Περιμένοντας στον σταθμό με ένα σάντουιτς: η ιστορία του Τζιοβάνι ντι Λορέντσο

Η μεγαλύτερη χαρά στο ποδόσφαιρο είναι να σκοράρεις, θα πουν πολλοί και θα έχουν δίκιο. Έτσι και ο πιτσιρικάς Τζιοβάνι ντι Λορέντσο (και να θέλεις, δύσκολα θα βρεις πιο ιταλικό ονοματεπώνυμο), που γεννήθηκε στο Καστελνουόβο ντι Γκαρφανιάνα, αλλά μεγάλωσε σε ένα άλλο μικρότερο χωριό της Τοσκάνης, το Τζιβιτσάνο. Ο ντι Λορέντσο έπαιζε επιθετικός και μάλιστα ήταν ιδιαίτερα ταλαντούχος και σκόραρε πολύ συχνά. Τόσο συχνά που του κόλλησαν το παρατσούκλι “Μπατιγκόλ”, αν και δεν μοιάζει σε τίποτα με τον Αργεντινό υπερσκόρερ. Και κάπως έτσι ήρθε το ενδιαφέρον από τη Λουκέζε, που δεν είναι κάποιο μεγαθήριο του ιταλικού ποδοσφαίρου, αλλά είναι μια αρκετά γνωστή ομάδα της περιοχής.

Η Λουκέζε πήρε τον ντι Λορέντσο όταν αυτός ήταν 11 χρονών και σιγά σιγά έγινε παίκτης στη Serie D της Ιταλίας πριν καλά καλά κλείσει τα 16 του. Και τώρα θα μας πει κάποιος, ο Γιαμάλ στα 16 του παίζει στην Μπαρσελόνα και την εθνική Ισπανίας, και εμείς θα απαντήσουμε, ναι αυτό είναι το νόημα. Ότι ο ντι Λορέντσο παρότι εντοπίστηκε νωρίς, δεν είχε κάποια πορεία υπερταλέντου. Όπως περιγράφει ο ίδιος, σε ένα άρθρο που έγραψε για λογαριασμό ιταλικής ιστοσελίδας, κάθε απόγευμα, και αφού είχε τελειώσει το σχολείο, έφευγε από το σπίτι μασουλώντας ένα σάντουιτς με προσούτο και μοτσαρέλα που του ετοίμαζε η μάνα του. Και κάθε απόγευμα πετύχαινε στον δρόμο τον παππού ενός φίλου του, τον κύριο Αντόνιο, που έβγαινε για τζόγκινγκ στο χωριό. Το Τζιτζιβάνο είναι ένα χωριό με μόλις 1.500 κατοίκους. Όλοι γνωρίζουν όλους και ο κύριος Αντόνιο ήταν ο μεγαλύτερος φάν του:«Τι κάνεις Τζιοβάνι; Μην το ξεχάσεις. Θέλω να σε δω να κάνεις ντεμπούτο την Κυριακή». Αυτή η καθημερινή ιεροτελεστία τον συνόδευε μέχρι τον σταθμό, εκεί που ξεκινούσε την καθημερινή του διαδρομή 30 χιλιομέτρων μέχρι τη Λούκα και τα γήπεδα της Λουκέζε. Το όνειρο μιας καριέρας ήταν αυτό που τον κρατούσε σε αυτή τη ρουτίνα. Όπως διηγείται ο ίδιος ο ντι Λορέντσο, το παρελθόν πλέον μοιάζει σαν μια εικόνα στο μυαλό. Σάντουιτς-τρένο-προπόνηση. Σάντουιτς-τρένο-προπόνηση. Και φυσικά πολλά ματς στην τηλεόραση. Τρέλα με την μπάλα.

