Ώρα για αλλαγή..

Mπορεί το πύρινο ΟΑΚΑ να αλλάξει την ατμόσφαιρα της σειράς και να πάρει το μομέντουμ από τα χέρια της Λαμποράλ Κούτσα; Σίγουρα ναι. Με μια σημαντική λεπτομέρεια.. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να αφήσει πίσω όλα όσα συνέβησαν στη Βιτόρια και να μπει σε “On a mission-mode” για τη “δική του εβδομάδα” στη σειρά..

Το μάθημα από τα λάθη του σε επίπεδο αποφάσεων και υλοποίησης αυτών, θα πρέπει να είναι το μόνο που θα πρέπει να πάρει μαζί του στην Αθήνα ο Παναθηναϊκός μετά τη πρώτη εβδομάδα στη Βιτόρια. Η σειρά πλέον μεταφέρεται στο ΟΑΚΑ το οποίο αναμφίβολα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή και να βάλει τους πράσινους και πάλι δυνατά στο παιχνίδι της πρόκρισης. Που πρέπει να εστιάσουν οι πράσινοι ενόψει του τρίτου παιχνιδιού όμως..;

Tα γκαρντς του Περάσοβιτς, ο κινητήριος άξονας της Λαμποράλ. Άνταμς και Τζέημς κυριάρχησαν πλήρως στα δύο πρώτα ματς απέναντι στο backcourt του Παναθηναϊκού που χρειαζόταν ..λάσο για να τους πιάσει. Οι δύο Αμερικανοί scoring guards έχουν αποτελέσει σπουδαία fits στο μπάσκετ της ταχύτητας και της προσωπικής φάσης που λανσάρει ο Περάσοβιτς στη Βιτόρια. Ο Άνταμς γράφει 22 π.μ.ο μέχρι τώρα στη σειρά ενώ ο Τζέημς έχει 12 π.μ.ο, 5.5 ριμπ. και 4.5 τελικές. Επιτέλους, εδώ θα χρειαστεί ένα φρένο. Πιστεύω ότι παίχτη-κλειδί σε αυτή τη προσπάθεια μπορεί να αποτελέσει ο Χέινς, ο οποίος ήταν ο πράσινος περιφερειακός που στάθηκε καλύτερα σε επίπεδο προσωπικής άμυνας απέναντι στους δύο πυραυλοκίνητους γκαρντς των Βάσκων.

Αμυντικά σχήματα: Ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο ματς δε κατάφερε να πάρει το τιμόνι γιατί υπέδειξε λύσεις στην επίθεση του αντιπάλου με την πεντάδα που είχε στο παρκέ και δε βασίστηκε περισσότερο σε καθαρά αμυντικά σχήματα. Αυτό πρέπει να συμβεί στο τρίτο ματς. Σε αυτό το πλαίσιο ίσως πρέπει να μειωθεί ο χρόνος συμμετοχής του Πάβλοβιτς και να δοθεί μια καλύτερη ευκαιρία στον Χάντερ και σε σχήματα με τρεις περιφερειακούς.

Επιτέλους τρίποντο: H άμυνα της Λαμποράλ έχει χτιστεί (σε επίπεδο αμυντικού πλάνου στη σειρά) πάνω στο στοιχείο του “τζόγου” στην εκτέλεση των πρασίνων περιφερειακά. Οι σουτέρ του Παναθηναϊκού μοιάζουν υπνωτισμένοι επιτρέποντας στον αμυντικό κλοιό του Περάσοβιτς να σφίξει γύρω από το ζωγραφιστό. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να δουλέψει καταστάσεις για τους εκτελεστές του βάζοντας στην εξίσωση παίχτες όπως ο Χέινς και ο Φελντέιν. Στη Βιτόρια η ελληνική ομάδα συνολικά μέτρησε 10/47 τρίποντα.. ΄Ένα average ποσοστό της τάξεως του 30+ % από τους γηπεδούχους στο τρίτο ματς, μπορεί να αλλάξει πλήρως το πλαίσιο στο οποίο θα αμυνθεί η Λαμποράλ.

Old but Gold: Είναι η ώρα για τους έμπειρους παίχτες του Παναθηναϊκού να βγουν μπροστά. Και πιο πολύ για το δίδυμο Καλάθη-Διαμαντίδη. Αν ο δεύτερος ήταν συγκλονιστικός στο δεύτερο παιχνίδι, ο Καλάθης συνολικά υστέρησε στη Βιτόρια. Από αυτόν θα πρέπει να ξεκινήσει η αγωνιστική επίθεση των πρασίνων. Αν ο Καλάθης “ξεκλειδώσει”, μαζί του θα το κάνει όλη η ομάδα. Ο Φώτσης επίσης δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στη Βιτόρια.. Μαζί με τον Διαμαντίδη θα πρέπει από νωρίς να περάσουν το μήνυμα ότι ο αντίπαλος, εδώ μέσα δεν έχει μεγάλη τύχη.

Ο Παναθηναϊκός μοιάζει πεσμένος στα σχοινιά μετά τα δύο πρώτα ματς της Βιτόρια όμως γυρίζει στην έδρα του όπου μπορεί να θρέψει τις πληγές του. Στο ΟΑΚΑ φυσάει διαφορετικός αέρας, ικανός να αλλάξει τη σημερινή πραγματικότητα της σειράς. Η ομάδα του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς πρέπει να παίξει τα παιχνίδια (ξεκινώντας από το τρίτο) κατοχή με κατοχή, μετατρέποντας τη πίεση του 2-0 σε κίνητρο και το συναίσθημα της χαμένης ευκαιρίας σε θυμό ο οποίος θα ποτίσει με ενέργεια το παιχνίδι της. Ο αντίπαλος είναι πολύ αξιόλογος (αποδείχθηκε έμπρακτα) και σε καλό φεγγάρι όμως η μεγαλύτερη μάχη που έχουν να δώσουν στο τρίτο ματς οι πράσινοι είναι πρωτίστως εσωτερική. Εκεί ακριβώς, μέσα τους, πρέπει να φυσήξει ο άνεμος της αλλαγής. Και τότε, τα πάντα είναι εφικτά..