180420-stoiximanblog-euroleague

Ζήτημα τιμής

Το βράδυ της Τετάρτης οι συσχετισμοί στη σειρά άλλαξαν. Το 0-1 και ο θόρυβος τον οποίον παράγει η είσοδος της Ζαλγκίρις στα playoffs είναι γεγονός. Ο Ολυμπιακός πλέον βρίσκεται μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης ιστορίας του…

Είναι τα προβλήματα τραυματισμών, η κακή απόδοση της ομάδας, η φρεσκάδα και η μεθοδικότητα του αντιπάλου που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις. Είναι το ένστικτο της επιβίωσης. Είναι όλα αυτά που δίνουν στη σημερινή αναμέτρηση των ερυθρολεύκων με τη Ζαλγκίρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους τον χαρακτήρα της δυσκολότερης των τελευταίων ετών… Η νίκη σήμερα είναι κάτι παραπάνω από ισχυρή θέληση για ισοφάριση. Είναι ζήτημα τιμής… Και αυτό οδήγησε σε μια συστράτευση δυνάμεων η οποία θα δώσει πιθανόν (σύμφωνα με τα τελευταία νέα) τη πολυτέλεια στον Γιάννη Σφαιρόπουλο να έχει στη διάθεση του μετά από καιρό τον κορυφαίο για φέτος αμυντικό του παίχτη, Κώστα Παπανικολάου.

Οκ, η Ζαλγκίρις είναι μια εξαιρετική ομάδα. Όπως έχουμε πει και στο Hoopfellas είναι ένα σύνολο επιπέδου F4. Το παιχνίδι και η συμπεριφορά της είναι “εκεί”, ασχέτως με το πως θα εξελιχθεί η πορεία της στη παρούσα φάση. Καμία έκπληξη. Η ικανότητα της να πιάνει συγκεκριμένα ποιοτικά standards σε επίπεδο απόδοσης ανεβάζει τον βαθμό δυσκολίας σήμερα για τον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι θα έχουν πίεση και σημαντικά προβλήματα. Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ (πρόβλημα στο γόνατο), ένας πολύ σημαντικός παίχτης το ματσάρισμα με τους Λιθουανούς, φαίνεται ότι θα χάσει τα τρία επόμενα ματς. Ο Μπράντον Ντέηβις βρίσκεται σε καταπληκτική κατάσταση ελέγχοντας πλήρως τις μάχες στο ζωγραφιστό..

 

Άσχημη συνθήκη. Όμως ο Ολυμπιακός παραδοσιακά δείχνει ότι στο συναπάντημα με μια τέτοια, άσχημη συνθήκη, βγάζει το καλύτερο του στο παρκέ. Το παρελθόν αυτής της ομάδας ισχυροποιεί τη πίστη πριν τη σημερινή μάχη ακόμα και εάν με μια πρώτη ματιά, οι διαμορφωμένοι συσχετισμοί οδηγούν σε προβάδισμα των Λιθουανών.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να “οικοδομήσει” στα θετικά στοιχεία που έχει στα χέρια του. Στο πρώτο παιχνίδι έδωσε την εικόνα της ομάδας που κρατήθηκε με νύχια και με δόντια (λέγε με heroics Σπανούλη) μπροστά στο σκορ όσο μπορούσε απέναντι σε έναν αντίπαλο που αναπτυσσόταν και εκτελούσε πολύ πιο μεθοδικά στην επίθεση όντας παράλληλα διαβασμένος στα μετόπισθεν. Παρ’όλα αυτά ο Ολυμπιακός κράτησε τη Ζαλγκίρις πολύ χαμηλά στο δίποντο (39.6%, 19/48) παρουσιάζοντας καλή αμυντική συμπεριφορά στη δεύτερη γραμμή άμυνας. Η απουσία του Μιλουτίνοφ (όπως και η αμφιβολία για την αμυντική επίδοση του Μακλίν) θα είναι σημαντική όμως με την επιστροφή του Παπανικολάου οι ερυθρόλευκοι θα έχουν πάλι το συγκολλητικό υλικό τους στα μετόπιθεν μιας και η ικανότητα του Έλληνα φόργουορντ να δώσει stops στη περιφέρεια και στο βάθος του ζωγραφιστού λειτουργεί καταλυτικά σε ολόκληρο το αμυντικό οικοδόμημα του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Εξίσου σημαντική θα είναι η κατάσταση στην οποία θα βρεθεί ο Γιώργος Πρίντεζης. Η επίθεση των ερυθρολεύκων από ένα σημείο και μετά στο πρώτο ματς ήταν προβλέψιμη ακουμπώντας αποκλειστικά στην έμπνευση του Σπανούλη. Δεν αναμένεται να δούμε κάτι διαφορετικό σε επίπεδο κατεύθυνσης. Όμως όταν ο Πρίντεζης είναι καλά σωματικά και μπορεί να αποτελέσει “σημείο αναφοράς” στο χαμηλό ποστ, αυτόματα αυξάνεται η πιθανότητα του να βρούν οι ερυθρόλευκοι καλό περιφερειακό σουτ. Αυτό θα είναι το κλειδί σήμερα. Ο Ολυμπιακός πρέπει να σουτάρει καλά από τη περίμετρο για να δώσει ώθηση στην επίθεση του. Με τον Σέρβο σέντερ εκτός, ο Πρίντεζης (μαζί με τον Τιλί) πιθανόν θα χρειαστεί να καλύψει και τη θέση “5” για κάποια λεπτά. Θα ήθελα σε αυτό το πλαίσιο, και με γνώμονα το ελαφρύ “5” που αναγκαστικά θα χρησιμοποιήσει η ελληνική ομάδα στα σχήματα της σήμερα, να δω τον κόουτς Σφαιρόπουλο να ματσάρει την έλλειψη μεγέθους στο κέντρο της ρακέτας με σχήματα τα οποία θα περιλαμβάνουν τον Σπανούλη και τέσσερις φόργουορντ (Παπανικολάου ή Τόμπσον στο “2”). Πρόκειται για πεντάδες οι οποίες μπορούν να ανεβάσουν την ένταση στα μετόπισθεν και να ισχυροποιήσουν τη πιθανότητα ευρέσεως καλών καταστάσεων στο ανοιχτό γήπεδο, κάτι που χρειάζεται πολύ η ελληνική επίθεση.

Ο Ολυμπιακός θα μπει στο παρκέ του Φαλήρου σήμερα για δώσει στους Λιθουανούς τη καλύτερη γροθιά του… Πρέπει να συγκεντρώσει όσες δυνάμεις του έχουν μείνει και να το κάνει. Αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό πράγμα θα είναι να καταφέρει να αλλάξει το μομέντουμ σε μια σειρά που τα προγνωστικά έχουν γυρίσει ξαφνικά εναντίον του. Το ματς σήμερα είναι πολύ δύσκολο. Εάν όμως, με οποιοδήποτε κόστος, οι ερυθρόλευκοι καταφέρουν και το κερδίσουν, την επόμενη Τρίτη στο Κάουνας θα ξεκινήσει μια “άλλη” σειρά…