Το χωριουδάκι του ντι Λορέντσο

Ο “Μπατιγκόλ”, παρατσούκλι που οφείλεται σε έναν από τους πρώτους προπονητές του που ήταν οπαδός της Φιορεντίνα (μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στην Τοσκάνη), γρήγορα θα άφηνε τα όνειρά του για τη μεγαλύτερη χαρά του ποδοσφαίρου. Ο Τιζιάνο Μπιτσάρι, ένας προπονητής του στη Λουκέζε, είχε μια μέρα την έμπνευση να τον δοκιμάσει ως σέντερ μπακ, λόγω ελλείψεων. Τα πήγε περίφημα και πλέον μετατέθηκε στην άμυνα. Οι άνθρωποι της Λουκέζε τον πίστευαν πολύ και τον έστελναν να παίζει σε διάφορα τοπικά τουρνουά. Τουρνουά στα οποία υπήρχαν συχνά ανιχνευτές ταλέντων. Μετά από ένα τέτοιο τουρνουά, ένας από τους ανθρώπους της Λουκέζε πήρε τηλέφωνο στο σπίτι του. «Τζιοβάνι θέλεις να παίξεις μπάλα στη Ρετζίνα;»

Είναι σίγουρα διαφορετικό να ξυπνάς κάθε μέρα, να κάνεις όλες αυτές τις θυσίες: ξύπνημα-σχολείο-σάντουιτς-τρένο-προπόνηση-τρένο-διάβασμα (όσο προλάβεις)-φαγητό-ύπνος, με ένα όνειρο και διαφορετικό όταν το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Η Ρετζίνα δεν είναι στην Τοσκάνη. Βρίσκεται στην Καλαβρία, είναι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, κάποιος θα έλεγε ότι βρίσκεται σε μια άλλη χώρα, όπως συχνά θεωρείται ο Νότος της Ιταλίας και η συγκεκριμένη περιοχή. Και στην περίπτωση του ντι Λορέντσο δεν υπήρχε χρόνος να σκεφτεί τη ζωή του. Ο άνθρωπος της Λουκέζε ήταν μαζί με τον πρόεδρο της Ρετζίνα και συζητούσαν για δύο παίκτες για την πρώτη ομάδα της Λουκέζε. Η Ρετζίνα ήθελε στα ανταλλάγματα το “καλύτερο ταλέντο των ακαδημιών” της Λουκέζε. Ο ντι Λορέντσο ήταν αυτός.

Η απόφαση ήρθε γρήγορα για τον οικογένεια του Τζιοβάνι. Ο ντι Λορέντσο θα έφευγε για τη Ρετζίνα. Και ήταν τυχερός γιατί θα πήγαινε σε έναν σύλλογο που προσέχει αρκετά τις μικρές του ομάδες. Ο ντι Λορέντσο ανέβηκε στις ομάδες και έφτασε να κάνει ντεμπούτο μέχρι και στη Serie B με τη φανέλα της Ρετζίνα. Είπαμε, δεν μιλάμε για τον Γιαμάλ, τον Μέσι ή τον Μπαπέ. Έφτασε πλέον να είναι 19 ετών και είχε 2 συμμετοχές στη Serie B.  Η πρόοδος υπήρχε, είχε φτάσει στην Κ20 της Ιταλίας, αλλά χρειαζόταν και αγώνες. Για τον λόγο αυτό ήρθε ο δανεισμός στην Κούνεο, γνωστότερη για το βόλεϊ παρά για το ποδόσφαιρο. Ο ντι Λορέντσο επέστρεφε πάντα στο χωριό του στις γιορτές, αλλά όταν έκανε τις βόλτες του δεν έβλεπε τον κύριο Αντόνιο. Είχε πεθάνει. Ο μεγάλος του φαν δεν πρόλαβε να τον δει να μεγαλουργεί. Αυτό θα αργούσε ακόμα περισσότερο έτσι κι αλλιώς.

