Αμίν Γκουιρί: το νέο μεγάλο ταλέντο της Γαλλίας

Ιούλιος 2020. Ο Ρούντι Γκαρσία ανακοινώνει την απόφαση της Λυών να πουλήσει τον Αμίν Γκουιρί στη Νις. «Δεν είναι ακόμα επίσημα παίκτης της Νις, αλλά πλησιάζει. Για τον Αμίν, είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην καριέρα του. Τον εκτιμώ και ως άνθρωπο και ως παίκτη. Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να του δώσω περισσότερο χρόνο». Οι οπαδοί του συλλόγου είναι έξαλλοι, ο Γκαρσία ήδη θεωρείται αποτυχημένος και η πώληση ενός μεγάλου ταλέντου της δεν βοηθά. Η Λυών, που δεν έχει μαγέψει εκείνη τη χρονιά, τον δίνει με 7 εκατομμύρια € σε μια άλλη γαλλική ομάδα, τη στιγμή που υπάρχουν πολύ χειρότεροι παίκτες στο ρόστερ. Δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να δικαιωθούν οι οπαδοί της Ολιμπίκ. Ο Γκουιρί σκοράρει δυο γκολ στο ντεμπούτο του, γίνεται ο νεότερος παίκτης στην ιστορία της Νις που καταφέρνει κάτι τέτοιο, παίζει 40 παιχνίδια συνολικά στη σεζόν (την προηγούμενη τριετία έχει αγωνιστεί συνολικά σε 15 ματς, με λίγα λεπτά συνολικά) και τελειώνει το 2020-21 με 16 γκολ. Η τιμή του εκτοξεύεται και το όνομά του ακούγεται για πολύ μεγαλύτερους συλλόγους.

Ποιος όμως είναι ο 21χρονος Γάλλος που συνεχίζει και φέτος τις σπουδαίες εμφανίσεις; Γεννημένος στην Μπουργκουάν Ζαλιέ, 30 χιλιόμετρα έξω από τη Λυών, από Αλγερινούς γονείς, κάνει εκεί τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα. Ο πρώτος προπονητής του τον περιγράφει ως έναν ιδιαίτερα αθλητικό ποδοσφαιριστή με τεχνική άνω του μέσου όρου και αξιόλογα πνευματικά χαρακτηριστικά. Οι σκάουτ της Ολιμπίκ δίνουν την έγκρισή τους (η τοπική ομάδα είναι κάτι σαν θυγατρική της Λυών) και μόλις στα 17 του υπογράφει 3ετες επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Λυών. Πιο πριν έχει αρνηθεί την πρόταση της Νανσί όπου και δοκιμάστηκε. Ο λόγος; Θέλει να είναι κοντά στην οικογένειά του, ενώ είναι και οπαδός της Λυών. Όλοι μιλάνε για το ταλέντο του Αμίν. Σύλλογοι όπως η Μπάγερν κι η Γιουβέντους τον έχουν στη λίστα τους. Ο Αρμάν Γκαριντό, προπονητής στις μικρές ομάδες της Λυών, λέει: «Δεν είναι Κανουτέ, Μπενζεμά ή Μαρσιάλ. Έχει στοιχεία από όλους.» Ο σκάουτ Ζουλιέν Σοκόλ τον περιγράφει ως έναν μοναχικό τύπο που δεν μιλάει πολύ και του θυμίζει λίγο τον νεαρό Μπενζεμά. Γενικά, οι συγκρίσεις με τον Καρίμ (και λόγω Λυών και λόγω Αλγερίας) τον ακολουθούν μονίμως. Ο πατέρας του λέει ότι ο Αμίν πάντα θαύμαζε τον Μπενζεμά, αλλά δεν είχε δα και την αφίσα του πάνω από το προσκέφαλό του.

Ο Αμίν ήταν πολύ δύσκολο να μην ασχοληθεί με την μπάλα. Το… γκουιρέικο την έχει την μπάλα ψηλά. Ο πατέρας του, τα αδέρφια του, οι θείοι του όλοι ποδοσφαιριστές. Ο μπαμπάς Ζαΐρ Γκουιρί θυμάται να πηγαίνει τον μικρούλη Αμίν να δει τους μεγάλους του αδερφούς στο γήπεδο και αυτός να εκστασιάζεται. Να τρέχει πίσω από κάθε μπάλα και να την κυνηγά. Γράφεται στην πρώτη του ομάδα στα 7 του χρόνια και από εκείνη τη στιγμή, το ποδόσφαιρο γίνεται η ζωή του. Στα 12 του κάνει τρομερά πράγματα απέναντι σε συνομήλικους. Οι άνθρωποι της Μπουργκουάν Ζαλιέ τον προβιβάζουν στην Κ13. Συνεχίζει να σκοράρει ασταμάτητα. Δυο μήνες αργότερα περίπου, τον ανεβάζουν στην Κ15. Καμία διαφορά για τον ίδιο. Τα παιδικά του χρόνια είναι όλα γεμάτα γκολ. Οι ομάδες του κερδίζουν συχνά με τον ίδιο να σκοράρει διψήφιο αριθμό γκολ. Και όπως είπαμε παραπάνω, η Λυών δεν θα αργήσει να τον αγοράσει. Ένας σοβαρός τραυματισμός, στον χιαστό, στα 18 του τον πηγαίνει πίσω. Ο Ρούντι Γκαρσία επιμένει να μην του δίνει ευκαιρίες και ο Αμίν φοβάται ότι η καριέρα του βρίσκεται σε τέλμα.

