Η Μπαρτσελόνα πήρε τον πρώτο τελικό της ACB επικρατώντας σε μια αμφίρροπη μάχη της Ρεάλ Μαδρίτης γιατί απλά εκτέλεσε πιο σωστά τις λεγόμενες «λεπτομέρειες νίκης». Η «Βασίλισσα» όμως δεν έχει πει την τελευταία της κουβέντα.
Ήταν ένα τυπικό ντέρμπι μεταξύ των δύο σπουδαίων αυτών αντιπάλων. Συμβάδιζαν στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, διεκδικώντας με ίσες πιθανότητες το τιμόνι της αναμέτρησης. Η Μπαρτσελόνα έχτισε ένα μικρό προβάδισμα στην τέταρτη περίοδο στηριζόμενη στο παιχνίδι των γκαρντ της (Λαπροβίτολα-Σατοράνσκι) και άντεξε στην αντεπίθεση της «παλαιάς φρουράς» (Γιούλ-Ροντρίγκεθ) για το πολύτιμο 1-0. Μια νίκη που ήρθε με άγχος και μάλλον πιο δύσκολα από ότι δείχνει το τελικό σκορ. Η Ρεάλ έμοιαζε πως μπορούσε κάτι παραπάνω στον πρώτο τελικό. Θα έχει την ευκαιρία της στο ματς που ακολουθεί. Αλλά παράλληλα και μεγαλύτερη πίεση για το αποτέλεσμα.
Οι αδυναμίες μιας ελίτ άμυνας
Στον δεύτερο τελικό η Μπαρτσελόνα θα προσπαθήσει να απομονώσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις αδυναμίες της άμυνας των Μαδριλένων και να χτυπήσει σε αυτές. Μη ξεχνάμε ότι τα μελανά σημεία στο αμυντικό σώμα της «Βασίλισσας» είναι ελάχιστα, με την απόδοση της στα μετόπισθεν να αποτελεί το μεγάλο της όπλο φέτος στη διαδρομή για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Οι 97 πόντοι των Καταλανών το βράδυ της Παρασκευής, δείχνουν ότι προσαρμόστηκαν απέναντι στην αντίπαλη άμυνα. Γύρισαν υποδειγματικά τη μπάλα, έκαναν λίγα λάθη και επέλεξαν τη σωστή εκτέλεση στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως απεικονίστηκε στα ποσοστά τους. Είναι η σειρά της Ρεάλ πλέον να προχωρήσει εκ νέου σε «προσαρμογές».
Η ευελιξία των Μαδριλένων και η ικανότητα τους να υποστηρίξουν άμυνες διαφορετικού τύπου πιστοποιεί το υψηλό IQ και τον πληθωρικό χαρακτήρα αυτού του ρόστερ. Ο κόουτς Ματέο βασίστηκε σε πολλές περιπτώσεις τον τελευταίο καιρό σε διατάξεις ζώνης για να μακιγιάρει την έλλειψη δυνατών ποδιών στο backcourt αλλά και να ξεκουράσει τον ακρογωνιαίο λίθο του αγωνιστικού του οικοδομήματος, Έντι Ταβάρες, χωρίς να χάσει έδαφος.
Είναι δεδομένο ότι ο Σάρας θα εστιάσει λοιπόν στα λίγα, αδύναμα κομμάτια του αντιπάλου στα μετόπισθεν. Αυτά εντοπίζονται σε δύο τομείς:
-Στην αναχαίτιση των Off Screen-δράσεων. Τα τελευταία χρόνια (ειδικά στην εποχή του Τζέισι Κάρολ) η Ρεάλ υπήρξε σπουδαία Off Screen-ομάδα και στις δύο πλευρές του παρκέ. Είχε εξαιρετικούς τέτοιους σουτέρ και παράλληλα είχε στήσει έναν πολύ αποτελεσματικό μηχανισμό αξιοποίησης τους. Αυτό βέβαια την ωθούσε να δουλεύει πολύ επάνω σε τέτοιες καταστάσεις στην προπόνηση και παράλληλα να βελτιώνει συνεχώς την άμυνα της ως προς την αναχαίτιση τους (απλά σκεφτείτε τους παίχτες της Ρεάλ που κυνηγούσαν τον Κάρολ στο εσωτερικό διπλό).
Φέτος έχει απολέσει αυτόν τον χαρακτήρα. Δεν είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική δουλεύοντας γύρω από τα σκριν, τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα, όπου επιτρέπει 1.000 πόντο ανά κατοχή. Η Μπαρτσελόνα είναι μια από τις αποτελεσματικότερες Off Screen-ομάδες επιθετικά στην Ευρώπη (1.139 πόντοι/κατοχή). Ο Σάρας φημίζεται άλλωστε για τον τρόπο που ξετυλίγει τέτοιες καταστάσεις στο playbook του αλλά και για το πώς τις συνδέει με άλλες, που αφορούν «κοψίματα» προς το καλάθι, «απομονώσεις» στην καρδιά της ρακέτας ή επίθεση από την αδύνατη πλευρά. Οι Κούριτς και Αμπρίνες είναι σπεσιαλίστες του είδους και οι Καταλανοί αναμένεται να στραφούν σε αυτούς. Στον πρώτο τελικό δούλεψαν σωστά τέτοια plays αλλά δεν πήραν το μάξιμουμ σε όρους αποτελεσματικότητας.
