Στην Ευρώπη το Τσάμπιονς Λιγκ τελείωσε εν μέσω πανδημίας και πρέπει να παραδεχτούμε ότι όσο κι αν για διάφορους λόγους δεν πολυσυμπαθούμε την UEFA, έδειξε σωστά αντανακλαστικά, έκανε τις απαραίτητες αλλαγές και όχι απλά κατάφερε να διασώσει τόσο το Τσάμπιονς Λιγκ, όσο και το Γιουρόπα Λιγκ, αλλά κατάφερε να κρατήσει και το ενδιαφέρον του κοινού μέχρι το τέλος. Αντίθετα, στη Νότια Αμερική τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν είναι φυσικά όλα ευθύνη της CONMEBOL. Οι περισσότερες χώρες μαστίζονται ακόμα από τον COVID-19 και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο αρκετών από αυτές, κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Το Κόπα Λιμπερταδόρες άλλωστε είναι πιο ιδιαίτερο από το Τσάμπιονς Λιγκ. Οι αποστάσεις είναι συχνά τεράστιες, τα υψόμετρα, τα ταξίδια και οι οικονομικές δυνατότητες των ομάδων κάνουν τα πράγματα πολύ πιο δύσκολα. Το Κόπα Λιμπερταδόρες όμως επιστρέφει μετά από 187 μέρες απραξίας. Το φετινό κύπελλο θα τελείωνε κανονικά στις 21 Νοεμβρίου, αλλά, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.
Ακόμα όμως κι αυτή η επανέναρξη δεν ήταν απλή. Σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όταν το Λιμπερταδόρες (που πάει με ημερολογιακό έτος και όχι… σχολικό) διακόπηκε λόγω του ιού, ήταν πολύ πιο πίσω. Είχαν γίνει μόλις οι πρώτες δύο αγωνιστικές για τις φάσεις των ομίλων. Η διοργανώτρια δεν αποφάσισε να μικρύνει τη σεζόν ή να κάνει άλλες αλλαγές στη μορφή του θεσμού. Οι όμιλοι θα παιχτούν κανονικά και στη συνέχεια τα νοκ άουτ θα γίνουν με διπλούς αγώνες (με την αισιοδοξία ότι μέχρι τότε τα πράγματα θα έχουν βελτιωθεί). Μέσα στο 2020 θα έχουν ολοκληρωθεί και τα προημιτελικά και έτσι, το 2021 θα έχουμε τους ημιτελικούς και τον (μονό) τελικό στο Μαρακανά προς τα τέλη του Ιανουαρίου. Φυσικά, μιλάμε πάντα για Ν. Αμερική, οπότε ας μην είμαστε σίγουροι για τίποτα.
Η απόφαση για τη συνέχιση του κυπέλλου δεν ήταν ομόφωνη. Η Νότια Αμερική μετρά πάνω από 300.000 θανάτους (με τη Βραζιλία να βρίσκεται πρώτη στη λίστα) και περίπου 8 εκατομμύρια κρούσματα. Οι επτά από τις δέκα χώρες έχουν ξεκινήσει τα πρωταθλήματά τους, αλλά Αργεντινή, Βενεζουέλα και Βολιβία δεν έχουν ποδοσφαιρική δράση και η Κολομβία ξεκίνησε και πάλι μόλις αυτές τις μέρες. Αντίθετα, οι ομάδες από τη Βραζιλία για παράδειγμα βρίσκονται σε φουλ αγωνιστικό ρυθμό. Δεν είναι περίεργο ότι η Αργεντινή ψήφισε κατά της επανεκκίνησης, ενώ η Βολιβία (της οποίας ο πρόεδρος της Π.Ο. έχασε μάλιστα τη ζωή του από τον ιό) και η Βενεζουέλα απουσίασαν. Η CONMEBOL προσπάθησε να λύσει τον τεράστιο γρίφο για το πώς θα κυλήσουν όλα ομαλά. Από την μία παρουσίασε ένα αυστηρό πρωτόκολλο που θα πρέπει να τηρηθεί. Από την άλλη, αναγνωρίζοντας τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που προκύπτουν, θα μοιράσει περίπου 2,5 εκατομμύρια δολάρια ως οικονομική ενίσχυση σε κάθε σύλλογο και συνολικά ένα ποσό περίπου στα 100 εκατομμύρια.
Η λίστα με τους… 40 ποδοσφαιριστές της Μπόκα. Σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές, μπορεί να προσθέσει ακόμα δέκα.
