Euroleague Playoffs: Στη Χώρα του Ποτέ

Η ώρα έφτασε. Τα Playoffs της Ευρωλίγκας είναι εδώ! Οι οχτώ διεκδικητές του φετινού τίτλου της διοργάνωσης πακετάρουν από σήμερα για ένα ταξίδι στη Χώρα του Ποτέ. Εκεί που δεν μπορείς ποτέ να χαρείς ή λυπηθείς υπερβολικά, όντας αναγκασμένος να κοιτάς πάντα μπροστά.

Η μεγάλη στιγμή της σεζόν έφτασε. Σήμερα το βράδυ ανοίγει η μπασκετική «πύλη της κολάσεως» και όλοι οι οπαδοί του αθλήματος ανά την Ευρώπη θα βυθιστούν στη νιρβάνα των επόμενων δύο εβδομάδων, παρακολουθώντας τις μάχες των playoffs της Ευρωλίγκας. Είναι επίσης η μεγάλη στιγμή του Παναθηναϊκού και η δική του ευκαιρία να πάρει τη ρεβάνς από τη πρωταθλήτρια Ρεάλ Μαδρίτης μετά τον περυσινό του αποκλεισμό.

Πάμε όμως να ψηλαφίσουμε μαζί τα τέσσερα ζευγάρια.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ – ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ

Ζευγάρι με τρομερό τακτικά ενδιαφέρον. Η Φενέρ έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ από κάθε άλλη ομάδα στη σεζόν διατηρώντας αναλλοίωτο τον αγωνιστικό της χαρακτήρα και την αποτελεσματικότητα του παιχνιδιού της, ανεξάρτητα από τα πρόβλημα που είχε κάθε φορά να διαχειριστεί. Η ανάπτυξη αλλά και ο τρόπος που επιλέγει τα σουτ της στο μισό γήπεδο είναι «ποιητικός». Οι Λιθουανοί βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και έχουν σφυρηλατήσει έναν «No Fear» χαρακτήρα με τις συνεχόμενες νίκες στο τέλος της κανονικής περιόδου οι οποίες τους έδωσαν και τη πρόκριση. Θα έχουν πολύ δουλειά στο αμυντικό κομμάτι όπου πρέπει να βρουν λύσεις για να αναχαιτίσουν τη δράση του Κώστα Σλούκα. Ξεχωρίζει η μάχη των αιθέρων μεταξύ Βέσελι και Ντέιβις. Οι δύο τους αποτελούν πυλώνες στο αγωνιστικό οικοδόμημα των ομάδων σε εκτελεστικό, δημιουργικό και ανασταλτικό επίπεδο. Η μάχη των πάγκων μεταξύ Ομπράντοβιτς και Γιασικεβίτσιους «ντύνει» ιδανικά το όλο story.

