Συνάντηση Νονών στο final four

EUROLEAGUE FINAL FOUR 2016: Συνάντηση “νονών”..!

Ο Δον Ζέλικο, ο πρόσφατα χρισμένος Μπαρτζώκας, ο δελφίνος Ιτούδης και ο εκπρόσωπος της απέναντι (προπονητικής) φατρίας των “Γιούγκο”, Βέλιμιρ Περάσοβιτς θα καθήσουν στο ίδιο τραπέζι αυτό το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο με σκοπό να λύσουν μια και καλή τις διαφορές τους. Μια συνάντηση που θυμίζει συμβούλιο “νονών” της (μπασκετικής) μαφίας..

Το F4 λοιπόν, το οποίο όλοι περιμένουμε κάθε χρόνο καθώς είναι η περίοδος στην οποία γράφεται ιστορία και δημιουργούνται αναμνήσεις που μας ακολουθούν αιώνια. Αυτές τις μεγάλες στιγμές ελπίζω να ζήσουμε και φέτος σε ένα τελικό τουρνουά χωρίς ελληνική ομάδα αλλά πολύ έντονο το ελληνικό στοιχείο. Στο Βερολίνο έφτασαν οι τρεις καλύτερες άμυνες της διοργάνωσης και η καλύτερη επίθεση. Τα συμπεράσματα δικά σας..

TΣΣΚΑ Μόσχας-Λοκομοτίβ Κουμπάν

Η Λοκομοτίβ μπορεί, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα του ελεγχόμενου τέμπο που χαρακτηρίζει αυτά τα παιχνίδια, να ματσάρει τη ποιοτική υπεροχή και το βάθος της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη. Είναι σημαντικό για τη Κουμπάν να καταφέρει να κρατήσει χαμηλά την ΤΣΣΚΑ στο δημιουργικό κομμάτι όπου η “αρκούδα” είναι αρκετά δυνατή. Στα δύο ματς της σεζόν (από ένα διπλό για τον καθένα) για τη VTB η Λοκομοτίβ επέτρεψε 19 τελικές, νούμερο που κυμαίνεται λίγο κάτω από τους μέσους όρους της ΤΣΣΚΑ. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα βασιστεί στην άμυνα του για να κρατήσει χαμηλά τον αριθμό των κατοχών και να ελέγξει τη μπάλα πηγαίνοντας το παιχνίδι στο μισό γήπεδο (αν και στο διπλό της Κουμπάν στη Μόσχα η Λόκο τιμώρησε την αδυναμία των γηπεδούχων στο αμυντικό transition), πλαίσιο που ευνοεί την ομάδα από το Κρασνοντάρ. Ο Δημήτρης Ιτούδης ξέρει ότι η ομάδα του με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα μπορέσει να παράγει καλά σουτ (άλλωστε η ΤΣΣΚΑ σουτάρει καλύτερα από κάθε άλλη ομάδα στην Ευρώπη φέτος) και θα περιμένει από τους εκτελεστές του να αξιοποιήσουν τις καλές ενδεχομένως ματιές που θα βρούν ώστε να μπορέσει η ομάδα της Μόσχας να ανοίξει το παιχνίδι. Βαρόμετρο για την επίθεση της Λοκομοτίβ (γιατί σίγουρα δε μπορείς να κερδίσεις μια ομάδα με τις παραγωγικές δυνατότητες της ΤΣΣΚΑ αποκλειστικά με άμυνα..) ο Άντονι Ράντολφ πάνω στον οποίο θα πρέπει αυτή τη φορά να δείξει τα “γαλόνια” του στην άμυνα ο Κάιλ Χάινς.

Το κομμάτι του ριμπάουντ θα είναι σημαντικός παράγοντας στην έκβαση της αναμέτρησης. Ο Κόρι Χίγκινς και ο Αντρέι Βορόντσεβιτς μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά χαρτιά στη παρτίδα για τον κόουτς Ιτούδη σε διπλούς ρόλους, τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση ενώ από την άλλη πλευρά ο Βίκτορ Κλαβέρ, ο οποίος βρίσκεται σε καλή κατάσταση, μπορεί να υποστηρίξει την επίθεση της Λοκομοτίβ με επιθετικό ριμπάουντ και καλό περιφερειακό σουτ (σουτάρει με 41.8% φέτος από το τρίποντο).

