Η γεμάτη ‘σφαλιάρες’ πορεία του Αντονί Νοκάρ

12 Μαΐου 2013. Η Γουότφορντ υποδέχεται τη Λέστερ στον 2ο ημιτελικό των πλέι οφ της Τσάμπιονσιπ. Οι ‘αλεπούδες’ είχαν κερδίσει το πρώτο ματς στην έδρα τους με 1-0. Βρισκόμαστε στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων και η Λέστερ έχει κερδίσει πέναλτι με το σκορ στο 2-1. O παίκτης που το κέρδισε ετοιμάζεται να το εκτελέσει. Η πολυπόθητη πρόκριση στον τελικό είναι πλέον πολύ κοντά. Η μπάλα όμως δεν καταλήγει στα δίχτυα.

Ο τερματοφύλακας της Γουότφορντ αποκρούει και το πέναλτι και το δεύτερο σουτ που επιχείρησε από πολύ κοντά ο αντίπαλος. Σαν να μην έφτανε αυτό για τη Λέστερ, οι γηπεδούχοι ξεχύνονται στην αντεπίθεση και πριν ο διαιτητής προλάβει να βάλει τη σφυρίχτρα στο στόμα για να λήξει το παιχνίδι, καταφέρνουν να σκοράρουν! Ακολουθεί πανζουρλισμός. Μια απίστευτη εναλλαγή συναισθημάτων μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Το ποδόσφαιρο στα καλύτερα του. Το βίντεο περνάει αυτόματα στην ιστορία.

Ο Αντονί Νοκάρ (το επώνυμο του οποίου προκαλεί ακόμα σύγχυση σε αρκετούς, καθώς προφέρεται συχνά και “Κνοκάρτ”) ήταν ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές αυτής της ιστορικής φάσης. Δεν ήταν όμως ανάμεσα στους ‘ήρωες’. Ήταν ο παίκτης που αστόχησε στο πέναλτι. Κι αυτό το μοτίβο, που φτάνει πολύ κοντά στην επιτυχία αλλά τελευταία στιγμή όλα πάνε κατά διαόλου, μπορεί να περιγράψει όλη την καριέρα του ως τώρα!

Για παράδειγμα, το χαμένο πέναλτι που θα έστελνε τη Λέστερ στον τελικό και ίσως μετά στην Πρέμιερ Λιγκ ήρθε στο τέλος μιας εξαιρετικής σεζόν στην Τσάμπιονσιπ, στην οποία ψηφίστηκε καλύτερος νέος παίκτης της χρονιάς. Αυτή δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που έτρωγε ‘σφαλιάρα’ ο νεαρός Γάλλος. Ούτε καν η δεύτερη. Η πρώτη ήρθε νωρίς-νωρίς στα 10 του. Η Λανς τον δέχτηκε αρχικά στις ακαδημίες της, ο μικρός μόχθησε για να αποδείξει την αξία του και πάνω που πίστεψε ότι το πρώτο στάδιο της καριέρας του είχε μπει σε μια σειρά, οι άνθρωποι της ομάδας τον ενημέρωσαν πως τελικά δεν τους κάνει, γιατί είναι πολύ μικροκαμωμένος.

Χάρη στις παραινέσεις και την επιμονή του πατέρα του ο Νοκάρ δεν τα παράτησε και κατάφερε να βρει το δρόμο του προς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μέσω της Γκινγκάμπ. Ακριβώς την περίοδο όμως που έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, έσκασε η δεύτερη δυσάρεστη έκπληξη. Μετά το τέλος ενός αγώνα και μιλώντας στο τηλέφωνο με τον πατέρα του, έμαθε τα σοκαριστικά νέα: O 28χρονος αδερφός του είχε πεθάνει από ανακοπή καρδιάς στον ύπνο του. “Ήταν μια δύσκολη και άσχημη περίοδος για μένα. Κάθε φορά που παίζω τον σκέφτομαι και δίνω τον καλύτερο μου εαυτό θέλοντας να τον κάνω περήφανο”.

