ΑΕΚ - Ολυμπιακός τελικοί 2002

ΑΕΚ-ΟΣΦΠ: Η μεγάλη σειρά του 2002..

Δεκαπέντε χρόνια πριν, ΑΕΚ και Ολυμπιακός προσέφεραν στο ελληνικό κοινό τη πιο ανατρεπτική σειρά τελικών στην ιστορία της ελληνικής λίγκας. Το Stoiximan.blog θυμάται τα τα καλύτερα παιχνίδια της φοβερής αυτής κόντρας..
Υπόβαθρο

O Oλυμπιακός σε μια επεισοδιακή σειρά αφήνει εκτός τελικών Α1 τον θριαμβευτή της Μπολόνια και πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό και πηγαίνει να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ του Ντράγκαν Σάκοτα η οποία μετράει ημέρες αγωνιστικής απραξίας λόγω του γεγονότος ότι ο ημιτελικός των “αιωνίων” πήγε μακριά χρονικά (συνεχής αναβολές). Το πλεονέκτημα έδρας στον “Δικέφαλο”.
1ος τελικός..

Ο Ολυμπιακός πηγαίνει στο ΟΑΚΑ ως το μεγάλο outsider στο πρώτο παιχνίδι των πολυαναμενόμενων τελικών. Οι ..μπουνιές του ΣΕΦ στον ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό (Τόμιτς-Μποντίρογκα) κοστίζουν τη παρουσία των (τιμωρημένων) Φορντ, Τόμιτς, Ρισασέ και ξεγυμνώνουν το backcourt της ομάδας του Σούμποτιτς. Η κατάσταση αυτή προκαλεί γενική συσπείρωση στις τάξεις των ερυθρολεύκων. Το ματς είναι κλειστό, με πολύ χαμηλό σκορ και το γεγονός ότι η ΑΕΚ παράγει σουτ αλλά είναι απελπιστικά άστοχη (7/29 τρίποντα) έχει μεταδώσει εκνευρισμό στις τάξεις των γηπεδούχων.

Τα σαράντα λεπτά δε φτάνουν για να λύσουν τον γόρδιο δεσμό. Το bra de fer μεταξύ Σάκοτα (βοηθός τότε ο Φώτης Κατσικάρης)-Σούμποτιτς πολύ δυνατό. Ο κόουτς της ΑΕΚ παίζει με χαμηλό σχήμα και τους Ντικούδη-Μπιλμπά στη γραμμή ψηλών τη στιγμή που ο Σούμποτιτς ποντάρει στο μέγεθος των Φέμερλινγκ-Φόρεστ και τον Δημήτρη Παπανικολάου στον Χόλντεν. . Ο Αμερικανός έχει σπάσει τα καλάθια με 5/20 σουτ (στη απέναντι όχθη βρισκόταν ο μετέπειτα συμπαίχτης του στη ΤΣΣΚΑ, Θοδωρής Παπαλουκάς) αναγκάζοντας τον Φίλιππα Συρίγο να ζητά γλαφυρά ..“κρεμάλες” στο κέντρο του ΟΑΚΑ, ο Κρις Καρ παλεύει να τραβήξει το κάρο και πάρα τις 5 άστοχες βολές των ερυθρολεύκων στον έξτρα χρόνο, το ματς οδεύει σε δεύτερη παράταση. Εκεί μίλησε η προσωπικότητα του Παπανικολάου ο οποίος με την ομάδα του στο -1 βάζει ένα τεράστιο τρίποντο υπό πίεση και μαζεύει καθοριστικά ριμπάουντ κρίνοντας (μαζί με 1-2 cluctch play του Ντε Μιγκέλ ο οποίος αναγκάστηκε να παίξει ως ..SF) ουσιαστικά την αναμέτρηση. 74-82. Ο Ολυμπιακός, τηρουμένων των συνθηκών παίρνει μια από τις μεγαλύτερες νίκες στη σύγχρονη ιστορία του. 0-1..

Οι δύο ομάδες ανταλλάσσουν εντός έδρας νίκες με τη σειρά να βρίσκεται στο 1-2 και τον Ολυμπιακό να περιμένει την ΑΕΚ στο Φάληρο ευελπιστώντας να τελειώσει τη σειρά και να κατακτήσει τον τίτλο..

4ος τελικός..

Το σκηνικό έχει στηθεί στο ΣΕΦ με τους οπαδούς των γηπεδούχων να περιμένουν τη στέψη της ομάδας τους. Το ξεκίνημα ήταν ονειρεμένο για τους γηπεδούχους οι οποίοι στα πρώτα λεπτά βρίσκονται μπροστά με 20-10 δείχνοντας τις διαθέσεις τους από νωρίς. Είναι το σημείο όπου ο MVP των τελικών Δήμος Ντικούδης (ξανά) παίρνει τη κατάσταση στα χέρια του. Η ΑΕΚ επιστρέφει στις πλάτες του διεθνή PF και με εκπληκτική ομαδική άμυνα (ο Ολυμπιακός σκόραρε 5 πόντους στη 2η περίοδο) πηγαίνει στα αποδυτήρια προηγούμενη με 4 πόντους. Το δεύτερο ημίχρονο είναι “ψυχοβγαλτικό” και για τους δύο αντιπάλους. Ο Κακιούζης (15 πόντοι-10 ριμπάουντ-5 κλεψίματα) δίνει σπουδαίο χέρι βοηθείας στον Ντικούδη (20π.) όμως ο Τζέιμς Φόρεστ είναι σε εξαιρετική κατάσταση διατηρώντας ζωντανές τις ελπίδες τίτλου για την ομάδα του. Στο πιο βαθύ σκοτάδι (σκορ 56-54 στο 36′) και λίγο πριν την αυγή, ο Νίκος Χατζής βγαίνει στο πάλκο..

