Η εκτόξευση του Κάλβερτ-Λιούιν σε έναν χρόνο

Αν περίπου τέτοια εποχή, πριν από έναν χρόνο, κοιτούσε κάποιος τα μηνύματα και τα σχόλια των οπαδών της Έβερτον, θα διέκρινε την απόγνωσή τους. Η ομάδα τους έκανε μια ακόμα τραγική σεζόν. Τα βέλη συγκέντρωνε ο Μάρκο Σίλβα, για έναν σύλλογο που είχε ξοδέψει τεράστια ποσά για μεταγραφές και μισθούς παικτών, κάνοντας την ελάχιστη δυνατή απόσβεση στο χορτάρι. Συχνά, σε τέτοιες στιγμές, η κριτική γίνεται υπερβολική, τα ακούνε όλοι ανεξαρτήτως, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Αλλά για τη μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών του συλλόγου, ο Ντόμινικ Κάλβερτ-Λιούιν δεν ήταν στα χλωρά.

O 22χρονος (πέρσι) επιθετικός βρισκόταν για 4η σεζόν στο Γκούντισον Παρκ. Μπορεί τα χρόνια να μην τον είχαν πάρει, αφού έφτασε στο Λίβερπουλ μόλις στα 19 του, μπορεί να μην σπαταλήθηκε ένα μεγάλο ποσό για την απόκτησή του από τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, αλλά έχοντας σχεδόν 100 συμμετοχές συνολικά, ο κόσμος της Έβερτον περίμενε κάποια στιγμή να δείξει το ταλέντο του, μάταια όμως. Γέννημα-θρέμμα του Σέφιλντ, αγαπούσε το ποδόσφαιρο από τότε που θυμάται τον εαυτό του, όπως λέει ο ίδιος. Θυμάται όμως επίσης τον εαυτό του σε κάποιες δοκιμές, να βάζει τα κλάματα μετά από 5 λεπτά. “Γύρισα και είπα στον πατέρα μου ότι θέλω να γυρίσω σπίτι“. Και όντως αυτό έγινε. Επέστρεψε στο ποδόσφαιρο ένα χρόνο αργότερα και βρήκε στη συνέχεια θέση στις ακαδημίες της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, την ομάδα που υποστήριζε, στα 8 του χρόνια.

Με την Κ20 της Αγγλίας

Ο Ντόμινικ είναι πολύ προσγειωμένο “παιδί”, το καταλαβάινεις και όταν μιλάει στις κάμερες. Αγαπητός σε προπονητές και συμπαίκτες και δουλευταράς. Κάπως έτσι τον συνάντησε ο Ντέιβιντ Άνσγουορθ, ο ιστορικός πρώην αμυντικός της Έβερτον, που εκείνη την περίοδο εργαζόταν στις ακαδημίες της Γιουνάιτεντ. “Ήταν 15 χρονών και τον πέτυχα στο γυμναστήριο της ομάδας. Το επιτόπιο άλμα του ήταν μοναδικό, δούλευε σε καθίσματα και τα άλματά του ήταν σε πολύ μεγάλο ύψος. Είχε πρόβλημα με το σώμα του, καθώς τα πόδια του μεγάλωναν σε διαφορετικό ρυθμό από το υπόλοιπο σώμα του. Τον είδα και είπα ‘Ουάου, αυτός είναι φοβερός αθλητής‘.

Ο Άνσγουορθ έφυγε στη συνέχεια από τη Σέφιλντ και από το 2016 βρίσκεται στην Έβερτον σε διάφορα πόστα. Από προσωρινός προπονητής, μέχρι προπονητής της Κ23 της Έβερτον όταν ήρθε ο Κούμαν για να αναλάβει τον πάγκο της ομάδας το καλοκαίρι του 2016. Το ίδιο καλοκαίρι, ο Άνσγουορθ πρότεινε τον παίκτη στην Έβερτον ως μια επένδυση. Η Σέφιλντ βρισκόταν στη Λιγκ Ουάν, ο Κάλβερτ-Λιούιν είχε κάποιες λίγες συμμετοχές, ο κόουτς της είχε φέρει έμπειρους επιθετικούς και το μέλλον του νεαρού δεν φαινόταν ευοίωνο. Η Έβερτον ξόδεψε 1,5 εκατομμύριο λίρες και τον έκανε δικό της, με αρχικό μέλημα να μπει στις μικρές ομάδες του συλλόγου. Τα επόμενα χρόνια, όπως είπαμε, βρήκε αρκετές φορές την ευκαιρία να φορέσει την μπλε φανέλα, σκόραρε και κάποια γκολ. Άλλοι πίστεψαν στο ταλέντο του, άλλοι όχι. Όταν ήταν μέλος της Κ17 της Αγγλίας που κατέκτησε το Μουντιάλ (σκοράροντας δυο φορές), οι απαιτήσεις του κόσμου μεγάλωσαν πολύ. Πέρασαν όμως δύο χρόνια και ο νεαρός φορ δεν έκανε το ξεπέταγμα. Κάποιες σποραδικές καλές εμφανίσεις και τίποτα περισσότερο. Καμιά φορά, η καριέρα ενός ποδοσφαιριστή καθορίζεται από μικρές λεπτομέρειες. Κι αυτές οι λεπτομέρειες έλαβαν χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο. Τότε που η Έβερτον σε τραγική κατάσταση, είχε φάει 5 γκολ στο τοπικό ντέρμπι, ο κόσμος έβραζε και τα “ζαχαρωτά” έψαχναν έναν νέο προπονητή.