-Στην άμυνα απέναντι στις Post up-καταστάσεις. Ναι, είναι όντως περίεργο το γεγονός ότι η ομάδα που διαθέτει το φόβητρο «Ταβάρες» είναι αδύναμη στην άμυνα σε δράσεις που εκτελούνται στο «ζωγραφιστό». Όμως μια πιο προσεκτική παρατήρηση των δεδομένων μας δείχνει ότι το υψηλό νούμερο (0.965 πόντοι/κατοχή) που επιτρέπει η Ρεάλ αμυνόμενη στα Post ups, αφορά κυρίως παίχτες διαφορετικών θέσεων και όχι τους αντιπάλους του Ταβάρες.
Η Μπαρτσελόνα θα προσπαθήσει να τραβήξει έξω από το «ζωγραφιστό» τον σέντερ του Ματέο, χρησιμοποιώντας την ικανότητα του Σανλί στην περιφερειακή εκτέλεση για να το καταφέρει. Οι ψηλοί του Σάρας οφείλουν να πάρουν τα σουτ που θα τους δοθούν και να ευστοχήσουν σε κάποια τουλάχιστον από αυτά, για να διαφοροποιήσουν τους χώρους στη ρακέτα της Ρεάλ. Τότε, οι Κάλινιτς, Μίροτις και Βέσελι μπορούν δράσουν με καλύτερες προϋποθέσεις. Στον αγώνα της Παρασκευής, η Μπαρτσελόνα έκανε το πρώτο της καλό σερί όταν ο Σανλί «έγραψε» συνεχόμενα σουτ πίσω από τη γραμμή του τριπόντου, αποσυμφορίζοντας την κατάσταση στο «ζωγραφιστό».
Η Ρεάλ με τη σειρά της θα πρέπει να είναι πιο επιθετική με τα γκαρντ της σε αυτούς τους τελικούς, ώστε να φτάσει στον τίτλο. Ο Μούσα (Νο1 σκόρερ της από την περιφέρεια) έμεινα στα ρηχά και ο Ματέο στράφηκε στους συνήθεις υπόπτους (Γιούλ-Ροντρίγκεθ).
Οι Καταλανοί δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στην αναχαίτιση του χειριστή σε Pick & Roll καταστάσεις όταν αυτός εκτελεί αλλά και όταν σημαδεύει τον ψηλό που ρολάρει στο καλάθι. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που κουβαλούν από την αρχή της σεζόν και το έχουμε θίξει αρκετές φορές στις αναλύσεις μας. Η ρίζα του εντοπίζεται στον συγχρονισμό και την ελλιπή επικοινωνία καθώς αυτό παραμένει ακόμα και στις περιπτώσεις που στον χειριστή ανεβαίνει ο Σατοράνσκι, ένας γκαρντ που διαθέτει το μέγεθος, την αθλητικότητα και το αμυντικό IQ για να ανταποκριθεί.
Ακόμα και εάν η εκτέλεση μέσα από Pick & Roll δράσεις δεν αποτελεί ακριβώς το δυνατό σημείο της φετινής Ρεάλ, οι Μαδριλένοι μπορούν να πλήξουν τον συγκεκριμένο αντίπαλο τρέχοντας σκριν επάνω στη μπάλα. Ο Μούσα είναι σταθερά παραγωγικός (με εξαίρεση τον πρώτο τελικό), ο Γκος θα πρέπει να είναι πιο επιθετικός και ο Ροντρίγκεθ απλά να κάνει αυτό που κάνει σε ολόκληρη την καριέρα του. Εάν οι γκαρντ της «Βασίλισσας» παίξουν σωστά τον ρόλο τους σε αυτές τις καταστάσεις, τραβώντας επάνω τους την προσοχή της άμυνας των γηπεδούχων, είναι δεδομένο ότι οι Μαδριλένοι θα βρουν καλές εκτελέσεις ακόμα και σε απόσταση μιας πάσας έξω από το Pick & Roll, σημαδεύοντας τους Χεζόνια-Γιαμπουσέλι. Πρόκειται για δύο ταχυδυναμικούς φόργουορντ που μπορούν να παράγουν με στατικό σουτ αλλά είναι εξίσου επικίνδυνοι όταν αποφασίζουν να βάλουν τη μπάλα στο παρκέ. Εάν οι δύο αυτοί παίχτες μπουν δυνατά στην παραγωγική εξίσωση της Ρεάλ, η ομάδα της Μαδρίτης μπορεί να αισιοδοξεί.
Η Μπαρτσελόνα έχει μια πολύ καλή ευκαιρία να διπλασιάσει τις νίκες της στους τελικούς τώρα που το μπαλάκι του άγχους βρίσκεται στα χέρια του αντιπάλου. Μπορεί να επιδείξει το πολυπόθητο «φονικό ένστικτο»; Η πρόγνωση λέει πως αυτό είναι αμφίβολο. Οι δύο ομάδες είναι πολύ κοντά αγωνιστικά και η Ρεάλ Μαδρίτης θα μπει αποφασισμένη για να φέρει τη σειρά στα ίσα, βασιζόμενη σε μια καλύτερη εικόνα στα μετόπισθεν και στην επιστροφή κάποιων εκ των βασικών της όπλων (Χεζόνια-Μούσα) στα γνωστά τους παραγωγικά standards.
Bet Builder με Χάντικαπ Ρεάλ Μαδρίτης -4.5 και Πόντοι Under 165.5 σε απόδοση 3.61 στη Stoiximan
Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.
*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις
Hoopfellas.gr για το Stoiximan