Από πάπια, γεράκι…

Ο Τyler Dorsey επιλέχθηκε στο Νο41 του Draft από τους Χοκς του Mike Budeholzer οι οποίοι αντιπροσωπεύουν ένα συγκεκριμένο στυλ μπάσκετ. Τι σημαίνει αυτό για τον 21χρονο Ελληνοαμερικανό γκαρντ;

Από τις “πάπιες” του Όρεγκον στα “Γεράκια” της Ατλάντα ο Tyler Dorsey ο οποίος επιλέχθηκε στο Νο41 του χθεσινού ντραφτ ανοίγοντας τη πόρτα στο όνειρο του ΝΒΑ. Ποιά είναι η οπτική των Χοκς όμως για τη περίπτωση του;

 

Καλό περιβάλλον η Pace & Space του Budeholzer

Στην Αμερική και το ΝΒΑ τον πιο σημαντικό ρόλο για έναν παίχτη ο οποίος πηγαίνει εκεί προσπαθώντας να κερδίσει το στοίχημα της μονιμότητας στη λίγκα είναι η απορρόφηση των δεξιοτήτων του στο σωστό περιβάλλον. Σπουδαίοι αθλητές στο παρελθόν απέτυχαν γιατί απλά δε μπήκαν στη σωστή κατάσταση. Η Pace&Space επίθεσης της Ατλάντα λοιπόν είναι ένα καλό περιβάλλον στο οποίο μπορούν να απορροφηθούν οι δεξιότητες του Tyler. O Budeholzer προέρχεται από το προπονητικό δέντρο του Γκρεγκ Πόποβιτς και οι ομοιότητες όπως και η κοινή κατεύθυνση στο παιχνίδι των Χοκς με αυτό των Σπερς είναι παροιμιώδεις. Είχαμε γράψει στο Hoopfellas προ διετίας σχετικά, περιγράφοντας αυτόν τον δεσμό..

“Η βασική ομοιότητα των πρωτοπόρων της φετινής Ανατολής με την πιο κυρίαρχη ομάδα των αμερικανικών επαγγελματικών σπορ τα τελευταία χρόνια έγκειται στη δομή της επίθεσης και τις αρχές πάνω στις οποίες αυτό το κομμάτι έχει χτιστεί. Αυτό που κυριαρχεί στην επίθεση του Budenholzer είναι η δέσμευση των παικτών να πασάρουν. Αφήστε με να το ξαναγράψω ακόμα μια φορά. Η  δ έ σ μ ε υ σ η  των παικτών των Χοκς να πασάρουν τη μπάλα. Μια movement-based επίθεση μ ε πολύ υπομονή στην κυκλοφορία της μπάλας, η οποία έχει κάνει κτήμα της το να «θυσιάζει τα καλά σουτ που παρουσιάζονται μέσα από αυτή, προς χάριν των άψογων σουτ».  Κάθε κατοχή για τους Χοκς του Budenholzer είναι μια επίμονη αναζήτηση της ιδανικής κατάστασης εκτέλεσης. Βασισμένη πάντα στην σπουδαία κυκλοφορία της μπάλας που μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα ενός non star-roster και πολύ μακριά από τις isoεπιθέσεις που κυριαρχούσαν στην Ατλάντα τα χρόνια πριν τον ερχομό του κόουτς.”

Πριν μερικά χρόνια παίχτες της “κοψιάς” του Dorsey ήταν πολύ δύσκολο να επιλεχθούν στο draft γιατί απλά οι προδιαγραφές τους δε πληρούσαν το “αόρατο” πρωτόκολλο της λίγκας. Ο Dorsey δεν έχει το skillset για να τρέξει μια επίθεση από τη θέση “1” ενώ το κορμί και το αθλητικό του πακέτο θα τον άφηναν πίσω στη σύγκριση με τους off guards της λίγκας. Βασικά, ο πρώην Duck δεν είχε ξεκάθαρη θέση στο μπάσκετ της Αμερικανικής λίγκας και αυτό είναι κομβικής σημασίας μειονέκτημα. Τα πράγματα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια.. Το ΝΒΑ χαμηλώνει, γίνεται πιο γρήγορο, αναζητά μανιωδώς τους χώρους, τη ταχύτητα στη δράση/αντίδραση, την ανάπτυξη και την εκτέλεση. Το Small Ball έχει πλημμυρίσει τη σκέψη των περισσότερων προπονητών της λίγκας οι οποίοι πιστεύουν πλέον πως τα γρήγορα πόδια και το “μήκος” (wingspans) μπορούν να αντικαταστήσουν τη κρίσιμη ώρα το pure height. Σε αυτή τη κατεύθυνση οι ομάδες κοιτούν πλέον παιδιά όπως ο Dorsey. Περιφερειακούς οι οποίοι μπορούν πραγματικά να σουτάρουν και να παίξουν με τη μπάλα στα χέρια. Ειδικά ομάδες όπως οι Χοκς, οι Σπερς ή οι πρωταθλητές Warriors που βασίζουν την επίθεση τους στο εξαιρετικό ball movemenent.

Ο GM των Χοκς Travis Schlenk δήλωσε ότι το κρυφό προσόν του Tyler πέραν του σουτ και της ικανότητας του να σκοράρει, το οποίο μάλιστα και τράβηξε τη προσοχή της Ατλάντα πάνω του είναι η ικανότητα του να παίξει ως secondary ballhandler δηλαδή δίπλα σε έναν δημιουργό όπως ο Schroder. “O τρόπος που μπορεί να βάλει τη μπάλα στο παρκέ, να τρέξει Pick & Roll καταστάσεις, να δημιουργήσει για τους υπόλοιπους..” είπε χαρακτηριστικά ο διοικητικός των Χοκς.

Στην Ατλάντα ποντάρουν στη προοπτική του Ντόρσεϊ βλέποντας στο πρόσωπο του σε πρώτη φάση έναν παίχτη ο οποίος μέσα στην επόμενη διετία μπορεί να φέρει σκορ από τον πάγκο τους παίζοντας με τη μπάλα ή ως Off ball Spot-up Shooter. Στο ρόστερ της ομάδας αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετοί wings είναι αλήθεια και κυρίως παίχτες πιο έτοιμοι να προσφέρουν σήμερα στα “Γεράκια”. Μένει να δούμε εάν θα αποφασίσουν να στείλουν τον Dorsey προσωρινά στη D-League για να τον αναπτύξουν ή του δώσουν την ευκαιρία να παίξει στην Ευρώπη..

Eίναι δεδομένο και γνωρίζοντας πολύ καλά το μπάσκετ και τη φιλοσοφία του Mike Budeholzer στην Ατλάντα ότι οι Χοκς θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν άμεσα τον Tyler σε επίπεδο πάσας και άμυνας. Και αυτό (συν τη δεδομένη αυτοπεποίθηση που θα εμφυσήσει η συμμετοχή στο ΝΒΑ) θα του κάνει πολύ καλό και στο performance του στα διεθνή τουρνουά.. Η Εθνική μας ομάδα είναι πεινασμένη για το αποτελεσματικό spacing που πρεσβεύουν οι Χοκς και η παρουσία του Dorsey..