stoiximanblog-euroleague

Σε κομβικό σταυροδρόμι…

«Έχουμε έναν τελικό μπροστά μας στη Μάλαγα»… Λιτός, απέριττος και ξεκάθαρος ο Τσάβι Πασκουάλ αναφορικά με τη σημασία του σημερινού παιχνιδιού της Ανδαλουσίας για τον Παναθηναϊκό…

Όπως έχουν έρθει τα πράγματα κύριοι, ο Παναθηναϊκός όντως παίζει έναν «τελικό» σήμερα. Γιατί στην αθλητική αργκό ως «τελικός» δεν ορίζεται μόνο το παιχνίδι  που σου δίνει έναν τίτλο αλλά και αυτό που δεν έχεις τη πολυτέλεια να χάσεις. Ένα τέτοιο ματς παίζει σήμερα το βράδυ η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ στη Μάλαγα. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται πλέον σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι στη τελική ευθεία της κανονικής περιόδου. Και με βάση την αγωνιστική του απόδοση θα πρέπει να διαλέξει είτε τον έναν δρόμο είτε τον άλλον..

Χωρίς ριμπάουντ δεν μπορείς να καθορίσεις τη μοίρα σου..

«Πρέπει να ελέγξουμε το ριμπάουντ. Πρέπει να συμμετέχουν όλοι στα ριμπάουντ. Και ψηλοί και κοντοί, πρέπει να είναι εκεί, για να πάρουμε τη μπάλα και να φύγουμε στον αιφνιδιασμό. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε πρόβλημα στο πέντε εναντίον πέντε και το ξανά τονίζω ότι πρέπει να προσέξουμε το ριμπάουντ. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την ομάδα που βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας όσον αφορά τα επιθετικά ριμπάουντ στην Euroleague»

Πολύ σωστά ο κόουτς Πασκουάλ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου θέλοντας να επιστήσει τη προσοχή στο συγκεκριμένο κομμάτι. Η Ουνικάχα παραδοσιακά (έχει σημασία αυτό) είναι μια από τις πιο δυνατές (αν όχι η πιο δυνατή) ομάδα της διοργάνωσης στο κομμάτι του επιθετικού ριμπάουντ. Η επίθεση της λειτουργεί πολύ με συνεργασίες και βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο αναλογικά με τη ποιότητα του υλικού που διαθέτει. Ο κόουτς Πλάθα κατευθύνει τα ματς στο μισό γήπεδο και εκεί η ομάδα του είναι καλά δουλεμένη. Αυτήν την επίθεση μισού γηπέδου υποστηρίζει με το επιθετικό ριμπάουντ (πολύ σημαντικός παράγοντας για μια επίθεση η οποία στοχεύει σε συγκεκριμένο αριθμό κατοχών) διαθέτοντας αθλητές οι οποίοι είναι δυνατοί σε αυτόν τον τομέα. Ο Τζέιμς Όγκουστιν (3.0 επιθετικά ριμπάουντ) είναι παραδοσιακά εξαιρετικός στο να ανανεώνει επιθέσεις ενώ οι Μπρούκς, Σερμαντίνι και Σουάρεθ κάνουν σπουδαία δουλειά. Ο Παναθηναϊκός σήμερα απλά πρέπει να εμφανιστεί στο γήπεδο έχοντας θρησκευτική προσήλωση αναφορικά με τις διεκδικούμενες μπάλες στο ζωγραφιστό του και την επικράτηση του σε αυτού του είδους τις μάχες. Ο έλεγχος του αμυντικού ριμπάουντ μπορεί να ανοίξει τη πόρτα μιας νέας, σαφώς πιο αισιόδοξης πραγματικότητα σήμερα για το «τριφύλλι» στη Martin Carpena Arena. Χωρίς αμυντικό ριμπάουντ δε θα μπορεί να καθορίσει τη μοίρα του..

Το μεγάλο ερώτημα

Η Ουνικάχα είναι δυνατή στην έδρα της. Έχει κερδίσει τα 3 από τα τελευταία 4 ματς που έγιναν εκεί (έχασε μόνο από τη Μπασκόνια στο καλάθι) παίζοντας πραγματικά εξαιρετική άμυνα. Η Ρεάλ Μαδρίτης σκόραρε μετά βίας 75 πόντους στην Ανδαλουσία.. Αυτό είναι και το μεγάλο ερώτημα για τον Παναθηναϊκό ο οποίος διανύει περίοδο κρίσεως στο παραγωγικό κομμάτι μιας και έχει περάσει καιρός από τότε που η επίθεση του εμφανιζόταν πραγματικά λειτουργική. Μπορούν οι πράσινοι να έχουν ένα καλό επιθετικό βράδυ σήμερα στη Martin Carpena; Αμφίβολο. Η εικόνα της ομάδας τον τελευταίο καιρό αναφορικά με τον τρόπο που λειτουργεί στην επίθεση δημιουργεί αβεβαιότητα σε επίπεδο προσδοκιών. Στη Μάλαγα ο Τσάβι Πασκουάλ δε θα έχει στη διάθεση του τους Νίκο Παππά και Ματ Λοτζέσκι. Αυτό σημαίνει ότι η απόδοση της τριάδας των Ντένμον-Ρίβερς-Τζέιμς σε παραγωγικό επίπεδο θα παίξει κομβικό ρόλο στην έκβαση του ματς.

Σε προσωπικό επίπεδο η μονομαχία των Καλάθη-Νέντοβιτς λογικά κλέβει τη παράσταση. Δύο από τους ποιοτικότερους περιφερειακούς του ευρωπαϊκού μπάσκετ θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον Τσάβι Πασκουάλ να περιμένει από τον Έλληνα διεθνή να αναχαιτίσει τον πυραυλοκίνητο Σέρβο. Ο Νέντοβιτς έρχεται από ένα καταπληκτικό παιχνίδι στην ισπανική λίγκα απέναντι στη Gipuzkoa (32 πόντοι με 6/9 τρίποντα και 5 τελικές πάσες) και γενικά «πατάει» καλά τον τελευταίο καιρό. Είναι ο βασικός δημιουργός της επίθεσης του Πλάθα (4.6 ασσίστ για 2.4 λάθη στη σεζόν) ενώ στις τελευταίες πέντε αναμετρήσεις της Ουνικά στη διοργάνωση μετράει 5.8 τελικές. Είναι πολύ σημαντικό να περιοριστεί λοιπόν η δημιουργική του δραστηριότητα με την ελληνική άμυνα να στοχεύσει στο να μην τον αφήσει να δουλέψει με τους συμπαίχτες του κρατώντας τον μακριά από τα καλά του σημείο όντας «φυσική».

Το 2011..

Κλείνουμε σκόπιμα με μια βουτιά στη θάλασσα των αναμνήσεων από το πρόσφατο παρελθόν του Παναθηναϊκού. Ας θυμηθούμε το τέλος εκείνου του σπουδαίου ματς μεταξύ των δύο ομάδων το 2011 όπου ο Δημήτρης Διαμαντίδης έπαιρνε από το χέρι τον Παναθηναϊκό των Καλάθη-Βουγιούκα , οδηγώντας το «τριφύλλι» σε μια μεγάλη ανατροπή..

Και εδώ το τελευταίο time out.

Be Aggressive λοιπόν.  Ό,τι είπε..