Ελλάδα-Ουκρανία: Για το απόλυτο και την πρωτιά

Η εθνική μας ομάδα πέρασε το εμπόδιο της Μεγάλης Βρετανίας και πλέον ετοιμάζεται για την πρόκληση της Ουκρανίας με μοναδικό στόχο το απόλυτο. Η Επίσημη Αγαπημένη φουλάρει τις μηχανές της στον δρόμο για το Βερολίνο.

Όπως πολύ σωστά δήλωσε ο Γιώργος Παπαγιάννης, δεν εμφανιστήκαμε πνευματικά έτοιμοι για να παίξουμε το ματς με τη Μεγάλη Βρετανία. Ίσως το γεγονός ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έμεινε εκτός δωδεκάδας να έβαλε στο μυαλό μας ασυναίσθητα τη χαλάρωση. 

Οι Βρετανοί ήταν μαχητικοί και μας δημιούργησαν αρκετά προβλήματα στα πρώτα είκοσι λεπτά της αναμέτρησης. Εμείς εκτελούσαμε δράσεις και συνεργασίες μια ταχύτητα κάτω από τo σύνηθες επίπεδο και τοποθετήσαμε τον εαυτό μας σε δύσκολη θέση. Η ασφάλεια του Γιάννη δεν υπήρχε και για αυτό η ομάδα μας έπρεπε να δουλέψει πολύ πιο σκληρά για να βγάλει το καλό της πρόσωπο στο παρκέ. 

Στην επανάληψη η άμυνας μας βελτιώθηκε αισθητά, ο Σλούκας συνέχισε να είναι άχαστος και ο Παπαγιάννης τελείωσε τη συζήτηση σχετικά με τις πιθανότητες νίκης του αντιπάλου. Η εξαιρετική εμφάνιση του ψηλού (οι Βρετανοί δεν μπορούσαν να σκοράρουν «επάνω» του στο δεύτερο ημίχρονο) μαζί με την ενέργεια και την ετοιμότητα του Λούντζη (προσέφερε φρεσκάδα στο backcourt) ήταν δύο εξαιρετικά νέα για τον κόουτς Ιτούδη.

Είναι σημαντικό λοιπόν ότι κάναμε το 3-0, ξεκουράσαμε τον Γιάννη, κάναμε rotation στο οποίο οι παίχτες-ρόλων ανταποκρίθηκαν άψογα και είδαμε τον βασικό μας σέντερ να ανεβάζει ρυθμούς. Η ελληνική ομάδα, ειδικά με τον τρόπο που είναι δομημένη, χρειάζεται πολύ τον 25χρονο σέντερ του Παναθηναϊκού.

Super Ενισχυμένες Giannis Antetokounmpo: 26+ Πόντοι & 10+ Ριμπάουντ 4.20 από 3.10

Η Ουκρανία είναι επικίνδυνος αντίπαλος. Έκανε μια εντυπωσιακή εμφάνιση εχθές απέναντι στην Ιταλία με τον Μπαγκάτσκις να δίνει ρεσιτάλ. Ο Λετονός κόουτς κέρδισε κατά κράτος τη μάχη των πάγκων κάνοντας κοουτσάρισμα πρωτοβουλίας. Άλλαξε τον ρυθμό παίζοντας με ψηλά σχήματα, κυριάρχησε στο ριμπάουντ και στο «ζωγραφιστό». Το μέγεθος και η ενέργεια των Ουκρανών προκάλεσε ασφυξία στους Ιταλούς. Η ουκρανική άμυνα είχε δείξει καλά δείγματα στα δύο πρώτα ματς όμως η δυναμική επίθεση των Ιταλών ήταν το πραγματικό τεστ για αυτήν. 

 Η ομάδα του Άιναρς Μπαγκάτσκις βέβαια δεν έδειξε το ίδιο πρόσωπο στο δεύτερο της ματς στη διοργάνωση. Ουσιαστικά «έκλεψε» το παιχνίδι με τους Εσθονούς, οι οποίοι –όπως και στο ματς με την Κροατία εχθές- πνίγηκαν στην επιθυμία τους να νικήσουν. Στο τέλος του αγώνα και  όταν η εκτέλεση λεπτομερειών υπό καθεστώς πίεσης έπαιζε πρωτεύοντα ρόλο, οι Ουκρανοί που είχαν επιστρέψει από μειονεκτική θέση έμοιαζαν να αγωνίζονται με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με το νεανικό σύνολο των Εσθονών. 

Σε αυτό πιθανόν έπαιξε ρόλο η παρουσία δύο NBAers στο ρόστερ τους. Το δίδυμο Sviatoslav Mykhailiuk-Αlex Len δίνει άλλο star quality στην εθνική ομάδα των Ουκρανών. O σέντερ των Σακραμέντο Κινγκς (Νο5 του ντραφτ του 2013) δεν έκανε ποτέ την καριέρα που πολλοί πίστευαν ότι μπορεί να κάνει όμως ο δυναμισμός και το μέγεθος του μπορούν να μας δημιουργήσουν προβλήματα αν και η κατάσταση στη ρακέτα μας αναμένεται να είναι καλύτερη με την ενεργοποίηση πλέον του Παπαγιάννη. Ο Len κάνει πολύ μέτριο τουρνουά και παρότι έχει τα «κυβικά», δεν είναι ιδιαίτερα τραχύς. Ο σέντερ του Παναθηναϊκού μπορεί να του βάλει δύσκολα.

