Κάχα Λαμποράλ- Ολυμπιακός PREVIEW: ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΑ..

Μετά το ματς του ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός ταξιδεύει χωρίς ανάσα στη Βιτόρια για να αντιμετωπίσει τη Κάχα Λαμποράλ σε ένα κλασσικό ευρωπαϊκό ντέρμπι για τη διοργάνωση της Ευρωλίγκας. Τα όσα συνέβησαν στο παρκέ του Ολυμπιακού Σταδίου τη Δευτέρα το βράδυ με τη διαφορά στη καμπύλη απόδοσης των ερυθρολεύκων μέσα στο σαραντάλεπτο, δίνουν μια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα όψη στο παιχνίδι της “Μπουέσα Αρίνα”.

Προσεγγίζοντας το ψυχολογικό υπόβαθρο του παιχνιδιού μπορούμε να καταλήξουμε, σε αντίθεση με αρκετό κόσμο, ότι το timing είναι ευνοϊκό για την ελληνική ομάδα. Η Λαμποράλ θα τα δώσει όλα για να κερδίσει το πρώτο εντός έδρας ματς στη διοργάνωση και θα έχει ισχυρό κίνητρο απέναντι στον Ολυμπιακό όμως η ομάδα του Σφαιρόπουλου βρίσκεται στην ευνοϊκή συγκυρία του να είναι “θυμωμένη” με τον εαυτό της. Οι ερυθρόλευκοι μπήκαν ιδανικά στο ματς της Δευτέρας απέναντι στον Παναθηναϊκό, πήραν γρήγορα το τιμόνι του αγώνα στα χέρια τους σκορπώντας την αίσθηση ότι έχουν τον έλεγχο όμως τελικά λύγισαν και μάλιστα γρήγορα όταν οι γηπεδούχοι άρχισαν να σφίγγουν την άμυνα τους και να βγάζουν hustle plays που τους έδιναν έξτρα κατοχές. Εκτιμώ ότι αυτή η εξέλιξη στο συγκεκριμένο παιχνίδι είναι ικανή για διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο τον βαθμό συγκέντρωσης και τη μαχητικότητα του Ολυμπιακού στο ματς της Βιτόρια το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα είδος εξιλέωσης μιας και ο αντίπαλος παραμένει ένα μεγάλο ευρωπαϊκό brand και η έδρα παραδοσιακά δύσκολη.

Ο Περάσοβιτς γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα το mentality του οργανισμού και της πόλης. Σωστά ο πρόεδρος Χοσεάν Κερεχέτα επέλεξε τον Κροάτη ο οποίος μπορεί να φέρει πίσω τη κουλτούρα του νικητή σε επίπεδο ACB αρχικά και να δουλέψει προς τη κατεύθυνση του να ξαναγίνει η Λαμποράλ ανταγωνιστική. Η φετινή Baskonia είναι ένα σύνολο που παίζει στους 80 πόντους, στηρίζεται πολύ στη προσωπική φάση και σουτάρει σε ποσότητες από το τρίποντο. Έχει ταχύτητα σε ατομικό επίπεδο αλλά δεν έχει μάθει, τουλάχιστον ακόμα, να τρέχει “μαζί” για αυτό και παρουσιάζει κενά στο αμυντικό τρανζίσιο τα οποία η ελληνική ομάδα επιβάλλεται να εκμεταλλευτεί στο δρόμο για να απογοητεύσει τους γηπεδούχους.

Βασική πηγή (στην ουσία μόνη) είναι ο Ντάριους Άνταμς, ένας ποιοτικός Αμερικανός γκαρντ που αποκτήθηκε από τη Νανσί πέρυσι στα μέσα της σεζόν. Εκεί πρέπει να εστιάσει ο Ολυμπιακός και στο αμυντικό ριμπάουντ που θα δημιουργήσει το πλαίσιο για να επιβάλλει το τέμπο του. Ο Μάντζαρης μπορεί να πάει πολύ καλά απέναντι στον Άνταμς ενώ για τον πιο χαμηλό και ικανό διεμβολιστή Μάικ Τζέημς (θα τον θυμάστε από το πέρασμα του πέρυσι στη Ρόδο) θα πρότεινα τον Στρόμπερι. Οι Βάσκοι δε παίζουν τίποτα εξεζητημένο στην επίθεση τους και χωρίς τον τραυματία Σενγκέλια (τους έδινε άλλη διάσταση στο επιθετικό κομμάτι με την ικανότητα του να βάλει τη μπάλα στο παρκέ και να πάει μέχρι μέσα) είναι ευανάγνωστοι για μια άμυνα σαν αυτή των πρωταθλητών Ελλάδας. Ο Γιάννης Μπουρούσης είναι ο πιο ποιοτικός ψηλός της Λαμποράλ με τον Περάσοβιτς να παίζει αρκετά και με ψηλά σχήματα με τον Ι. Ντιόπ (2.10μ.) στο “4”. Ο Περάσοβιτς θα ξεκινήσει λογικά τον Κοζέρ στον Σπανούλη αν και προσωπικά θα πέταγα πάνω στον σούπερ-σταρ του Ολυμπιακού τον Άνταμ Χάνγκα γιατί ο Κοζέρ απλά αδυνατεί να παρακολουθήσει τον Σπανούλη και νομίζω αυτό θα φανεί..

Συνολικά είναι μια καλή ευκαιρία για τον Ολυμπιακό να επανέλθει στο δρόμο των επιτυχιών. Θεωρώ ότι εφόσον πάρουν τα ριμπάουντς και δε δώσουν ανοιχτό γήπεδο και σουτ στο τρανζίσιον, οι παίχτες του Σφαιρόπουλου έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν τους Βάσκους σε χαμηλά νούμερα και ποσοστά ευστοχίας. Πολύ προσοχή το περιφερειακό σουτ καθώς μια καλή βραδιά από τη περίμετρο μπορεί να μετατρέψει τη “Μπουέσα” σε κατήφορο. Η ελληνική ομάδα, ακόμα και με βάση τα δεδομένα της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, έχει το πακέτο να αμυνθεί απέναντι στη Λαμποράλ ωθώντας την σε πολλές προσωπικές φάσεις απέναντι σε οργανωμένη άμυνα ενώ παράλληλα εκτιμώ ότι οι φόργουορντς των ερυθρολεύκων συν τον Γιάνγκ μπορούν να τελειώσουν τους γηπεδούχους με τη διάθεση τους να επιτεθούν στο καλάθι.

Παραδοσιακά δύσκολη και θορυβώδης έδρα η “Μπουέσα Αρίνα” με ένα κοινό που γνωρίζει μπάσκετ και εκτιμά πολύ τον Ολυμπιακό ο οποίος έχει δώσει ουκ ολίγες παραστάσεις απέναντι στη τοπική ομάδα. Η ελληνική ομάδα είναι πιο ποιοτική και πρέπει να δείξει ότι άφησε πίσω την ήττα του ΟΑΚΑ. Αυτό το παιχνίδι μπορεί να αποτελέσει μια καλή αφετηρία για τη συνεχή βελτίωση που αποτελεί το Νο1 στόχο αυτή τη στιγμή στο λιμάνι. Ο Ολυμπιακός έχει βάθος και ποιότητα απλά πρέπει να ορίσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορέσει το ρόστερ του να είναι πιο λειτουργικό ώστε να κεφαλαιοποιήσει τη καλή off season που είχε το κλαμπ.