Άρης - Ολυμπιακός Stoiximan Blog

Βόρειοι και Νότιοι..

Άρης εναντίον Ολυμπιακού.. Ένα από τα μεγαλύτερα bra de fer στον χώρο του ελληνικού μπάσκετ. Πιπεράτο, σκληρό, ποιοτικό, ανταγωνιστικό. Μια μονομαχία με μεγάλο υπόβαθρο το οποίο μεν ξεκινησε κυρίως από τα late ’70s, αλλά κορυφώθηκε με την αποχώρηση του Γιάννη Ιωαννίδη από τον Άρη και την επιλογή του να πάρει τη τεχνογνωσία του νικητή και να κατηφορίσει στο λιμάνι..

Τέλη ’70s λοιπόν και η σπουδαία ομάδα του Ολυμπιακού κλείνει τον κύκλο της, ενώ μια νέα δύναμη βγαίνει στο προσκήνιο. Ο Άρης του νεαρού τότε κόουτς Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος δημιούργησε τη γνωστή αυτοκρατορία, η οποία σημάδεψε το ελληνικό μπάσκετ. Χρειάστηκαν 14 χρόνια μετά από εκείνη τη σπουδαία κόντρα των δύο ομάδων το 1979 για να επιστρέψουν οι ερυθρόλευκοι στο θρόνο με οδηγό, ποιόν άλλον, τον ίδιο τον Γιάννη Ιωαννίδη. Από εκείνο το σημείο (της “καθόδου”) του Έλληνα κόουτς ξεκινούν μερικές από τις ιστορίες που θα μοιραστούμε σήμερα. Μάχες, στρατιώτες και στρατηγοί, σασπένς, σε μερικά από τα καλύτερα face to face των δύο ομάδων..
Προσπάθεια για ΤΗΝ αρπαγή..

Τα δεδομένα στο ελληνικό μπάσκετ άλλαξαν με την κάθοδο του Γιάννη Ιωαννίδη στο Λεκανοπέδιο. Ο σπουδαίος Έλληνας τεχνικός παρέλαβε τον Ολυμπιακό σε μια εποχή όπου οι ερυθρόλευκοι “είχαν 14 διαρκείας και έπαιζαν στο Παπαστράτειο” αποτελώντας τον μεγάλο αναμορφωτή του τμήματος μπάσκετ. Πολλά χρόνια αργότερα, ο Ξανθός παραδέχθηκε ότι λίγο μετά τη μετακόμιση του στον Πειραιά, ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για να εξασφαλίσει την υπογραφή του Νίκου Γκάλη για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Ο Γκάλης τον ρώτησε για τον ρόλο του και ο “ξανθός” του απάντησε ότι τον προορίζει για τη θέση “1”. Ειλικρινά δε ξέρει κανείς τι θα είχε γίνει εάν ο Παναθηναϊκός δεν ανέβαζε τόσο πολύ τη προσφορά του εκείνο του καλοκαίρι για τον “γκάνγκστερ” (σχεδόν 900 εκατομμύρια δραχμές)… Ο λαός του Άρη ένιωθε προδομένος από τον Ιωαννίδη και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στο ματς της πρεμιέρας του δευτέρου γύρου (Ιανουάριος του 1992) όταν ο τότε προπονητής του Ολυμπιακού αντιμετώπισε πολεμικό κλίμα στο Αλεξάνδρειο, πολλοί από αυτούς μάλιστα τον είχαν επισκεφθεί τη προηγούμενη το βράδυ στο Μακεδονία Παλλάς. Οι γηπεδούχοι παίρνουν το ματς (81-74) με τον Ιωαννίδη να αφήνει τους πάντες “παγωτό” δηλώνοντας ότι “αυτοί που με έβριζαν ήταν βαλτοί..!” Σκεφτείτε να είχε “αρπάξει” (θα του χρεωνόταν μεγάλο μερίδιο) τελικά και τον Γκάλη..

Οι Αμερικανοί stars του Άρη στο λιμάνι..

