Κάποτε, ο καλύτερος decision-maker που είδαν τα γήπεδα ΝΒΑ πήρε μια λάθος απόφαση εκτός παρκέ. Και αυτή του κόστισε 5 δισεκατομμύρια δολάρια . Γιατί τελικά και ο Μάτζικ Τζόνσον κάνει λάθη…
Τέλη των 70s. Η λατρεία και ο θαυμασμός για το νέο είδωλο του ΝΒΑ, Έρβιν «Μάτζικ» Τζόνσον έχει χτυπήσει εν μορφή σαρωτικού κύματος τις ακτές της Καλιφόρνιας και του ΝΒΑ. Ολόκληρη η χώρα παρακολουθεί τα κατορθώματα του νεαρού πρώην σούπερ-σταρ του Μίτσιγκαν και το ξεκίνημα της κυριαρχίας του στο παγκόσμιο στερέωμα.
Η πρώτη χρονιά του Μάτζικ στους Λέικερς ήταν ονειρική. Καθιερώθηκε ως γκαρντ (μπαίνοντας στο ΝΒΑ πολλοί πίστευαν ότι λόγω μεγέθους θα πρέπει να αγωνιστεί ως φόργουορντ) γράφοντας καταπληκτικά νούμερα, κατέκτησε το βραβείο του ρούκι της χρονιάς, τον τίτλο του πρωταθλητή ενώ αναδείχθηκε και MVP των τελικών του 1980.
Η δε μυθική του παράσταση στο έκτο ματς της συγκεκριμένης σειράς με τους Σίξερς είχε αφήσει την Αμερική άφωνη. Ήταν τότε που ο Πολ Ουέστχεντ (είχε αντικαταστήσει τον Jack McKiney ο οποίος είχε ένα πολύ σοβαρό τροχαίο) σκέφτηκε να καλύψει το κενό του τραυματία Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ τοποθετώντας τον Μάτζικ στη θέση «5». Ο νεαρός ρούκι έπαιξε σε όλες σχεδόν τις θέσεις της πεντάδας και τελείωσε το παιχνίδι με 42 πόντους, 15 ριμπάουντ και 7 τελικές πάσες δίνοντας στην ομάδα του L.A. τον τίτλο.
Όπως είναι φυσικό, το χρήμα και οι προτάσεις κυνηγούσαν τον Μάτζικ με τις εταιρείες να κάνουν ουρά για μια συνεργασία μαζί του. Μια από αυτές ήταν και η ασήμαντη Blue Ribbon Sports. H οποία αργότερα άλλαξε την ονομασία της σε Nike.
H Nike προσπαθούσε να κλείσει το deal με τον Μάτζικ Τζόνσον όμως δεν είχε το οικονομικό υπόβαθρο για να ανταγωνιστεί τις άλλες εταιρείες. Έτσι λοιπόν του έκανε μια διαφορετικού είδους πρόταση.
-100.000 δολάρια σε μετοχές της Nike
-1 δολάριο κέρδος για κάθε ζευγάρι παπούτσια που θα πουλούσε η εταιρεία
-Την ευκαιρία να γίνει το κεντρικό πρόσωπο της εταιρείας
Αυτό που σήμερα μοιάζει μαγικό, δεν ενθουσίασε ιδιαίτερα τότε τον Μάτζικ. Ο σούπερ-σταρ των Λέικερς απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες την πρόταση της Nike και υπέγραψε με την πιο δημοφιλή εταιρεία της εποχής, την Converse, η οποία του πρόσφερε ένα (αρκετά υψηλό για εκείνα τα χρόνια) συμβόλαιο της τάξεως των 100.000 δολαρίων.
«Όλες οι υπόλοιπες εταιρείες μου πρόσφεραν χρήματα. Η Nike μου έδινε μετοχές. Και τότε δεν είχα την παραμικρή ιδέα από μετοχές!» θα πει αρκετά χρόνια αργότερα ο Μάτζικ.
Το 1979 η μετοχής της Nike είχε αξία 0.18 δολάρια. Σήμερα η αντίστοιχη τιμή είναι 134 δολάρια. Εάν ο Τζόνσον είχε πει το πολυπόθητο «ναι» τότε στην πρόταση της ασήμαντης Blue Ribbon Sports, σήμερα θα είχε αυξήσει κατά 5.2 δισεκατομμύρια δολάρια τον λογαριασμό του.
Η Νike φυσικά δεν χάθηκε. Αργότερα κατάφερε να αποσπάσει την υπογραφή ενός πολλά υποσχόμενου νεαρού σταρ που αγωνιζόταν στους Σικάγο Μπουλς. Στις πλάτες του εξελίχθηκε στο Νο1 αθλητικό brand παγκοσμίως…