Με τόλμη και χωρίς άγχος..

Ο Ολυμπιακός παρά τις σημαντικές του απουσίες βρίσκεται στη Κωνσταντινούπολη για να αποδείξει πάνω από όλα ότι είναι ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης..

“Η πίεση στη Φενέρ”..

“Δεν είναι το πιο σημαντικό ματς ως τώρα. Υπάρχουν πολλά ματς ακόμη. Σίγουρα είναι ένα παιχνίδι κρίσιμο, αλλά όχι το πιο σημαντικό. Πιο κρίσιμο είναι για τη Φενέρμπαχτσε το ματς παρά για εμάς. Και πιστεύω ότι η Φενέρμπαχτσε θα έχει την πίεση για αυτό το παιχνίδι..”

Πολύ σωστά. Ο κόουτς Σφαιρόπουλος προσπάθησε να αποσυμπιέσει τους παίχτες του κρατώντας παράλληλα μια ισορροπία ώστε να αποφύγει τυχόν σημάδια χαλάρωσης. Μη ξεχνάμε ότι ο Ολυμπιακός βρίσκεται μόλις μια νίκη πίσω από την ομάδα που οδηγεί τη κούρσα της βαθμολογίας.. Θεωρώ πολύ σημαντικό το να μπορέσει ο Ολυμπιακός σήμερα να παράγει (χωρίς τον βασικό δημιουργό του) ικανοποιητικά απέναντι σε μια άμυνα όπως αυτή της Φενέρ. Να έχει ισορροπία μένοντας μακριά από λάθη, να ελέγξει τον ρυθμό και να παράγει πρώτα καταστάσεις και μετά σωστή εκτέλεση. Άσχετα με το τελικό αποτέλεσμα είναι κάτι που μπορεί να γεμίσει πίστη την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Διαφορετικό ματς από αυτό του πρώτου γύρου

Σαφέστατα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα προβλήματα του Ολυμπιακού. Η Φενέρ παίζει αυτή τη φορά στην έδρα της και με την επιστροφή του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς (παρότι άστοχος ακόμα) είναι άλλη ομάδα. Πιο δημιουργική, πιο versatile στο επιθετικό κομμάτι. Η επίθεση της είναι πιο διαδραστική καθώς αντιλαμβάνεται και προσαρμόζεται πολύ πιο εύκολα σε μια κατάσταση που διαβάζει αναφορικά με την αντίπαλη άμυνα. Ο Μπογκντάνοβιτς έχει αποσυμπιέσει τους Σλούκα-Ντίξον (μιας και ο ίδιος λειτουργεί ως γκαρντ) και με την ικανότητα του να δημιουργήσει ρήγμα και καταστάσεις έχει κάνει πιο λειτουργική τη παρουσία παιχτών ικανών στο παιχνίδι της αδύνατης πλευράς (Ντατόμε, Νάναλι).

Στο πρώτο ματς ο Ολυμπιακός κυριάρχησε. Κατέθεσε σπουδαία ποσότητα ενέργειας στο παρκέ, έτρεξε το γήπεδο και ακούμπησε το άριστα στην άμυνα (40-21 το σκορ του ημιχρόνου). “Φώναζε” πως πρόκειται για ένα σύνολο πανέτοιμο για το συγκεκριμένο ματς. Κινδύνευσε στο τέλος όταν οι Τούρκοι τα έδωσαν όλα για την επαναφορά όμως η συνολική εικόνα και η αίσθηση που άφησαν εκείνα τα 40 λεπτά έλεγε “Ολυμπιακός”. Ο Khem Birch έκανε ένα σπουδαίο παιχνίδι (10 πόντοι-13 ριμπάουντ) χτίζοντας μια παράδοση καλών εμφανίσεων απέναντι στους Vesely-Udoh που είχε ξεκινήσει από τη θητεία του στην Usak ενώ το effort των Γιάνγκ-Παπαπέτρου (σημερινά προβλήματα του Ολυμπιακού) ενέπνευσε όλη την ομάδα. Ο Ολυμπιακός ξέρει ότι και σήμερα θα βασιστεί στη καλή του άμυνα με στόχο να βάλει πίεση με το περιφερειακό του σουτ στους γηπεδούχους στη τελική ευθεία του ματς..