Ουόλτερ Μπέρι και Ρόι Τάρπλεϊ, δύο πρώην παίχτες του Άρη κατέβηκαν διαδοχικά στον Πειραιά για να ενταχθούν στο οπλοστάσιο του Ιωαννίδη αποτελώντας δύο από τους καλύτερους διαχρονικά ξένους στην ιστορία του Ολυμπιακού. Παρ’όλα αυτά η “κάθοδος” Αμερικανού που πόνεσε περισσότερο τους οπαδούς των κιτρίνων ήταν μάλλον αυτή του Ράιαν Στακ πολύ αργότερα, ο οποίος είχε αποτελέσει τη κολώνα του άλλοτε “αυτοκράτορα” για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπέρι και Τάρπλεϊ βοήθησαν σημαντικά τον Ολυμπιακό να βάλει τις βάσεις της κυριαρχίας του στην Ελλάδα και να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή “ελίτ”.

Γουόλτερ Μπέρι Άρης Stoiximan Blog-Ο “Ξανθός”φέρνει τη σεζόν 1992-93 τον Γουόλτερ Μπέρι ο οποίος το 1991 έπαιξε 10 ματς στον Άρη όμως όταν μυρίστηκε ότι δεν υπάρχει τελικά όσο χρήμα πίστευε στην ομάδα τα μάζεψε και γύρισε στον ιταλικό νότο. Ο Μπέρι ξεκινάει τη θητεία στο λιμάνι οριόμενος στη διοίκηση γιατί το αυτοκίνητο που του έδωσε τον άφηνε στον δρόμο (έβαζε πετρέλαιο αντί για βενζίνη) και με δηλώσεις του στυλ “δε πρέπει να ξαναχάσουμε δεύτερο σερί ματς στο Πρωταθλητριών τώρα με τη Πάτρα” (του πήρε λίγο καιρό να καταλάβει ότι άλλο ελληνική λίγκα και άλλο ευρωπαϊκές υποχρεώσεις) όμως αποδεικνύεται χρυσάφι και οδηγεί τον Ολυμπιακό στον εγχώριο τίτλο.

 

 

Ο Ρόι Τάρπλει αποτέλεσε τη συνέχεια της τρυφερής σχέσης του Ιωαννίδη με τους πρώην ξένους του Άρη και ακόμα θυμάμαι το ενδιαφέρον με το οποίο περιμέναμε την “κέντα” του Ξανθού με τον σούπερ ταλαντούχο αλλά ιδιαίτερο σε συμπεριφορά Αμερικανό. Κάτι οι εκμυστηρεύσεις του Στηβ Γιατζόγλου (“ο Τάρπλει μπορεί να κάνει 35 πόντους και 20 ριμπάουντ ακόμα και μετά από ένα καφάσι μπύρες”) κάτι οι συνήθειες του Ρόι και το στρατιωτικό πνεύμα του Ιωαννίδη έδιναν μεγάλο ενδιαφέρον στη σχέση του με τον Αμερικανό που λατρεύτηκε όσο λίγοι στο Παλέ. Σε ένα από τα πρώτα φιλικά του ΟΣΦΠ στην Ιταλία ο Τάρπλει κάνει μαγικά στο ξεκίνημα σκοράρωντας 15 πόντους όντας σχεδόν αλάνθαστος όμως κάνει το λάθος (ξεχνώντας το ποιος βρίσκεται στην άκρη του πάγκου) και παραβαίνει τη προσωπική εντολή “δε σουτάρεις τρίποντο”. Ο Ιωαννίδης πριν δει τη κατάληξη της μπάλας ζητάει αλλαγή και στη συνέντευξη απαντάει στην απορία δημοσιογράφου σχετικά με την αλλαγή του καταπληκτικού Ρόι: “ Και τι πάει να πει καταπληκτικός; Δηλαδή όποιος είναι καταπληκτικός πρέπει να κάνει ότι του γουστάρει..;”

