Stoiximan-blog-Finals2

Το συναίσθημα της απώλειας

Το συναίσθημα της απώλειας

Το πλεονέκτημα της έδρας. Το συναίσθημα της απώλειας… Αυτό που τροφοδότησε με δυνάμεις τον Ολυμπιακό στο πρώτο ματς ώστε να το κάνει δικό του. Και αυτό για το οποίο θα παλέψει ο Παναθηναϊκός σήμερα στο Φάληρο. Η σειρά των «αιωνίων» μόλις άρχισε…

 «Φωτιά» στη σειρά των τελικών έβαλε από το ξεκίνημα ο Ολυμπιακός  ο οποίος στηριζόμενος στη συγκέντρωση που επέδειξε στο αμυντικό κομμάτι έφυγε με διπλό από το ΟΑΚΑ παίρνοντας το τιμόνι στα χέρια του. Ο Παναθηναϊκός, μετά το πρώτο δεκάλεπτο, ήταν πολύ κακός σε επίπεδο ανάπτυξης στο επιθετικό κομμάτι πιστοποιώντας  ότι έχει απολέσει την ταυτότητα που χαρακτήριζε την επίθεση του στο πρώτο μισό της σεζόν.

Στο Φάληρο…

Ο Ολυμπιακός πρέπει πλέον να κεφαλαιοποιήσει το break της πρεμιέρας κερδίζοντας με κάθε κόστος τη δεύτερη αναμέτρηση στο ΣΕΦ. Οι ερυθρόλευκοι ξέρουν ότι θα πρέπει να φανούν ποιοτικότεροι και αποτελεσματικότεροι του αντιπάλου για να φτάσουν εκεί. Καμία έδρα δε σου δίνει από μόνη της κάτι στον πίνακα του σκορ.. Στον Ολυμπιακό υπάρχει αισιοδοξία. Η ομάδα θα αγκαλιάσει και πάλι την άμυνα της, εστιάζοντας στη προστασία του ζωγραφιστού. Οι σουτέρ του Παναθηναϊκού είναι φανερά σε κακό «φεγγάρι» και μια ακόμα κακή τους βραδιά μπορεί εκτός των άλλων να αποτελέσει τη βάση (μετά από αποτυχημένη περιφερειακή εκτέλεση) ώστε οι γηπεδούχοι να βγουν στο ανοιχτό γήπεδο βρίσκοντας τους πολυπόθητους έξτρα πόντους. Ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να είναι επιθετικός από το ξεκίνημα όμως στο πίσω μέρος του μυαλού του θα έχει ότι βγαίνει να παίξει ένα παιχνίδι που θα χρειαστεί τόνους υπομονής. Οπότε η χρυσή τομή ίσως να κρύβεται στη φράση «ελεγχόμενα επιθετικός»…

Ο νικητής της πρώτης παρτίδας. Γιάννης Σφαιρόπουλος, θα προσπαθήσει να διεισδύσει στο μυαλό των παιχτών, του ώστε οι ερυθρόλευκοι να βγουν στο παρκέ σαν να βρίσκονται πίσω στη σειρά και όχι προηγούμενοι. Ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί καλύτερο ματς από τον Σπανούλη ως προαπαιτούμενο για να μπορέσει (εκτός των άλλων) να εμφανιστεί πιο αποτελεσματικός στο κομμάτι της απόφασης, μειώνοντας τα λάθη που ενδεχομένως θα χαρίσουν στον αντίπαλο τον «μυστικό κωδικό» για να ξεκλειδώσει τη πόρτα του ανοιχτού γηπέδου. Οι γηπεδούχοι θα χρειαστούν υπομονή στο επιθετικό κομμάτι, χτυπώντας μεθοδικά επάνω στο πιο αδύνατο σημείο της πράσινης άμυνας κάθε φορά.

 

Ο Στρέλνιεκς (μετράει 16/20 στα 5 τελευταία ματς των playoffs της Stoiximan.gr Baskey League) είναι σε εξαιρετική κατάσταση και η τριάδα των Ελλήνων (Παπανικολάου-Παπαπέτρου-Μάντζαρης) έρχονται με ηθικό ακμαιότατο μετά τη πολύ καλή τους εμφάνιση στο πρώτο ματς. Έχω την αίσθηση ότι στον δεύτερο τελικό οι ερυθρόλευκοι θα χρειαστούν ένα σημείο αναφοράς στο «ζωγραφιστό» και στη θέση «5». Αυτό το πρόσωπο (Μιλουτίνοφ, Μακλίν)  μπορεί να τους δώσει την έξτρα ώθηση για το 2-0..

