Εκεί που ήσουν, ήμουνα…

Τη στιγμή που ο Ολυμπιακός επιστρέφει θριαμβευτής από τη Πόλη, ο “καυτός” Παναθηναϊκός παίρνει τη θέση του στην ευρωπαϊκή αυτή τη φορά πλευρά της και ετοιμάζεται για μια μάχη γεμάτη αγωνιστική “ίντριγκα” με την Αναντολού.

Μετά από τις δύο σπουδαίες τους παραστάσεις στο πρώτο σετ παιχνιδιών αυτής της εβδομάδας, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ετοιμάζονται για περισσότερο θόρυβο.

Παίρνει τη σκυτάλη στη Πόλη ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός καλείται να αντιμετωπίσει μια φορμαρισμένη ομάδα η οποία έρχεται από δύο σπουδαία διπλά. Η Αναντολού γύρισε διακόπτη μετά το αρχικό πολύ κακό της ξεκίνημα καταφέρνοντας να περάσει από τη Βαρκελώνη (85-89) και το Τελ Αβίβ (72-92) και πλέον επιστρέφει στην έδρα της με τη ψυχολογία στα ύψη για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό.

Η ομάδα του Περάσοβιτς σκοράρει στα 4 τελευταία ματς (2 στη τουρκική λίγκα και 2 στην EL) κατά μέσο όρο 93.5 πόντους ενώ στο Τελ Αβίβ βρέθηκε σε βραδιά ανάλογη με αυτή του Παναθηναϊκού απέναντι στη Κίμκι όταν και σούταρε 14/25 τρίποντα γκρεμίζοντας τις αμυντικές προσδοκίες των Ισραηλινών. Ειδικά το ματσάρισμα με τον “τριφύλλι” εμπεριέχει αγωνιστική “ίντριγκα” με πολλές και ενδιαφέρουσες προσωπικές μονομαχίες. Άλλωστε οι δύο ομάδες μας προσέφεραν και πέρυσι σούπερ-ανταγωνιστικά παιχνίδια (βασικά βαρέθηκαν να παίζουν παρατάσεις).

Ο Έρικ Μακόλουμ είναι σε καταπληκτική φόρμα. Μιλάμε για το παιδί που κάποτε ήρθε στη Πάτρα με συμβόλαιο μικρότερο των 30 χιλιάδων δολαρίων και έχει πλέον εξελιχθεί σε έναν από τους πιο αποτελεσματικούς σκόρερ του πλανήτη.. Ο 27χρονος scoring-guard τον οποίον ο Περάσοβιτς κατά την προσφιλή του συνήθεια, χρησιμοποιεί αρκετά ως PG, μετράει 25.5 πόντους με (κρατηθείτε) 12/15 τρίποντα συνολικά. Καταλαβαίνετε ότι ο Νικ Καλάθης θα έχει πολύ δουλειά σήμερα τη στιγμή που ο Θανάσης Αντετοκούνμπο πιθανόν θα αναλάβει να αναχαιτίσει τον δυναμικό Ricky Ledo.

H παρτίδα σήμερα για τον Παναθηναϊκό θα παιχτεί στο ζωγραφιστό. Η Αναντολού είναι ομάδα με ιδιαίτερη δύναμη στο κομμάτι του ριμπάουντ σε άμυνα και επίθεση. Παρότι έχασε τον Honeycutt (εξαιρετικός σε αυτό το κομμάτι από τη θέση “3”) η παρουσία του Στίματς αποδεικνύεται καταλυτική. Ο Περάσοβιτς μάλιστα (περιμένει εντός της εβδομάδας την επιστροφή του Ντέρικ Μπράουν) δε διστάζει να τον χρησιμοποιεί δίπλα στον Ντάνστον σε σχήματα με δύο ψηλούς, με τον Σέρβο σέντερ να μετράει 10.4 ριμπάουντ (4.3 επιθετικά) στις τρεις τελευταίες αναμετρήσεις της Ευρωλίγκας. Πολύ προσοχή λοιπόν εδώ.

