pao_barca_stoiximanblog

O αγώνας της μιας ανάσας..

Η φορμαρισμένη Μπαρτσελόνα έρχεται στην Αθήνα και ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται σήμερα το βράδυ για μια «κούρσα 100 μέτρων». Το ΟΑΚΑ «στα όπλα»..

Σπουδαία βραδιά σήμερα σε επίπεδο Ευρωλίγκας με την επίσκεψη της αισθητά βελτιωμένης τον τελευταίο καιρό Μπαρτσελόνα στη μοναδική αήττητη έδρα της διοργάνωσης. Ο Παναθηναϊκός του Τσάβι Πασκουάλ έχει κρατήσει στο πίσω μέρος του μυαλού του τα όσα εκτυλίχθησαν στο ματς του πρώτου γύρου στη Βαρκελώνη και περιμένει με το δάχτυλο στη σκανδάλη..

Ξαναπαίζει ως «καμάρι της Καταλονίας»

Η Μπαρτσελόνα χρειάστηκε να πιάσει πάτο για να γυρίσει διακόπτη ξεκινώντας πάλι τη πορεία προς τον αφρό. Το απογοητευτικό ξεκίνημα στη φετινή σεζόν κορυφώθηκε στο πρώτο ημίχρονο του παιχνιδιού στη Buesa Arena με τη Μπασκόνια στις 22 Δεκέμβρη για την Ευρωλίγκα όπου οι Καταλανοί έπρεπε να καλέσουν time out για να δουν το χρώμα της μπάλας (την έψαχναν στα πρώτα 20 λεπτά).. Με την απογοήτευση να έχει πλημμυρίσει τους παίχτες του ο –σε δεινή τότε θέση- Σίτο Αλόνσο στηρίχτηκε στους βετεράνους του πετυχαίνοντας μια τρομερή ανατροπή η οποία δεν μετουσιώθηκε σε νίκη στις λεπτομέρειες των τελευταίων δευτερολέπτων. Μετά το ματς ο Αλόνσο έπλεξε το εγκώμιο των «παλιών» της ομάδας στους οποίους έδωσε στη συνέχεια έναν νέο, πιο αναβαθμισμένο ρόλο, κίνηση που βοήθησε την ομάδα να ρολάρει μιας και –όπως ακούγεται από τη Βαρκελώνη- βελτίωσε την ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια.

Μένουμε Ευρώπη..

Μέρος αυτoύ του λίφτινγκ στο rotation της Μπαρτσελόνα αποτέλεσε η στροφή σε μια καθαρά ευρωπαϊκή ομάδα η οποία φαίνεται να ταιριάζει περισσότερο στα αγωνιστικά χνώτα του προπονητή. Ο Phil Pressey πήγε στην άκρη του πάγκου και τη θέση του στη θέση «1» πήρε ο Ρίμπας ο οποίος έχει δώσει μεγάλη ώθηση με το παιχνίδι οικονομίας του στους Καταλανούς. Παράλληλα ο Αλόνσο ανέβασε (επιτέλους) τον Αλεξάντερ Βεζένκοφ στο ενεργό rotation δίνοντας του χρόνο (κυρίως στο «3») με τον πρώην φόργουορντ του Άρη να αξιοποιεί πλήρως την ευκαιρία αυτή. Η Μπαρτσελόνα πλέον είναι όπως και στην εποχή του Ιβάνοβιτς, ομάδα με «ευρωπαϊκό» κέλυφος..

Κούρσα 100 μέτρων

Ο Παναθηναϊκός σήμερα θα πρέπει να τρέξει όσο ποτέ άλλοτε ίσως στη φετινή σεζόν. Όχι τόσο για να σκοράρει αλλά για να αμυνθεί. Χρειάζεται πολύ τρέξιμο μακριά από τη μπάλα. Η Μπαρτσελόνα παίζει στο πιο υψηλό τέμπο σε σχέση με κάθε άλλη ομάδα της διοργάνωσης κυνηγώντας το ανοιχτό γήπεδο ακόμα και μετά από καλάθι στα μετόπισθεν.


