Ολυμπιακός και Μπαρτσελόνα, έχουν μακρά ιστορία ως αντίπαλα σύνολα στο παρκέ, όμως συνδέονται και λόγω ορισμένων επιδραστικών παικτών που φόρεσαν τη φανέλα και των δύο συλλόγων.
Οι συνδέσεις τους είναι πολλές και αυτό είναι αυτονόητο, από τη στιγμή που πρόκειται για δύο από τις πιο σπουδαίες ομάδες του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Με αφορμή λοιπόν το παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας, πάμε να τους θυμηθούμε με χρονική σειρά.
ΑΡΤΟΥΡΑΣ ΚΑΡΝΙΣΟΒΑΣ
Σήμερα είναι ένας διαπρεπής ΝΒΑ Executive και επικεφαλής στο front office των Σικάγο Μπουλς. Τη δεκαετία του ‘90 ήταν ένας από τους καλύτερους power forward της Ευρώπης. Δεν επελέγη στο draft μετά την 4ετία στο NCAA με το Seton Hall και τελικά δεν έπαιξε και ποτέ στο ΝΒΑ. Έμεινε για δύο χρόνια στους “μπλαουγκράνα” και το καλοκαίρι του 1997 μετακινήθηκε στον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό, για να παίξει κάτω από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, δηλαδή στο συνδυασμό από τον οποίο ηττήθηκε στον τελικό της Ρώμης κάποιους μήνες νωρίτερα. Η απόδοσή του δεν ήταν η προσδοκώμενη από ένα σημείο και μετά και ο Λιθουανός αποχώρησε για τη Φορτιτούντο Μπολόνια μετά από μια σεζόν στο Λιμάνι.
ΆΝΤΟΝΙ ΓΚΟΛΝΤΓΟΥΑΪΡ
Σε μια εποχή που το ελληνικό μπάσκετ δαπανούσε πολλά χρήματα, ο Αμερικανός γκαρντ άφησε το ΝΒΑ και τους Ντένβερ Νάγκετς μετά από μια σεζόν με 82 συμμετοχές και σχεδόν 8 πόντους ανά αγώνα για τον Ολυμπιακό. Ο παίκτης από τη Φλόριντα, ήταν στην ομάδα που το 1999 στο Μόναχο διεκδίκησε το τρόπαιο απέναντι στη Ζάλγκιρις. Σε μια αρκετά συνηθισμένη, όπως θα δούμε για την εποχή, συναλλαγή, πήγε στη Μπαρτσελόνα την επόμενη σεζόν, πριν αρχίζει τα μπες βγες στο δίπολο “USA-Overseas”. Ξαναβρέθηκε στη χώρα μας χρόνια μετά, για τον Άρη και τον Πανελλήνιο.
Oλυμπιακός – Μπαρτσελόνα σε Live Streaming* στη Stoiximan!
ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Η φυγή του από τον Παναθηναϊκό το 1999 τον οδήγησε στη Βίρτους Μπολόνια. Ένας χρόνος στην ιστορική ιταλική πόλη ήταν αρκετός και ο Ολυμπιακός του Ηλία Ζούρου, του έδωσε μεγάλο συμβόλαιο για τον κάνει δικό του, σε μια απόφαση του παίκτη που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις το καλοκαίρι του 2000. Έμεινε μια σεζόν στην ομάδα και αγωνίστηκε σε 12 αγώνες στην Ευρωλίγκα, μετρώντας 13.1 πόντους, ενώ στην Α1, σε 21 ματς, κατέγραψε 8.9 πόντους. Η Μπαρτσελόνα τον ενέταξε στις τάξεις της το 2001, έχοντας εμπιστοσύνη στο ελληνικό προϊόν, μετά την άριστη εμπειρία της με τον Ευθύμη Ρεντζιά. Έμεινε κι εκεί για μια μόλις σεζόν. Ακολούθησε η Ολύμπια Λάρισας, ο Πανιώνιος με τον οποίο βγήκε πρώτος σκόρερ στην Α1 το 2004-05 και ο Πανελλήνιος, πριν αρχίσει η προπονητική διαδρομή, ενός εκ των τελευταίων τόσο παραγωγικών Ελλήνων παικτών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΟΥΣΗΣ
Τα καλύτερα χρόνια του τα πέρασε στην Ιβηρική. Πρωταθλητής Ευρώπης με τη Ρεάλ Μαδρίτης το 2015 και βασικός σέντερ της Μπασκόνια πού επιχείρησε χωρίς επιτυχία να κάνει το ίδιο, στο Final 4 του 2016. Ελάχιστοι θυμούνται πως ο Γιάννης Μπουρούσης, στα 23 του χρόνια, είχε αφήσει την ΑΕΚ για τη Μπαρτσελόνα την άνοιξη του 2006. Δεν είχε μεγάλη συμμετοχή στα 3 ματς πρωταθλήματος που χρησιμοποιήθηκε από τον Ιβάνοβιτς και το καλοκαίρι εκείνο υπέγραψε στον Ολυμπιακό του Γκέρσον, για να αρχίζει έτσι να γράφει ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της πολύ σπουδαίας καριέρας του. Μέλος ορισμένων πολύ ισχυρών ομάδων, κυνήγησε το τρόπαιο σε Ελλάδα και Ευρωλίγκα, χωρίς όμως επιτυχία. Ταυτίστηκε με την ομάδα και τους οπαδούς της, μέχρι και το καλοκαίρι του 2016 που υπέγραψε στον Παναθηναϊκό. Ο κορυφαίος Έλληνας σέντερ της σύγχρονης εποχής, χωρίς αμφιβολία.