Δανεισμός στη Γ’ εθνική στην Κούνεο, επιστροφή στη Ρετζίνα και έτοιμος να βάλει την καριέρα του σε ανοδική πορεία. Δυο γεμάτες σεζόν σε Β’ και Γ’ εθνική. Η Ρετζίνα όμως ζει δύσκολες στιγμές. Η ομάδα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, διαλύεται και ο ντι Λορέντσο πάνω που πάει να κάνει το ξεπέταγμα βρίσκεται στην 3η κατηγορία σε μια ομάδα που χρεοκοπεί και διαλύεται. Μένει ξεκρέμαστος. Επιστρέφει στο Τζιβιτσάνο, κάνει μόνος του προπονήσεις και ψάχνει να δει αν έχει μέλλον στο ποδόσφαιρο. Χάρη στις γνωριμίες του θα βρει θέση στην άγνωστη Ματέρα. Ξανά στη Γ’ εθνική, ξανά στον Νότο. Θα παίξει για δύο σεζόν εκεί, θα φτάσει πλέον στα 24 του και ετοιμάζεται για μια τρίτη συνεχόμενη σεζόν στη Ματέρα. Στασιμότητα. Βρισκόμαστε στο 2017 και είναι ένας παντελώς άγνωστος ποδοσφαιριστής σε μια πολύ μικρή ομάδα. Δεν είναι καν ταλέντο, έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που έπαιξε στην Κ21 της Ιταλίας και αυτό φαίνεται να έχει ξεχαστεί. Ξεκινά τη σεζόν 2017-18 και παίζει το πρώτο παιχνίδι, όταν έρχεται το ενδιαφέρον της Έμπολι. Σοβαρή ομάδα, οργανωμένος σύλλογος, Serie B και Τοσκάνη. Πατρίδα. Ο ντι Λορέντσο θα πάει τρέχοντας και θα κάνει μια σούπερ σεζόν εκεί. Η Έμπολι θα σαρώσει, θα τερματίσει με 13 βαθμούς μπροστά από τη 2η ομάδα και ο ντι Λορέντσο θα παίξει σε 36 αγώνες ως δεξί μπακ, αφού έχει ήδη αλλάξει θέση στη Ματέρα με κόουτς τον Πασκουάλε Πανταλίνο. Πριν καλά καλά περάσει ένας χρόνος, τον Άυγουστο του 2017 έπαιζε στη Ματάρα, ο ντι Λορέντσο βρίσκεται στα μέσα στου 2018 να είναι παίκτης της Serie A.

«Η Έμπολι είναι ένας κλαμπ που όλα γίνονται για να βελτιωθούν τα παιδιά, να ενισχυθεί το ταλέντο τους. Σε κάνουν να νιώθεις σαν στο σπίτι σου. Σε γεμίζουν με εμπιστοσύνη και σου δίνουν τη δυνατότητα να κάνεις λάθη. Μου είναι αδύνατο να πω έστω και ένα αρνητικό για την Έμπολι», θα πει ο ντι Λορέντσο. Στη Σέριε Α, η Έμπολι δεν θα καταφέρει να σώσει την κατηγορία. Θα τερματίσει 18η και θα υποβιβαστεί στην ισοβαθμία με την Τζένοα. Ο ντι Λορέντσο θα παίξει σε 37 αγώνες και θα σκοράρει 5 φορές. Συνεχίζει να δουλεύει το ίδιο σκληρά. Όπως το έκανε στη Λουκέζε, όπως το έκανε όταν είχε μείνει χωρίς ομάδα, όπως το έκανε στη Γ’ εθνική και ξαφνικά στη Α’ μέσα σε έναν χρόνο. Αυτό γίνεται αντιληπτό. Παρά τον υποβιβασμό της Έμπολι, αυτή η δουλειά αναγνωρίζεται και έτσι έρχεται η πρόταση της Νάπολι. 8 εκατομμύρια Ευρώ, νέα μετακόμιση στον Νότο. Το πιο δύσκολο τεστ για τον ίδιο. Αλλάζει επίπεδο.

