Ερ. Αστέρας-Ολυμπιακός: Τα Highlands και τα Lowlands 

Η συναισθηματική διαχείριση αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους που καθορίζουν την πορεία μιας ομάδας μέσα στη σεζόν για την Ευρωλίγκα. Σε ένα μακρύ δρόμο,  όπου η διαδρομή από το ζενίθ στο ναδίρ  εμφανίζεται συχνά και καλύπτεται σε μικρά χρονικά διαστήματα, πρέπει απλά να έχεις κοντή μνήμη. Η επιτυχία της Βαρκελώνης ήταν μεγάλη για τον Ολυμπιακό, όμως ανήκει στο παρελθόν…

Ο Πατ Ράιλι, μιας από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην ιστορία του αθλήματος, έλεγε κάποτε ότι η πιο δύσκολη μάχη για μια ομάδα είναι «η πρώτη μικρή αψιμαχία» που ακολουθεί την μεγάλη επιτυχία. Ο «Νονός» του ΝΒΑ τότε μιλούσε για εφησυχασμό και την αλλοίωση της πολεμικής φύσης που φέρνει ένα σημαντικό επίτευγμα (π.χ ένας τίτλος ή μια σπουδαία νίκη). Η ιστορία τον δικαιώνει συνεχώς. 

Είναι τα Highlands και τα Lowlands για τα οποία μιλούσαμε κάποτε στο Hoopfellas. Οι συναισθηματικές διακυμάνσεις που βιώνει μια ομάδα στη διαδρομή της Ευρωλίγκας και  η διαχείριση τους είναι ένα κομμάτι εξόχως σημαντικό για την πορεία της. Ο Ολυμπιακός έκανε μια μεγάλη νίκη στη Βαρκελώνη, παίζοντας αρκετά καλό μπάσκετ απέναντι σε ένα εκ των φαβορί της διοργάνωσης. Σκόραρε σχεδόν 100 πόντους απέναντι στην άμυνα με τους καλύτερους δείκτες στη φετινή Ευρωλίγκα, σούταρε εξαιρετικά, είδε τον Χασάν Μάρτιν να κυριαρχεί στο «ζωγραφιστό» και τον Κώστα Σλούκα να θυμάται τις παλιές καλές ημέρες. Όπως είπαμε από αυτό εδώ το βήμα πριν λίγες ημέρες, η φύση της διοργάνωσης είναι τέτοια που -ειδικά φέτος με την ειδική συνθήκη που έχει δημιουργηθεί- ευνοεί τη γέννηση τέτοιων βραδιών και αποτελεσμάτων. 

Η ουσία όμως είναι ότι ο Ολυμπιακός επέστρεψε. Ταλαιπωρήθηκε τον τελευταίο καιρό αλλά επέστρεψε. Στο καλό μπάσκετ, στην επιτυχία, στην αισιόδοξη οπτική για το μέλλον. Το ματς του Βελιγραδίου θα μας δείξει όμως σε μια πιο σταθερή βάση το σημείο που  βρίσκεται η αγωνιστική πρόοδος των ερυθρολεύκων στην παρούσα φάση. Είναι αυτή η «μικρή αψιμαχία» μετά τη μεγάλη επιτυχία. Και χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Euroleague στη Stoiximan με Live Streaming* και “20άρα και… ταμείο”* (Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

O Ερυθρός Αστέρας διανύει μια περίοδο προβληματισμού. Τα μεγάλα διπλά σε Λυών και Μιλάνο ακολούθησαν τρεις ήττες (σε αντικειμενικά δύσκολες αποστολές) ενώ την Κυριακή ήρθε και η απώλεια στο ντέρμπι της Αδριατικής όπου ο Νίκολα Ιβάνοβιτς ήταν ασταμάτητος, δίνοντας στη  Μπούντουτσνοστ τη νίκη.  Ο Σάσα Ομπράντοβιτς ψάχνει την ανάκαμψη στο ματς με τον Ολυμπιακό. Ο σπουδαίος σολίστ του, Τζόρνταν Λόιντ, διανύει επίσης μια περίοδο μικρής κάμψης (3/12 εντός πεδιάς την Κυριακή, 3/14 με Αναντολού) στην εξαιρετική φετινή του απόδοση και αυτό έχει επηρεάσει την παραγωγική δυναμική των Σέρβων. Ο Λόιντ θα είναι ο Νο1 στόχος της ερυθρόλευκης άμυνας άλλωστε στη σημερινή αναμέτρηση.

Το σύνολο του Ομπράντοβιτς αναπτύσσεται σε χαμηλό τέμπο όμως έχε στελεχωθεί με παίχτες πουδιαθέτουν αξιοσημείωτο φυσικό και αθλητικό πακέτο. Ο Κόρεϊ Ουόλντεν με τον Λάνγκστον Χολ (αντιμετωπίζει μικρά προβλήματα τραυματισμού τελευταία) στον «άσσο» έχουν καλά τρεξίματα και αξιοσημείωτη παρουσία στα μετόπισθεν ενώ στη γραμμή ψηλών οι Τέρι και Ριθ έχουν το μήκος και τα δυνατά πόδια για να υποστηρίξουν ένα αμυντικό οικοδόμημα με ουκ ολίγα πάντως τρωτά σημεία. Οι Σέρβοι πρόσθεσαν και τον γνωστό μας Τζόνι Ο’Μπράιαντ στη frontcourt, ελπίζοντας ότι το επιθετικό του ταλέντο θα τους δώσει ώθηση στο επιθετικό κομμάτι (11.2 πόντοι-5.3 ριμπάουντ στην Ευρωλίγκα μέχρι στιγμής). Εάν στο μείγμα βάλουμε και την πληθωρική δουλειά των Νταβίντοβατς –Ντόμπριτς καταλαβαίνουμε ότι οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να καταθέσουν σημαντική ενέργεια για να φτάσουν στο διπλό στο Βελιγράδι. Ο Ερυθρός Αστέρας άλλωστε παίζει δυνατά και με πολλές επαφές στα μετόπισθεν. Η ελληνική ομάδα οφείλει να είναι έτοιμη.

Euroleague στη Stoiximan με Live Streaming* και “20άρα και… ταμείο”* (Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

Ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να δώσει συνέχεια στην πολύ καλή εμφάνιση της Βαρκελώνης, σε ένα παιχνίδι διαφορετικής φύσεως αυτή τη φορά, στο Βελιγράδι. Οι Σέρβοι δεν βρίσκονται σε καλό φεγγάρι όμως θέλουν πολύ το ματς και θα κάνουν τα πάντα για να επιστρέψουν στις νίκες. Η απόδοση συγκεκριμένων αθλητών όπως οι Μάρτιν-Μακίσικ και Παπανικολάου (παίχτες που μπορούν να δώσουν stops στα μετόπισθεν και μαζί το τιμόνι του ματς στους ερυθρόλευκους) θα παίξει σημαντικό ρόλο στο συνολικό αγωνιστικό πρόσωπο των Πειραιωτών. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει μια καλή ευκαιρία να πατήσει ξανά γερά στα πόδια της, δίνοντας συνέχεια στη μεγάλη επιτυχία της Βαρκελώνης. Ας ελπίσουμε ότι θα το κάνει…