Τι γυρεύει ο Καταλανός στο παζάρι (του Ζάγκρεμπ);

Απέμεναν λίγα δευτερόλεπτα για να τελειώσει ο μεγάλος τελικός. Ο Μοράτα δεν κρατιόταν στον πάγκο. Το ίδιο κι οι συμπαίκτες του. Στις εξέδρες οι Ισπανοί είχαν ξεσπάσει σε πανηγύρια. Η Ισπανία θα γινόταν ξανά πρωταθλήτρια Ευρώπης, θα έδειχνε ότι έχει μια νέα γενιά παικτών που θα βρίσκονται στην κορυφή για χρόνια. Από την άλλη πλευρά το meme του It’s Coming Home έδειχνε ότι θα συνεχιστεί. Οι Άγγλοι, οι πιο αισιόδοξοι οπαδοί του κόσμου, μάλλον το είχαν πάρει απόφαση. Ή μήπως όχι; Το παλιό καλό Φέργκι τάιμ, το γκολ στο τέλος του αγώνα, η Αγγλία το τίμησε και με το παραπάνω στο Euro 2024. Κόρνερ. Μια ακόμα ευκαιρία. O Κόουλ Πάλμερ το εκτελεί, ο Ντέκλαν Ράις πάει να γίνει ο ήρωας του αγώνα, αλλά ο τερματοφύλακας Ουνάι Σιμόν λέει όχι με μία απόκρουση. Βγαίνει όμως εκτός μάχης πεσμένος κάτω, με την μπάλα “ζωντανή”. Ο Μαρκ Γκέι είναι εκεί για το ριμπάουντ και για μερικά νανοδευτερόλεπτα οι Ισπανοί παγώνουν και οι Άγγλοι είναι έτοιμοι να πανηγυρίσουν με δράστη έναν ανέλπιστο πρωταγωνιστή. Τελικά, όχι.

Όπως στις αρχαίες τραγωδίες εμφανιζόταν από το πουθενά κάποια θεϊκή φιγούρα για να λύσει τα προβλήματα με τη βοήθεια ενός μηχανισμού που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε “γερανό” και άφησε στην ιστορία τον όρο “από μηχανής θεός” ή το πιο πιασάρικο “Deus ex machina”, έτσι κι ο Ντάνι Όλμο, σχεδόν κρυμμένος στο πλάνο του σκηνοθέτη από το κορμί του Ογιαρθάμπαλ, κάνει την παρέμβαση, τη μεγαλύτερη απόκρουση ίσως του τουρνουά, διώχνοντας την μπάλα στη γραμμή, θυμίζοντας κάτι από Στέλιο Μανωλά το 1989 με αντίπαλο τον Ντέταρι. Το παιχνίδι τελειώνει, η Ισπανία στέφεται πρωταθλήτρια και μόνο αυτή η φάση θα μπορούσε να κάνει τον Ντάνι Όλμο τον ήρωα του τουρνουά. Αλλά ο 26χρονος, γεννημένος στην Τεράσα της Καταλωνίας, ήταν ένας από τους ήρωες της Ισπανίας σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης. Έστω και από σπόντα. Παρότι είναι από τα πουλέν του κόουτς, ένας μικροτραυματισμός τον έφερε πίσω.

Ο Πέδρι ήταν αυτός που ξεκίνησε βασικός στο 1ο ματς της Ισπανίας και ο Ντάνι Όλμο μπήκε ως αλλαγή. Στο 2ο παιχνίδι δεν αγωνίστηκε και τελικά ξεκίνησε στο τελευταίο ματς των ομίλων, μέρος του rotation. Το μοτίβο πιθανώς θα συνεχιζόταν, αν ο Πέδρι δεν αποχωρούσε μόλις στο 8ο λεπτό του μεγάλου προημιτελικού με τη Γερμανία. Την ώρα που ο νεαρός παίκτης της Μπαρσελόνα αποχωρούσε με δάκρυα, γνωρίζοντας ότι ο τραυματισμός είναι αρκετός σοβαρός, ο Ντάνι Όλμο σκεφτόταν ότι αυτή είναι η ευκαιρία του. Και την άρπαξε από τα μαλλιά. Σκόραρε με τη Γερμανία, σκόραρε στον ημιτελικό με τη Γαλλία, ενώ είχε ήδη σκοράρει (ξανά ως αλλαγή) με τη Γεωργία στους 16. Η κούπα φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του παίκτη που αρκετός κόσμος αγνοούσε. Κυρίως γιατί έχει μια αρκετά περίεργη πορεία ποδοσφαιρικά για Ισπανό ποδοσφαιριστή.

