stoiximanblog_olympiakos

Dogfight…

Ο Ολυμπιακός πηγαίνει στη Χώρα των Βάσκων για  μια “σκυλομαχία” με τη Μπασκόνια.

Ένα ματσάρισμα που έχει δώσει στη διοργάνωση μερικά από τα καλύτερα ματς στη νεότερης εποχής της..

Στη Βιτόρια ταξιδεύει αυτή την εβδομάδα ο Ολυμπιακός για να συναντήσει τη Μπασκόνια σε μια διασταύρωση που παραδοσιακά παράγει ένταση και σπουδαίο θέαμα. Κλειδί για την ελληνική ομάδα σήμερα ο αριθμός των λαθών της. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά αναλυτικότερα..

No Granger, no party…

Η Μπασκόνια βρίσκεται σε κακό φεγγάρι. Έχει χάσει τα 4 από τα τελευταία 5 ματς που έδωσε σε Euroleague και ACB, καταφέρνοντας να κερδίσει τη Κυριακή τη Βαλένθια  με 78-74. Ο κακός Δεκέμβρης του Γκρέιντζερ έχει επηρεάσει τους Βάσκους (στη νίκη επί των “νυχτερίδων” ήταν ο κορυφαίος με 20 πόντους) μιας και ο Ουρουγουανός αποτελεί τον “στρατηγό” της ομάδας και τον ηγέτη της σε άμυνα και επίθεση. Ο τρόπος που παίζει φέτος η Μπασκόνια στο επιθετικό κομμάτι είναι αρρηκτα συνδεδεμένος με μια αόρατη μορφή ομφαλίου λόρου με το playmaking του Γκρέιντζερ και του Χουέρτας.

Βασικός αμυντικός στόχος του Ολυμπιακού λοιπόν σήμερα θα είναι να απομονώσει τους δύο κυρίως δημιουργούς των γηπεδούχων αναγκάζοντας τους να επιλέξουν ταυτότητα εκτελεστή και όχι δημιουργού. Σε αυτή τη κατεύθυνση θα μπορούσαμε να δούμε ψηλό σχήμα από τον κόουτς Σφαιρόπουλο με τον Παπανικολάου στον Ουρουγανό και έναν εκ των Παπαπέτρου-Τόμπσον απέναντι στη post δραστηριότητα του Τίμα. Οι Βάσκοι βάζουν αρκετά τη μπάλα στο ζωγραφιστό  με πολλούς διαφορετικούς τρόπου. Παιχνίδι μακριά από τη μπάλα (κοψίματα), PnR δράση, καθαρά post ups. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι οι ερυθρόλευκοι έχουν παίχτες για να αμυνθούν σωστά στο έδαφος ενώ με την επιστροφή του Μιλουτίνοφ είναι σαφώς πιο ισχυροί στις μάχες ψηλά.

Όλα τα λεφτα η μάχη στους αιθέρες..

 

Το “βαρύ σασί” της Μπασκόνια είναι αναμφίβολα η γραμμή ψηλών της. Έχει μεγάλο βάθος, ποιότητα και διαφορετικά χαρακτηριστικά που δίνουν τη δυνατότητα πολλαπλών συνδυασμών σε επίπεδο σχημάτων στον Πέδρο Μαρτίνεθ. Μεγάλο τεστ για την άμυνα του Ολυμπιακού σήμερα.. Ο  Τόρνικε Σενγκέλια (συναντά τον Γιώργο Πρίντεζη στη μάχη για το καλύτερο “4” της διοργάνωσης) είναι σε εξαιρετική κατάσταση όλη τη σεζόν. Στα τελευταία πέντε ματς των Βάσκων στην Ευρωλίγκα μετράει 19.0 πόντους με 71.8% (!) στα δίποντα (επισκέπτεται τη γραμμή των προσωπικών παραπάνω από 6 φορές κατά μέσον όρο), 7.4 ριμπάουντ και 5/12 τρίποντα (σούταρε άσχημα φέτος πίσω από τη γραμμή). Χτυπάει από το post με παραδοσιακό “πλάτη”-παιχνίδι, μέσα από close out επίθεση, με τη μπάλα στο παρκέ παίζοντας προσωπική φάση, στο ανοιχτό γήπεδο. Πλήρες πακέτο..

Ο Vincent Poirier επίσης βρίσκεται σε διαρκή άνοδο. Κάνει αρκετή δουλειά για τους Βάσκους στο ζωγραφιστό τη στιγμή που στα τελευταία πέντε ματς μετράει 11.0 πόντους με 68.3% στα δίποντα, 7.2 ριμπάουντ και 2.2 τάπες.

