Όταν το 2013 ο 36χρονος Μπραντ Στίβενς αναλάμβανε το τιμόνι των Μπόστον Σέλτικς τον είχα χαρακτηρίσει ως έναν “Ακαδημαϊκό” του αθλήματος. Αυτά που είχα δει να παρουσιάζει με το Μπάτλερ ήταν αρκετά.. Τότε όλοι είχαν γυρίσει με απορία κοιτάζοντας τον Ντάνι Έηντζ για την απόφαση του ενώ αυτός απαντούσε με ένα σαρδόνιο χαμόγελο..
Ήταν μια απόφαση που ελάχιστοι διοικητικοί θα μπορούσαν να πάρουν και ο Έηντζ ήταν ένας από αυτούς. Πιθανόν ο καλύτερος και πιο ευφυής της αμερικανικής λίγκας.. Δυόμιση χρόνια μετά πολλοί κοιτούν αυτό που χτίζει η Βοστόνη με θαυμασμό. Ένα project σύγχρονο αλλά παράλληλα ανατρεπτικό το οποίο αποδεικνύει κάθε φορά ότι το μεγαλύτερο asset του οργανισμού των Σέλτικς βρίσκεται έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου και είναι η συνεργασία δύο λαμπρών μπασκετικών μυαλών, του Έηντζ με τον Στήβενς.
Από την αρχή της θητείας του Στίβενς με την διαδραστική Read & React Offense είχα πει χωρίς περιστροφές ότι πρόκειται για το πιο ενδιαφέρον προπονητικό πείραμα στον πλανήτη. Ο Στίβενς προσπαθούσε να μεταφέρει πολλά στοιχεία από τη φιλοσοφία του NCAA έχοντας πλήρη συνείδηση της χαώδους διαφοράς που χωρίζει τους δύο κόσμους. Ο Στίβενς φέρνει ένα άρωμα δημοκρατίας στην επαγγελματική λίγκα το οποίο έγινε αντιληπτό από τη συγκεκριμένη τότε μορφή επίθεσης. Αντιγράφω το σχόλιο που είχα κάνει στη προσωπική μου σελίδα..
“Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, ο τύπος αυτός της επίθεσης είναι κάτι σαν ταινία με εναλλακτικό τέλος.. Ο Στίβενς τοποθετεί τους παίκτες του σε ένα πλαίσιο (χωρίς να έχει δομήσει την επίθεση του σε επίπεδα δηλ. πηγαίνοντας από το στάδιο Α στο Β, σαν προκαθορισμένη ροή), δημιουργεί μια «δράση» μέσα από στοχευμένη πάντα διάταξη και τους αφήνει να διαβάσουν και να επιλέξουν το τέλος, έχοντας δουλέψει σε κάθε βήμα 5 ή 6 πιθανά σενάρια. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όλο αυτό είναι πολύ ζωντανό μιας και οι Σέλτικς μπορεί θεωρητικά να τρέχουν το ίδιο “play”, το οποίο ο εκάστοτε παίκτης και ανάλογα με την αντίδραση της άμυνας και το πώς σκανάρει αυτός το γήπεδο μπορεί να μεταφράζει διαφορετικά, αλλά στην ουσία να δημιουργούν 5 ή 6 διαφορετικές «συνέχειες» αυτού με διαφορετική ροή”.
Βέβαια χρειάστηκε και ο ίδιος να προχωρήσει σε “προσαρμογές” της φιλοσοφίας του. Ξεκινώντας τη σεζόν φέτος, οι Σέλτικς έμοιαζαν μπερδεμένοι από την “κολεγιακής φύσεως” επιλογή του Στίβενς να παίζει ολόκληρο σχεδόν το ρόστερ μοιράζοντας 25-30 λεπτά σε κάθε παίχτη. Αυτό είναι δύσκολο να λειτουργήσει στη λίγκα των stars, όπου οι παίχτες χρειάζεται να έχουν γνώση του ρόλου και του χρόνου τους κάθε βραδιά για να βρεθεί η χημεία. Ο Στίβενς βάπτισε αυτό το διάστημα ως μια μεταβατική περίοδο η οποία τον βοήθησε να διαγνώσει τους σωστούς συνδυασμούς παιχτών στα σχήματα του.
Οι “Κέλτες” λανσάρουν ένα αγωνιστικό στυλ που θυμίζει περισσότερο ομάδα της απέναντι ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών και αυτό φαίνεται να λειτουργεί από τη στιγμή που μετρούν 13 νίκες στα τελευταία 17 παιχνίδια. Σπρώχνουν τη μπάλα πολύ γρήγορα μπροστά χτίζοντας πάνω σε ένα υψηλό τέμπο ανάπτυξης, βασίζονται πολύ στις συνεργασίες και στη περιφερειακή εκτέλεση πάντα μέσα από αυτές, έχουν μια από τις καλύτερες επιδόσεις στο AST/TO Ratio δείγμα της ποιότητας του τρόπου με τον οποίο επιτίθενται και παράλληλα διαθέτουν μια πολύ αποτελεσματική άμυνα η οποία μπορεί να ανεβάσει σημαντικά τη πίεση της στο τέλος του παιχνιδιού. Οι Σέλτικς απέχουν λίγο ακόμα από την ελίτ που θα διεκδικήσει φέτος τον τίτλο όμως το στυλ παιχνιδιού τους, ο τρόπος που το υποστηρίζουν και η ρευστή κατάσταση στην Ανατολή τους έχει ήδη μετατρέψει σε “Μαύρο άλογο” της λίγκας στη κούρσα για μια θέση στα ψηλά..
Ο Έηντζ είναι ως γνωστόν ανήσυχο πνεύμα.. Και προσπαθεί να βελτιώσει με κάθε τρόπο την ομάδα. Γνωρίζει καλύτερα το λεγόμενο Boston Mentality και έχει την ικανότητα να το διαγνώσει στον παίχτη που θέλει να φέρει στον οργανισμό κάθε φορά. Αυτές τις ημέρες μάλιστα είναι πολύ δραστήριος, λίγο πριν το deadline. Ανεξάρτητα από το εάν θα καταφέρει να φέρει έναν “σταρ” στη Bean Town και το ρόστερ των Σέλτικς, μπορεί να κοιμάται ήσυχος γιατί ήδη έχει έναν σούπερ-σταρ στον πάγκο του, τον “επόμενο καλύτερο κόουτς της λίγκας”. Ένα υπέροχο μυαλό..