TΣΣΚΑ – ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ

Εδώ τα πράγματα ίσως να μην είναι τόσο εύκολα για την ΤΣΣΚΑ σε σχέση με τις εμπειρίες της σε αυτή τη φάση της σεζόν τα τελευταία χρόνια. Οι Βάσκοι έχουν μεγάλο κίνητρο για τη πρόκριση σε ένα F4 που διεξάγεται στην έδρα τους και μια σπουδαία γραμμή ψηλών για να υποστηρίξουν τις πιθανότητες τους. Η επιστροφή του Σενγκέλια δυναμώνει σημαντικά την ομάδα του Περάσοβιτς η οποία όμως θα στερηθεί (σύμφωνα με τις προβλέψεις που ισχύουν μέχρι σήμερα) τις υπηρεσίες του μοναδικού πραγματικά καλού σουτέρ της, Ματ Τζάνινγκ. Η ΤΣΣΚΑ είναι καλύτερο σύνολο αλλά έχει αμυντικά θέματα προς επίλυση εδώ και καιρό τα οποία την κάνουν να μοιάζει ευάλωτη. Ο Δημήτρης Ιτούδης θα προσπαθήσει να ισορροπήσει τη μάχη των ριμπάουντ ώστε, με τα πολύ ικανά γκαρντ του, να έχει το επάνω χέρι σε επίπεδο ρυθμού. Η ΤΣΣΚΑ είναι το φαβορί αλλά οι Βάσκοι μπορούν να της δώσουν δύσκολες στιγμές και να είναι όντως ανταγωνιστικοί.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η μεγάλη μάχη του Παναθηναϊκού. Η ελληνική ομάδα έχει το μομέντουμ και τον αγωνιστικό ρυθμό για να κάνει «θόρυβο» στα φετινά playoffs της Ευρωλίγκας. Απέναντι του θα βρει το υψηλό εμπόδιο των πρωταθλητών Ευρώπης. Ο Πάμπλο Λάσο έχει στα χέρια το σύνολο με το μεγαλύτερο ποιοτικό βάθος (σε επίπεδο ρόστερ) και τους περισσότερο ατομικά ταλαντούχους παίχτες στη διοργάνωση, οι οποίοι είναι σφυρηλατημένοι σε ματς-τίτλων και έχουν οικοδομήσει σπουδαία συνοχή, απόσταγμα της χρόνιας συνύπαρξης τους στη Μαδρίτη. Ο τραυματισμός του Σέρχιο Γιούλ είναι σαφέστατα ένας σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξη της σειράς. Ο Ισπανός γκαρντ είναι ο αγωνιστικός και ψυχολογικός ηγέτης Ρεάλ και αυτός που της παρέχει ασφάλεια με την ικανότητα του σε επίπεδο απόφασης στο τέλος κλειστών ματς. Ο Παναθηναϊκός οφείλει να τρέξει ψάχνοντας τη γρήγορη εκτέλεση ως το μοναδικό επιθετικό πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να αισθανθεί άνετα αυτό το σύνολο, με τις συγκεκριμένες αδυναμίες στο σετ παιχνίδι. Η αύρα του Ρικ Πιτίνο, ενός προπονητή που έχει να επιδείξει μεγάλη επιτυχία σε οριακές καταστάσεις στο παρελθόν, τροφοδοτεί τον μαχητικό χαρακτήρα της ελληνικής ομάδας στη προσπάθεια της να ανατρέψει τα προγνωστικά. Κλειδί η άμυνα των πρασίνων στη περιφερειακή εκτέλεση της Ρεάλ. Στο σύνολο των παιχνιδιών στα οποία ηττήθηκαν φέτος οι Μαδριλένοι σε Ευρωλίγκα και ACB, είναι χαρακτηριστικό ότι σούταραν άσχημα από το τρίποντο. Μεγάλη πρόκληση η σειρά και για τον σεληνιασμένο Νικ Καλάθη, τον μηχανοδηγό της πράσινης αμαξοστοιχίας.

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ – ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Η Αναντολού του Αταμάν έκλεψε τις εντυπώσεις με τη φετινή παρουσία στη κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας κατακτώντας πανάξια τη τέταρτη θέση και το πλεονέκτημα έδρας. Οι Τούρκοι καθοδηγούμενοι από τον εξαιρετικό Micic έπιασαν πολύ υψηλά στάνταρντ απόδοσης και στις δύο πλευρές του παρκέ και μοιάζουν να έχουν το επάνω χέρι απέναντι στη βελτιωμένη Μπαρτσελόνα που θα στερηθεί των υπηρεσιών του Κέβιν Σεραφέν στη θέση «5». Οι Καταλανοί έχουν μια από τις πιο αποτελεσματικές άμυνες της διοργάνωσης και είναι πολύ δυνατοί στο ριμπάουντ, ορμώμενοι από τα ψηλά σχήματα που λανσάρουν. Ο Πέσιτς είναι πολύ έμπειρος σε τέτοιες καταστάσεις και θα προσπαθήσει να βάλει πίεση στον αντίπαλο, ελπίζοντας ότι αυτός σταδιακά θα καταρρεύσει. Η Αναντολού άλλωστε (σαν οργανισμός) δεν φημίζεται παραδοσιακά για τη πνευματική της δύναμη και συνοχή. Η Μπαρτσελόνα πολύ πιθανό είναι να αντιμετωπίσει αντικειμενικές δυσκολίες στο να παράγει σκορ. Η επίθεση της δεν είναι το καλό της χαρτί άλλωστε . Η Αναντολού δείχνει να έχει ένα ελαφρύ μειονέκτημα όμως η σειρά είναι ανοιχτή και τα πάντα μπορούν να συμβούν, ειδικά στη περίπτωση που η Μπαρτσελόνα αξιοποιήσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού που προσφέρει το πρώτο ματς, επιστρέφοντας στη Βαρκελώνη με το αβαντάζ έδρας.

Καλά μας playoffs…