stoiximangr-pierce

Tο ξωτικό του Γκάρντεν..

«Κρατήστε αυτό ως δεδομένο.. Το όνομα μου είναι Σακίλ Ο’Νιλ  και δηλώνω ότι ο Πολ Πιρς είναι ‘η Αλήθεια’..»  Η φανέλα με το Νο34 ανέβηκε στην οροφή του TD Garden και ο νεότερος «θρύλος» της Βοστόνης, Πολ Πιρς, πήρε τη θέση που του αξίζει στην αιωνιότητα του αθλήματος..

Με τον Πιρς ομολογώ ότι δε μπορούσα να είμαι πάντοτες αντικειμενικός. Τον λάτρευα και απολάμβανα κάθε στιγμή είχα τη δυνατότητα να τον παρακολουθήσω.  Ένα σκληρό παιδί από το Inglewood της Καλιφόρνια, βγαλμένο από τη φάμπρικα των scoring-forwards για τους οποίους φημίζεται ότι παράγει η δυτική ακτή, κατάφερε να ενταχθεί στο αυστηρό περιβάλλον και να γίνει λαμπρό κομμάτι της παράδοσης που χαρακτηρίζει τα σπορ της Βοστόνης και τους Σέλτικς. Στο Hoopfellas είχαμε πει παλαιότερα ότι «ο τύπος είναι η μετενσάρκωση του ξωτικού που βρίσκεται στο logo των Σέλτικς». Αυτό ακριβώς..

Ο Πιρς ήταν μια ασταμάτητη δύναμη της φύσης. Προικισμένος με τρομερά ψυχικά χαρίσματα και leadership, είχε μια σπάνια ικανότητα να λάμπει όταν το παιχνίδι βρισκόταν σε οριακό σημείο. Ο Πιρς ήταν νικητής..

Το παιχνίδι του ανέβηκε γρήγορα «εκεί» όπου η σύμπραξη με τα ψυχικά χαρίσματα του αθλητή θα τον ανέβαζαν στη κορυφή. Ήταν φτιαγμένος για να φτάσει εκεί.  Υπέμεινε τα άσχημα χρόνια της Βοστόνης, ανταμείφθηκε όμως με το καλύτερο τρόπο..

Το παρατσούκλι «The Truth»..

Το 2000-01 ο Πιρς διανύει τη τρίτη του σεζόν στη λίγκα και οι Σέλτικς ταξιδεύουν στο Λος Άντζελες για να αντιμετωπίσουν τους Lakers του κυρίαρχου τότε παίχτη της λίγκας, Σακίλ Ο’Νίλ. Ο Πολ Πιρς τραβάει όλους τους προβολείς επάνω του όσο εξελίσσεται η βραδιά κάνοντας ασύλληπτα πράγματα. Οι Lakers επικράτησαν δύσκολα με 5 πόντους όμως η εμφάνιση του Πιρς (χρειάστηκε μόλις 19 σουτ για να πετύχει 42 πόντους) ανάγκασε τον «Σακ» να κάνει μια ιστορική δήλωση μετά το τέλος του ματς. Το γιατί θα το καταλάβετε άμεσα..

«Κρατήστε αυτό ως δεδομένο.. Το όνομα μου είναι Σακίλ Ο’Νιλ  και δηλώνω ότι ο @#$$%%& Πολ Πιρς είναι ‘η Αλήθεια’. Σημειώστε αυτό που μόλις σας είπα. Ήξερα ότι μπορεί να παίξει καλά αλλά ομολογώ ότι δε περίμενα ότι μπορεί να παίξει τόσο καλά. Ο Πολ Πιρς είναι ‘η Αλήθεια’..»

Ήταν η βραδιά που το nick “The Truth”, είχε μόλις γεννηθεί..

vu..

Στον πρώτο τελικό του 2008 απέναντι στους μισητούς Lakers, η Βοστόνη ζει ένα ανατριχιαστικό déjà vu..

Πίσω στο 1991 και στον πρώτο γύρο των playoffs, οι «Κέλτες» αντιμετωπίζουν στο Μπόστον Γκάρντεν τους  Πέησερς  με τη σειρά να βρίσκεται στο 2-2. Ο Λάρι Μπερντ έχει περάσει μια βραδιά στο νοσοκομείο  με αφόρητους πόνους στη μέση όμως  βρίσκεται κανονικά στην αρχική πεντάδα της ομάδας του για το τζάμπολ. Όταν το Νο33 πέφτει στο παρκέ και φεύγει υποβασταζόμενος στα αποδυτήρια η σιωπή στο Γκάρντεν κάνει κρότο όπως και η ένταση της συσωρρευμένης απογοήτευσης στις κερκίδες. Η επιστροφή του Μπερντ ξαφνικά από τη φυσούνα και ενώ το δεύτερο ημίχρονο εξελισσόταν ήταν βγαλμένη από Χολιγουντιανή ταινία. Οι παίχτες την Ιντιάνα κοιτάζονται μεταξύ τους λες και έχουν δει φάντασμα και ο Larry Legend μπαίνει στο παρκέ εκτελώντας κατά ριπάς από κάθε σημείο του παρκέ. Οι Σέλτικς πήραν τη νίκη μες 124-121 με τον 34χρονο Μπερντ να «γράφει» 32  πόντους, 9 ριμπάουντ και 7 ασσίστ σε 33 λεπτά εν μέσω αποθέωσης..

2008, οι Σέλτικς των «νεότερων Big-3» πλέον υποδέχονται στον πρώτο τελικό του ΝΒΑ του L.A. Lakers. Με τους Λέηκερς να διατηρούν ένα πολύ μικρό προβάδισμα στα μέσα της τρίτης περιόδου, ο Πιρς σωριάζεται στο παρκέ και φεύγει από το παρκέ επάνω σε αναπηρικό καροτσάκι. Η επιστροφή του λίγο αργότερα στη πεντάδα των Σέλτικς πυροδοτεί  θύελλα ενθουσιασμού στις κερκίδες με τον κόσμο ήδη να έχει κάνει τη σύνδεση, «γνωρίζοντας» κατά κάποιο τρόπο το τι θα επακολουθήσει.. Ο Πιρς φροντίζει για αυτό.  Δύο σουτ τριών πόντων του φέρνουν τη Βοστόνη και πάλι στο τιμόνι του ματς ενώ συνολικά ο σταρ των γηπεδούχων σημειώνει 15 πόντους στη τρίτη περίοδο, τελειώνοντας το παιχνίδι με 22 πόντους και 7/10 σουτ στη νίκη των «Κελτών». Ο Πιρς κατέκτησε το MVP των τελικών «γράφοντας» 21.8 πόντους (39.3% από το τρίποντο), 4.8 ριμπάουντ και 6.3 τελικές πάσες. Το 17ο banner ανέβηκε στην οροφή του TD Garden και ο ίδιος έγραψε το όνομα του στη «χρυσή Βίβλο» του αθλήματος..

 

«Σε μια εποχή παγκόσμιου ψεύδους, το να λες την αλήθεια είναι μια πράξη επαναστατική..»

Αυτό έκανε,  αγαπητέ Τζορτζ Όργουελ,  σε ολόκληρη τη καριέρα του ο Πολ Πιρς τοποθετώντας το πρόσωπο πολλών αντιπάλων του στον «καθρέφτη».

Ο Πολ Πιρς είναι «η Αλήθεια»..