Παναθηναϊκός-ASVEL Βιλερμπάν: Η μεγάλη πράσινη ευκαιρία

Συνέπεια, συνέχεια, αργή αλλά σταθερή βελτίωση. Αυτό είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας για μια ομάδα στην Ευρωλίγκα. Είναι επίσης το μονοπάτι που οφείλει να ακολουθήσει ο Παναθηναϊκός ψάχνοντας τη δεύτερη νίκη του αυτήν την εβδομάδα, μετά την επικράτηση στο θρίλερ με τη Βίρτους Μπολόνια.

Ήταν μια μάχη από τα παλιά. Ξύπνησε μνήμες και σκόρπισε στην ατμόσφαιρα του ΟΑΚΑ ένα άρωμα από το παρελθόν. Ο Παναθηναϊκός δεν έθελξε με την απόδοση του. Το αντίθετο. Η Βίρτους ήταν καλύτερη στο μεγαλύτερος μέρος του αγώνα και πιθανόν από δικά της λάθη δεν κατάφερε να κλείσει την αναμέτρηση σωστά στην κανονική διάρκεια. Όμως οι γηπεδούχοι έδειξαν ότι διαθέτουν ψυχικά αποθέματα και σφυγμό. Σε αυτή τη φάση που βρίσκονται, αυτό ίσως είναι το πιο σημαντικό.  Το «τριφύλλι» χρειαζόταν μια τέτοια νίκη σε κλειστό ματς, μια αντίδραση σε μια οριακή κατάσταση, για να πιστέψει στον εαυτό του.

Ο Ντέρικ Ουίλιαμς ήταν καθοριστικός, βάζοντας μεγάλα σουτ τα οποία ουσιαστικά έκριναν την αναμέτρηση. O Aμερικανός μετράει 15.6 πόντους (45.5% στα τρίποντα) και 4.8 ριμπάουντ στη φετινή Ευρωλίγκα, καλύπτοντας ουσιαστικά μόνος του τη θέση «4». Εξαιρετικός και πάλι ο Νέιτ Ουόλτερς (11.8 πόντοι με 41.2% στα τρίποντα, 5.0 ασσίστ για 1.2 λάθη φέτος) που κράτησε τον Παναθηναϊκό όρθιο όταν οι Ιταλοί προσπαθούσαν να καθαρίσουν την υπόθεση νίκη. Κάπως έτσι, οι πράσινοι δημιούργησαν τη συνθήκη για μια μερική επαναφορά. Το εντός έδρας ματς με την ASVEL είναι για αυτούς μια μεγάλη ευκαιρία.

Επικίνδυνη και αψυχολόγητη

Η ASVEL βίωσε μια σκληρή βραδιά την  Τετάρτη απέναντι στη Μπάγερν. Έκανε μεγάλη προσπάθεια, καλύπτοντας το προβάδισμα των Βαυαρών και μπαίνοντας στο τιμόνι ενός ματς που παίχτηκε κατοχή με κατοχή μέχρι τη λήξη του. Στα τελευταία δευτερόλεπτα, ο Μάθιους ευστόχησε όμως το καλάθι ακυρώθηκε καθώς χρεώθηκε επιθετικό φάουλ στον σούτινγκ γκαρντ των Γάλλων. Ο Βάιλερ-Μπαμπ λίγο αργότερα αστόχησε στο μακρινό σουτ, όμως το επιθετικό ριμπάουντ του Γκιφάι έκρινε την αναμέτρηση, δίνοντας σπουδαίο διπλό στην ομάδα του Τρινκιέρι. Οι γηπεδούχοι  δεν κατάφεραν να κάνουν καν φάουλ στα 11’’ που απέμεναν. Κάπως έτσι, ηττήθηκαν σε ένα ματς 75 πόντων όπου σούταραν 12/23 τρίποντα.

Το σύνολο της Λυών κάνει μια νέα προσπάθεια φέτος. Έφερε δύο πρωτοκλασσάτους βετεράνους (Ντε Κολό-Λοβέρν, με τον δεύτερο να είναι τραυματίας αποτελώντας καθοριστική απουσία στο επιθετικό κυρίως κομμάτι) για να οδηγήσουν την ομάδα, τοποθετώντας μερικούς rookies δίπλα σε αυτούς και στον ήδη υπάρχοντα κορμό.

Η ASVEL ψάχνει τη σταθερότητα. Η επίθεση της δεν έχει σπουδαία δυναμική για αυτό το επίπεδο καθώς μαστίζεται από σοβαρά δομικά προβλήματα. Έκανε μεγάλα διπλά στη Μπολόνια και στη Βαλένθια, νίκησε με συντριπτική διαφορά την εξαιρετική Μπασκόνια στη Λυών αλλά σε αρκετά ματς έδειξε χαρακτηριστική αδυναμία να σκοράρει, χάνοντας μάλιστα εντός έδρας από τη Ζάλγκιρις με 17 πόντους πριν δύο εβδομάδες . Πρόκειται για κλασσική περίπτωση συνόλου που ακόμα δεν έχει υιοθετήσει την αγωνιστική κατεύθυνση του προπονητή του και περιμένει την άνοδο των καινούργιων παιχτών για να βελτιώσει την εικόνα του.