O Tάρπλεϊ ήταν ο παίχτης που απάλυνε τον πόνο των οπαδών του Άρη μετά τη φυγή του Γκάλη όντας ο νέος “Μεσσίας”. Τιμωρημένος από το ΝΒΑ λόγω επαναλαμβανόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών δέχεται τη πρόταση του Άρη και του Στηβ Γιατζόγλου να παίξει στην Ελλάδα. Ήταν η εποχή που ο Θεόφιλος Μητρούδης ρωτούσε ανήσυχος τον Στηβ εάν “ο Τάρπλεϊ θα αποδεχτεί τη πρόταση μας” και ο Στηβαρος απαντούσε γλαφυρά ως εξής: “ Πρόεδρε, αυτός κατούρησε έκι εκατομμύρια δολάρια, σε εμάς θα κολλήσει;”. Τα όργια του Τάρπλεϊ (21.2 πόντοι-17.2 ριμπάουντ) αποτέλεσαν ακαταμάχητο πειρασμό για τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού Γιώργου Σαλονίκη ο οποίος μέσω του μάνατζερ του παίχτη Βασίλη Δημαρέλλου έκλεισε τον Ρόι με τις κατάλληλες ασφαλιστικές δικλίδες για τα πάθη του (ακόμα φημολογείται ότι τη πρώτη του σεζόν πριν το ματς με τον ΟΣΦΠ είχε καταναλώσει πάνω από 20 μπύρες κάτι πάντως που ο αείμνηστος Ρόι διεψευσε) και 750.000 δολλάρια στο λογαριασμό του υπερταλαντούχου ψηλού.

Ο “Ράμπο”..

Σεζόν 1998-99 και ο Άρης φιλοξενεί τον Ολυμπιακό, έχοντας στη σύνθεσή του τον μέχρι πρότινος αρχηγό και «σημαία» του αντιπάλου του Γιώργο Σιγάλα. Ο διεθνής SG είναι φανερά συναισθηματικά φορτισμένος με τη περίσταση αλλά και τα όσα έχουν προηγηθεί στο ΣΕΦ στο παιχνίδι του πρώτου γύρου («με αποδοκίμασαν αυτοί που για χρόνια τους χαρτζιλίκωνα»!) και δε κάνει καλό παιχνίδι όμως τα drives και το midrange παιχνίδι του Λιαδέλη είναι άλιτος γρίφος για την ερυθρόλευκη άμυνα με τους γηπεδούχους να επικρατούν με 77-71.
Ο Τόμιτς και η σκισμένη μπλούζα..

-Πρεμιέρα στη σεζόν 2002-03 και ο Ολυμπιακός του Μίλαν Τόμιτς ανεβαίνει στο Αλεξάνδρειο. Ο αρχηγός των ερυθρολεύκων ο οποίος έχει παράδοση στο συγκεκριμένο γήπεδο (το 1994 είχε στείλει τον Τζούροβιτς στο τρελάδικο με απίστευτο τρίποντο μετά από επαναφορά της μπάλας στην εκπνοή για το 52-55 του ΟΣΦΠ στη Θεσσαλονίκη) εκτελεί με απίστευτο τρόπο τους κίτρινους ευστοχώντας με παροιμιώδη ευκολία από τη γραμμή του τριπόντου. Ο Άρης κρατιέται μπροστά μέχρι το 38′ (64-61) όμως οι δέκα σερί πόντοι του Τόμιτς συν ένα τρίποντο του Νικαγμπάτζε γράφουν το τελικό 66-78. Ο Τόμιτς τελείωσε το ματς με 24 πόντους σε 26′, 5/6 τρίποντα-3/5 δίποντα-3/4 βολές και 4 τελικές κάνοντας οπαδό του Άρη να σκίσει το T-Shirt του από την (εκνευριστική για τους γηπεδούχους) ευστοχία του..

-Η σεζόν 2003/04 βρίσκει τις δύο ομάδες στα χαρακώματα. Στο ξεκίνημα της σεζόν ο Άρης υποδέχεται τον Ολυμπιακό στο Ιβανώφειο όπου αποτέλεσε την έδρα των κιτρίνων τη συγκεκριμένη σεζόν. Το Fast pace παιχνίδι του Άρη είναι too much για τον Ολυμπιακό και τον Ντάλιμπορ Μπάγκαριτς ο οποίος κανει τη γνωστή χειρονομία (ναι, αυτή τη πρώτη που σας έρχεται στο μυαλό) και με τα δύο χέρια ρισκάροντας τη σωματική ακεραιότητα μιας ολόκληρης αποστολής σε ένα γήπεδο-κλουβί. Φυσικά έχω και συνέχεια.. Μετά το τέλος του ματς (87-68 για τους γηπεδούχους, 20 πόντους-10 ριμπάουντ από τον Κόμματο) ο Σούμποτις γίνεται έξαλλος με την επιλογή του Βαγγέλη Αλεξανδρή να μη του δώσει το χέρι και στη φυσούνα έχουμε σύρραξη με τον τεχνικό των ερυθρολεύκων να προσπαθεί να πνίξει τον “τίγρη” τραβώντας τον από τη γραβάτα..