Εν κατακλείδι, περιμένουμε δυνατό παιχνίδι. Η ΤΣΣΚΑ είναι ομάδα με μεγαλύτερο βάθος και ποιότητα αλλά όχι τόσο γκραν φαβορί όσο δίνεται. Ο καθρέφτης του γηπέδου είναι πολλές φορές διαφορετικός. Θα παίξει σίγουρα ρόλο η βραδιά των Τεόντοσιτς-ΝτεΚολό-Ντιλέηνι-Ράντολφ μιας και προβλέπω ότι οι προσωπικές φάσεις μπορούν να κρίνουν την αναμέτρηση στο τέλος. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα πάντως το ποντάρισμα στη Λοκομοτίβ έχει αξία με την έννοια ότι στη πραγματικότητα (και κυρίως από τεχνικής απόψεως) έχει μεγαλύτερη τύχη από αυτή που της δίνεται.

Φενέρμπαχτσε-Λαμποράλ Κούτσα

Εδώ νομίζω ότι υπάρχει φαβορί στην αναμέτρηση αν και αυτό δεν αναιρει τη πιθανότητα της εκπλήξεως, η οποία άλλωστε διογκόνεται σε τέτοια ματς όπως μας έχει δείξει η ιστορία του θεσμού. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς καλείται να βάλει φρένο στο γρήγορο τέμπο της φτεροπόδαρης Λαμποράλ και οι εκτιμήσεις λένε ότι θα τα καταφέρει. Η Φενέρ έχει τα “πόδια” και τη προπονητική κατεύθυνση σαν ομάδα για να κόψει στη μέση το γήπεδο απέναντι στους Βάσκους οι οποίοι με τιμονιέρη τον Άνταμς θα προσπαθήσουν να βάλουν “φωτιά στο παρκέ” από το πρώτο δευτερόλεπτο του παιχνιδιού. Από τα κλου της βραδιάς και σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξη του παιχνιδιού η μάχη του Γιάννη Μπουρούση με το δίδυμο Βέσελι-Ούντοχ, δύο παίχτες εξαιρετικά προικισμένους στο αμυντικό κομμάτι με γρήγορες αντιδράσεις.

Η Λαμποράλ θα χρειαστεί να σουτάρει καλά και να παίξει λυσσαλέα άμυνα για να επιβάλλει τον ρυθμό της. Θα είναι δύσκολο να ανταποκριθεί στο μισό γήπεδο με μοναδική αιχμή τον Μπουρούση όμως η ικανότητα της να διατηρεί στο μεγαλύτερο ποσοστό των εκτελέσεων του αντιπάλου ένα χέρι πάνω στη μπάλα της δίνει το δικαίωμα να αισιοδοξεί. Στην αντίπερα όχθη οι Μπογκντάνοβιτς Ντατόμε-Σλούκας θα περιμένουν οπλισμένοι και έτοιμοι να χτυπήσουν στη close out επίθεση, κομμάτι το οποίο θα είναι ενδιαφέρον μιας και οι Βάσκοι, με πρωτοστάτη τον Χάνγκα, είναι αρκετά ικανοί αμυντικά. Η Λαμποράλ είναι αρκετά παραγωγική πάντως τον τελευταίο μήνα με τον Ντάριους Άνταμς να βρίσκεται σε οίστρο.Το δίδυμο Ντίξον-Χίκμαν θα έχει δουλειά..

Ποντάρω στη προπονητική κλάση και οξυδέρκεια του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ο οποίος θεωρώ ότι μπορεί να βρει λύσεις ακόμα και αν τα πράγματα δεν έρθουν όπως τα περίμενε εξ αρχής. Η Λαμποράλ είναι σπουδαία ομάδα, έχει κερδίσει σχεδόν τους πάντες (και μπορεί να το κάνει και τώρα) όμως η Φενέρ έχει παρουσιάσει το πιο ισορροπημένο μπάσκετ στη διοργάνωση. Θεωρώ ότι η άμυνα της μπορεί να κάνει καλή δουλειά απέναντι στην ομάδα του Περάσοβιτς και εν τέλει να κρίνει το αποτέλεσμα..