H ASVEL αποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση για το ευρωπαϊκό μπάσκετ

Η άμυνα είναι το δυνατό χαρτί για την ομάδα  του κόουτς Πάρκερ. Η ASVEL έχει παίχτες με καλό αθλητικό υπόβαθρο και φυσικά προσόντα.  Έχει οικοδομήσει μια physical άμυνα η οποία ποντάρει στην ευελιξία που της δίνει η φύση συγκεκριμένων σχημάτων που έχουν τη δυνατότητα να αμύνονται με total switching (αλλαγές παντού). Γκαρντ και φόργουορντ με χτιστό κορμί (Obasohan, Kahudi, Lighty), ψηλοί με ελατήρια στα πόδια (Pons).

Ο Παναθηναϊκός οφείλει να τρέξει. Δεν θα πρέπει να φοβηθεί καθόλου να το κάνει. H άμυνα του (πιεστική ψηλά στο γήπεδο απέναντι στους ball handlers των φιλοξενούμενων) μπορεί να στρώσει το χαλί του ανοιχτού γηπέδου. Οι Γάλλοι παίζουν γρήγορα αλλά έχουν μεγάλη ροπή στο λάθος. Είναι η φύση των αθλητών τους τέτοια. Μάλιστα, η τάση που εμφανίζουν στο παιχνίδι υψηλού αριθμού λαθών είναι ασυνήθιστη για μια επίθεση η οποία βασίζεται στην προσωπική φάση. Αυτό δείχνει σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας.

Paris Lee Πόντοι 8+σε απόδοση 1.85 στη Stoiximan

Το «τριφύλλι» μπορεί κάλλιστα να εκμεταλλευτεί αυτήν τους την αδυναμία και να βρει πόντους στο ανοιχτό γήπεδο, ανεβάζοντας την παραγωγικότητα του σε ύψη που η γαλλική ομάδα (προτελευταία επίθεση στη διοργάνωση) θα δυσκολευτεί πολύ να ανέβει. O κόουτς Πάρκερ δεν έχει φέτος Οκόμπο ή Κρις Τζόουνς. Ακουμπάει περισσότερο τη μπάλα στον Φαλ (θα χρειαστεί ένα καλό αμυντικό παιχνίδι από τον Παπαγιάννη και τον Γκουντάιτις με έμφαση στη μάχη θέσεως, πριν πάρει τη μπάλα ο γίγαντας των Γάλλων χαμηλά), ποντάρει αρκετά στο τρίποντο και στις εμπνεύσεις τον Ντε Κολό. Οι λύσεις των φιλοξενούμενων είναι περιορισμένες. Μια καλή βραδιά του Μπέικον (ο οποίος έχει την ικανότητα να σκοράρει απέναντι σε τέτοιες, «φυσικές» άμυνες) και του Παπαγιάννη (ως Roll Man σε PnR δράσεις) μπορεί να είναι η παραγωγική βάση για την ομάδα του Ράντονιτς.

Bet Builder με Georgios Papagiannis Πόντοι 8+ Πόντοι Under 163.5 σε απόδοση 2.55 στη Stoiximan

Η ASVEL διαθέτει  ένα μαχητικό σύνολο αλλά είναι προφανές ότι λανσάρει μια ξεχωριστή κουλτούρα σε αυτό το επίπεδο ανταγωνισμού, αγωνιζόμενη χωρίς ιδιαίτερη πίεση με στόχο να λειτουργήσει ως σκαλοπάτι για αθλητές που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα, στην Ευρώπη ή στο ΝΒΑ. Ουσιαστικά καταθέτει τη δική της πρόταση στον χώρο και την υποστηρίζει εξαιρετικά. Πολλά παιδιά που πέρασαν από το πρόγραμμα της τα τελευταία χρόνια βρήκαν γρήγορα παχυλά συμβόλαια  (Yabusele, Okobo, Jones) ανεβαίνοντας επίπεδο. Αποτελεί λοιπόν ένα πολύ ελκυστικό προορισμό για νέους, φιλόδοξους  παίχτες αλλά και έναν αιμοδότη για τις ομάδες του υψηλότερου επιπέδου, οι οποίες αρέσκονται να ψωνίζουν από ένα οργανισμό με σωστή μπασκετική κουλτούρα, αρχές  και ενδιαφέρον αγωνιστικό στυλ.

Το παιχνίδι απέναντι στη γαλλική ομάδα  είναι πολύ δύσκολο για το σύνολο του Ντέγιαν Ράντονιτς. Ο Παναθηναϊκός παρά τη νίκη του απέναντι στη Βίρτους, δεν παρουσίασε σημάδια αγωνιστικής βελτίωσης. Είχε τις ίδιες αδυναμίες και μελανά σημεία στην απόδοση του ενώ στηρίχτηκε στις ατομικές δεξιότητες των αθλητών του για να γυρίσει από μια δύσκολη κατάσταση. Πρέπει λοιπόν αυτή η επιτυχία να αποτελέσει αφετηρία για ψυχολογική ανάταση και αγωνιστική βελτίωση. Οι νίκες είναι σημαντικές γιατί σου δίνουν χρόνο και ηρεμία. Το «τριφύλλι» χρειάζεται μια ακόμα απέναντι στην ASVEL ώστε να ποτίσει τον οργανισμό του με το νέκταρ της και να επωφεληθεί από τις ευεργετικές συνέπειες αυτής της κατάστασης, ελπίζοντας ότι σταδιακά θα βελτιώσει και την αγωνιστική του συμπεριφορά.

Bet Builder με Χάντικαπ Παναθηναϊκός -1.5 και  Dwayne Bacon Πόντοι 15+σε απόδοση 2.34 στη Stoiximan

 

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr