djordjevic_stoiximan_blog

Αναδόμηση στο Μόναχο..

Ο Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς αναλαμβάνει το τιμόνι της Μπάγερν Μονάχου και μαζί την ευθύνη να οδηγήσει τους Βαυαρούς στη νέα, μετά-Πέσιτς, εποχή.. 

Θα είναι ενδιαφέρον. Οι Βαυαροί ευγενικά παραδέχθηκαν ότι ο Σβέτισλαβ Πέσιτς (μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες στην ιστορία του γερμανικού μπάσκετ) δε μπορεί να εμπνεύσει την ομάδα οδηγώντας την στο βήμα παραπάνω που χρειαζόταν. Ήταν φανερό πως είχε έρθει ώρα για αλλαγές. Και η νέα δομή της Ευρωλίγκας (στην οποία δε περιλαμβάνεται η Μπάγερν) αποτέλεσε μια καλή αφορμή. Στο Μόναχο αλλάζουν σελίδα και επενδύουν στον πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού και νυν ομοσπονδιακό της εθνικής ομάδας της Σερβίας, Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς..

Η συγκεκριμένη δουλειά στη Βαυαρία έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Και εκτιμώ ότι μετά τη περυσινή σεζόν ήταν μια από τις καλύτερες που μπορούσε να πάρει ο “Σάλε”. Δεν είναι και λίγο να αντικαθιστάς τον δάσκαλο Πέσιτς.. Ο Τζόρτζεβιτς έχασε μια ευκαιρία στην Αθήνα να εκτοξεύσει το προσωπικό του status κάνοντας μια μέτρια χρονιά με πολλές λάθος επιλογές σε πολλά επίπεδα, με αποκορύφωμα τη σειρά με τη Λαμποράλ όπου οι πράσινοι δε μπόρεσαν να φανούν πραγματικά ανταγωνιστικοί παρότι ο οργανισμός ξεχείλιζε από δίψα για ένα ταξίδι στο φάιναλ-4, στη τελευταία χρονιά του αρχηγού, Δημήτρη Διαμαντίδη. Στο Μόναχο πλέον, οι προτεραιότητες του θα είναι διαφορετικές.

Η Μπάγερν βλέπει ότι ο πήχης του ανταγωνισμού εντός συνόρων έχει ανέβει σημαντικά. Η Brose Baskets στη δεύτερη χρονιά του Τρινκιέρι έκανε τους πάντες στη καλή της ημέρα να μοιάζουν με ..μυγάκια. Διατηρεί ήδη τον βασικό της κορμό και τη φιλοσοφία της. Η Άλμπα έφερε τον Τούρκο wonderboy Ahmet Caki ο οποίος έκλεψε τις εντυπώσεις στη γείτονα χώρα με τον τρόπο που χειρίστηκε τον εαυτό του και την ομάδα όταν ανέλαβε την Αναντολού στη τελική ευθεία της σεζόν μετά την αποπομπή του Ίβκοβιτς και οι πρώτες κινήσεις του στο Βερολίνο δείχνουν ότι ξέρει να κατασκευάσει σωστά ένα σύνολο σε αυτό το επίπεδο. Η Ούλμ, η Όλντενμπουργκ, οι Skyliners διέθεταν επίσης αρκετά ανταγωνιστικά σύνολα πέρυσι. Η Μπάγερν δε μπορεί να κάτσει με τα χέρια σταυρωμένα λοιπόν..

Βασικός στόχος για τους Βαυαρούς είναι να επιστρέψουν στη κορυφή της Μπουντεσλίγκα. Αυτό είναι το θέλω και η προτεραιότητα τους. Στη τελευταία θητεία του Πέσιτς (ο οποίος ανέλαβε με πρωταρχικό στόχο ακριβώς αυτόν, την επαναφορά του κλαμπ στη κορυφή της γερμανικής λίγκας) η Μπάγερν κατέκτησε μόνο έναν τίτλο, το 2014, ενώ τις τρεις άλλες σεζόν (-13, -15, -16) δεν έφθασε καν στον τελικό των playoffs. Tην ίδια στιγμή, στη βόρεια Βαυαρία και στο “χωριό” του Μπάμπεργκ, στεγάζεται ένα κυρίαρχο στο γερμανικό μπάσκετ κλαμπ που δουλεύει σε πολύ υψηλά στάνταρντς και έχει χτίσει χρόνια τώρα χαρακτήρα νικητή στην εγχώρια λίγκα. Αυτό είναι too much για τους “νότιους” του κοσμοπολίτικου Μονάχου.. Παράλληλα η ομάδα, μακριά από την Ευρωλίγκα φέτος, θα προσπαθήσει να κάνει επιτέλους το παραπάνω βήμα στο Eurocup, μια διοργάνωση η οποία στον οργανισμό της Μπάγερν ισχυρίζονται ότι “τους πάει”. Τα δύο τελευταία χρόνια μάλιστα μπαίνουν με καλές προοπτικές στην post season αλλά αποκλείονται από ομάδες-φαβορί όπως η Βαλένθια ή η Γαλατασαράι. Υπάρχει “χώρος” όντως εκεί φέτος για κάτι καλό..

Ο “Σάλε” έχει ξεκινήσει με κλασσικές “δικές του” κινήσεις (από αυτές που τον χαρακτηρίζουν). Οι Βαυαροί έβαλαν μέγεθος με τους Lucic και Balvin, ανανέωσαν τον Djedovic και έφεραν στο Μόναχο  τον Devin Booker από τη Σαλόν, ψηλό που μπορεί να αποτελέσει τη καλύτερη φετινή τους κίνηση. Παράλληλα έφεραν τον Danilo Barther (1991-PF-2.07) από τους Skyliners δυναμώνοντας τον εγχώριο κορμό ενώ είναι έτοιμοι (τον Σάλε περιμένουν βασικά) να ενεργοποιήσουν τις option ανανέωσης για τους Renfroe και Kleber (δύο από τα βασικά στελέχη της ομάδας). Ο Τζόρτζεβιτς αυτόν τον καιρό έχει δώσει τις κατευθύνσεις για την ενίσχυση της περιφερειακής γραμμής με πρώτους του στόχους από την αγορά (έτσι, για να έχετε και τα inside σας..) τους Λούντβιγκ Χάκανσον και Στέφαν Μάρκοβιτς (καλό δίδυμο, θα πρόκειται για επιτυχία εάν καταφέρουν να τους φέρουν στο Μόναχο μαζί).

Καταλαβαίνετε ότι τόσο η TBL όσο και το Eurocup της νέας σεζόν προσφέρουν στη Μπάγερν ένα σπουδαίο πλαίσιο ανταγωνισμού και σε κάθε περίπτωση την ευκαιρία να ονειρεύεται κάτι καλό για τον κόσμο της. Η αποστολή του Τζόρτζεβιτς δεν είναι εύκολη. Αλλά και στον ίδιο δίνεται μια καλή ευκαιρία να δείξει τη δουλειά του σε μια άκρως αναπτυσσόμενη λίγκα και έναν οργανισμό που διψάει για επιτυχίες. Το brand της Μπάγερν στη Γερμανία είναι συνυφασμένο άλλωστε με τη κορυφή. Και για να φτάσει εκεί πλέον, πρέπει να σκοτώσει το οχτακέφαλο τέρας της Brose Baskets. Για να σε δούμε “Σάλε”.