Το ιστορικό πρώτο ματς του Ντάνκαν Φέργκιουσον στον πάγκο της Έβερτον, με τον Κάλβερτ-Λιούιν να σκοράρει δυο φορές

Ο κόουτς που ήρθε ήταν ο Κάρλο Αντσελότι, αλλά πριν φτάσουμε σε εκείνο το σημείο και στον Ιταλό που βοήθησε πολύ τόσο την ομάδα, όσο και τον νεαρό Άγγλο επιθετικό, υπήρξε ένα κρίσιμο μεσοδιάστημα. Μετά τη φυγή του Μάρκο Σίλβα, ανέλαβε προσωρινά προπονητής ο θρύλος της Έβερτον, ο Σκωτσέζος φορ Ντάνκαν Φέργκιουσον. Για τους νεότερους, ο Φέργκιουσον αποτέλεσε σημαία του συλλόγου, ένα φορ που ό,τι έχανε σε ποιότητα το αναπλήρωνε με πάθος και αγάπη για τη φανέλα. Και ένας άνθρωπος που εργαζόταν για καιρό στις ακαδημίες του συλλόγου. Ο Φέργκιουσον είχε σε μεγάλη εκτίμηση τον Κάλβερτ-Λιούιν, τον ζούσε καθημερινά και μόλις ανέλαβε του είπε ότι θα είναι το 9αρι του. “Υπήρχε ένας άνθρωπος που είχε 100% εμπιστοσύνη σε μένα και με τα δικά του λόγια με έκανα να καταλάβω ότι ήμουν η επιλογή του. Όποτε χρειαζόμουν κάποιον να μιλήσω, ήταν εκεί για μένα. Ένιωσα άνετα. Χρειαζόμουν πολύ να δείξει κάποιος αυτή την πίστη σε μένα“, θυμάται ο Κάλβερτ-Λιούιν. Και πράγματι, στο πρώτο παιχνίδι του Φέργκιουσον στον πάγκο, αυτό με την Τσέλσι, η Έβερτον εμφανίστηκε αγνώριστη (προς το καλύτερο). Με πάθος βγαλμένο από τα παλιά, παίζοντας καλά και έχοντας τον Κάλβερ-Λιούιν να σκοράρει δυο φορές. Ήταν αυτό το ματς που άλλαξε όλη την μετέπειτα πορεία του.

Η έλευση του Αντσελότι δεν επηρέασε τη θέση του Άγγλου φορ. Άλλωστε ο Φέργκιουσον έχει μείνει στον πάγκο. Δίπλα στον ζεν Ιταλό, χρειάζεται κι ο φωνακλάς Σκωτσέζος. Ο Αντσελότι συνέχισε να δείχνει εμπιστοσύνη στον νεαρό φορ. “Είναι ένας ωραίος άνθρωπος. Το να σου δείχνει εμπιστοσύνη ένας προπονητής που έχει κατακτήσει τόσα πράγματα και έχει δουλέψει με τεράστιους παίκτες μου έδωσε μεγάλη ώθηση“, λέει για τον Αντσελότι. Ο Κάλβερτ-Λιούιν έχει γίνει το φορ που σκέφτεται μόνο το γκολ, δεν χαραμίζει ενέργεια για άλλα πράγματα. Χάρη στο εκπληκτικό του άλμα και την ταχύτητά του (φέτος έχει καταγραφεί στα 35,1 χλμ/ώ, 6ος πιο γρήγορος παίκτης στην Πρέμιερ Λιγκ και φυσικά πιο γρήγορος στην Έβερτον) μπορεί να ξεμαρκάρεται και να σκοράρει. Ο Αντσελότι λέει ότι το 9αρι της Έβερτον δεν είναι απλώς ένας καλός αθλητής, αλλά ένα πλήρες φορ. Ο παίκτης που ο Κούμαν, ο Άλαρνταϊς και ο Μάρκο Σίλβα συχνά έβαζαν στα άκρα, χάρη στον Ντάνκαν Φέργκιουσον και τον Κάρλο Αντσελότι έγινε ο “target man” της Έβερτον.