Δεν έχει καταλάβει καλά καλά τι συμβαίνει και θα ζήσει την τρέλα του κόσμου πολύ γρήγορα. Τελειώνει τα ιατρικά τεστ, κατεβαίνει από τον διάδρομο, υπογράφει και πηγαίνει στην παραλία να κάνει μπάνιο. Δεν έχει προλάβει να βουτήξει όταν τον πλησιάζει μια άγνωστη κυρία. Του δίνει ένα μωρό στα χέρια. Και σαν το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο, η κυρία τραβάει φωτογραφίες το νέο απόκτημα της αγαπημένης της ομάδας με το μωρό της. Λατρεία για έναν παίκτη που ακόμα μυρίζει καινούριο, δεν έχει κάνει τίποτα με τη φανέλα της Νάπολι. Αυτός είναι ο κόσμος στην Καμπανία, αυτός είναι ο κόσμος στη Νάπολί και στα επόμενα χρόνια θα αγαπήσει τον νέο δεξιό του μπακ.

Ο Καρλέτο Αντσελότι του δίνει αμέσως τη φανέλα βασικού, σκοράρει μόλις στο 2ο ματς του και μάλιστα απέναντι στη Γιουβέντους και στην πρώτη του σεζόν θα κερδίσει το κύπελλο Ιταλίας. Διατηρεί τη θέση του και μετά τη φυγή του Αντσελότι, κανείς δεν τον αμφισβητεί. Από τα αλώνια, μέσα σε 2 σεζόν, βρίσκεται στα σαλόνια του Τσάμπιονς Λιγκ. Θα κληθεί και στην εθνική Ιταλίας και θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση. Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε και συνεχίζει να καλείται συνέχεια. Είναι πλέον ένα από τα βασικά στελέχη της Ιταλίας και σε αυτό το Euro. Τη σύγχρονη πορεία του την γνωρίζουν λίγο πολύ οι περισσότεροι που βλέπουν ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Μπορεί να προσφέρει σε διάφορες θέσεις, είναι ένας μαχητής και εργάτης της ομάδας, αλλά όχι με τη συχνά υποτιμητική έννοια του “φιλότιμου άμπαλου παίκτη”. Ο ντι Λορέντσο είναι ένας ποιοτικός ποδοσφαιριστής. Ο Σπαλέτι τον ξέρει πολύ καλά και γνωρίζει πώς να τον χρησιμοποιήσει. Θα σηκώσει και το πρωτάθλημα Ιταλίας, θα γίνει ένα από τα πληρέστερα φουλ μπακ της Ευρώπης. Το ιστορικό πρωτάθλημα της Νάπολι θα το σηκώσει ως αρχηγός, αφού Ινσίνιε και Κουλιμπαλί αποχωρούν το καλοκαίρι του 2022. Έχει ήδη φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης με την Ιταλία. Ζει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τεράστιες επιτυχίες. Στο Τζιβιτσάνο μαζεύονται στην πλατεία να δουν σε γιγαντοοθόνη του αγώνες της εθνικής. Ο παπάς έχει κρεμάσει τη φανέλα του Τζιοβάνι στο φωταγωγημένο καμπαναριό της εκκλησίας.

Ό,τι κατάφερε στην καριέρα του, το κατάφερε με δουλειά, ταπεινότητα, αγάπη για την μπάλα. Δεν είναι ο πιο προικισμένος δεξιός μπακ, αλλά δεν έχει και χτυπητές αδυναμίες. Προωθείται, συμμετέχει στο παιχνίδι, δημιουργεί, σκοράρει αρκετά συχνά, είναι σταθερός στην άμυνα, είναι ο παίκτης που κάθε προπονητής εμπιστεύεται. Το γυαλί έχει ραγίσει στη Νάπολι μετά την τελευταία σεζόν, τα λάθη της διοίκησης, αλλά και τη συμπεριφορά του ατζέντη του που συχνά ανοίγει το στόμα του χωρίς να πρέπει. Οι φήμες για φυγή από την ομάδα είναι αρκετές. Το ενδιαφέρον της Γιουβέντους αρχικά και τώρα της Ίντερ και της Ρόμα είναι δηλωμένο. Η σιγουριά που προσφέρει δεν είναι συχνό φαινόμενο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.