stoiximanblog-euroleague

Με ερωτήματα στις βαλίτσες τους…

Η πρώτη εβδομάδα των φετινών playoffs της Ευρωλίγκας ήταν γεμάτη ένταση, πάθος και εναλλαγές συναισθημάτων. Με τις δύο σειρές στο 1-1, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ταξιδεύουν σε Κάουνας και Μαδρίτη αντίστοιχα με συγκεκριμένα ερωτήματα στις βαλίτσες τους  αλλά και μεγάλη δίψα για να ανταποκριθούν απέναντι σε μια σπουδαία πρόκληση…

Mπορεί να προστατέψει επαρκώς ο Ολυμπιακός τη ρακέτα του στο Κάουνας;

Είναι ένα ερώτημα που τα  τελευταία χρόνια σπανίως έχει απασχολήσει τον Ολυμπιακό ο οποίος  παραδοσιακά βάσιζε την αμυντική του κυριαρχία στον τρόπο που προστάτευε τον κεντρικό άξονα της άμυνας του και κυρίως τη ρακέτα του.  Πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε μια ειδική κατάσταση. Η Ζαλγκίρις αποτελεί ένα διαφορετικό εμπόδιο εάν λάβουμε υπόψη τη μεγάλη γκάμα επιλογών που τη χαρακτηρίζει όταν επιτίθεται στη καρδιά της αντίπαλης ρακέτας. Ο Ολυμπιακός κατάφερε στο πρώτο ματς να κρατήσει τους Λιθουανούς σε ένα ποσοστό χαμηλότερο του 40% στα δίποντα (αν μη τι άλλο εξαιρετική επίδοση) όμως προδόθηκε από τις δυνάμεις και τη περιφερειακή του άμυνα. Στο δεύτερο παιχνίδι η Ζαλγκίρις ανέβηκε στο γνώριμο επίπεδο του 55%. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν θα έχει (εκτός εκπλήξεως) τον Νίκολα Μιλουτίνοφ στη διάθεση του. Μιλάμε για τον παίχτη που (μαζί με τον Παπανικολάου) επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της ερυθρόλευκης άμυνας στον μεγαλύτερο βαθμό ανάλογα με το εάν βρίσκεται στο παρκέ ή όχι.

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να περιορίσει τον Γιανκούνας πλήρως τη πρώτη εβδομάδα των playoffs. Είναι ένα καλό ερώτημα κατά πόσο μπορεί να το καταφέρει και στη Λιθουανία.. Μη ξεχνάμε ότι οι Πρίντεζης και Παπανικολάου δεν είναι στη καλύτερη δυνατή σωματικά κατάσταση. Εάν η ελληνική ομάδα παίξει «άμυνα εδάφους» ανάλογη με αυτή που παρουσίασε στο μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης αναμέτρησης έχει αρκετά καλή τύχη να ρίξει στο καναβάτσο τη λιθουανική ομάδα.

Είναι σημαντικό όταν ο αντίπαλος σου έχει αποδείξει ότι μπορεί να επιτεθεί στο «ζωγραφιστό» με όλους τους παίχτες όλων των γραμμών και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Κομβικό στοιχείο για την έκβαση της αναμέτρησης, το ποσοστό των ερυθρολεύκων στα τρίποντα. Σε ένα ενδεχομένως κλειστό ματς τα σουτ από τη περίμετρο θα παίξουν σημαντικό ρόλο.

Μπορεί να παράγει «όσο χρειαστεί» ο Παναθηναϊκός για να κερδίσει στη Μαδρίτη;

Το τριφύλλι άφησε το ΟΑΚΑ με το συναίσθημα της χαμένης ευκαιρίας στις αποσκευές του μιας και έχασε ένα κλειστό παιχνίδι από τη Ρεάλ Μαδρίτης σε ένα γήπεδο που «κόχλαζε». Στη πραγματικότητα οι πράσινοι έπρεπε να δουλέψουν πιο πολύ σε αρκετά πράγματα όμως  για να βάλουν κάτω έναν τέτοιο αντίπαλο φέρνοντας το ματς στα μέτρα τους. Υπό κανονικές συνθήκες για να μπορέσει μια ομάδα να σταθεί όρθια στη Μαδρίτη θα πρέπει να εξασφαλίσει ένα μίνιμουμ παραγωγικότητας της τάξεως των 80 πόντων (με το σκεπτικό ότι θα πιάσει πολύ υψηλά στάνταρντ στο αμυντικό κομμάτι παράλληλα). Η επιθετική συμπεριφορά των πρασίνων μακριά από το ΟΑΚΑ χαρακτηρίστηκε από πολλές διακυμάνσεις μέσα στη φετινή σεζόν. Είναι πολύ θετικό ότι μετά από 80 λεπτά τριβής απέναντι στην άμυνα της Ρεάλ, η ελληνική ομάδα σουτάρει με το εντυπωσιακό 65.3% στα δίποντα (47/72). Μάλιστα, στη δεύτερη αναμέτρηση ο Παναθηναϊκός «έγραψε» το εντυπωσιακό 72.4% (21/29) στον συγκεκριμένο τομέα, επίδοση αν μη τι άλλο ενδεικτική της αδυναμίας των Ισπανών να προστατέψουν το καλάθι τους απέναντι στην επιθετικότητα του συνόλου του Πασκουάλ.

 

Όμως πλέον, ο Πάμπλο Λάσο θα έχει στη διάθεση του τον Σέρχιο Γιούλ. Την ίδια στιγμή η πιθανότητα της αγωνιστικής ανόδου παιχτών όπως ο Ράντολφ ή ο Κοζέρ επί ισπανικού εδάφους μοιάζει παραπάνω από υπαρκτή. Δε θα είναι εύκολο για το τριφύλλι να διατηρήσει την ίδια αποτελεσματικότητα εκτελώντας γύρω από ή κοντά στο καλάθι και δεν είναι αυτός ο μονόδρομος για τη νίκη. Η επίθεση του Παναθηναϊκού πρέπει να ξεκινήσει από το αμυντικό ριμπάουντ το οποίο πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε κόστος και να ποντάρει στη παραγωγή λαθών από πλευράς Ρεάλ, κατάσταση η οποία μπορεί να του δώσει πόντους στο ανοιχτό γήπεδο και μαζί την απαιτούμενο ώθηση για να ανέβει σε σκορ νίκης. Εάν στα ματς του ΟΑΚΑ (88.5 πόντοι για τον Παναθηναϊκό) την ελληνική επίθεση σήκωσαν δύο έξτρα-παίχτες από τον πάγκο όπως οι Ντένμον και Πέην, στη Μαδρίτη οι πράσινοι θα χρειαστούν την επαναδραστηριοποίηση των «σταθερών» τους περιμένοντας τη βοήθεια των Ρίβερς και Γκιστ…