Προσθέστε τον πληθωρικό Voightmann με το πρόσωπο-πλάτη παιχνίδι του, τον Kevin Jones και τον Ilmane Diop ο οποίος επέστρεψε από τον τραυματισμό του και δυναμώνει τους Βάσκους στο παιχνίδι πάνω από το καλάθι.

Μισό γήπεδο και λίγα λάθη  ίσον ζωή για τον Ολυμπιακό..

Είναι ζωτικής σημασίας για τον Ολυμπιακό σήμερα να καταφέρει να παίξει το ματς στο μισό γήπεδο. Μισό γήπεδο ίσον ζωή για τους ερυθρόλευκους.. Για αυτό (αναφορικά με τον έλεγχο του ρυθμού πάντα) είναι πολύ σημαντικό να κάνει ένα παιχνίδι με χαμηλό αριθμό λαθών. Η ελληνική ομάδα είναι ένα από τα σύνολα που πραγματικά ξέρει να παίρνει αυτό που θέλει μακριά από την έδρα της. Η παρέα του Σπανούλη έχει αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν ότι μπορεί να παγώσει τη κόλαση και να νικήσει οποιονδήποτε, οπουδήποτε. “Πέφτει”όμως όταν κάνει λάθη. Ο μεγάλος αριθμός λαθών είναι πολύ κακό σημάδι. Σημαίνει ότι η πολύ δυνατή  σε πνευματικό επίπεδο λειτουργία της ομάδας έχει δεχτεί κάποιο πλήγμα. Ειδικά στη Buesa Arena αυτό απαγορεύεται.

Oι Βάσκοι έχουν καλό αθλητικό πακέτο και ψηλούς με εξαιρετικά τρεξίματα οι οποίοι παράγουν σε καταστάσεις ανοιχτού γηπέδου τη στιγμή που snipers όπως ο Beaubois μπορούν να σε “σκοτώσουν”, ειδικά σε παιχνίδι υψηλού ρυθμού. Ο Πέδρο Μαρτίνεθ είναι ένας προπονητής που παραδοσιακά αρέσκεται στο μισό γήπεδο και από την αρχή της φετινής του θητείας στη Μπασκόνια εστίασε στο να βελτιώσει τη λειτουργία της ομάδας σε αυτό το κομμάτι. Είναι κάτι που δουλεύουν ακόμα.. Έχουν εξαιρετικές συνεργασίες, σουτάρουν πολύ καλά από το τρίποντο (38.6%) όμως πηγαίνουν στη γραμμή του φάουλ λιγότερο από κάθε άλλη ομάδα στη διοργάνωση και αυτό προβληματίζει έντονα. Από τη φύσης τους πάντως οι Βάσκοι έχουν παίχτες που ψάχνουν το ανοιχτό γήπεδο και ξέρουν να διαβάζουν την ευνοϊκή κατάσταση για fast break. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, ξεκινώντας από τον τρόπο με τον οποίον θα επιτεθεί ώστε να προετοιμάσει το αμυντικό του transition.

Σπουδαίο ματς αναμφίβολα σήμερα στη Buesa Arena ανάμεσα σε δύο ομάδες των οποίων το ματσάρισμα παραδοσιακά, παράγει σπουδαίο θέαμα. Για τον Ολυμπιακό η κατοχύρωση μιας θέσης στη πρώτη δυάδα της κανονικής περιόδου περνάει από τέτοια παιχνίδια. Δε θα είναι υπερβολή να πούμε ότι οι Βάσκοι “καίγονται” για τη νίκη. Δεν είναι σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση όμως θα πιέσουν τον αντίπαλο και τον εαυτό τους στα όρια ώστε να πάρουν το σημερινό ματς. Ο Ολυμπιακός είναι από τις ομάδες που ξέρουν να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις. Θα χρειαστεί παιχνίδι λίγων λαθών σε πρώτη φάση για να ελέγξει τον ρυθμό και συγκέντρωση στα μετόπισθεν. Η Μπασκόνια έχει σημαντικές αμυντικές αδυναμίες στη δική της άμυνα και η ελληνική ομάδα μπορεί να παράγει απέναντι της. Πρέπει όμως σε αυτήν ακριβώς τη παραγωγική διαδικασία να είναι μεθοδική ώστε το κέρδος να είναι πολυεπίπεδο (φθορά αντιπάλου, συνθήκη για καλό αμυντικό transition). Το παιχνίδι είναι απλά Must Watch. Μερικές ώρες έμειναν..