ΑΛΕΞ ΑΚΕΡ
Το All Around παιχνίδι του εντυπωσίασε τη σεζόν 2006-07 στον Ολυμπιακό. Ο Αμερικανός συνεισέφερε στην προσπάθεια επιστροφής των Πειραιωτών στην κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης. Με 14.5 πόντους, κοντά στα 6 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ και 1.8 κλεψίματα ανά αγώνα, είναι αυτονόητο το τί προσέφερε ο Άκερ στη στατιστική του συνόλου. Στο τέλος, έδωσε κι ένα φιλί για αντίο, υπέγραψε στη Μπαρτσελόνα αλλά η κατηφόρα έμελλε να έρθει πρόωρα για εκείνον μετά από μονοετή παραμονή. Τη σεζόν 2017-18 ξαναβρέθηκε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Απόλλωνα Πατρών.
ΛΟΥΚΑΣ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ
Παραγωγικό προϊόν του ΠΑΟΚ, μέλος μιας θαυμάσιας και ταλαντούχας τριάδας των mid 00’s στη Θεσσαλονίκη, μαζί με Βασιλειάδη και Βασιλόπουλο, βρισκόταν στη Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης την άνοιξη του 2013, όταν η Μπαρτσελόνα της εποχής του κραταιού Ναβάρο τον απέκτησε. Είχε προηγηθεί η θητεία στη Ρόμα και τον Ολυμπιακό, από τον οποίο αποδεσμεύτηκε στη μεγάλη αλλαγή σελίδας το 2011 (το καλοκαίρι της άρνησης συμμετοχής στην Εθνική Ομάδα). Αγωνίστηκε σε 12 αγώνες με την καταλανική ομάδα, στη δεύτερη ισπανική θητεία του, αφού είχε προηγηθεί ένας δανεισμός στη Βαλένθια από τη Ρόμα.
Super Ενισχυμένες Αποδόσεις για το Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα!
ΤΖΟΪ ΝΤΟΡΣΙ
Τη σεζόν 2011-12 ο Ολυμπιακός κάνει δύο αλλαγές στο ρόστερ του. Απομακρύνονται οι αναποτελεσματικοί Κέιλιν Λούκας και Ματ Χάουαρντ και αντ’ αυτών, εισέρχονται στα ερυθρόλευκα αποδυτήρια ο Έισι Λο και ο Τζόι Ντόρσι. Ο δεύτερος, είναι ένα ογκώδες και σχετικά undersized πεντάρι, με κτηνώδη σωματοδομή και παιχνίδι αποκλειστικά κοντά στο καλάθι. Τα θέλω του, ταιριάζουν με αυτά του Ολυμπιακού κι έτσι ο Αμερικανός κατακτά με την την Ευρωλίγκα στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο το Νοέμβριο του 2012 έρχεται σε ρήξη με την ομάδα και απομακρύνεται από αυτήν. Μετά την Γκαζιαντέπ, πάει στη Μπαρτσελόνα τη σεζόν 2013-14 και εν συνεχεία στο Χιούστον και τους Ρόκετς. Γυρίζει στην Ευρώπη για τη Γαλατασαράι και κάνει ένα δεύτερο πέρασμα από την Καταλονία, τη σεζόν 2016-17 για να κοπεί και από εκεί για πειθαρχικούς λόγους. Μας θύμισε ότι υπάρχει στον Πανιώνιο το 2018 και πλέον μερικούς μήνες πριν τα 40 είναι στην αποστρατεία.
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Από την εποχή του Ρεντζιά είχε να υπάρξει τέτοιος πόθος της Μπαρτσελόνα για Έλληνα παίκτη. Το καλοκαίρι του 2013 ο Κώστας Παπανικολάου ήταν δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης στα 23 του με τον Ολυμπιακό και διακαής πόθος του Τσάβι Πασκουάλ. Έπαιξε στην Ισπανία για μια μόνο σεζόν, κατακτώντας το πρωτάθλημα. Οι Χιούστον Ρόκετς, πλήρωσαν το buy out και τον μετακίνησαν στο Τέξας, αλλά το αμερικανικό όνειρο κράτησε για ενάμιση χρόνο. Μετά το πέρασμά του από το Ντένβερ, γύρισε στον Ολυμπιακό, για να θεωρείται σήμερα ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες της μακράς ιστορίας του. Τα πεπραγμένα του στον Πειραιά απαιτούν ξεχωριστό αφιέρωμα, ωστόσο στη σεζόν στη Μπαρτσελόνα, είχε 6.6 πόντους και 4 ριμπάουντ σε 40 ματς της ACB, ενώ στην Ευρωλίγκα είχε 6.9 πόντους και 3.4 ριμπάουντ, φτάνοντας ως το Final 4 στο Μιλάνο, όπου η Μπάρτσα κονιορτοποιήθηκε από τη Ρεάλ στον ημιτελικό.
ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΕΡΠΕΡΟΓΛΟΥ
Ενώ δεν ήταν ποτέ ηγέτης ή σταρ, έχει μια από τις πιο αξιοζήλευτες καριέρες παικτών της γενιάς του. Ο Στράτος Περπέρογλου κατάλαβε τι ρόλος του ταιριάζει και ανταμείφθηκε. Κατέκτησε δύο φορές την Ευρωλίγκα με τον Παναθηναϊκό (2009-11) και στο μεγάλο ξεριζωμό του “πράσινου” ρόστερ το 2012, μετακόμισε στον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό. Το αποτέλεσμα; Άλλη μια Ευρωλίγκα το Μάιο του 2013 στο Λονδίνο! Ο Περπέρογλου πήγε στη συνέχεια στην Εφές το 2014 και μετά από μία σεζόν στη Μπαρτσελόνα. Η διετής παραμονή του στο θρυλικό club, συνέπεσε σε χρόνια κυριαρχίας της Ρεάλ Μαδρίτης, οπότε δεν ήρθε κάτι μεγάλο από πλευράς επιτευγμάτων. Παρόλα αυτά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο διάστημα προσωπικής του επιτυχίας, όπου θεωρούνταν ως ένας από τους πιο ποιοτικούς forward στην Ευρωλίγκα.
ΣΑΣΑ ΒΕΖΕΝΚΟΒ
Στην Α1 της σεζόν 2014-15 ο Βούλγαρος φόργουορντ του Άρη με το εξόφθαλμα αδούλευτο κορμί, μεγαλουργεί και κατακτά το βραβείο του MVP της σεζόν. H Μπαρτσελόνα τον αποκτά εύκολα, όμως αρχικά με Πασκουάλ και ακολούθως με Μπαρτζώκα, Σίτο Αλόνσο και Πέσιτς η καθιέρωση δεν έρχεται ποτέ. Για τον Ολυμπιακό των αλλαγών του 2018, ο Βεζένκοβ αποτελεί απλά μια επένδυση. Δουλευταράς και τυχερός λόγω των ευκαιριών που προκύπτουν, ο Σάσα καθιερώνεται και σιγά σιγά γίνεται ο ηγέτης. Διεκδικεί με το ρόλο αυτό δύο τρόπαια Ευρωλίγκας και κατακτά το βραβείο του MVP το 2023. Για τον Ολυμπιακό ο Βεζένκοβ αποτελεί έναν από τους πιο επιδραστικούς παίκτες που φόρεσαν ποτέ τη φανέλα του. Το ΝΒΑ, ήρθε αναμενόμενα για τον Σάσα, αφού το ταξίδι στο Σακραμέντο έχει μόλις αρχίσει.
*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