ΑΡΗΣ-ΠΑΟ: Μάχες, κόντρες και η 21 Νοέμβρη του Γκάλη..

Για κάποιο λόγο πιστεύω ότι θα μπορούσα να γράφω επί 48 ώρες ένα κείμενο 20 χιλιάδων λέξεων για καλύψουμε μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα της κόντρας του πρώην “αυτοκράτορα” του ελληνικού μπάσκετ με τον μετέπειτα διάδοχο του. Σήμερα όμως θα μείνουμε σε μερικές αναμετρήσεις -με τις ανάλογες διηγήσεις- οι οποίες έχουν το δικό τους “χρώμα” στην αναδρομή μας σχετικά με τη κόντρα των δύο ομάδων και γρήγορα θα καταλάβετε το γιατί..

Οι δύο ομάδες πρωταγωνίστησαν στον ημιτελικό του καλύτερου ίσως ιστορικά F4 της διοργάνωσης του κυπέλλου, αυτό του 1998 στο Αλεξάνδρειο της Θεσσαλονίκης. Ο Άρης διαλύεται, οι παίχτες είναι απλήρωτοι και οι Πικουλίν Ορτίθ-Τιτ Σοκ ήδη έχουν εγκαταλείψει το καράβι ενώ οι κιτρινόμαυροι καλούνται να αντιμετωπίσουν την ελίτ των Αθηνών (ΠΑΟ στα ημιτελικά, ΑΕΚ-ΟΣΦΠ στον άλλο ημιτελικό) με υπηρεσιακό προπονητή τον Χρήστο Μαγκώτσιο. Ο Πάσπαλι μαζεύει τους συμπαίχτες του για ποτό και πετυχαίνει μια τελευταία “βαρκάδα” για τη τιμή των όπλων. Οι Αρειανοί φυλάνε καραούλι να μη τους φύγει άλλος παίχτης ..βράδυ και πετυχαίνουν στο αεροδρόμιο τον Χαρτμούτ Όρτμαν με τις βαλίτσες και το εισιτήριο ανά χείρας να φεύγει για Γερμανία. Πέφτει ψηστήρι το οποίο μετατρέπεται σε “παρακαλετό” και ο παίχτης τελικώς πείθεται να μείνει..

Η ομάδα περνάει τραγικές στιγμές, όμως η κατάσταση έχει ενώσει παίχτες και τεχνική ηγεσία. Το “ένα μπ… είμαστε” αποτελλεί τον ύμνο των παιχτών οι οποίοι αγκαλιασμένοι το τραγουδάνε πριν τα ματς και μετά από νίκες. Στο παιχνίδι ο Άρης μασάει σίδερα και η ατμόσφαιρα στο Αλεξάνδρειο είναι τέτοια που μπορεί να μετατρέψει μια σχετικά καλή ομάδα σε “πολεμική μηχανή”. Οι Θεσσαλονικείς παίρνουν τη νίκη (83-68) και στον τελικό με ηγέτη τον Λιαδέλη καθαρίζουν και την ΑΕΚ του Ιωαννίδη. Ο Πάσπαλι παίζει με διάστρεμμα αλλα εν τέλει αποδεικνύεται καθοριστικός με ένα φόλοου (μετά από χαμένο εξ επαφής lay up) που πετυχαίνει. Ο Λευτέρης Σούμποτις (τότε προπονητής του ΠΑΟ) ζει παλιές μνήμες με τα όσα συμβαίνουν στη κερκίδα όπου το “είναι τρελός ο Ιταλός” για τον Μάριο Μπόνι μεταδίδει κύμα σχιζοφρένειας κατά μήκος των κερκίδων. Μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου ο Χρήστος Μαγκώτσιος (είχε κερδίσει διαδοχικά ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΑΕΚ) βαπτίζει Μπεν Χουρ τον Ζάρκο Πάσπαλι, δήλωση την οποία διορθώνει κατηγορώντας τον εαυτό του ως ανιστόρητο γιατί πολύ απλά ήθελε να πει.. Ελ Σιντ.

Η συγκεκριμένη μάχη είχε υπόβαθρο όταν αναφερόμαστε σε αυτή τη σεζόν. Τον Οκτώβρη ο πανίσχυρος Παναθηναϊκός των Σκοτ-Ράτζα-Φάνη-Αλβέρτη-Παταβούκα-Καλαϊτζή ανεβαίνει στο Αλεξάνδρειο για να αντιμετωπίσει τον Άρη των Ορτίθ-Σοκ-Λιαδέλη-Γαλακτερού-Μπόνι. Ο Ντίνο Ράτζα κάνει απίστευτα πράγματα στο πρώτο ημίχρονο (τελείωσε το ματς με 22 πόντους- 20 ριμπάουντ και 5 τάπες) δίνοντας τη πρωτοκαθεδρία στον Παναθηναϊκό με 26-37. Το γήπεδο γίνεται κόλαση. Ζώνες, λαμαρίνες (!) και άλλα πέφτουν στο παρκέ ενώ ένα κέρμα χτυπάει τον διαιτητή Νίκο Καρούση ο οποίος ζαλιζόταν επί 35 λεπτά και αρνούταν να επιστρέψει στο παρκέ. Τελικά το κάνει και μαζί του επιστρέφει και ένας διαφορετικός Πικουλίν Ορτίθ (“μου την έδωσε να βλέπω τον Ράτζα να κάνει ότι θέλει”) ο οποίος με 19 πόντους (9/12 δίποντα) και 13 ριμπάουντ αλλάζει τα δεδομένα της αναμέτρησης. Ο Κιουρμουτζόγλου επιλέγει ζώνη η οποία “κολλάει” τους πράσινους και ο Μπόνι βάζει το χέρι του ώστε να φτάσει ο Άρης στη μεγάλη επικράτηση.

