stoiximanblog-euroleague

Το προσδόκιμο της χαράς

Στα playoffs η χαρα και η λύπη πρέπει να κρατούν πέντε λεπτά… Η ημέρα που ξημερώνει θα είναι τελείως διαφορετική. Αυτός είναι ένας από τους κανόνες που καλείται να ακολουθήσει ο Παναθηναϊκός κυνηγώντας σήμερα το βράδυ τη νίκη σε ένα από τα σημαντικότερα ματς της σύγχρονης ιστορίας του…

Ο ισοπεδωτικός Παναθηναϊκός του πρώτου παιχνιδού έπαιξε ολοκληρωτικό μπάσκετ. Έστησε από το τζάμπολ κιόλας τον αντίπαλο στα σχοινιά και τον γρονθοκόπησε ασταμάτητα μέχρι να αφαιρέσει κάθε ίχνος “ζωής” από το κορμί του. Το δίδυμο των Καλάθη-Τζέιμς διέλυσε τον ανταγωνισμό με τον Έλληνα διεθνή πόιντ γκαρντ να κρύβει τη μπάλα…

Ωραία όλα αυτά. Αλλά είναι παρελθόν…

Σήμερα ξημέρωσε μια άλλη ημέρα

Και θα είναι πιο “άγρια”. Τουλάχιστον έτσι αναμένεται. Περιμένουμε ένα “κλειστό ματς” σήμερα το βράδυ. Η πρώτη βραδιά των playoffs αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα για το γόητρο της Ρεάλ Μαδρίτης. Και ένα τσαλάκωμα του αθλητικού εγωισμού των αθλητών της οι οποίοι θα προσπαθήσουν να απαντήσουν στο δεύτερο παιχνίδι. Ο Πάμπλο Λάσο θα χρησιμοποιήσει αυτή τους την “ανάγκη”. Και ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει μια ομάδα η οποία θα μπει με πολύ μεγαλύτερη διάθεση μάχης στο παρκέ του ΟΑΚΑ.

Η ελληνική ομάδα “θέρισε” στο ανοιχτό γήπεδο πιέζοντας ψηλά τον αντίπαλο ο οποίος δεν έχει το απαιτούμενο βάθος στη περιφερειακή γραμμή.

Θεωρώ δεδομένο ότι ο κόουτς Λάσο θα προσπαθήσει να αποσυμπιέσει τον Λούκα Ντόνσιτς. Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έκανε εξαιρετική δουλειά απέναντι στον νεαρό Σλοβένο διεισδύοντας στις γραμμές επικοινωνίας του με τους υπόλοιπους συμπαίχτες του, Η πίεση που άσκησαν στον Ντόνσιτς οι γηπεδούχοι ήταν τεράστια. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν να παιχτεί το χαρτί του Chasson Randle σήμερα από τους Ισπανούς με τον Λάσο να επιλέγει να βάλει τον Ντόνσιτς δίπλα του (στο “2”) ή να βγάλει τον σταρ του από τον πάγκο. Με τον Randle να μεταφέρει τη μπάλα στο δεύτερο μισό του γηπέδου, ο Ντόνσιτς θα εξοικονομήσει ανάσες.

Ο Παναθηναϊκός φυσικά δεν πρέπει να χάσει τον δρόμο του.. Η πίεση ψηλά και το ανοιχτό γήπεδο θα είναι και πάλι το άρμα μάχης του. Δε θα είναι εύκολο για τη Ρεάλ να μπορέσει να ακολουθήσει τον ρυθμό των πρασίνων οι οποίοι με τους Καλάθη-Τζέημς στο παρκέ “θερίζουν” στο ανοιχτό γήπεδο. Η εικόνα της πρώτης αναμέτρησης μάλιστα μου έφερε αυτόματα στο μυαλό το όραμα του “Non stop Motor περιφερειακού διδύμου με την ανεξάντλητη ενέργεια, το οποίο θα έκανε τη διαφορά την άνοιξη” όπως ειπώθηκε πέρυσι στο Hoopfellas αναφορικά με τη τοποθέτηση του Μάικ Τζέημς δίπλα στον Καλάθη.. Ο Λάσο θα προσπαθήσει να τους φθείρει και παράλληλα να χαμηλώσει το τέμπο. Ο Τσάβι Πασκουάλ με τη σειρά του θα επιχειρήσει να αποκόψει την επικοινωνία μεταξύ περιφερειακών και ψηλών στην επίθεση της Ρεάλ Μαδρίτης. Με αυτόν τον τρόπο  θα αναχαιτίσει τη παραγωγική δραστηριότητα των ποιοτικών ψηλών των Μαδριλένων.Είναι δεδομένο ότι οι γκαρντ της Ρεάλ (Ντόνσιτς, Κοζέρ) θα προσπαθήσουν να είναι πιο επιθετικοί σήμερα. Ακριβώς για αυτό ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να είναι έτοιμος να τους βγάλει από τη ζώνη εντός της οποίας νιώθουν άνετα όντας εξίσου physical σε επίπεδο αμυντικής συμπεριφοράς με το πρώτο παιχνίδι. Σημαντικός παίχτης για τους γηπεδούχους και στις δύο πλευρές μπορεί να αποδειχθεί ο Μάρκους Ντένμον ο οποίος “πατάει” καλά και έχει τη πνευματική συγκρότηση για να βγει μπροστά σε ένα τόσο δύσκολο ματς. Δείτε τον στο περίφημο Hammer play με το οποίο η Ζαλγκίρις εχθές “σκότωσε” τον Ολυμπιακό…

Η ελληνική ομάδα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να “παίξει” εφόσον χρειαστεί ένα πολύ διαφορετικό παιχνίδι σήμερα εφόσον δε καταφέρει να πάρει το τιμόνι και πάλι από την αρχή εκφοβίζοντας τον αντίπαλο. Το πλάνο για τον Παναθηναϊκό θα είναι το ίδιο. Το μπάσκετ όμως είναι άθλημα “προσαρμογής” και οι παίχτες του Τσάβι Πασκουάλ θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να κερδίσουν ένα κλειστό ματς σήμερα. Χρειάζεται υπομονή, συγκέντρωση και πίστη. Κυρίως όμως ψυχολογικό “άδειασμα” από τη τοξίνη της υπερβολικής χαράς που πιθανόν να έφερε η εντυπωσιακή είσοδος της ομάδας στη σειρά.

“Όταν πηδάς από χαρά, έχε το νου σου μήπως κάποιος μετακινήσει το έδαφος κάτω από τα πόδια σου..” (Στάνισλαβ Γέρζυ Λετς)