Bet builder με Παπαγιάννης κοψίματα 1+ και Καλάθης άθροισμα ποντων-ριμπαουντ-ασσιστ 14+ σε απόδοση 1.88

Φυσικά ο Mykhailiuk είναι το «βαρύ χαρτί» του Μπαγκάτσκις . O 25χρονος wing είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, τόσο με τη μπάλα στα χέρια όσο και χωρίς αυτήν. Ξέρει να κινείται σωστά σε off ball-καταστάσεις, δουλεύει έξυπνα με τους screeners για να βρει καλή περιφερειακή εκτέλεση, είναι ικανός ball handler, βλέπει γήπεδο και έχει αυτοπεποίθηση. Οι Ιταλοί το διαπίστωσαν εχθές από πρώτο χέρι.  Είναι ένας ταλαντούχος παίχτης που οφείλουμε να προσέξουμε. Έχουμε τα «εργαλεία» για να τον περιορίσουμε. Παίχτες όπως ο Παπανικολάου και ο Λαρεντζάκης μπορούν να μείνουν μαζί του και να τον οδηγήσουν σε λάθη (έχει ροπή) ενώ και οι Big Guards μας (Καλάθης, Λούντζης) μπορούν να τον κυνηγήσουν και να τον κουράσουν.  

Σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι των Ουκρανών έχει ο φόργουορντ Bogdan Bliznyuk (παίχτης-ρόλων που μπορεί να βοηθήσει σε διαφορετικούς τομείς) ο οποίος μαζί με τον Ivan Tkachenko (17 πόντους με 7/8 σουτ εχθές) συνθέτουν ένα πολύ δυναμικό και αθλητικό δίδυμο στα «φτερά». Σημείο αναφοράς στο παιχνίδι τους είναι ο ταλαντούχος γκαρντ  Issuf Sanon ο οποίος διαθέτει μέγεθος και άγνοια κινδύνου. Ο Sanon είναι ο καλύτερος παίχτης που διαθέτουν οι Ουκρανοί στο backcourt. Είναι αθλητικός, έχει καλό πρώτο βήμα και παιχνίδι προσωπικής φάσης. Εχθές κυριάρχησε απέναντι στους Ιταλούς όντας ο παίχτης που έδωσε το μομέντουμ στην Ουκρανία.

Ο Μπαγκάτσκις έχει μέγεθος και βάθος στη frontcourt με τους γνωστούς μας από τη θητεία τους στην ισπανική λίγκα, Ηerun και Pustovyi. Δουλεύει με όλους τους παίχτες του και δεν στηρίζεται στο ταλέντο ενός ή δύο εξ αυτών. Ο ίδιος ο κόουτς πιθανόν αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο των Ουκρανών σε σχέση με τον ανταγωνισμό σε αυτή τη διοργάνωση.

Για την Ελλάδα εκτός των άλλων, η αναμέτρηση αυτή είναι ένα τεστ αντοχής. Δώσαμε back to back παιχνίδια στο ξεκίνημα, το κάνουμε και τώρα. Είναι θετικό όμως ότι η ομάδα σταδιακά αρχίζει και παίρνει την κανονική της μορφή. Ο Παπαγιάννης επέστρεψε και ο Κώστας είναι πιθανό να το κάνει και αυτός σύντομα. Ο Γιάννης κέρδισε έξτρα ξεκούραση και οι υπόλοιποι ανταποκρίνονται περίφημα.

Συνολικά λάθη στο ματς: Over 24.5 σε απόδοση 1.93

 Η Ουκρανία δεν έχει ιδιαίτερη ποιοτικό βάθος στο backcourt και δη σε καθαρούς ball handlers. Είναι δεδομένο ότι θα τους πιέσουμε στο μισό γήπεδο και σε απόσταση μιας πάσας, στοχεύοντας στην παραγωγή λαθών και στο ανοιχτό γήπεδο από το οποίο παίρνουμε σταθερά πόντους σε αυτό το τουρνουά.  Σημειώστε ότι είμαστε η ομάδα με τις περισσότερες transition κατοχές στο Ευρωμπάσκετ μετά τη Σλοβενία, στοιχείο ενδεικτικό του τρόπου που θέλουμε να παίξουμε. Εκεί που θέλουμε βελτίωση είναι η spot up εκτελέσεις (από θέση). Μια επίθεση στην οποία συμμετέχει ο Γιάννης έχει από τη φύση της πολλά τέτοια σουτ. Παρότι δεν διαθέτουμε σπουδαίους snipers (εκτός του Ντόρσεϊ) μπορούμε να παρουσιάσουμε καλύτερα νούμερα στο κομμάτι αυτό.

Η Εθνική μας ομάδα τσέκαρε ήδη το εισιτήριο της για το Βερολίνο και πλέον θέλει να εξασφαλίσει την πρωτιά κάνοντας το 4/4 απέναντι στην επίσης αήττητη Ουκρανία. Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι με τη μάχη των πάγκων να αποτελεί το κλου της βραδιάς. Ο Μπαγκάτσκις είναι ο καλύτερος προπονητής που θα βρει απέναντι του ο Δημήτρης Ιτούδης σε αυτή τη φάση. Έμπειρος, οξυδερκής, επιδραστικός και κάποιος που δεν φοβάται τα ρίσκα. Η ουκρανική ομάδα μοιάζει με κολέγιο και αυτό ίσως είναι το μυστικό της επιτυχίας της. Ίσως είναι θετικό για εμάς ότι τους συναντάμε μετά από έναν μεγάλο, δικό τους θρίαμβο. Μένει να το διαχειριστούμε σωστά…

Επιλέγουμε το Πόντοι Under 160.5 σε απόδοση 1.87 στη Stoiximan

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές | Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog