Stoiximan Basket League: Ελπίδα σε δύσκολη εποχή

O Ηoopfellas γράφει για την επιστροφή της Stoiximan στην Basket League.

Σε μια πραγματικά δύσκολη εποχή, το μπάσκετ είναι ένα από τα λίγα πράγματα που τροφοδοτεί σταθερά με ενδιαφέροντα ερεθίσματα, ελπίδα και ενθουσιασμό το ελληνικό κοινό. Είναι άλλωστε το «δικό μας» άθλημα, αυτό που κρύβει μια βαθιά μυσταγωγία που τόσο γοητεύει τους κατοίκους αυτής της χώρας.

Πέρα από τα διάφορα οργανωτικά ή διοικητικής φύσεως προβλήματα (είναι δεδομένα, ξεκάθαρα και αναμφίβολα σημαντικά), η ελληνική λίγκα έχει πολύ μπάσκετ μέσα της. Αυτό μπορώ να σας το διαβεβαιώσω ως κάποιος που ασχολείται στενά με τα περισσότερα πρωταθλήματα του κόσμου εδώ και ουκ ολίγα χρόνια.

Τα χρόνια της αμύθητης ευμάρειας όπου η Ελλάδα ήταν το «Ελντοράντο» του ευρωπαϊκού μπάσκετ ανήκουν στο παρελθόν. Τότε που οι ομάδες μας ταξίδευαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρώπης ως φαβορί. Τότε που ομάδες-θρύλοι όπως η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα έμοιαζαν λίγες απέναντι στα δικά μας σύνολα, προσπαθώντας πολλές φορές να κλέψουν τα παιχνίδια με το βάρος της φανέλας και την κουλτούρα νικητή του πρόσφατου παρελθόντος. Τότε που τα playoffs Α1 γεννούσαν ματς που καθήλωναν όλη την Ευρώπη.

Οι καιροί άλλαξαν. Τα 90s και οι glory days τους πέρασαν όμως στο ελληνικό μπάσκετ έμεινε η τεχνογνωσία. Σήμερα η ελληνική λίγκα έχει τους δικούς της σταρ, ταυτότητα και το υψηλότερο τακτικά επίπεδο ανάμεσα στα εθνικά πρωταθλήματα, λειτουργώντας ως “εργαστήριο προπονητικής». Ο φυσικός χαρακτήρας του παιχνιδιού μας, ο δυναμισμός, ο όγκος των επαφών, συνιστούν ιδιαιτερότητες που δεν συναντάει κανείς αλλού και μαζί το απόλυτο τεστ αξιολόγησης για τις δυνατότητες νέων ξένων παιχτών-σκόρερ. Το ελληνικό πρωτάθλημα φιλοξενεί , εκτός των άλλων, προσπάθειες όπως αυτή του Προμηθέα (έχει τραβήξει τα βλέμματα ολόκληρης της μπασκετικής Ευρώπης), του Περιστερίου, της ΑΕΚ η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο μέγεθος στη διοργάνωση του BCL.

Στη πολύ δύσκολη συγκυρία που έχει δημιουργηθεί πλέον για την κοινωνία και το ελληνικό πρωτάθλημα (το ευρύ κοινό ίσως δεν είχε καταλάβει πραγματικά το πόσο δύσκολη ήταν η κατάσταση), η συμφωνία με τη Stoiximan, η οποία θα αποτελέσει τον μεγάλο χορηγό και ονοματοδότη της Basket League, είναι μια πολύ ευχάριστη είδηση. Μια μεγάλη βοήθεια και παράλληλα μια σημαντική συνεργασία, σε ένα ιστορικά κομβικό σημείο για τη λίγκα. Ήρθε δε, την κατάλληλα στιγμή.

Ας ελπίσουμε ότι θα αποτελέσει την αφετηρία για τη μετάβαση σε μια καινούργια, επιτυχημένη εποχή. Το θέλουμε και το χρειαζόμαστε…