CSKA

Balance Keeper

H ΤΣΣΚΑ (-12,5 @ 1.90 στον Stoiximan) υποδέχεται απόψε την Ουνικάχα για την Ευρωλίγκα και ο Δημήτρης Κατσιώνης πλέκει το εγκώμιο του Άαρον Τζάκσον.

Δεν είναι λίγοι (μαζί και ο γράφων) φίλοι του αθλήματος ανά την Ευρώπη που τρίβουν τα μάτια τους φέτος με τον Άαρον Τζάκσον και την καταλυτική του επίδραση στο παιχνίδι της αήττητης στην Ευρωλίγκα, ΤΣΣΚΑ.  Μιλάμε για τον ίδιο παίκτη που είχε «πνιγεί» στο μπάσκετ του Μεσίνα αλλά πλέον αποτελεί ένα ακόμα τρανταχτό παράδειγμα του ότι η υπομονή ανταμείβεται..

Τον θυμάμαι να βουλιάζει σε ρόλο spot shoοter (αν είναι δυνατόν) στην αυστηρά κατευθυνόμενη half court offense του Μεσίνα, μιας και –παρουσία Τεόντοσιτς- δεν ήταν ιδεατός να τρέξει καταστάσεις pick & roll ενώ η προσωπική φάση δεν ήταν πολύ συχνό φαινόμενο στο μισό γήπεδο υπό τον Ιταλό εάν δε λεγόσουν Ουίμς.  Υπογράφοντας τον Τζάκσον από τη Μπιλμπάο, οι ιθύνοντες της ΤΣΣΚΑ στόχευαν στην δημιουργία του επόμενου J.R. Holden,  θεωρώντας ότι έχουν βρεί υβρίδιο. “Warrior character” τον είχε χαρακτηρίσει στην παρουσίαση του ο Μεσίνα. Ουσιαστικά, τίποτα δεν πήγε όπως έπρεπε. Στη Μόσχα οι σύνδεσμοί μου συνεχώς μου μιλούσαν για πρόβλημα συγκέντρωσης και κατ’ επέκταση σοβαρότητος από τη μεριά του Αμερικανού..

Και ξαφνικά ήρθε ο Ιτούδης. Τη στιγμή που ο τρίτος και τελευταίος χρόνος του συμβολαίου του ήταν στον αέρα (50-50 έμενε-έφευγε), ο Έλληνας κόουτς έδωσε τη συγκατάθεση του για παραμονή, εκτιμώντας το αθλητικό πακέτο του και θέλοντας πιθανόν να εξερευνήσει τα θετικά της συμβίωσης με τον Μεσίνα για 2 σεζόν. Οι τραυματισμοί στο μπακόρτ των Ρώσων στο ξεκίνημα της προετοιμασίας ήταν το σημείο-κλειδί για τον Τζάκσον, ο οποίος βγήκε μπροστά και βρήκε άμεσα ρόλο. Μαζί του η ομάδα άρχισε επίσης να ρολάρει. Σε ένα μπακόρτ γεμάτο πηγαία επιθετικά ταλέντα, ο Τζάκσον διατηρεί την ισορροπία έχοντας μεταμορφωθεί σε ένα εκ των καλύτερων facilitators στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Θα βγει μπροστά να αμυνθεί, θα λειτουργήσει ως ball mover στην επίθεση διευκολύνοντας το κομμάτι της κυκλοφορίας και θα πάει αποφασιστικά στο καλάθι όταν πρέπει. Τα ποσοστά του (60% 2π.-54.4% 3π.) λένε πολλά για το shot selection του, άλλωστε. Ο Τζάκσον αποτελεί hustle player και πηγή ενέργειας για την ΤΣΣΚΑ, εκείνον τον παίκτη που θέλουν όλες οι τοπ-ομάδες κοντά τους γιατί παίζει το σύνολο. Το παιχνίδι του απέναντι στην Αναντολού μάλιστα θα το θυμάται το σταφ του Ντούντα για καιρό (21π. 8/8 δίποντα, ½ τριπ.-4 ριμπ.-4 τελικές).

Τρία χρόνια πριν, ο Τζάκσον ήταν ένας γκαρντ ανοιχτού γηπέδου, πολύ δυνατός στην προσωπική φάση όμως χωρίς φρένο και την ικανότητα να τρέξει επαρκώς μια σετ επίθεση αναμειγνύοντας σε συνέχεια τους συμπαίκτες του σε αυτήν. Πλέον, μετά από δύο χρόνια ωρίμανσης υπό τον Μεσίνα, η ΤΣΣΚΑ πιστώνεται και τη δική της υπομονή. Μαζί και ο Δημήτρης Ιτούδης που έχει βρει έναν εξαιρετικό facilitator στο υψηλό επίπεδο.

Δημήτρης Κατσιώνης

hoopfellas.blogspot.gr