Τιερί Ανρί στο Άρσεναλ - Τότεναμ Stoiximan Blog

Ο ‘βασιλιάς’ Ανρί και το ντέρμπι του Βόρειου Λονδίνου

Το Βόρειο Λονδίνο ζει για το σημερινό ντέρμπι Άρσεναλ-Τότεναμ και το σομπρέρο, με την ευκαιρία αυτή, θυμάται τον ‘εφιάλτη’ της Τότεναμ, τον μεγάλο Τιερί Ανρί.

Το 1990 ο Άρνολντ Καταλάνο έβγαζε τα προς το ζην δουλεύοντας σαν σκάουτερ της Μονακό στην περιοχή του Παρισιού. Στόχος του ήταν να ανακαλύψει νέα ταλέντα τα οποία θα ενσωματωνόταν στη συνέχεια στις ακαδημίες της Μονακό. Παρακολουθώντας ένα παιχνίδι ερασιτεχνικών κατηγοριών την προσοχή του τράβηξε ένας 13χρονος που αγωνιζόταν στην επίθεση. Το παιχνίδι έληξε 6-0. Ο 13χρονος πέτυχε και τα έξι γκολ «χωρίς καν να ιδρώσει», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε πολλά χρόνια μετά ο Καταλάνο. Δίχως δεύτερη σκέψη προσέγγισε τον πιτσιρικά και του πρότεινε συνεργασία με τη Μονακό χωρίς να χρειαστεί να περάσει από δοκιμή. Ο μικρός φυσικά δέχτηκε. Το όνομα του ήταν Τιερί Ανρί.

Εννιά χρόνια μετά, και αφού είχε προηγηθεί ένα αποτυχημένο πέρασμα από το Καμπιονάτο, ο Ανρί έδινε τα χέρια με την Άρσεναλ και μετακόμιζε στο Λονδίνο ψάχνοντας για μια νέα αρχή, ποντάροντας και στην παρουσία του συμπατριώτη του Αρσέν Βενγκέρ. Τα δεδομένα πάντως δεν ήταν και τα πλέον ευνοϊκά. «Όταν ήρθα στην ομάδα είχα να συναγωνιστώ στην επίθεση τον Σούκερ, τον Κανού και τον Θεό. Και Θεός για την Άρσεναλ είναι ο Ντένις Μπέργκαμπ» έλεγε ο ίδιος ο Ανρί σε μια συνέντευξη του πριν λίγα χρόνια.

(Σε περίπτωση που η αναφορά στη θεϊκή υπόσταση του Μπέργκαμπ σε παραξένευσε, υπάρχει κι αυτή η ιστορία: Ένα βροχερό απόγευμα του 2004 ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι, που είχε μόλις μετακομίσει στο Λονδίνο από το Ρότερνταμ, μπήκε στο τζακούζι για να ξεκουραστεί μετά από μια προπόνηση. Εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι από το παράθυρο του δωματίου φαινόταν το γήπεδο των προπονητικών εγκαταστάσεων ο Ολλανδός αποφάσισε να χαζέψει τον Μπέργκαμπ, ο οποίος επειδή προερχόταν από τραυματισμό έκανε ασκήσεις με τον γυμναστή και μερικούς πιτσιρικάδες από την εφηβική ομάδα. «Η προπόνηση κράτησε 45 λεπτά. Καθόμουν και απλά περίμενα, παρ’όλο που τα χέρια μου είχαν ζαρώσει, πότε θα κάνει το πρώτο λάθος. Δεν το έκανε ποτέ! Δεν υπήρξε ούτε μια πάσα του που να μην ήταν τέλεια» εξομολογήθηκε κάποτε ο Φαν Πέρσι για τον «Θεό της Άρσεναλ».)

Παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό ο Ανρί δεν δυσκολεύτηκε να αποδείξει την αξία του. Τέλειωσε τη σεζόν με 26 γκολ και βοήθησε τα μέγιστα την Άρσεναλ να τερματίσει στη δεύτερη θέση. Μαζί με την Άρσεναλ βέβαια γνώρισε και την μεγάλη της αντίπαλο, την Τότεναμ: «Στα 8 χρόνια μου εκεί κάτι με άγγιξε, έμαθα την κουλτούρα της ομάδας και έμαθα να μισώ την Τότεναμ». Στον αγώνα του πρώτου γύρου η Τότεναμ κέρδισε στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν με 2-1. Ο Ανρί δεν έπαιξε. Στα 8 χρόνια που ακολούθησαν η Άρσεναλ δεν έχασε άλλο ντέρμπι από την αιώνια αντίπαλο της! «Μπορώ να πω με περηφάνια ότι δεν έχασα ούτε μια φορά από την Τότεναμ όσο φορούσα τη φανέλα της Άρσεναλ» λέει ακόμα και σήμερα ο Γάλλος, που στον αγώνα του δεύτερου γύρου, στο παρθενικό του ‘ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου’, σκόραρε με πέναλτι για να διαμορφώσει το τελικό 2-1. Η εποχή του «βασιλιά» Ανρί είχε ξεκινήσει για την Άρσεναλ και η Τότεναμ έμελλε να το μάθει από πρώτο χέρι.

Με τον Γάλλο στην κορυφή της επίθεσης η Άρσεναλ πανηγύρισε δυο πρωταθλήματα – το ένα μάλιστα χωρίς να χάσει ματς – και τρία κύπελλα ενώ ταυτόχρονα ‘κερνούσε’ συνεχόμενες πίκρες στους μισητούς αντιπάλους της περιοχής της. Στα οχτώ εντός έδρας ντέρμπι με την Τότεναμ που πρόλαβε να παίξει ο Ανρί μόνο σε ένα οι ‘πετεινοί’ δεν έφυγαν νικημένοι. Κι αυτό ήταν το τελευταίο ντέρμπι που παίχτηκε στο Χάιμπουρι, τον Απρίλιο του 2006. Με ένα γκολ του Ρόμπι Κιν στο 66’ η Τότεναμ ήταν αγκαλιά με μια μεγάλη νίκη, εκμεταλλευόμενη κυρίως το ότι ο Βενγκέρ ξεκούραζε παίκτες εν όψει του ημιτελικού του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Βιγιαρεάλ. Ο Ανρί όμως, που είχε μπει αλλαγή μόλις στο τελευταία μισάωρο, δεν είχε σκοπό να χαλάσει το σερί του με τους ‘πετεινούς’ και ειδικά στο αποχαιρετιστήριο ντέρμπι του Χάιμπουρι. Έξι λεπτά πριν το τέλος ο Αντεμπαγιόρ πέρασε τη μπάλα μέσα στην περιοχή και ο ‘Τίτι’ με δυο μικρές, γρήγορες και αριστοτεχνικές επαφές την έστειλε στα δίχτυα πριν προλάβει ο Ρόμπινσον να σκεφτεί τι ακριβώς έχει γίνει ώστε και να βουτήξει έγκαιρα και προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ένα χρόνο μετά ο Γάλλος αποχαιρέτησε την Αγγλία για την Ισπανία και σιγά-σιγά η ισορροπία στα ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου επανήλθε. Λίγους μόλις μήνες μετά την αποχώρηση του η Τότεναμ έδωσε τέλος στο αρνητικό σερί διασύροντας τους ‘κανονιέρηδες’ με 5-1 στον επαναληπτικό ημιτελικό του Λιγκ Καπ. Στη συνέχεια, με το δικό της μεγάλο αστέρι, τον Γκάρεθ Μπέιλ, σε μεγάλα κέφια πήρε και τα δυο ντέρμπι του 2010 και από τότε πανηγύρισε άλλες τρεις σημαντικές νίκες, όλες στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν.

Την Κυριακή το απόγευμα οι δυο ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες στο Έμιρειτς, στο αδιαμφισβήτητα μεγαλύτερο παιχνίδι της 12ης αγωνιστικής της Πρέμιερ Λιγκ. Η Άρσεναλ έχει το πάνω χέρι, όντας πρώτη στη βαθμολογία και με την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα, αλλά κανένας δεν μπορεί να ξεγράψει την ανεβασμένη ομάδα του Ποκετίνο, μιας και όλοι ξέρουμε ότι ο Τιερί Ανρί δεν κυκλοφορεί πλέον στα γήπεδα της Αγγλίας με ποδοσφαιρικά παπούτσια.