Γι’ αυτό και δεν το σκέφτεται καθόλου, αποδεχόμενος την πρόταση της Νις. Σίγουρα θα ήθελε να κάνει καριέρα με την αγαπημένη του Λυών και να πάρει από εκεί μεταγραφή, αλλά με τον συγκεκριμένο προπονητή δεν φαίνεται εφικτό. Μετακομίζει στη Κυανή Ακτή και κανείς δεν περιμένει αυτό που ακολούθησε πέρσι. Η Νις τον παίρνει αρχικά ως ρεζέρβα του Κάσπερ Ντόλμπεργκ, αλλά γρήγορα ο Αμίν γίνεται βασικό γρανάζι της ομάδας. Οι αλλαγές προπονητών δεν τον επηρεάζουν και φέτος, με τον Κριστόφ Γκαλτιέ ως κόουτς, συνεχίζει να παίζει καλά. Ήδη το όνομά του ακούγεται και για την εθνική, αν και ο Γκαλτιέ επιμένει ότι παίκτης του δεν είναι ακόμα έτοιμος γι’ αυτό το επίπεδο. Καλό θα είναι πάντως οι Γάλλοι να φροντίσουν να τον “κλειδώσουν”, καθώς η αλγερινή του καταγωγή σημαίνει ότι μπορεί να κληθεί στην εθνική ανδρών της αφρικανικής χώρας. Κάτι τέτοιο δεν δείχνει πιθανό μέχρι στιγμής πάντως, αφού ο Αμίν έχει πάρει μία μία της μικρές εθνικές της Γαλλίας και έχει αγωνιστεί κατά σειρά σε Κ16, Κ17, Κ18, Κ19, Κ20 και Κ21, ενώ δήλωσε κατ’ επανάληψη ότι θα περιμένει την κλήση των τρικολόρ. «Πάντα η εθνική Γαλλίας βρίσκεται σε μια γωνιά του μυαλού μου. Θα κάνω ό,τι μπορώ. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μπροστά, αλλά μπορώ να παίξω σε διάφορες θέσεις και ίσως αυτό με βοηθήσει στο μέλλον», δήλωσε ο Αμίν πριν λίγους μήνες. Ποτέ όμως δεν ξέρεις πώς μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα. Αυτοί που σίγουρα δεν το πήραν πολύ καλά ήταν οι Αλγερινοί. Θυμίζοντας την αντίστοιχη περίπτωση του Ζιντάν, αντέδρασαν άσχημα. Τα social media πήραν φωτιά, από απλά σχόλια του στιλ “δεν έχει το επίπεδο για να παίζει στην εθνική Αλγερίας”, μέχρι ορισμένα πιο βαριά.

Ο Γκουιρί βρίσκεται στο καλύτερο σημείο της καριέρας του. Αρχίζει να δικαιολογεί τον ντόρο που γίνεται εδώ και χρόνια με το όνομά του. Στις λίστες με τα καλύτερα ταλέντα, στα στατιστικά του στα γνωστά παιχνίδια μάνατζερ, στις ποδοσφαιρικές συζητήσεις. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει ακόμα αδυναμίες. Ούτε όμως ότι δεν δουλεύει πάνω σε αυτές.  Τον πρώτο καιρό φαινόταν να περιμένει την μπάλα, να μην κάνει έξτρα προσπάθεια. Επίσης βασιζόταν αποκλειστικά στο δεξί πόδι. Δούλεψε με όλους τους προπονητές του για να γίνει πιο πλήρης παίκτης. Η περσινή σεζόν δεν είχε μόνο τα 16 γκολ, αλλά και τις 8 ασίστ. Φέτος έχει φτάσει τα 5 γκολ και έχει και 3 ασίστ. Η Νις τα πάει εξαιρετικά στο πρωτάθλημα μέχρι στιγμής και ο Γκαλτιέ δηλώνει απόλυτα ευχαριστημένος με το πόσο πολύ δουλεύει ο παίκτης του. Γιατί το ταλέντο δεν αρκεί. Και γιατί σε μια εποχή που τα χρήματα είναι αρκετά εύκολα στο ποδόσφαιρο αν κάνεις το ξεπέταγμα, είναι εξίσου εύκολο να πάρουν τα μυαλά σου αέρα και να τα χαλάσεις όλα. Ο Αμίν δείχνει αποφασισμένος να συμπληρώσει και μια δεύτερη φουλ σεζόν με τη Νις, να δείξει ότι τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Και ίσως σε λίγα χρόνια ή ακόμα και το επόμενο καλοκαίρι, το όνομά του να ακουστεί και για άλλα πρωταθλήματα.