Όπως ξεπέρασε την απόρριψη λόγω ύψους στα 10 του, όπως ξεπέρασε τον πρόωρο χαμό του αδερφού του, έτσι κάπως ο Νοκάρ έβαλε το κεφάλι κάτω και ξεπέρασε και το στίγμα του χαμένου πέναλτι που κράτησε την Λέστερ στην Τσάμπιονσιπ. Ακολούθησε μια ακόμα εξαιρετική σεζόν που, σε αντίθεση με την προηγούμενη, ολοκληρώθηκε με την άνοδο της ομάδας. Η πολυπόθητη καταξίωση όμως δεν ήρθε ούτε τότε. Στην πρώτη σεζόν της Λέστερ στην Πρέμιερ Λιγκ o προπονητής του, Νάιτζελ Πίρσον, προτιμούσε άλλους παίκτες και έτσι ο 23χρονος εξτρέμ τέλειωσε τη χρονιά με 9 συμμετοχές όλες κι όλες.

Απογοητευμένος από την έλλειψη χρόνου και τον τρόπο που τον χρησιμοποιούσε ο προπονητής του, αποφάσισε να αφήσει την Αγγλία και να μετακομίσει στο Βέλγιο και την Σταντάρ Λιέγης. Για άλλη μια φορά όμως η μοίρα του έπαιξε περίεργα παιχνίδια. Λίγες μόνο ημέρες μετά τη φυγή του, ο Νάιτζελ Πίρσον απολύθηκε. Τη θέση του προπονητή στη Λέστερ ανέλαβε ο Κλαούντιο Ρανιέρι και όλοι ξέρουν πως κατέληξε εκείνη η σεζόν για τις ‘αλεπούδες’.

Όσο η προηγούμενη ομάδα του τραβούσε τα βλέμματα όλου του ποδοσφαιρικού πλανήτη ο Νοκάρ τα πήγαινε εξαιρετικά στο Βέλγιο, κερδίζοντας ξανά την προσοχή των αγγλικών ομάδων. Στα μισά κιόλας της χρονιάς, η Μπράιτον κινήθηκε για την απόκτηση του και κάπως έτσι ο Γάλλος επέστρεψε στο Νησί, θέλοντας να βοηθήσει άλλη μια ομάδα να ανέβει στην Πρέμιερ Λιγκ. Κάνοντας τρομερές εμφανίσεις τη σεζόν 2016-17 (15 γκολ και 8 ασίστ), ξεχώρισε και πάλι, κέρδισε το βραβείο του καλύτερου παίκτη της Τσάμπιονσιπ και οδήγησε την Μπράιτον στην άνοδο. Το γλυκόπικρο μοτίβο όμως συνεχίστηκε.

Στα μισά της εξαιρετικής εκείνης σεζόν, έχασε ξαφνικά από καρκίνο τον πιο σημαντικό άνθρωπο της ζωής του, τον πατέρα του. Εκεί κάπου η ψυχολογία του άρχισε σιγά-σιγά να καταρρέει, αφού το δέσιμο με τον πατέρα του ήταν πάρα πολύ μεγάλο. “Αγαπούσε το ποδόσφαιρο περισσότερο από οποιονδήποτε. Έβλεπε όλα τα ματς, μπορούσε να δει και 15 ματς κάθε σ/κ. Το όνειρο του ήταν να με δει επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Μετά το θάνατο του υπέφερα για καιρό, σε βαθμό που δυσκολευόμουν να κοιμηθώ. Κάποιες φορές νιώθω ότι πρέπει να μιλήσω σε κάποιον για να μπορέσω να αντέξω. Για την ώρα απλά κλαίω. Δεν φοβάμαι να το αποκαλύψω αυτό, έτσι είναι η ζωή.”

O Noκάρ αφιερώνει ένα γκολ στον αδικοχαμένο πατέρα του

Η άνοδος της Μπράιτον στην Πρέμιερ Λιγκ βοήθησε για λίγο αλλά οι ‘σφαλιάρες’ δεν είχαν τελειώσει. Στην αρχή της προηγούμενης σεζόν, η γυναίκα του ζήτησε διαζύγιο. “Όταν έχασα τον πατέρα μου, το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μου ήταν η γυναίκα και το παιδί μου. Ήταν αυτοί που χρειαζόμουν περισσότερο. Όταν συνειδητοποίησα ότι δεν θα τους είχα πλέον κοντά μου, ότι δεν θα μπορώ να βλέπω συνέχεια τον μικρό μου, τότε ήρθε η κατάθλιψη”. Το διαζύγιο αποδείχτηκε το μοιραίο χτύπημα για έναν άνθρωπο που ήδη είχε περάσει πολλά συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα μέχρι τα 25 του. Η ψυχολογική κατάρρευση δεν άργησε να έρθει και φυσικά η απόδοση του εντός των γηπέδων δεν γινόταν να μην επηρεαστεί.

