Τζοέλ Μπολομπόι:  «Κομάντο» στο λιμάνι

Ο Ολυμπιακός δεν έχασε χρόνο όταν είδε τα εμπόδια στην περίπτωση του Νίκολα Μιλουτίνοφ, υπογράφοντας τον «παιγμένο» στο υψηλό επίπεδο και δυναμικό Τζοέλ Μπολομπόι , ο οποίος φιλοδοξεί να αλλάξει την «υφή» της γραμμής ψηλών των πρωταθλητών Ελλάδας.

Όπως και πέρυσι, οι ερυθρόλευκοι δεν κατάφεραν να υπογράψουν την κορυφαία επιλογή στη λίστα τους (κατάσταση η οποία από ότι φάνηκε μόνο σε κακό δεν τους βγήκε) και στράφηκαν γρήγορα στις εναλλακτικές. Το φλερτ με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ δεν προχώρησε  και ο Γιώργος Μπαρτζώκας εκμεταλλεύτηκε την αλλαγή δεδομένων στην πραγματικότητα των ρωσικών ομάδων, υπογράφοντας τον Τζοέλ Μπολομπόι.

Ο Ολυμπιακός χρειαζόταν έναν Pick & Roll ψηλό με ικανότητα στην άμυνα αλλαγών για να ταιριάξει με τον Φαλ στη θέση «5», ανοίγοντας τη γκάμα των τακτικών επιλογών του. Στην αγορά υπήρχαν τέτοιοι σέντερ (PnR) οι οποίοι πιθανόν θα αποτελούσαν καλύτερα fits από τον Μπολομπόι για την ελληνική frontcourt, με γνώμονα πάντα τα ζητούμενα της ομάδας. Ο Alex Poythress και ο Josh Nebo ίσως ήταν δύο τέτοιοι ψηλοί (πιο αποτελεσματικοί στο PnR και με μεγαλύτερο ταβάνι αναφορικά με την εξέλιξη τους σε σχέση με τον Μπολομπόι) όμως η Μακάμπι πήρε την υπογραφή τους πολύ γρήγορα πιάνοντας τον ανταγωνισμό στον ύπνο.

Στο 1.18 η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό

Φυσικά ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να παραπονεμένος με την απόκτηση του Μπολομπόι. Τον 28χρονο σέντερ είχαμε παρουσιάσει πριν 4 χρόνια στο Hoopfellas, όταν αγωνιζόταν ακόμα στην αναπτυξιακή λίγκα. 

Γράφαμε λοιπόν το 2018: 

«Ο Bolomboy είναι ένας ψηλός με σπουδαίο κορμί, «χτιστό» upper body και δυνατά χέρια, χαρακτηριστικά τα οποία σε συνδυασμό με το motor του τον έχουν αναγάγει σε έναν πολύ δυνατό finisher στο «βαμμένο». Βγαίνοντας από το Weber State υπήρχε διάχυτη η πεποίθηση ότι ο Bolomboy θα μπορέσει γρήγορα να καλλιεργήσει το περιφερειακό του το οποίο άφηνε τότε υποσχέσεις πως θα φτάσει και θα σταθεροποιηθεί  σε ένα καλό επίπεδο.

 Με αυτή τη προοπτική άλλωστε η Γιούτα επένδυσε ένα πικ δευτέρου γύρου σε ένα παιδί του οποίου το πακέτο τον κατεύθυνε στη θέση «4» για το ΝΒΑ.  Η φόρμα εκτέλεσης του όμως δε τον βοήθησε και αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την έλλειψη fundamentals στα μετόπισθεν του έφραξαν τον δρόμο για το πολυπόθητο συμβόλαιο. Ο Bolomboy είναι σπουδαίος ριμπάουντερ και τρέχει καλά το γήπεδο όμως ακόμα έχει δρόμο να διανύσει σε επίπεδο εκμάθησης του παιχνιδιού. Θα είχε ενδιαφέρον πάντως να τον δούμε σε μια καλή ευρωπαϊκή λίγκα φέτος».

Στο 8.00 η κατάκτηση της Ευρωλίγκας από τον Ολυμπιακό

Εκείνο το καλοκαίρι η ΤΣΣΚΑ τον έφερε στη Μόσχα. O γεννημένος στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας σέντερ πέρασε 4 χρόνια στη Μόσχα, αποτελώντας μια εξαιρετική λύση από τον πάγκο για τον Δημήτρη Ιτούδη. 