Ένα μεγάλο σουτ του αρχηγού (μέσα από Flopy δράση, ανάλογη με αυτή που παίζει χρόνια τώρα η Ρεάλ για τον Κάρολ με το διπλό και μονό σκριν επιλογής παράλληλα της τελικής γραμμής) βάζει την ΑΕΚ μπροστά. Ο Σούμποτιτς παίζει με τρια γκαρντ εναλλάσσοντας τους Τόμιτς-Μπουντούρη-Νιγκαγκμπάτζε δίπλα στον Παπαλουκά όμως ελλείψει του τραυματία Φορντ δεν έχει σκορ. Ο Χατζής βάζει την ΑΕΚ μπροστά και πάλι, 95” πριν το τέλος της αναμέτρησης. Ακολουθεί μπαράζ άστοχων επιθέσεων με τον Σούμποτιτς να δίνει τη μπάλα στον μοναδικό παίχτη του ο οποίος είχε το ψυχολογικό προφίλ να πάει κόντρα στη “κακή βραδιά”, Μίλαν Τόμιτς. Ο αρχηγός δε τον δικαιώνει όμως έχει ευκαιρία να εξιλεωθεί ευρισκόμενος στη γραμμή των προσωπικών με το σκορ στο 59-61, τρία δευτερόλεπτα πριν τη λήξη. Η (πρώτη) άστοχη βολή του ουσιαστικά δίνει τη νίκη στην ΑΕΚ (60-61). Ελάχιστες στιγμές αργότερα ο Κακιούζης πετάει τη μπάλα στον ουρανό του ΣΕΦ και σπριντάρει μαζί με τους συμπαίχτες του στη κερκίδα για να πανηγυρίσει. Ο “Δικέφαλος” έχει επιστρέψει από το 0-2..Μπουρούσης ΑΕΚ

 

5ος τελικός..

Με δύο breaks και το σκορ στο 2-2, ήταν σχεδόν βέβαιο πως το 5ο ματς θα είναι ..for the ages. H AEK έχει πλέον στη πλευρά της το ψυχολογικό μομέντουμ όμως ο Ολυμπιακός είναι διψασμένος για εξιλέωση. Η τριάδα Χόλντεν-Κακιούζη-Ντικούδη δίνει φτερά στους γηπεδούχους οι οποίοι μετά το πρώτο αναγνωριστικό διάστημα πατούν γκάζι και κυριαρχούν πλήρως φτάνωντας τη διαφορά στους 14 πόντους, λιγότερο από δύο λεπτά πριν την ανάπαυλα. Το τρικ του Σούμποτιτς με τον Μπουντούρη στον Κακιούζη δεν έπιασε και εκτός των άλλων ο Ολυμπιακός είχε σημαντικό πρόβλημα στην επίθεση του..

 

 

Λένε ότι το ένστικτο της επιβίωσης είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον άνθρωπο. Με τον εκπληκτικό Νίκο Χατζή να στέλνει τη διαφορά στους 17 πόντους (48-31) στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, ο Ολυμπιακός επιβαλλόταν να αντιδράσει. Η εικόνα της ελεύθερης πτώσης μιας ομάδας που βρέθηκε να προηγείται με 0-2 στη σειρά, ξύπνησε το συναίσθημα στις τάξεις των ερυθρολεύκων οι οποίοι ανέλαβαν την υποχρέωση να κάνουν ένα τελευταίο push για τον τίτλο. Το αίσθημα της απόγνωσης τους οδηγεί εκεί. Είναι η στιγμή του Μίλαν Τόμιτς..

Ντικούδης ΑΕΚ

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού δίνει μια συγκλονιστική παράσταση στη τρίτη περίοδο (μοναδικό αντίβαρο ο Ντικούδης) εκτελώντας με αυτοπεποίθηση “Λάρι Μπέρντ” πίσω από τη γραμμή του τριπόντου σκοράροντας 13 συνολικά πόντους σε αυτή τη περίοδο οι οποίοι σηματοδότησαν την επιστροφή του Ολυμπιακού στο παιχνίδι. Ένα από τα εύστοχα σουτ του μάλιστα (από τα 8 μέτρα πάνω σε άμυνα) ήταν αυτό που άλλαξε πλήρως την ατμόσφαιρα στο παρκέ. Ο Ολυμπιακός είχε ξαναπάρει το μομέντουμ.. Λίγο αργότερα, το δεύτερο συνεχόμενο τρίποντο του Ρισασέ φέρνει το ματς στα ίσα. Πλήρης επαναφορά για τον Ολυμπιακό μερικά λεπτά πριν το τέλος του πέμπτου τελικού (62-65). Τα τελευταία λεπτά είναι δραματικά.Ήρθε η στιγμή για τους ήρωες. Και εάν ο Δήμος Ντικούδης ήταν αυτός που με τέσσερις σερί πόντους δίνει το φιλί της ζωής στην ΑΕΚ, το show του Νίκου Χατζή στο τελευταίο τρίλεπτο (7 πόντοι, η μπάλα συνεχώς στα χέρια του) μένει στην ιστορία ως μια από τις πιο clutch παραστάσεις στη τελική ευθεία παιχνιδιών που κρίνουν τίτλους. Μετά από 32 χρόνια η ΑΕΚ επιστρέφει στον θρόνο σε μια από τις καλύτερες σειρές τελικών σε επίπεδο σασπένς που είδε το σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ..