stoiximan-blog-hoopfellas

Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ, φάση των «4»: Ανοιχτές μάχες με φόντο τον τελικό

Θα συνεχίσει ο Λούκα Ντόνσιτς το αήττητο σερί του με τα χρώματα της Εθνικής Σλοβενίας, αυτή τη φορά απέναντι στην πολύ δυνατή Γαλλία; Μπορούν οι Boomers να επαναλάβουν τον θρίαμβο του Βέγκας ρίχνοντας και πάλι στο καναβάτσο την παρέα του Κέβιν Ντουράντ; Αυτά και άλλα ωραία, στο κείμενο που ακολουθεί…

«Οι ΗΠΑ πέρασαν το δύσκολο ψυχολογικά ματς των προημιτελικών και τώρα θα κάνουν περίπατο».

«Ο Ντόνσιτς θα περάσει ένα χεράκι τους Γάλλους και στον τελικό θα γράψει ιστορία κερδίζοντας το χρυσό απέναντι στις ΗΠΑ».

«Η Αυστραλία δεν έχει τύχη, μάλλον πάει για τέταρτη».

Αυτές είναι μερικές από τις απόψεις που αναπαράγονται με εντυπωσιακό ρυθμό τις τελευταίες ώρες στις διάφορες μπασκετικές γωνιές αυτού του πλανήτη, κινδυνεύοντας να φορέσουν την ταμπέλα «κλισέ». Η ουσία είναι ότι η διοργάνωση έφτασε στην ημιτελική φάση και σκεπτόμενοι πάντα με σύνεση και ορθολογισμό, μπορούμε να αποφανθούμε ότι τα πάντα είναι ανοιχτά. Και οι «4» των ημιτελικών τρέφουν ελπίδες για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Η κάθε ομάδα ίσως με τον δικό της τρόπο. 

Πάμε λοιπόν  να φιλτράρουμε τα δεδομένα για τους δύο μεγάλους ημιτελικούς του Ολυμπιακού τουρνουά.

 

ΓΑΛΛΙΑ-ΣΛΟΒΕΝΙΑ 

 

                ΤΟΜΕΑΣ                 ΓΑΛΛΙΑ                 ΣΛΟΒΕΝΙΑ
  Επίθεση (μέσος όρος)                     85.8                     105.8
  Ριμπάουντ (μέσος όρος)                     38.0                       46.5

  Τρίποντα (%)

                    36.4                       37.4
  Ασσίστ/Λάθη                       1.5                         1.7

 

Η νέα μεγάλη πρόκληση για τον Λούκα Ντόνσιτς έχει τη μορφή γαλατικού κόκορα. Η ομάδα του Κολέ φτάνει –όπως και η Σλοβενία- αήττητη στην ημιτελική φάση, έχοντας γράψει στο παλμαρέ της ήδη μια νίκη απέναντι στην TEAM USA και μια σημαντική επιτυχία στον δύσκολο προημιτελικό ενάντια στους Ιταλούς του Σακέτι. 

Οι Γάλλοι πήραν το επάνω χέρι στο δεύτερο ημίχρονο και ήταν πιο έτοιμοι ώστε να ευστοχήσουν στα λεγόμενα «μεγάλα σουτ» που συνήθως γέρνουν την πλάστιγγα σε τέτοιες, κλειστές αναμετρήσεις. Πλέον στον δρόμο τους βρίσκεται η Σλοβενία και ο Λούκα, ο οποίος είναι «άλλο όπλο». Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι Γάλλοι.

Αναφορικά με το ματσάρισμα των δύο συνόλων,  εντοπίζεται σημαντικό ενδιαφέρον, στη μάχη της γραμμής ψηλών. Οι Σλοβένοι είναι η καλύτερη rebounding team της διοργάνωσης, έχοντας δύο παίχτες (Τόμπι, Ντόνσιτς) με 10+ ριμπάουντ κατά μέσο όρο τη βραδιά. Η συνολική παρουσία του Μάικ Τόμπι (11.5 πόντοι-12.5 ριμπάουντ) είναι καταλυτική για την επιτυχημένη πορεία των Σλοβένων καθώς ο Αμερικανός σέντερ αποτελεί σημείο αναφοράς στο ζωγραφιστό και τον κυρίως σκρίνερ της ομάδας, ο οποίος εμπλέκεται (πολύ αποτελεσματικά) στις καταστάσεις δύο εναντίον δυο της επίθεσης, δίπλα στον Ντόνσιτς. Παρ’όλα αυτά, οι Γάλλοι υπερτερούν σε μέγεθος, βάθος και ποιότητα μέσα στη ρακέτα. Θα προσπαθήσουν να βάλουν τη μπάλα στο χαμηλό ποστ ώστε να φθείρουν τον Τόμπι και να βγάλουν από την εξίσωση μια πολύ σημαντική λύση για τον αντίπαλο. Παράλληλα, θα στοχεύσουν στον έλεγχο των ριμπάουντ , κατηγορία στην οποία οι Σλοβένοι είναι πολύ δυνατοί.

Ο κόουτς Κολέ οφείλει να επιλέξει το καλύτερο για την ομάδα του σχέδιο αναχαίτισης του Ντόνσιτς. Ο σπεσιαλίστας Ντιλικινά, ο Μπατούμ, ο Λουβαβού-Καμπαρό και ίσως ο Φουρνιέ είναι μερικοί από τους υποψηφίους για την πιο επικίνδυνη αμυντική αποστολή στο παγκόσμιο μπάσκετ σήμερα. Ο Ντόνσιτς έχει αποδείξει ότι ακόμα και στη βραδιά που δεν είναι ιδιαίτερα εύστοχος, μπορεί να επηρεάσει το παιχνίδι και να βοηθήσει πολύ τους συμπαίχτες του, με διαφορετικούς τρόπους. Οι Πρέπελιτς και Ζόραν Ντράγκιτς είναι σε καλή κατάσταση και  μπορούν να αποτελέσουν «παράγοντες» στην αναμέτρηση.

Εν κατακλείδι, η Γαλλία είναι η ομάδα με το μεγαλύτερο ποιοτικό βάθος εκ των δύο. Όμως το άστρο του Ντόνσιτς αυτή τη στιγμή είναι εκτυφλωτικό. Η Σλοβενία έχει ανέβει στο κύμα και καλπάζει. Η ψυχολογία αυτής της ομάδας ακουμπάει τον ουρανό και τα συνεχόμενα, θετικά αποτελέσματα (ακόμα και σε δύσκολα, κλειστά ματς)την έχουν βοηθήσει στο να χτίσει ένα «ατσαλένιο» προφίλ. Έχω την αίσθηση ότι οι Σλοβένοι (παρότι έχοντες λιγότερα όπλα συνολικά) έχουν καλή τύχη να βρεθούν στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.

 

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ-ΗΠΑ

                ΤΟΜΕΑΣ               ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ                     ΗΠΑ
  Επίθεση (μέσος όρος)                     89.0                     102.5
  Ριμπάουντ (μέσος όρος)                     35.0                       32.8
  Τρίποντα (%)                     40.0                       42.8
  Ασσίστ/Λάθη                       2.1                         3.0

 

Οι Αυστραλοί πέρασαν επάνω από την Αργεντινή, δίνοντας σπουδαία παράσταση στο δεύτερο ημίχρονο, ενδεικτική της δύναμης του φετινού συνόλου τους. Ο Νικ Κέι (13.3 πόντοι-7.3 ριμπάουντ) έχει εξελιχθεί σε «λαϊκό ήρωα» πίσω στην πατρίδα, παίζοντας σταθερά σε υψηλό επίπεδο και καλύπτοντας πλέον τα όποια κενά δημιούργησε η σημαντική απουσία του Μπέινς στο «ζωγραφιστό». Είναι δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος παίχτης (Μπέινς) θα ήταν πολύ χρήσιμος στο ματσάρισμα με την αμερικανική ομάδα.

Ο Γκρεγκ Πόποβιτς είδε τους παίχτες του να λαμβάνουν το μήνυμα της πρεμιέρας και να παρουσιάζουν ένα αρκετά βελτιωμένο πρόσωπο στα ματς που ακολούθησαν. Οι ΗΠΑ αμύνονται καλύτερα στην πίσω γραμμή και το οπλικό σύστημα που περιλαμβάνει τον συνδυασμό Ντουράντ-Τέιτουμ είναι απλά φονικό. Οι Αμερικανοί σουτάρουν με 42.8% από τη γραμμή του τριπόντου και μετρούν τον υψηλότερο δείκτη ασσίστ/λαθών (3.0) στη διοργάνωση.

Όπως υπογραμμίσαμε και πριν τον προημιτελικό με την Ισπανία, το κλειδί για να κερδίσει αυτή την ομάδα των ΗΠΑ βρίσκεται στο να τους καταβάλλεις πνευματικά. Και για να το πετύχεις αυτό, πρέπει να κρατήσεις χαμηλά τον Κέβιν Ντουράντ. Οκ, είναι κάτι πολύ δύσκολο αντικειμενικά. Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους σκόρερ στην ιστορία του αθλήματος, του οποίου το παιχνίδι μάλιστα είναι άκρως συμβατό με παρκέ της FIBA. Οι Γάλλοι το κατάφεραν.  Μπορούν να ακολουθήσουν και οι Αυστραλοί;

Oι forward-centers των Boomers δεν έχουν το πακέτο για να μείνουν μαζί με τον θεριστή των Νετς. Ίσως o κόουτς Γκούρτζιαν ενεργοποιήσει εδώ, τον καλύτερο ίσως αμυντικό της διοργάνωσης μέχρι τώρα, για να φέρεις εις πέρας την αποστολή. O Mατίς Θαϊμπούλ είναι καταλυτικός στα μετόπισθεν για τους Αυστραλούς και το φυσικό/αθλητικό του πακέτο κάνει τη διαφορά μέχρι στιγμής. Για τους Boomers η απόδοση του Πάτι Μιλς θα είναι σημαντική (πρέπει να είναι ουσιαστικός και αποτελεσματικός, θα δεχτεί πολύ πίεση με τον Πόποβιτς να ετοιμάζει τον Χόλιντεϊ για να τον αναχαιτίσει) όμως απαιτείται βοήθεια και από τους υπόλοιπους (Ιngles, Exum, Landale) για να μπορέσουν να διεκδικήσουν όλες τις πιθανότητες που τους αναλογούν.

Συμπερασματικά, οι ΗΠΑ θα έχουν έξτρα κίνητρο  μετά την ήττα τους στο Λας Βέγκας και αυτό δεν είναι πολύ καλό νέο για τα «καγκουρό» . Παρ’όλα αυτά, οι Αυστραλοί υπερτερούν σε ομαδική λειτουργία και η άμυνα τους βρίσκεται σε αρκετά καλό επίπεδο. Σαφέστατα έχουν πιθανότητες και μπορούν να κερδίσουν (και πάλι) την ομάδα του Πόποβιτς, αρκεί να μπορέσουν να περιορίσουν τις επιδόσεις του Κέβιν Ντουράντ. Είναι ξεκάθαρα ο παίχτης που κάνει τη διαφορά για τις ΗΠΑ.