Για το +10 η Φενέρ

Οι Τούρκοι βρίσκονται δύο νίκες πίσω από την ελληνική ομάδα και γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι για να διατηρήσουν βλέψεις για μια θέση ψηλότερα στη τετράδα θα χρειαστεί σήμερα να καλύψουν τη διαφορά των 9 πόντων με την οποία ηττήθηκαν στο Φάληρο. Χωρίς αυτό το χαρτί στα χέρια τους ρεαλιστικά οι πιθανότητες τους για πλασάρισμα στη πρώτη τριάδα μειώνονται μιας και θα πρέπει συνολικά να κάνουν τρεις νίκες παραπάνω από τους ερυθρόλευκους για να τους αφήσουν πίσω. Βέβαια, στο πίσω μέρος του μυαλού των ανθρώπων της Φενέρ υπάρχει και η πιθανότητα διπλής ή τριπλής ισοβαθμίας με τη ΤΣΣΚΑ (την έχουν στο 2-0 οι Τούρκοι) αλλά αυτό ακόμα μοιάζει μακρινό σενάριο.

Ο Ομπράντοβιτς θα κοιτάξει σήμερα να διασφαλίσει τη νίκη σήμερα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό σε πρώτη φάση μιας και ο Παναθηναϊκός είναι κολλημένος στον προφυλακτήρα της Φενέρ (μία νίκη πίσω η ομάδα του Πασκουάλ). Το πλεονέκτημα άλλωστε είναι το βασικό νόημα της διαδικασίας της regular season και η Φενέρ πρέπει να φανεί πολύ προσεκτική για να μη χύσει τη καρδάρα με το γάλα μετά το ντεμαράζ των 4 σερί νικών (πριν την ήττα από τη Νταρουσάφακα) το οποίο την έβαλε στη τετράδα. Βασική της μέριμνα λοιπόν θα είναι το αμυντικό κομμάτι και από εκεί θα ξεκινήσει τακτικά τη προετοιμασία του ο Ομπράντοβιτς. Χωρίς τον Σπανούλη στο παρκέ οι ερυθρόλευκοι είναι πιο ευανάγνωστοι δεδομένου ότι δεν έχουν ιδιαίτερες εναλλακτικές πηγές δημιουργίας και πάρτε ως δεδομένο ότι ο Ζοτς θα ετοιμάσει τους παίχτες του ώστε να εμφανιστούν ιδιαίτερα επιθετικοί στην άμυνα. Αυτό θα είναι και το βαρύ χαρτί του..

Εν κατακλείδι.. Πρόκειται για ένα σπουδαίο ματς. Δε θα μπορούσε να μη είναι άλλωστε όταν συναντιούνται δύο ομάδες της πρώτης τετράδας της φετινής διοργάνωσης. Ένα παιχνίδι με μυρωδιά F4. Συνάμα, ένα πολύ δυνατό τεστ για τον Ολυμπιακό ο οποίος καλείται να διαχειριστεί μια κατάσταση με ιδιαιτερότητες (βασικές απουσίες, δύσκολη έδρα, αντίπαλος που θα σκιστεί για τη νίκη). Ο Ομπράντοβιτς μετά την αποτυχία του Κυπέλλου (η Φενέρ αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Αναντολού) θα προσπαθήσει να εμπνεύσει τους παίχτες του οι οποίοι σε αρκετές βραδιές μοιάζουν κουρασμένοι πνευματικά και σωματικά, δίχως την απαιτούμενη φρεσκάδα. Ετοιμαζόμαστε λοιπόν για την επίθεση του Ζοτς. Ο Ολυμπιακός πρέπει να αποκρούσει. Και να αποδείξει πάνω από πρόσωπα και απουσίες ότι παραμένει πραγματική ομάδα..