Εκείνο το βράδυ, ο προ λίγων μηνών θριαμβευτής της Προύσας (κατάκτηση Κόρατς με τον Άρη) Λευτέρης Σούμποτιτς βλέπει στο “Παλέ” πανό που γράφει “Σούμποτις προδότη, δούλε του χρήματος”. Ήταν το ίδιο κοινό που μέχρι πριν λίγο καιρό τον αποθέωνε.. Τώρα ήταν ξεκάθαρο πως ήταν ανεπιθήμητος. Ο ίδιος δε πήγε στη συνέντευξη τύπου όπως και ο Ευθύμης Κιουρμουτζόγλου (γκουχ, γκουχ δήλωσε βραχνιασμένος..).

Η επιστροφή του Νίκου Γκάλη στο Αλεξάνδρειο είναι αρκετά επεισοδιακή καθώς το γήπεδο βράζει (“Γκάλη βαζέλα, βγάλε τη φανέλα..”). Τα όσα συνέβησαν κάνουν τον “γκανγκστερ” να δηλώσει αηδιασμένος μετά το ματς και τον Μητρούδη (ο οποίος λίγο καιρό πριν είχε διώξει στην ουσία τον Γκάλη από τον Άρη) να δηλώνει «Ο Γκάλης δεν ξέρει να χάνει. Τον νοιάζουν μόνο τα λεφτά και τίποτε άλλο. Εάν του βάλεις κηροζίνη πετάει, εάν τον αφήσεις αδειανό, δεν μπορεί να κουνηθεί»! 

Οι γηπεδούχοι με τον Τάρπλεϊ (20) και τον Γιαννάκη (17) μπροστάρηδες παίρνουν το ματς ενώ ο Νικ (που τα πήρε με τη δυναμική άμυνα του Βουρτζούμη) έμεινε στους 13. Χωρίς αντίκρυσμα το triple double- figure του Στόγιαν Βράνκοβιτς (13 πόντοι- 14 ριμπάουντ- 10 τάπες).. Τρεις μήνες νωρίτερα και ακριβώς 24 χρόνια πριν, στις 21 Νοεμβρίου του 1992 στη Γλυφάδα, ο Νίκος Γκάλης παίζει τον “πιο περέργο αγώνα της ζωής του” όπως δήλωσε αντιμετωπίζοντας για πρώτη φορά τον Άρη (26 πόντοι, 82-70 ο Παναθηναϊκός). Οι 400 φίλαθλοι των κιτρίνων τον αντιμετωπίζουν ουδέτερα ενώ ο ίδιος ξεσπάει σε λυγμούς μετά τη λήξη..

Σεζόν 1993-94, πρεμιέρα στο Ιβανώφειο. Άρης εναντίον Παναθηναϊκού. Ο Βλάντο Τζούροβιτς έχει φτιάξει μια καινούργια ομάδα γύρω από τον Κροάτη Ζντραβκο Ραντούλοβιτς (Μωραϊτης, Λιαδέλης, Φρέντερικ, Πουρνάρας) και μπαίνει στη σεζόν απέναντι στον (επίσης Κροάτη και όχι πολύ συμπαθή του) Ζέλικο Παβλίβεσιτς. Πριν το ματς ο Βλάντο δηλώνει “ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να παίξει πολύ καλά για να μας κερδίσει”. Η ζώνη (2-3) του Σέρβου και η τρίποντη εκτέλεση του Ραντούλοβιτς (30 πόντοι, 6/8 δίπντα-5/13 τρίποντα) κρατάνε τον Άρη μέσα στο ματς όμως τότε ο Νίκος Γκάλης καταλαβαίνει ότι πρέπει να δράσει και μετατρέπει την αναμέτρηση σε προσωπικό σόου (30 πόντοι με 16/16 βολές, 15 ασίστ) για το τελικό 76-100 υπέρ των πρασίνων. Ο Τζούροβιτς αγανακτισμένος στη συνέντευξη τύπου δηλώνει ότι “σήμερα χάσαμε μόνο από τον Γκάλη. Δεν είδα ούτε τον Βολκόφ (ντεμπούτο Α1 με 15 πόντους σε 37′) ούτε κανέναν άλλον να κάνει κάτι όταν το ματς ήταν στον πόντο..” Ο ΠΑΟ τελειώνει παρ’όλα αυτά το ματς με έξι ενστάσεις.. Μετά τη λήξη οι οπαδοί του Άρη αιφνιδιαστικά καταφέρονται κατά του Μητρούδη και αποθεώνουν τον Νίκο Γκάλη ο οποίος δηλώνει συγκινημένος και πως “δεν έχω να αποδείξω τίποτα σε κανέναν”. Ο Παβλίσεβιτς κλείνει την ωραία αυτή βραδιά πικάροντας τον Τζούροβιτς με το χαρακτηριστικό “Μάλλον παίξαμε” ως απάντηση στις προ του ματς δηλώσεις του ομολόγου του. Ήταν μια λίγο δύσκολη εποχή για τον Κροάτη κόουτς του Παναθηναϊκού του οποίου είχε την ίδια εβδομάδα κλαπεί το άσπρο του NISSAN, αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε από τους ληστές στη μεγάλη ληστεία των σούπερ-μάρκετ “MEGA Βασιλόπουλος” στη Βουλιαγμένη όπου με πράσινες κουκούλες (ναι, δεν είναι black χιούμορ) “σήκωσαν” από τα ταμεία 16,5 εκατομμύρια δραχμές..