Κοιτάζοντας τον θάνατο στα μάτια..

Ο Ολυμπιακός δίνει απέναντι στη Κίμκι μια από τις μεγαλύτερες μάχες της σεζόν γνωρίζοντας ότι μια αποτυχία μπορεί να αλλάξει τη πραγματικότητα του αργά το βράδυ της Παρασκευής. Είναι και πάλι, Ολυμπιακός vs πίεση..

Με τα σύνεφα να έχουν εγκατασταθεί πάνω από το ΣΕΦ τον τελευταίο καιρό, τα προβλήματα τραυματισμών να συνεχίζονται και τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή ώστε το σύνολο να αποκτήσει λειτουργικότητα και ισορροπία, ο Ολυμπιακός καλείται να παίξει ένα μεγάλο ματς απέναντι σε μια πολύ φορμαρισμένη ομάδα. Ο αγώνας απέναντι στη Κίμκι θα τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών κατά μήκος της μπασκετικής Ευρώπης. Πάμε μαζί να δούμε τα key points του παιχνιδιού..

Η μεγάλη μάχη του ριμπάουντ

Πρόκειται για δύο από τις καλύτερες reboundind teams της διοργάνωσης. Συνολικά ο Ολυμπιακός είναι τρίτος και η Κίμκι τέταρτη ενώ μαζεύουν από 11.3 επιθετικά ανά παιχνίδι, στοιχείο με το οποίο υποστηρίζουν την επίθεση τους. Παράλληλα μέσα από το αμυντικό ριμπάουντ ελέγχουν το τέμπο και προσπαθούν να επιβάλλον τον δικό τους ρυθμό.

120% συγκέντρωση στις μεταβιβάσεις

Κυκλωμένο στον μαυροπίνακα των αποδυτηρίων του Ολυμπιακού. Η Κίμκι είναι η ομάδα που αναγκάζει τον αντίπαλο στα περισσότερα λάθη, κλέβοντας παράλληλα τις περισσότερες μπάλες στη διοργάνωση. Διαθέτει “μήκος” ως ομάδα και παίχτες που ξέρουν να μπαίνουν (και να αλλοιώνουν) στις γραμμές πάσας της επίθεσης. Αυτό αποτελεί το μυστικό τους στη προσπάθεια τους να βγάζουν την αντίπαλη επίθεση εκτός των καλών σημείων εκτέλεσης και να χαμηλώνει τα ποσοστά της. Με λίγα λόγια την αποδιοργανώνει χτυπώντας στο κέντρο δηλ τη κυκλοφορία της μπάλας. Ο Ολυμπιακός ως ομάδα που παρουσιάζει αυστηρά πλέον σχήματα με ταυτόχρονη παρουσία δύο γκαρντς στο παρκέ έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί. Ο Μάντζαρης πρέπει να θυμηθεί το computerized παιχνίδι του και ο Όντομ να γαλουχήσει τον παρορμητισμό του (μέχρι στιγμής το διαχειρίζεται πολύ καλά). Μη ξεχνάτε πως κάθε λάθος απέναντι σε αυτή την ομάδα οδηγεί σε lay up..

Η επίθεση του Ολυμπιακού απέναντι στην άμυνα της Κίμκι

Ο Offensive minded Ρίμας Κουρτινάιτις (παραδοσιακά παρουσιάζει μπάσκετ που διακρίνεται από εξαιρετική κυκλοφορία, συνεργασίες και παραγωγή καλών σουτ) έχει δημιουργήσει ένα πολύ καλό αμυντικό σύνολο, από τα πιο αποτελεσματικά στη φετινή διοργάνωση. Χαρακτηρίζεται από συχνές εναλλαγές σε επίπεδο διάταξης ώστε να εμποδίσει τον αντίπαλο να βρει ρυθμό.

Σημείο-κλειδί: Έχει εμπιστοσύνη στα πόδια και τις αντιδράσεις της. Μπορεί να αμυνθεί με man to man press στα 4/4, ρισκάρει με παγίδες (ειδικά στο low post) και -όπως προείπα- μπαίνοντας στις γραμμές πάσας για τον απλούστατο λόγο ότι μπορεί να καλύψει με την ταχύτητα τις στις περιστροφές καταστάσεις με παίχτη λιγότερο. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να μην κάνει λάθει και να σουτάρει καλά από τη περιφέρεια όποτε βρει την ευκαιρία απέναντι σε μια ομάδα που δεν αφήνει ελεύθερα σουτ. Και για να βγάλεις ελεύθερα σουτ πρέπει να δημιουργήσεις ρήγμα ή να βάλεις τη μπάλα στο ζωγραφιστό. Στη καρδιά των Ρώσων..

Η επίθεση της Κίμκι απέναντι στην άμυνα του Ολυμπιακού

Οι Ρώσοι διαθέτουν μερικούς από τους πιο προικισμένους παίχτες στη διοργάνωση. Η περιφερειακή της γραμμή τα λέει όλα. Είναι πιο επικίνδυνη όταν βρίσκει ρυθμό μέσα από συνεργασίες. Λιγότερο μέσα από την προσωπική φάση ακόμα και εάν performers όπως ο Σβεντ και ο Ράις δεν υπάρχουν πουθενά στην Ευρώπη. Διαθέτει ένα εξωτερικό supporting cast με πολυδιάστατους παίχτες οι οποίοι διαθέτουν το αθλητικό πακέτο. Είναι πολύ πιο efficient όταν παίζουν “μαζί”. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να πιάσει τη Κίμκι από τον λαιμό από το πρώτο δευτερόλεπτο. Physical άμυνα με επαφή, αλληλοκάλυψη κατευθύνοντας την να παίξει ατομικά (με τον Σβεντ ή τον Ράις να πηγαίνουν πάνω σε οργανωμένη άμυνα). Εκτελούν πολύ συχνά στα πρώτα δευτερόλεπτα όταν βρουν το σουτ και μετακινούν πολύ αποτελεσματικά τη μπάλα από τη μια πλευρά του παρκέ στην άλλη. Μαζί της φυσικά και την άμυνα.. Κλειδί ο ρυθμός. Νίκη στα ριμπάουντς και προσοχή στις μεταβιβάσεις συνεπάγεται σετ παιχνίδι το οποίο θα επιδιώξει ο Ολυμπιακός.

Ψυχολογικό υπόβαθρο

Συζητιέται πολύ η “πίεση” που υπάρχει στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο καθώς τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Από την άλλη η Κίμκι έρχεται με 4-1 και χωρίς ιδιαίτερο άγχος. Σουτέρ με λιτά νεύρα είναι ότι πιο επικίνδυνο.. Όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά η οποία με καλύπτει περισσότερο. Η Κίμκι δεν είναι το πιο δυνατό πνευματικά σύνολο αντιμετωπίζοντας δύσκολες καταστάσεις μακριά από την έδρα της. Πέφτει εύκολα απέναντι σε έναν πραγματικά αποφασισμένο αντίπαλο. Ο Ολυμπιακός ξέρει ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει. Παρά την απουσία ενός πολύ σημαντικού παίχτη (Χάκετ, αν και η τελευταία ενημέρωση του δίνει πιθανότητα συμμετοχής) νομίζω ότι θα μπορέσει να αντεπεξέλθει ακροβατώντας σε τεντωμένο σχοινί. Άλλωστε, αυτή η ομάδα έχτισε τον μύθο της κοιτάζοντας τον θάνατο στα μάτια..