Η πτωτική πορεία πορεία του Άντε Τόμιτς από την αρχή του 2016 έχει αποτελέσει γροθιά στο στομάχι για τη Μπαρτσελόνα η οποία προσπαθεί να κρατηθεί πάνω στο τραίνο, στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν..
Η Μπαρτελόνα διανύει μια περίοδο ανασφάλειας και ο αποκλεισμός της στο Final-8 από τη Μπιλμπάο είναι δείγμα της κατάστασης που επικρατεί στην ομάδα του Πασκουάλ. Και όμως.. Παραδοσιακά οι Καταλανοί ανέβαζαν στροφές αυτή την εποχή και παρουσίαζαν αυτή τη “χρυσή σταθερότητα” η οποία τους βοηθούσε να καθαρίζουν εύκολα σε γκρούπ με φαινομενικά υψηλό βαθμό δυσκολίας. Ένα βασικό κομμάτι του προβλήματος είναι το underperformance του Άντε Τόμιτς, της κολόνας των Καταλανών..
Ο Τσάβι Πασκουάλ προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της σωστής διαχείρισης του ψηλού και της πίεσης για άμεση βελτίωση στο παιχνίδι της Μπάρτσα. Η αυξομειώσεις στην απόδοση των Καταλανων είναι τεράστιες για ομάδα του Πασκουάλ ειδικά στο αμυντικό κομμάτι όπου το σύνολο του αδυνατεί να βρει την ισορροπία και να φτάσει στο λεγόμενο balance basketball. Η εικόνα του Τόμιτς, της μεγαλύτερης σταθεράς τέτοια περίοδο κάθε χρόνο, αποτελεί απεικόνιση του συνολικού performance της Μπαρτσελόνα τον τελευταίο καιρό.
“40 ημέρες..νύχτα”
Ο Τόμιτς μπήκε καλά, παίζοντας στα συνήθη του στάνταρντς, στο πρώτο μισό της σεζόν. Σε μια περίοδο εκμάθησης για τον Ολασένι Λαουάλ, ο Κροάτης τράβηξε όλο το βάρος κουβαλώντας όπως πάντα την ομάδα όμως φέτος διαγνώστηκε μια ροπή από το σύνολο των αντιπάλων να τον παίξουν πιο σκληρά, ακόμα πιο physical. Μη ξεχνάτε ότι μιλάμε για τον πιο άρτιο τεχνικά ψηλό στο ευρωπαϊκό μπάσκετ τα τελευταία χρόνια ο οποίος -παρά την έλλειψη Winning mentality σε καταστάσεις πίεσης- συνδυάζει απαράμιλλη επίπεδο τεχνικής κατάρτισης και πολύ υψηλό επίπεδο ευφυίας στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα δρώμενα στο παρκέ. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί χρόνια τον βασικό playmaker και το κέντρο αποφάσεων σε μια από τις πιο σωστά (αλλά και με πολύπλοκο τρόπο ) κατασκευασμένες επιθέσεις που έκαναν την εμφάνιση τους στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο προπονητής του το διέγνωσε αυτό όπως και τη κούραση στο κορμί του Τόμιτς και πήρε την απόφαση να αφήσει να κάνει ένα βήμα πίσω γιατί η κατάρρευση ήταν κοντά. Ήταν φανερό ότι ο παίχτης του ήταν πολύ εκτεθειμένος στο πρώτο μισό της σεζόν. Από τις 10 Ιανουαρίου και μετά η αγωνιστική πραγματικότητα του Τόμιτς άλλαξε. Από τους 14.2 πόντους και τα 21.7 λεπτά στην ACB έπεσε στους 6.3 σε 14.5 λεπτά συμμετοχής. Οι 13.9 πόντοι στα 21.1 λεπτά στην Ευρωλίγκα έγιναν 4.6 σε 16.8′. Μεγάλη βουτιά.. Χωρίς τη μεγαλύτερα σταθερά της στην επίθεση η Μπαρτσελόνα αδυνατεί να βρει ισορροπία. Ακουμπά λιγότερο τη μπάλα στο post (άρα είναι και πιο ευάλωτη στο αμυντικό τρανζίσιον) , δεν έχει το ίδιο execution στη πάσα σε δεύτερο χρόνο σε καταστάσεις Pick & Roll η οποία εμπλουτίζει πολλά plays του Πασκουάλ. Οι 40 αυτές ημέρες μοιάζουν με εφιάλτη για τους Καταλανούς..
Το σχέδιο του προπονητικού τιμ είναι να μειώσουν τους ρυθμούς του Κροάτη ώστε να τον έχουν όσο το δυνατόν πιο φρέσκο από τον Μάρτιο και μετά. Είναι πιο αισιόδοξοι πλέον (παρά τη κακοτυχία με τον Λαουάλ) ότι με την έλευση του “παιγμένου” σε αυτό το επίπεδο Ντόρσεϊ (με τον οποίον ο Τόμιτς είχε αρκετά καλή χημεία) ο Κροάτης πύργος θα μπορέσει να ανεβάσει πάλι ρυθμούς και να κουβαλήσει την επίθεση της ομάδας η οποία από εδώ και πέρα θα τον χρειαστεί σε μεγάλο βαθμό. Μένει να δούμε αν ο δρόμος που διάλεξε σε επίπεδο διαχείρισης ο Τσάβι Πασκουάλ θα τον δικαιώσει. Η πιθανότητα κατάρρευσης του Τόμιτς ισοδυναμεί με κατάρρευση ολόκληρου του οικοδομήματος της Μπαρτελόνα ή θα υπάρξει εναλλακτική, σε ομαδικό επίπεδο πάντα, με μια διαφορετική έκφραση στο στυλ της ομάδας κόουτς..; O δεύτερος γύρος του TOP-16 έρχεται και θα πεί την αλήθεια..