Ο Ντάνι Όλμο ήταν αρκετά πιθανό να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, μια που ο πατέρας του ήταν παίκτης και αργότερα και προπονητής, άρρωστος με την μπάλα. Χάρη σε αυτόν μάλιστα, ο μόλις 8χρονος και εξίσου άρρωστος με την μπάλα Ντάνι, βγήκε φωτογραφία με τον Λιονέλ Μέσι. Είχε συνοδεύσει τον μπαμπά σε έναν αγώνα του και κατά σύμπτωση ο Μέσι είχε πάει να δει ένα παντελώς άσχετο ματς, στο οποίο έπαιζε ένας φίλος του. Ο μικρός Ντάνι κλωτσούσε μια μπάλα αφοσιωμένος στο παιχνίδι του, μέχρι που του είπαν: «Δεν θα το πιστέψεις, ο Μέσι είναι εδώ. Έλα να βγεις φωτογραφία»:

Και αν αναρωτιέστε γιατί ο Όλμο δεν είναι ενθουσιασμένος στο ενσταντανέ, την απάντηση τη δίνει ο ίδιος στο “γράμμα” του στο Player’s Tribune. «Ποιο παιδί δεν θα ήθελε να βγει φωτογραφία μαζί του; Εγώ! Είπα «Όχι, ευχαριστώ, είμαι καλά. Θέλω να συνεχίσω να παίζω. Είναι απλά μία φωτογραφία. Αλλά, παρά τη θέλησή μου, με πήραν και με έβαλαν δίπλα στον Μέσι και τράβηξαν τη φωτογραφία. Δεν του είπα καν κάτι. Απλώς περίμενα το κλικ και στη συνέχεια έφυγα και πήγα να παίξω πάλι μπάλα. Λες και του έκανα χάρη». Αν απλά το είχε διηγηθεί ο Όλμο δεν θα το πιστεύαμε, αλλά η φάτσα του στη φωτογραφία (σε στιλ “έλα να τελειώνουμε, έχουμε και δουλειές”) τον δικαιώνει. Ήταν τόσο άρρωστος με την μπάλα, που ούτε να συναντήσει τον Μέσι δεν ήθελε. Βέβαια, τη φωτογραφία αυτή την έχει πλέον καδραρισμένη κάπου στο σπίτι του.

Ο μπαμπάς Όλμο πάντα κοντά στον γιο, προσπαθούσε να τον βοηθήσει να διορθώσει πράγματα. Όχι όμως με άσχημο τρόπο. «Όταν έχω καλή διάθεση μετά από ένα παιχνίδι, με βοηθάει να μου λένε τις ενέργειες που θα μπορούσα να βελτιώσω. Υπάρχουν γονείς που είναι άσχετοι και νομίζουν ότι είναι προπονητές. Αυτό είναι κακό. Όταν ήμουν νέος, οι κουβέντες μας ήταν για το ποδόσφαιρο, αλλά όχι σε στιλ παρατήρησης, να έρθει να με μαλώσει κάποιος. Μου έδινε συμβουλές για τις θέσεις που έπαιρνα στον αγωνιστικό χώρο. Όλα αυτά βέβαια όταν μεγάλωσα, όχι όταν ήμουν μικρός. Τότε με άφηνε να απολαμβάνω το ποδόσφαιρο». Κάτι αρκετά σημαντικό το τελευταίο, μια που είναι πολύ μεγάλη μάστιγα οι γονείς που κάνουν το ποδόσφαιρο υποχρέωση, αντί για διασκέδαση για τα παιδιά τους, νομίζοντας ότι ο γιόκας ή η κόρη τους είναι το νέο αστέρι του αθλήματος.

Η πρώτη ομάδα του Ντάνι Όλμο ήταν η Εσπανιόλ, αλλά στη συνέχεια πήγε στις Ακαδημίες της Μπαρσελόνα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν ήθελε να αφήσει τους συμπαίκτες του. Εκεί θα έμενε μέχρι τα 16, όταν και έλαβε μια σχετικά ασυνήθιστη πρόταση. Αυτή από τη Διναμό Ζάγκρεμπ. Ο Ντάνι το συζήτησε με την οικογένειά του και παρότι ήταν σε μια από τις καλύτερες σχολές ποδοσφαίρου του κόσμου, είπε το ναι.  Έπαιξε μεγάλο ρόλο σε αυτό το γεγονός ότι η Διναμό έδινε ευκαιρίες σε πιτσιρίκια ακόμα και σε αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ. Όπως λέει ο Όλμο, είχε δει τον Μόντριτς, τον Μάντζουκιτς, τον Μπρόζοβιτς και άλλους να παίζουν στο υψηλότερο επίπεδο σε μικρές ηλικίες και αυτό αποτέλεσε το μεγαλύτερο κίνητρό του. Ποιος αφήνει τη Λα Μασία για το Ζάγκρεμπ; Ο ίδιος τύπος που δεν ήθελε να διακόψει το παιχνίδι του για να γνωρίσει τον Μέσι. Ο Ντάνι Όλμο ήθελε να παίξει. Στη Βαρκελώνη δεν ήταν σίγουρο αν και πότε θα έπαιρνε ευκαιρίες. Όπως λέει χρόνια μετά, από τη φουρνιά του ελάχιστοι παίκτες τα κατάφεραν και ακόμα πιο λίγοι κατάφεραν έστω να παίξουν ένα ματς με τη φανέλα της Μπαρσελόνα.