Ο Νοκάρ τέλειωσε τη σεζόν με μόλις 3 γκολ, κάνοντας αρκετές μέτριες εμφανίσεις και προκαλώντας πολλά αρνητικά σχόλια στις τάξεις των οπαδών, που δεν γνώριζαν όμως τι ακριβώς περνούσε. “Αυτό ήταν το χειρότερο κομμάτι για μένα. Το να βλέπεις τα σχόλια των ανθρώπων που έλεγαν ότι δεν ήμουν γι’αυτό το επίπεδο. Ό,τι βλέπεις στο χόρτο, δεν λέει πάντα όλη την ιστορία. Ήταν δύσκολο να τα δεχτώ όλα αυτά γιατί ήξερα ότι υπήρχε λόγος που ήμουν έτσι, απλά δεν μπορούσα να τον πω στον κόσμο”.

Η κατάθλιψη αποδείχτηκε πολύ ζόρικος αντίπαλος. “Τον πρώτο μήνα μετά τον χωρισμό ένιωθα λυπημένος αλλά έλεγα στον εαυτό μου ότι θα περάσει. Η αλήθεια όμως είναι ότι μήνα με το μήνα χειροτέρευε, χωρίς να το καταλάβω. Κάποια στιγμή ένιωσα ότι πρέπει να ζητήσω βοήθεια. Μίλησα με τον αρχηγό, τον Μπρούνο, και αυτός ενημέρωσε τον προπονητή. Αυτός μου είπε ότι θα σου βρούμε κάποιον για να μιλήσεις και να σε βοηθήσει και αφού συνέβη αυτό άρχισα σιγά-σιγά να νιώθω καλύτερα”. Η Μπράιτον στάθηκε δίπλα του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως είχε κάνει και μετά το θάνατο του πατέρα του, όταν εν αγνοία του όλη η ομάδα ταξίδεψε στη Γαλλία για να παρευρεθεί στην κηδεία και να στηρίξει ψυχολογικά τον συμπαίκτη της.

Ένα χρόνο μετά, ο Νοκάρ έχει καταφέρει να ξεπεράσει και αυτή την αναποδιά, ίσως την πιο δύσκολη της καριέρας αλλά και της ζωής του. Σε αντίθεση με άλλους διάσημους όμως, αυτός επέλεξε να γνωστοποιήσει (πριν λίγες μέρες) την ιστορία του, ελπίζοντας πως η διάδοση της θα βοηθήσει κι άλλους ανθρώπους που βρέθηκαν στην ίδια δύσκολη φάση, να ζητήσουν βοήθεια και να παλέψουν για να κερδίσουν ξανά πίσω τη ζωή τους. “Το πρόβλημα είναι ότι την κατάθλιψη δεν την παίρνεις στα σοβαρά μέχρι να συμβεί και σε σένα. Γι’αυτό και πιστεύω πως είναι σημαντικό να ξέρει ο κόσμος πως όταν περνάει καταστάσεις σαν αυτή, δεν υπάρχει καμία ντροπή στο να ζητάς βοήθεια. Δεν πρέπει να φοβάσαι να ζητήσεις να μιλήσεις με κάποιον. Κανένας δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί η ζωή του. Τη μια μέρα είσαι πετυχημένος και την επόμενη μέρα μπορείς να γίνεις ο κανένας. Έτσι απλά και γρήγορα.”

Μαζί με την ψυχική του υγεία, ο Νοκάρ βρήκε και τη φόρμα του. Το ξεκίνημα του στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ (μετράει 1 γκολ και 3 ασίστ και είναι μέσα στους κορυφαίους της Μπράιτον ως τώρα) αποδεικνύει πως όσοι τον χαρακτήρισαν “παίκτη μόνο για την Τσάμπιονσιπ”, βασισμένοι στην περσινή προβληματική σεζόν του, βιάστηκαν πάρα πολύ. Ο 26χρονος εξτρέμ θα αντιμετωπίσει σήμερα το απόγευμα στο Μάντσεστερ την πρωταθλήτρια Σίτυ, σε ένα πάρα πολύ δύσκολο παιχνίδι για την μικρούλα Μπράιτον που θα παλέψει και φέτος για την παραμονή της. Το εμπόδιο της ομάδας του Πεπ Γκουαρντιόλα όμως, αντικειμενικά δεν είναι τίποτα μπροστά στα εμπόδια που έχει καταφέρει ήδη να υπερνικήσει ο Αντονί Νοκάρ.