Έχει τους παίχτες να το κάνει. Αυτό είναι το μπάσκετ του Σίτο Αλόνσο άλλωστε. Χωρίς τον Σεραφέν και απέναντι στη ΤΣΣΚΑ οι Καταλανοί εκμεταλλεύτηκαν άριστα κάθε διαθέσιμο εκατοστό στην επίθεση τους. Σημειώστε ότι το έκαναν απέναντι σε μια άμυνα η οποία είχε κοινό πλαίσιο με την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού επιδιώκοντας «αλλαγές» στα σκριν πάνω και μακριά από τη μπάλα.. Η Μπαρτσελόνα επιτέθηκε σε διάταξη 5-out (πέντε παίχτες έξω από τη γραμμή του τριπόντου) χτυπώντας αποτελεσματικά με κόψιμο προς το καλάθι το οποίο η ρωσική άμυνα δυσκολεύτηκε πολύ να ελέγξει.

Είναι κάτι που σήμερα πρέπει να κάνει η άμυνα της ελληνικής ομάδας προτάσσοντας υψηλό επίπεδο επικοινωνίας.

Η Μπαρτσελόνα χτύπησε στις αλλαγές του αντιπάλου στη καρδιά του ζωγραφιστού (4 έξω- 1 μέσα διάταξη) βάζοντας τη μπάλα στον Τόμιτς. Έχει παίχτες που μπορούν να εκτελέσουν εισαγωγική πάσα στη ρακέτα με ασφάλεια. Χρησιμοποίησε fake Pick & Rolls (προσποίηση του screener με αλλαγή κατεύθυνσης όταν μοιάζει να πηγαίνει για screen στη μπάλα) για να χτυπήσει με τον Ερτέλ στο ένας εναντίον ενός.

Η Μπαρτσελόνα είναι ομάδα που επιτίθεται μέσα από συνεργασίες. Το 70% του σκορ της έρχεται μετά από τελική πάσα. Δε βασίζεται στη προσωπική φάση. Εδώ βρίσκεται το κλειδί αναφορικά με την αμυντική τακτική του Παναθηναϊκού σήμερα. Οι πράσινοι πρέπει να αποκόψουν τη γραμμή επικοινωνίας των γκαρντ του Αλόνσο (κυρίως του Ερτέλ) με τους συμπαίχτες τους. Από τη στιγμή που η επίθεση της Μπαρτσελόνα δε νιώσει άνετα στο να κυκλοφορήσει τη μπάλα και να εκτελέσει έξτρα πάσα και οδηγηθεί σε επίθεση προσωπικής φάσης, η ελληνική άμυνα θα έχει το πλεονέκτημα. Άλλωστε ο Τσάβι Πασκουάλ έχει πολλά «εργαλεία» για να κλειδώσει τον αντίπαλο αμυνόμενος σε καταστάσεις ένας εναντίον εναντίον ενός. Όμως (είμαι αναγκασμένος να το επαναλάβω), θα χρειαστεί πολύ τρέξιμο από πλευρά γηπεδούχων στα μετόπισθεν ώστε να πάνε το ματς στο μισό γήπεδο..

Είναι επίσης πολύ σημαντικό για τον Παναθηναϊκό να παράγει στην επίθεση απέναντι σε μια ομάδα με εξαιρετική άμυνα (Νο2 στη διοργάνωση πίσω μόνο από τον Ολυμπιακό). Είναι προφανές ότι χρειάζεται υπομονή και επιμονή (αναφορικά με τη στόχευση της εκτέλεσης) στη πράσινη επίθεση. Ο Τσάβι Πασκουάλ ξέρει να παίζει αυτό το παιχνίδι πολύ καλά.. Η Μπαρτσελόνα έχει αδύναμους κρίκους στο αμυντικό κομμάτι όπως το δίδυμο Ερτέλ-Ναβάρο στη γραμμή της περιφέρειας ή η ικανότητα του Τόμιτς να αμυνθεί στο Pick&Roll. Ο Νικ Καλάθης (με τον Γκιστ) προφανώς πρέπει να είναι πολύ επιθετικός σήμερα ..

Πάμε για σπουδαίο ματς . Προσωπικά ανυπομονώ. H Mπαρτσελόνα είναι σε καλή κατάσταση όμως έχει χάσει όλα τα φετινά κλειστά ματς στη διοργάνωση και δυσκολεύεται μακριά από το Παλάου Μπλαουγκράνα. Δύο διαφορετικές σχολές προπονητών, δύο σύνολα με διαφορετικούς αγωνιστικούς στόχους στο παρκέ, πολύ υψηλή ποιότητα σε ατομικό επίπεδο και φυσικά με background το ΟΑΚΑ. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο για σήμερα το βράδυ..;