Ο Παναθηναϊκός  πηγαίνει στο Φάληρο να ανακτήσει το πλεονέκτημα. Αυτό που τόσο δίκαια κέρδισε σε μια ολόκληρη κανονική περίοδος φέτος όντας αήττητος εντός συνόρων. Πρωτίστως όμως, πηγαίνει στον δεύτερο τελικό για να «καθαρίσει τη ψυχή του» . Ο τρόπος με τον οποίον προσπάθησε να διαχειριστεί το ματς η ομάδα αφότου αυτό έδειχνε να «στραβώνει» τη περασμένη Κυριακή, ξύπνησε δαίμονες οι οποίοι, τουλάχιστον για τη μεγαλύτερα μάζα του κόσμου των πρασίνων, κοιμούνταν βαθιά καιρό τώρα. Η «απενεργοποίηση» πολλών plays τα οποία βασίζονταν στις αποστάσεις, το screening , τη κίνηση μακριά από τη μπάλα και αφορούσαν καταστάσεις περιφερειακής εκτέλεσης είναι γεγονός. Τα plays για τους σουτέρ της ομάδας έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα μιας και οι Ρίβερς-Λοτζέσκι έχουν σημειώσει «βουτιά» στην απόδοση τους. Ο κόουτς Πασκουάλ φαίνεται να προτιμάει καταστάσεις που βοηθούν τους Καλάθη-Τζέημς να περάσουν προς τα μέσα, επιμένοντας στη προσωπική φάση όμως η έλλειψη σημείου αναφοράς στο ζωγραφιστό (δεν υπάρχει η ποιότητα του Μπουρούση φέτος), ειδικά όταν οι άμυνες «κλειδώνουν» το Pick & Roll του Καλάθη με τον Γκιστ, κάνει το «τριφύλλι» επιθετικά προβλέψιμο.

Ο Τσάβι Πασκουάλ πρέπει να διαφοροποιήσει την οπτική του σε συγκεκριμένες πτυχές του παιχνιδιού. Ο πρώτος τελικός έδειξε ότι αυτό συνιστά «ανάγκη» για την ομάδα του στη προκειμένη φάση.  Ο Παναθηναϊκός θα κυνηγήσει δύο ομαδικές νίκες σε επίπεδο τακτικής και εκτέλεσης στο ΣΕΦ οι οποίες θα του δώσουν το προβάδισμα για τη νίκη. Η πρώτη αφορά το να έχει ένα αξιοπρεπές ποσοστό πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Όχι σούπερ ή εξαιρετικό. Απλά αξιοπρεπές, τόσο ώστε να αλλάξει ελαφρά τη διάταξη στην άμυνα του αντιπάλου δημιουργώντας λίγο περισσότερους χώρους στη ρακέτα (συνεπάγονται κάθετο παιχνίδι από τα πράσινα γκαρντ και PnR φάσεις για τον Γκιστ), κατάσταση που αυτομάτως θα κάνει τους φιλοξενούμενους φαβορί. Η δεύτερη έχει να κάνει με τη παραγωγή λαθών από πλευράς αντιπάλου. Μια προσεκτική παρακολούθηση της φετινής απόδοσης των ερυθρολεύκων θα δείξει ότι αυτοί «πέφτουν» όταν ο αριθμός λαθών τους ανεβαίνει ψηλά. Στη βάση αυτών των δύο στόχων, ο Παναθηναϊκός δεν πρέπει να διστάσει να απλώσει την άμυνα του σαν γαρνιτούρα δίπλα στη βασική του τακτική στα μετόπισθεν η οποία θα είναι να πληρώσει τον Ολυμπιακό με το ίδιο νόμισμα, ελαχιστοποιώντας τους διαθέσιμους χώρους στη ρακέτα, πετώντας παράλληλα το μπαλάκι της περιφερειακής εκτέλεσης στον αντίπαλο. Επίσης, ίσως έφτασε η στιγμή για τον κόουτς Πασκουάλ να αγαπήσει πάλι τα σχήματα με ένα σουτέρ δίπλα στον Καλάθη και τον Αντετοκούνμπο. Μια καλή βραδιά του Λοτζέσκι ή του Ρίβερς μπορεί να «σοκάρει» θετικά την ομάδα αλλάζοντας ολόκληρη την ατμόσφαιρα στη σειρά.

Όπως είπαμε και μέσω του Hoopfellas, οι δύο ομάδες είναι κοντά και τα πάντα είναι πιθανόν να συμβούν σε αυτή τη σειρά. Ο Ολυμπιακός έχει σήμερα το πλεονέκτημα. Όμως ακόμα και ένα ενδεχόμενο 0-2  δε μοιάζει ως «ταφόπλακα» για τον αντίπαλο. Ή αντίστοιχα, η πιθανότητα του 1-1 που φέρνει την «έδρα» πίσω στα χέρια των πρασίνων, δεν τους δίνει αυτόματα κάποιο βέβαιο πλεονέκτημα στη μάχη για τον τίτλο. Η σειρά έχει το υπόβαθρο να μας προσφέρει έντονες στιγμές ανταγωνισμού και συγκινήσεις. Ελπίζουμε σε αρκετές τέτοιες σήμερα το βράδυ…