Καλώς ήρθες στη ζωή μας Ανσού Φατί

Στις 26 Αυγούστου 2019 ο Μπορί Φατί ήταν καλεσμένος σε μια ραδιοφωνική εκπομπή της Βαρκελώνης. Μια μέρα πριν ο γιος του, Ανσού, είχε γίνει ο δεύτερος μικρότερος παίκτης που έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Ο Μπορί δυσκολευόταν να κρύψει τη συγκίνηση του και η πρώτη του απάντηση στο πως νιώθει ήταν ενδεικτική: “Μετά από το χθεσινό μπορώ να πεθάνω ήσυχα απόψε. Η ζωή μου είναι γεμάτη πλέον, αφού τον είδα να παίζει με τη φανέλα της Μπάρτσα”.

Δυο περίπου δεκαετίες πριν, όταν ο Ανσού ήταν ακόμα αγέννητος, και μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα πιο νότια από την Καταλονία ο Μπορί αναγκαζόταν να πάρει μια πολύ δύσκολη απόφαση, από αυτές που δεν θέλεις ποτέ να πάρεις στη ζωή σου. Η γυναίκα του είχε μείνει έγκυος και ο ίδιος δυσκολευόταν πλέον να συντηρήσει την οικογένεια του, καθώς η Γουινέα Μπισάου είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, με το ποσοστό των ανθρώπων που ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας να πλησιάζει το 70%. Για να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή για την οικογένεια του, ο Μπορί έπρεπε να εγκαταλείψει την πατρίδα του.

Η αλλαγή του αιώνα τον βρήκε ολομόναχο στην Πορτογαλία, να κάνει δουλειές του ποδαριού, ψάχνοντας για κάτι πιο σταθερό που θα του επέτρεπε να φέρει εκεί και την υπόλοιπη οικογένεια του. Τα περισσότερα από τα λιγοστά λεφτά που έβγαζε, τα έστελνε πίσω στην πατρίδα του, εκεί που η γυναίκα του μεγάλωνε τα παιδιά τους. Κάποια μέρα έπεσε στα χέρια του ένα άρθρο που υμνούσε ένα μικρό χωριό της Ισπανίας, στο οποίο η ανεργία ήταν σχεδόν μηδενική. Χωρίς να το σκεφτεί πολύ, ο Μπορί Φατί έφτιαξε τις βαλίτσες του και ξεκίνησε για την Ανδαλουσία. Εκεί συνάντησε τον κομμουνιστή δήμαρχο του χωριού, Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο, που εκλέγεται ανελλιπώς από το 1979.

Επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική φήμη του (σε αρκετά αφιερώματα η Μαριναλέδα αναφέρεται ως “χωριό-ουτοπία”), ο Γκορντίγιο προσφέρθηκε να στηρίξει έμπρακτα τον απελπισμένο επισκέπτη του και αφού πρώτα τον βοήθησε με τα χαρτιά παραμονής του, στη συνέχεια του βρήκε δουλειά στην περιοχή. Ο Μπορί βρήκε επιτέλους τη σταθερότητα και την καλύτερη ποιότητα ζωής που έψαχνε και, χάρη στη βοήθεια του δημάρχου πάλι, που πλήρωσε τα αεροπορικά εισιτήρια, λίγα χρόνια μετά κατάφερε να φέρει στην Ισπανία και την υπόλοιπη οικογένεια του. Ανάμεσα τους βρισκόταν και ο 6χρονος τότε Ανσού, που ως τότε είχε δει απειροελάχιστες φορές τον πατέρα του από κοντά.

H οικογένεια Φατί

Όταν η οικογένεια εγκαταστάθηκε μόνιμα στη μικρή πόλη Ερέρα, που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στη Μαριναλέδα, ο Μπορί ανακάλυψε για πρώτη φορά το ταλέντο του γιου του. “Μέχρι τότε ήξερα πως του αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο, όπως σε όλα τα παιδιά της Αφρικής, αλλά δεν είχα ιδέα ότι ήταν τόσο καλός”. Χωρίς να χάσει χρόνο, έγραψε τον μικρό στις ακαδημίες της τοπικής ομάδας, ελπίζοντας πως εκεί θα μπορέσει να εξελιχθεί και τακτικά, αφού στο κομμάτι της τεχνικής είχαν κάνει ήδη… δουλίτσα οι δρόμοι της Αφρικής, εκεί που περνούσε τις περισσότερες ώρες του παίζοντας μπάλα ο πιτσιρικάς.

Στην παιδική ομάδα της Ερέρα ο Φατί έμεινε μόνο μια σεζόν, αφού όπως αποκάλυψαν χρόνια μετά και οι άνθρωποι της Σεβίλλης που τον εντόπισαν, το ταλέντο του ξεχώριζε σαν τη μύγα μέσα στο γάλα. “Στην ηλικία εκείνη ήταν καλύτερος από τον Μέσι. Την πρώτη φορά που τον είδα έπαιζε ξυπόλητος αλλά ακόμα κι έτσι φαινόταν πως ήξερε τι κάνει. Κανένας δεν μπορούσε να του πάρει τη μπάλα” δήλωσε ο σκάουτερ Χοσέ Μένα που ήταν από τους πρώτους που ανακάλυψαν το ταλέντο του. Στα 8 του ο Ανσού μετακόμιζε στη γειτονική Σεβίλλη και δυο χρόνια μετά η οικογένεια Φατί έμπαινε ξανά στο αεροπλάνο, αυτή τη φορά με προορισμό την Βαρκελώνη. Η ποιότητα του δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε στη Μασία και έτσι πέρσι, σε ηλικία 16 χρονών, ο Ανσού Φατί υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Μπάρτσα και έκανε ντεμπούτο στην Πριμέρα, πηδώντας ουσιαστικά μια ολόκληρη ηλικιακή κατηγορία και προσπερνώντας το κλασικό βήμα της Μπαρτσελόνα Β’! Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή στους περισσότερους.