Κάπως έτσι, στα τέλη του Ιουλίου του 2014, μόλις στα 16 του θα έφτανε στην Κροατία. Θα έπαιζε στη 2η ομάδα της Διναμό Ζάγκρεμπ, αλλά μόλις από την πρώτη του σεζόν εκεί θα έβρισκε και λεπτά στην πρώτη ομάδα. Ο Όλμο αγάπησε τη χώρα, αγάπησε την ομάδα και αγαπήθηκε από τον κόσμο. Και μάλιστα θα μπορούσε να παίξει και στην εθνική της χώρας. Παρότι έπαιξε στις Κ16,17 και 18 της Ισπανίας, υπήρξε μια περίοδος στην οποία έπαιζε πολύ στα ΜΜΕ ότι όχι μόνο θα έπαιρνε την υπηκοότητα, αλλά και ότι ο ίδιος είχε δείξει ενδιαφέρον να αγωνιστεί με την Κροατία. Λίγους μήνες αργότερα θα έπαιρνε την τελική του απόφαση και αυτή θα ήταν η Ισπανία. Περίπου έναν χρόνο αργότερα, θα κατακτούσε το Euro του 2019 με την Κ21 της Ισπανίας και τον ίδιο από τους σημαντικούς πρωταγωνιστές στην πορεία. Μαζί του ο Ογιαρθάμπαλ κι ο Μερίνο, με τους οποίους θα κατακτούσε πέντε χρόνια αργότερα και το “κανονικό” Euro. Λίγο αργότερα θα έκανε και την πρώτη του συμμετοχή με την εθνική Ανδρών.

Το όνομά του πλέον άρχισε να γίνεται όλο και πιο γνωστό. Η Διναμό ξέρει να πουλάει και με τον Όλμο έσπασε το ρεκόρ της. Δεν ήταν όμως κάποια ισπανική ομάδα αυτή που θα άνοιγε το πορτοφόλι. Ήταν η Λειψία του Νάγκελσμαν που πίστευε πολύ στον νεαρό Ισπανό και τελικά το μέλλον τον δικαίωσε. Ο Όλμο εγκατάλειψε την Κροατία μετά από έξι χρόνια, αφήνοντας μόνο φίλους πίσω και γι’ αυτό πριν από τον αγώνα στο Euro έλαβε πάρα πολλά μηνύματα από Κροάτες φίλους του που του έκαναν πλάκα. Ο Ντάνι Όλμο, μια που το έφερε η κουβέντα, μιλάει άριστα τη γλώσσα. Από την Κροατία στη Γερμανία. Ο Όλμο πήγε σε μια ακόμα ομάδα που πολλοί τη βλέπουν ως σκαλοπάτι. Αλλά ρίζωσε για τα καλά στη Λειψία. Έχει κλείσει σχεδόν πέντε χρόνια στην Μπουντεσλίγκα και παρά το γεγονός ότι συχνά ακούστηκαν αρκετές ομάδες να ενδιαφέρονται γι’ αυτόν, ο Όλμο δεν έτυχε να φύγει.

Το όνομά του πετάει όμως γενικά κάτω από τα ραντάρ. Ισπανός που δεν έχει παίξει στην Ισπανία, δεν έχει παίξει στην Πρέμιερ Λιγκ και είναι σε μια ομάδα που ναι μεν είναι καλή, αλλά δεν τη λες μεγαθήριο στη Γερμανία. Είναι λογικό να μην είναι από τα πρώτα ονόματα που έρχονται στο μυαλό κάθε ποδοσφαιρόφιλου. Μετά από αυτό το Euro όμως, αυτό τελείωσε. Και επειδή δεν είναι παιδάκι πλέον, δεν είναι ταλέντο, αλλά έχει κλείσει τα 26 του, ίσως τώρα είναι η πιο μεγάλη ευκαιρία για το επόμενο βήμα. Το όνομά του έχει μπλεχτεί σε ένα σίριαλ με διάφορες ομάδες, μια ρήτρα 60 εκατομμυρίων που πλέον δεν ισχύει και ένα γαϊτανάκι δηλώσεων και ενδιαφέροντος. Τη μια μέρα πιο κοντά σε κάποια ομάδα στο Μάντσεστερ, την άλλη στην επιστροφή στην Ισπανία. Ο Όλμο ζει το πιο σημαντικό καλοκαίρι της ζωής του.