Εννοείται δε τελείωσα με τη συγκεκριμένη σεζόν..

Άρης - Ολυμπιακός Τελικός Λαμία 2004 Stoiximan Blog

Οι δύο ομάδες συναντιούνται στη Λαμία για τον τελικό του Κυπέλλου. Ο Τσάρλς Μπάρτον (ένας sportsman-υπόδειγμα) έχει αντικαταστήσει τον Βαγγέλη Αλεξανδρή (και ο Σμους Πάρκερ τον Γκολντγουάιρ) προσπαθώντας (με αρκετή επιτυχία σε επίπεδο θεάματος) να μεταφέρει το μπάσκετ της Μακάμπι στη Θεσσαλονίκη και τον Άρη. Ο Ολυμπιακός των Λιαδέλη, Τόμιτς, Χαρίση (σπουδαία εμφάνιση, αστόχησε στο τελευταίο σουτ το οποίο ακολούθησαν έντονες διαμαρτυρίες από τη πλευρά των ερυθρολεύκων για φάουλ), Διαμαντόπουλου, Γιούρακ αποδεικνύεται σκληρό καρύδι, το ίδιο όμως και οι φίλαθλοι των δύο ομάδων. Ο επεισοδιακός τελικός απειλείται με διακοπή και εν μέσω πολεμικού κλίματος (αίτημα για εκκένωση του γηπέδου) ο Γιάννης Δαμιανίδης με το πούρο στο στόμα και το soundtrack του Godfather να παίζει νοητά σαν μουσικό χαλί απαντάει σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το τι προβλέπει η νομοθεσία με το αμίμητο “ο Άρης έχει τους δικούς του νόμους..”. Εδώ τελειώνουν όλα..

Το μεγάλο διπλό του Ολυμπιακού

Άρης - Ολυμπιακός 5ος ημιτελικός 2007 Stoiximan Blog

Σεζόν 2006-07 και ο “Euroleague” Άρης του Αντρέα Ματζόν έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με ένα σύνολο που θυμίζει Pistons στα αμυντικά rotations κάνοντας μια σπουδαία πορεία με δύο νίκες επι του Ολυμπιακού στη κανονική περίοδο και το πλεονέκτημα έδρας στη μεταξύ τους ημιτελική σειρά των playoffs. Πέμπτο και τελευταίο ματς, το Αλεξάνδρειο κοχλάζει όμως ο Πίνι Γκέρσον με παίχτη-κλειδί τον Σχορτσιανίτη (ο Ματζόν συνήθιζε να τον ντουμπλάρει από τη weak side με τον Μάσεϊ πολύ επιτυχημένα σε ολόκληρη τη σεζόν) καταφέρνει και κλέβει το εισιτήριο για τον τελικό με πολύ καλή διαχείριση του παιχνιδιού. Μαύρο πρόβατο της βραδιάς ο “gunner” των κιτρινόμαυρων Άλεξ Σκέιλς ο οποίος δε πετύχαινε ούτε ελέφαντα στο ένα ..ένα μέτρο (1/7 FG) ενώ ακόμα στη Θεσσαλονίκη θυμούνται ένα καθοριστικό φάουλ του Καλαϊτζη πάνω σε σουτ τριών πόντων του Μασιγιάουσκας το οποίο έδωσε για τα καλά το μομέντουμ στους φιλοξενούμενους. Ο Ολυμπιακός πέρασε στον τελικό και μάλιστα προσέφερε μια πολύ δυνατή σειρά στο ελληνικό κοινό τότε απέναντι στον Παναθηναϊκό ενώ ο Άρης κατέκτησε την τρίτη θέση που οδηγούσε στην επόμενη Ευρωλίγκα..
Για το φινάλε, η γνώμη του ειδικού..