μεγάλο κόλπο. Ξέρει ότι πρωτίστως οφείλει να βρει λύσεις στο επιθετικό κομμάτι. Οι Καταλανοί θα χρειαστούν μια πραγματικά καλή βραδιά από τουλάχιστον  έναν  εκ των δύο πόιντ γκαρντ τους (Πάνγκος ή Ερτέλ) και σίγουρα ένα σημείο αναφοράς στο ζωγραφιστό (Τόμιτς ή Σεραφέν). Σε διαφορετική περίπτωση μια απλά καλή αμυντική παρουσία της Αναντολού μπορεί να είναι αρκετή για να κρίνει την έκβαση της αναμέτρησης.

Για τη Μπαρτσελόνα δύο στοιχεία μπορούν να αποτελέσουν «κρυφά όπλα»  στη προσπάθεια της να κερδίσει το πολυπόθητο εισιτήριο για τη Βιτόρια. Πρώτον, η απόδοση του Κάιλ Κούριτς. Ο σουτέρ του Πέσιτς είναι ίσως ο μοναδικός παίχτης που μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στην επίθεση της «Μπάρτσα» με το παιχνίδι του μακριά από τη μπάλα και την εκτελεστική του δεινότητα. Στο τέταρτο ματς ήταν ο παίχτης-κλειδί  και ο Πέσιτς θα παίξει το χαρτί του γνωρίζοντας τη πίεση που μπορούν να βάλουν στην έδρα μερικά εύστοχα περιφερειακά σουτ. Δεύτερον, η πίεση που καλείται να διαχειριστεί η Αναντολού. Υπογραμμίσαμε πρόσφατα ότι πολλές φορές, ο φόβος της νίκης είναι μεγαλύτερος από τον φόβο της ήττας. Ο Πέσιτς θα προσπαθήσει να διεισδύσει στο μυαλό και στον ψυχισμό των γηπεδούχων, σημαδεύοντας (πιθανόν με τον Χάνγκα, σημαντικός παράγοντας η απόδοση του και στις δύο πλευρές του παρκέ σήμερα) το κέντρο αποφάσεων της αντίπαλης επίθεσης, το οποίο ακούει στο όνομα Vasilije Micic.

Έχουμε μπροστά μας μια τελευταία μάχη η οποία θα αναδείξει την ομάδα που θα συμπληρώσει τη τετράδα του F4 της Βιτόρια. Η Αναντολού είναι το φαβορί. Το παιχνίδι της είναι πιο ολοκληρωμένο ενώ τη διακρίνει συνολικά ένας πιο πληθωρικός χαρακτήρας αναφορικά με τους δρόμους που χρησιμοποιεί για να φτάσει στη νίκη. Όταν όμως το ματς ξεκινήσει όλα αυτά μπορούν να πάνε περίπατο εάν δεν είσαι έτοιμος να αντικρούσεις τον «φανατισμό» και τη θέληση του αντιπάλου σου. Και οι δύο ομάδες έχουν μπροστά τους μια τεράστια πρόκληση. Μένει να δούμε πως θα ανταποκριθούν απέναντι σε αυτήν. Η ιδιαιτερότητα ενός πέμπτου παιχνιδιού είναι ότι μπορεί να γεννήσει ή να γκρεμίσει ήρωες. Και αυτό (πέραν του ομαδικού στόχου που ταυτίζεται με τη πρόκριση), στον εσωτερικό κόσμο ενός αθλητή, αποτελεί ένα σημαντικό διακύβευμα…