Μια εβδομάδα μετά το ντεμπούτο έγινε ο πιο νέος σκόρερ στην ιστορία της Μπαρτσελόνα. Λίγες μέρες μετά, στην πρώτη του παρουσία στη βασική ενδεκάδα των Καταλανών απέναντι στη Βαλένθια έγινε ο νεότερος παίκτης στην Ισπανία που σκοράρει και δίνει ασίστ στο ίδιο ματς. Πόσο χρόνο χρειάστηκε για να τα κάνει και τα δυο; Εφτά λεπτά! Λίγο καιρό μετά έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ. Όπως καταλαβαίνετε η λίστα είναι μεγάλη αλλά η ουσία είναι ότι ο 16χρονος τέλειωσε την πρώτη του σεζόν με τη φανέλα της Μπάρτσα με 8 γκολ και 1 ασίστ ξεκινώντας βασικός μόνο σε 12 ματς!

Αν η περσινή σεζόν ήταν το “γεια σας, είμαι ο Ανσού Φατί”, η φετινή δείχνει να είναι η “δεν πιστεύω να με ξεχάσατε, τώρα ξεκίνησα να ζεσταίνομαι”. Ο νεαρός επιθετικός ξεκίνησε τη χρονιά με 3 γκολ σε ισάριθμα παιχνίδια, επίδοση που τον έχει φέρει στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ της φετινής Πριμέρα Ντιβιζιόν και του έχει χαρίσει το βραβείο του καλύτερου παίκτη του μήνα. Με αυτά τα 3 γκολ, έφτασε τα 10 συνολικά στο πρωτάθλημα, ξεπερνώντας ακόμα και τον Ραούλ, που στην ίδια ηλικία είχε 9. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι αυτά τα πρώτα 10 γκολ τα πέτυχε έχοντας κάνει 15 σουτ εντός εστίας, ένα στατιστικό ευστοχίας που περιμένεις να δεις σε σουτ δυο πόντων μέσα από τη ρακέτα στο μπάσκετ και όχι στο ποδόσφαιρο.

Πόσα γκολ είχαν πετύχει κάποιοι άλλοι γνωστοί παίκτες στην ηλικία του Φατί

Δεν είναι μόνο τα γκολ όμως. Η αυτοπεποίθηση που έχει αποκτήσει σε συνδυασμό με το θράσος του, που είχε κάνει την εμφάνιση του από πέρσι, ξεχωρίζουν και στις ατομικές ενέργειες του. Αν και το δείγμα των 3 αγώνων είναι πολύ μικρό το ότι ο πιτσιρικάς είναι 2ος σε ντρίπλες στην ομάδα, πίσω μόνο από τον Μέσσι, λέει πολλά για το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του πλέον στη νέα αυτή Μπαρτσελόνα που (υποτίθεται πως) χτίζεται σιγά-σιγά από την αρχή.

Μετά από ένα τέτοιο ξεκίνημα και παίζοντας σε αυτό το επίπεδο, η κλήση στην εθνική ήταν απλά θέμα χρόνου. Ο Λουίς Ενρίκε συμπεριέλαβε τον μικρό στη λίστα του για τους αγώνες του Nations League και αυτός χρειάστηκε μόλις 1,5 παιχνίδι για να πετύχει το παρθενικό του γκολ με την Ισπανία και να γίνει και εκεί ο νεότερος σκόρερ. Με τα κοπλιμέντα να καταφτάνουν από όλες τις πλευρές, προπονητές, συμπαίκτες και αντιπάλους, η πιθανότητα να βρίσκεται ο Φατί στην αποστολή της Ισπανίας για το Euro το καλοκαίρι αυξάνονται ραγδαία, αγώνα με τον αγώνα.

Το πως θα εξελιχθεί η καριέρα του από εδώ και πέρα δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς. Το σίγουρο είναι ότι ο Ανσού Φατί έχει κάνει ένα πολύ εντυπωσιακό ξεκίνημα που του έχει δώσει ήδη βασικό ρόλο σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου και μια από τις καλύτερες εθνικής του πλανήτη. Και όσο κουραστικό κι αν ακούγεται το να επαναλαμβάνουμε το πόσο χρονών είναι, παραμένει σοκαριστικό ότι τα έχει πετύχει όλα αυτά πριν καν κλείσει τα 18 του και ένα μόλις χρόνο μετά το ντεμπούτο του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, τότε που η Μπαρτσελόνα αναγκάστηκε, βάσει κανονισμού που προστατεύει τους ανήλικους ποδοσφαιριστές, να ζητήσει τη γραπτή άδεια των γονιών του για να μπορέσει να τον χρησιμοποιήσει καθώς το παιχνίδι ήταν βραδινό.