Με αυτά τα χρήματα, οι ομάδες θα πετάνε με πτήσεις τσάρτερ και θα μένουν το πολύ μέχρι 72 ώρες στη χώρα υποδοχής τους. Οι διαιτητές θα προέρχονται από γειτονικές χώρες αποκλειστικά, θα ταξιδεύουν δύο εβδομάδες πριν στις χώρες και θα μένουν εκεί μέχρι το τέλος της φάσης των ομίλων. Παράλληλα, έγιναν μεγάλες προσπάθειες να ξεπεραστούν διάφορα ζητήματα, καθώς πολλές χώρες βρίσκονται σε καθεστώς καραντίνας και τα ταξίδια είναι πολύ δύσκολα λόγω των κανόνων που ισχύουν. Υπάρχουν προβλήματα με αεροδρόμια που είναι ακόμα κλειστά, ενώ ισχύουν αυστηροί κανονισμοί που εμποδίζουν τα ταξίδια. Η Ομοσπονδία προσπάθησε να τα ξεπεράσει. Τα τεστ θα είναι συνεχή, αλλά ακόμα κι αυτό δεν είναι απλό. Σε χώρες όπως η Βολιβία δεν είναι εύκολο να έχεις τα αποτελέσματα άμεσα κι η Μπολίβαρ με τη Χόρχε Βίλστερμαν αναζητούν εργαστήρια που θα δουλεύουν αποκλειστικά για αυτές τις ομάδες. Η CONMEBOL αύξησε αρχικά τους δηλωμένους παίκτες σε 40 και στη συνέχεια σε 50, ώστε να βοηθηθούν ομάδες που έχουν αρκετά κρούσματα και να μπορούν να κατεβάζουν πλήρη σύνθεση έστω και με πιτσιρίκια. Και μην σας φαίνεται περίεργο αυτό. Πριν μερικές μέρες, η Μπόκα είχε 18 κρούσματα ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές της, ενώ κι η Ρίβερ είχε τα δικά της. Οι αλλαγές μέσα στον αγώνα θα γίνουν πέντε, ενώ ποδοσφαιριστές που φεύγουν για άλλες ομάδες θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής μέχρι αρκετά μακριά στον θεσμό. Ένας ποδοσφαιριστής θα μπορεί να παίξει μέχρι και σε τρεις διαφορετικές ομάδες στο φετινό κύπελλο, κάτι πρωτόγνωρο.
Το πώς θα λειτουργήσουν όλα αυτά στην πράξη, είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς, αλλά πολύ φοβόμαστε ότι θα ζήσουμε γραφικές καταστάσεις. Η Πενιαρόλ ταξιδεύει με 43 άτομα στην αποστολή για να πάει στη Χιλή και να παίξει με την Κόλο Κόλο. Θα μείνει μόλις 30 ώρες εκεί. Οι περισσότερες ομάδες κανονίζουν να πετάξουν σχεδόν με τη λήξη του αγώνα για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Την ίδια στιγμή, δύο διαιτητές από το Εκουαδόρ που βρίσκονται στην Κολομβία και θα σφύριζαν εκεί το παιχνίδι της τοπικής Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν με την Καράκας από τη Βενεζουέλα βρέθηκαν θετικοί. Οι δύο νοσούντες θα ήταν ο 4ος διαιτητής και ο 1ος βοηθός του αγώνα και θα αντικατασταθούν αναγκαστικά από ντόπιους Κολομβιανούς, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για την αξιοπιστία του θεσμού. Η άσημη Ντεπορτίβο Μπινασιονάλ θα αναγκαστεί να αφήσει την έδρα της στην πόλη Χουλιάκα του Περού για να παίξει τους εντός έδρας αγώνες της στη Λίμα και μαζί θα χάσει το μεγάλο της πλεονέκτημα, το υψόμετρο των 3.885 μέτρων. Κι αν η Μπινασιονάλ στερηθεί τη φυσική της έδρα, τι να πούμε για την Εστουδιάντες ντε Μερίδα από τη Βενεζουέλα που θα παίξει χωρίς προπονητή. Βλέπετε, ο κόουτς της είναι ο Αργεντινός Μαρτίν Μπρινιάνι που όπως ήταν λογικό επέστρεψε τον Μάιο εν μέσω πανδημίας στην πατρίδα του. Δυστυχώς όμως, δεν μπορεί να ταξιδέψει στη Βενεζουέλα και να επιστρέψει. Παρά τις προσπάθειες του συλλόγου κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Οι προπονήσεις γίνονται κυρίως από τον βοηθό του, ενώ ο ίδιος τις παρακολουθεί ιντερνετικώς μέσω του Zoom ζωντανά ή όταν δεν είναι αυτό εφικτό “μαγνητοσκοπημένες”. Κατά τη διάρκεια των επόμενων (τουλάχιστον) δύο αγώνων θα βλέπει τα ματσάκια από την πολυθρόνα του και θα δίνει οδηγίες από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά με ξηροκάρπιο και φορώντας παντόφλες.
Τέτοιες γραφικότητες τις ξεχνάμε για αρκετό καιρό ακόμα
Φυσικά, οι ομάδες δεν θα έχουν και οπαδούς καθώς δεν υπάρχει ακόμα περίπτωση για επιστροφή τους. Στα γήπεδα του Λιμπερταδόρες, ο μέγιστος αριθμός θα είναι 276 άτομα και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται όλοι. Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική, οι παίκτες δεν θα ανταλλάσσουν φανέλες, ούτε οι αρχηγοί αναμνηστικά. Όπως καταλαβαίνει κανείς, δεν γνωρίζουμε τι θα δούμε από δω και πέρα. Είναι προφανές ότι οι ομάδες από τη Βραζιλία θα έχουν σαφές πλεονέκτημα αρχικά. H Χόρχε Βίλστερμαν από τη Βολιβία ταξιδεύει στη Βραζιλία, έχοντας παίξει τελευταίο παιχνίδι της στις 14 Απριλίου για το πρωτάθλημα της χώρας της. Μιλάμε για πέντε μήνες απραξίες. Αντίθετα, η αντίπαλός της Ατλέτικο Παραναένσε έχει επιστρέψει στα γήπεδα από τον Ιούλιο. Ακόμα και στους ομίλους που είχαμε βαθμολογία 6-6-0-0 μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές μπορούμε να δούμε πολλά πράγματα να αλλάζουν. Το Κόπα Λιμπερταδόρες του 2020 θα είναι ακόμα πιο φολκλορικό από όσο έχουμε συνηθίσει.