Οι κινήσεις του Κάλβερ-Λιούιν στα πρώτα ματς της σεζόν 2019-20 και στα πρώτα της φετινής. Πολλή περισσότερη περιοχή.
Πηγή: Opta

Κι αν η περσινή σεζόν έκλεισε με τον Κάλβερτ-Λιούιν να γίνεται κανονικό μέλος της Έβερτον και όπλο της, η φετινή ξεκίνησε με τον 23χρονο πλέον Άγγλο να σκοράρει συνεχώς και να φτάνει μέχρι την εθνική ανδρών. Όπως λέει ο Ντάνκαν Φέργκιουσον: “ήταν η πρώτη φορά που υποστήριξα την Αγγλία”. Καλά έκανε, καθώς ο Κάλβερτ Λιούιν σκόραρε επί της Ουαλίας στο ντεμπούτο του και έκανε περήφανο τον Σκωτσέζο. Όπως φυσικά και τον πατέρα του που απάντησε στα social media σε όσα είχε διαβάσει τόσα χρόνια. “Τον έλεγαν Μπάμπι πάνω στον πάγο, φαίνεται ότι ο Μπάμπι βρήκε τα χιονοπέδιλά του“, είπε για τον κανακάρη του που οι κακοπροαίρετοι παρομοίαζαν με το διάσημο βίντεο της Ντίσνεϊ, με τον Μπάμπι το ελεφάκι να γλιστράει και να μην μπορεί να κρατήσει ισορροπία.

Τα πεπραγμένα του “Ντομ”

Με τη σεζόν να έχει φτάσει σχεδόν στη μέση της, ο Κάλβερτ-Λιούιν ξεχωρίζει για τα στατιστικά του, λίγο πριν το ματς με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, την πρώτη του ομάδα. Η Έβερτον κάνει μια πολύ καλή πορεία και ο ίδιος είναι από τους βασικούς λόγους γι’ αυτό. Ακόμα και στα παιχνίδια που μένει μακριά από το γκολ, φροντίζει να βοηθάει, καθώς δίνει συχνά σημαντικές ασίστ. Συνεχίζει να δουλεύει με τους ίδιους ρυθμούς. Μένει για προπόνηση με τον γιο και βοηθό του Αντσελότι, κάνει έξτρα προσπάθεια. Σε συνέντευξή του στο Sky Sports λέει ότι δεν έγιναν όλα σε μια νύχτα. Είναι αποτέλεσμα πολλής δουλειάς και πολλής προσπάθειας από την πλευρά του. Όχι μόνο στα άλματα και στα βαθιά καθίσματα, αλλά και στη θεωρία. Συνηθίζει να βλέπει τους αγώνες του σε βίντεο και να αναλύει τις κινήσεις του. “Πηγαίνω στο σπίτι μου, παίρνω το λάπτοπ και μελετάω το παιχνίδι. Είμαι ακόμα “μαθητής” του παιχνιδιού. Κάνω τα μαθήματά μου και έχω ακόμα πολλά να μάθω“, λέει με ειλικρίνεια. Οι παραλληλισμοί πολλοί. Με τον Πίπο Ιντζάγκι, ο Αντσελότι άλλωστε τον ξέρει καλά, για το γεγονός ότι φαίνεται να παίρνει τις κατάλληλες θέσεις στο κουτί. Ο “Ντομ” τον έχει παρακολουθήσει σε πολλά βίντεο για να κοπιάρει κινήσεις του Ιταλού φορ. Αλλά και με τον Κριστιάνο, αυτή τη φορά από τον νεαρό Αντσελότι, για την αφοσίωση στη δουλειά. Υπερβολή; Φυσικά. Από τον χλευασμό, στην αποθέωση. Από το “δεν μπορεί το παλικάρι”, στην εθνική και νέο αστέρι στην Έβερτον. Και όλα αυτά μέσα σε έναν χρόνο μόλις. Τα γκολ του συχνά δεν είναι δύσκολα. Είναι τα κλασικά “tap-ins”, απλά σπρώχνει την μπάλα. Είναι όμως εκεί. Είναι και αρκετές κεφαλιές. Αλλά έχει σημασία στο τέλος της ημέρας αν το γκολ ήρθε μετά από σλάλομ; Αν συνεχίσει να σκοράρει με αυτούς τους ρυθμούς, ο κόσμος της Έβερτον θα βρει έναν νέο έρωτα με το νούμερο 9 και η εθνική Αγγλίας μια αξιόπιστη επιθετική λύση. Τα αθλητικά του προσόντα είναι εξαιρετικά, έχει έναν εξαιρετικό προπονητή και ο ίδιος δεν φαίνεται να έχει καβαλήσει το καλάμι, καθώς συνεχίζει να δουλεύει εντατικά. Γιατί το 2020 να αποτελέσει την εξαίρεση στην καριέρα του και όχι απλά την αρχή για πιο σπουδαία πράγματα;