Πάμε να δούμε μερικές σημειώσεις οι οποίες θα σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε σωστά την κίνηση του Ολυμπιακού.

-Ο Μπολομπόι διακρίνεται για τη δύναμη και το physicality του. Πρόκειται για στοιχεία τα οποία ιεραρχία αρκετά ψηλά στην κλίμακα αξιολόγησης του ο κόουτς Μπαρτζώκας σε συγκεκριμένες θέσεις/ρόλους. Έχει δυνατά χέρια και κορμό, παίζει επάνω στην επαφή και την χρησιμοποιεί στην άμυνα. Η ρακέτα των ερυθρολεύκων θα έχει μια πιο σκληρή υφή με την προσθήκη του.

-Φέρνει παιχνίδι επάνω από το καλάθι. Είναι strong finisher, διαθέτει έκρηξη στο dive (το «βύθισμα» του ψηλού στη ρακέτα στις Pick & Roll δράσεις) και καλό τελευταίο βήμα. Όταν πάρει τη μπάλα σε κίνηση μπορεί να γκρεμίσει οποιονδήποτε βρει μπροστά του (θα δούμε αρκετές θεαματικές φάσεις από αυτόν φέτος). Με 1.3 πόντους ανά κάθε τέτοια κατοχή (ως Roll Man δηλαδή) βρέθηκε στο TOP-15 της περασμένης Ευρωλίγκας.

Σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο ο Χασάν Μάρτιν στα τελειώματα στο «ζωγραφιστό». Είναι καλύτερος αθλητής αλλά δεν έχει την επαφή με το καλάθι που διέκρινε τον Αμερικανό.

-Μπορεί δυνητικά να αναβαθμίσει τις δυνατότητες των ερυθρολεύκων αναφορικά με το αμυντικό κομμάτι. Ο Μπολομπόι είναι καλός στην άμυνα στο low post όπου χρησιμοποιεί τον δυνατό κορμό και τα χέρια του σωστά ενώ η ικανότητα του να αμυνθεί ψηλά δίνει ένα έξτρα όπλο. Παρότι μπορεί να υποστηρίξει άμυνα αλλαγών, δεν είναι ο pure switchable ψηλός. Τα πλάγια και πίσω βήματα του είναι ικανοποιητικά (όχι ελίτ) αλλά το footwork του θέλει δουλειά. 

-Δεν διαθέτει stretch ικανότητα. Μπορεί να σουτάρει από την περίμετρο αλλά σε καμία περίπτωση αυτό του το στοιχείο δεν θα αλλάξει συσχετισμούς στην αντίπαλη άμυνα και τακτική. Δεν θα παράγει χώρους, που είναι και το πιο σημαντικό. Εάν ο Ολυμπιακός δεν είχε δύο light PFs (Βεζένκοφ και Πίτερς) θα τον βλέπαμε αποκλειστικά στο «5» όπου είναι και η θέση του στην Ευρώπη. Πλέον, με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα για την ερυθρόλευκη frontcourt, είναι μάλλον δεδομένο ότι θα κληθεί να υποστηρίξει και ψηλά σχήματα παίζοντας σε κάποιες περιπτώσεις και στη θέση «4».

-Διαθέτει υψηλό motor. Αγωνίζεται σε υψηλή ένταση και διακρίνεται από μαχητικό πνεύμα. Υστερεί σε fundamentals. Χάνει «διαβάσματα» σε άμυνα (περιστροφές) και επίθεση, δεν υπήρξε ποτέ καλός στο κομμάτι της απόφασης και της πάσας.

Συνολικά ο Ολυμπιακός απέκτησε έναν παίχτη ο οποίος έχει αποδείξει τι μπορεί να κάνει στο υψηλό επίπεδο. Παρότι ακατέργαστος επιθετικά και χωρίς σπουδαία γνώση των βασικών του αθλήματος, ο Μπολομπόι μπορεί να βοηθήσει αρκετά τους ερυθρόλευκους με το «τραχύ», δυναμικό του στυλ, τη μαχητικότητα του και την ικανότητα του να λειτουργήσει ως game changer με το παιχνίδι του επάνω από το καλάθι. 

Πρόκειται για πολύ στοχευμένη κίνηση με την έννοια ότι η ελληνική ομάδα θα ταιριάξει τον Μπολομπόι σε συγκεκριμένα σχήματα και αγωνιστικές καταστάσεις, ζητώντας από αυτόν να κάνει αυτά τα πράγματα  που ξέρει να κάνει πολύ καλά.