Η Αναντολού είναι μια ομάδα που βασίζεται αρκετά στη προσωπική φάση. Παίζει και βασίζεται στο ένας εναντίον ενός με κύριους εκφραστές τους Αμερικανούς της τη στιγμή που αθλητές όπως ο Σιμόν και ο Μότουμ έχουν δώσει μια ισχυρή ένεση ποιότητα στο παιχνίδι της. Οι Τούρκοι έχουν πολλές και σημαντικές αμυντικές αδυναμίες. Το κλειδί για τον Παναθηναϊκό λοιπόν σήμερα θα είναι να παρουσιαστεί επιθετικός σε άμυνα και επίθεση. Η ελληνική ομάδα έχει τα εργαλεία για να αναχαιτίσει την επιθετική δραστηριότητα των Τούρκων ελέγχοντας το αμυντικό ριμπάουντ και τα λάθη του (τα οποία θα δωρίσουν ανοιχτό γήπεδο). Είναι ευκαιρία να (ξανα) προσγειωθούν οι Τούρκοι στη δύσκολη πραγματικότητα. Το μομέντουμ είναι καλό.

Επιστροφή στην Ελλάδα με βαλκανική μονομαχία για τον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στην Ελλάδα θριαμβευτής μετά το μεγάλο διπλό επί της πρωταθλήτριας Ευρώπης Φενέρμπαχτσε. Αυτή η νίκη και το συναίσθημα που δημιούργησε είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στη πνευματική προετοιμασία της ομάδας ενόψει του παιχνιδιού με τον Ερυθρό Αστέρα στο Φάληρο. Ο Ολυμπιακός γυρίζει “γεμάτος” μετά από τη σπουδαία αυτή βραδιά όμως είναι υποχρεωμένος να “αδειάσει” γρήγορα από ενθουσιασμό και να συγκεντρωθεί σε μια εντός έδρας αναμέτρηση όπου κατέχει τον τίτλο του φαβορί. Δεν είναι εύκολο πιστέψτε με…

Ο Ερυθρός Αστέρας μετράει τρεις συνεχόμενες ήττες στη διοργάνωση (τις δύο εντός) μετά τη νίκη επί της Μακάμπι. Έπαιξε καλά στο ντέρμπι της Αδριατικής απέναντι στη Παρτίζαν (84-100 οι ερυθρόλευκοι) όπου ο Μπιέλιτσα έκανε παπάδες και επιβλήθηκε της FMP (84-77) λίγες ημέρες πριν. Η ομάδα του Ντούσαν Αλιμπίγιεβιτς δεν έχει χάσει απλά τις ποιοτικές σταθερές με την απώλεια σημαντικών προσώπων από το ρόστερ της αλλά προσπαθεί να παίξει διαφορετικό μπάσκετ έχοντας απολέσει την αμυντική της ταυτότητα. Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός θα βρει ευκαιρίες απέναντι στην άμυνα των Σέρβων με αφετηρία το χαμηλό ποστ σε δημιουργικό και εκτελεστικό επίπεδο. Οι σουτέρ του Γιάννη Σφαιρόπουλου φαίνεται ότι νιώθουν καλά με τον Στρέλνιεκς να είναι εξαιρετικός τελευταία και τον Ρόμπερτς να κάνει σπουδαίο ματς στη Τουρκία.

Ο Mathias Lessort είναι ο αθλητής που αξίζει να προσέξετε. Πρόκειται για ένα παιδί που είχαμε παρουσιάσει πέρυσι στο Hoopfellas όταν αγωνιζόταν στη Ναντέρ και φέτος στα 22 του μετράει 9.7 πόντους και 6.4 ριμπάουντ στο ντεμπούτο στην Ευρωλίγκα.

Οι Σέρβοι σούταραν 3/23 τρίποντα απέναντι στη ΤΣΣΚΑ ενώ αστόχησαν σε 10 ελεύθερες βολές (18/28) παρουσιάζοντας μεγάλο επιθετικό πρόβλημα. Ο Ολυμπιακός πρέπει να παραταχθεί με το κατάλληλο πνευματικό προφίλ ώστε να πάρει το πάνω χέρι από την αρχή, κεφαλαιοποιώντας τη ποιοτική του υπεροχή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η άμυνα του μπορεί να κρατήσει χαμηλά το επίπεδο παραγωγικότητας του αντιπάλου. Πάνω απ’όλα όμως χρειάζεται συγκέντρωση και συνέπεια. Σε αυτή την Ευρωλίγκα, τίποτα δεν είναι δεδομένο.